Jedle korejská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJedle korejská
alternativní popis obrázku chybí
Jedle korejská (Abies koreana)
Stupeň ohrožení podle IUCN
ohrožený
ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělenínahosemenné (Pinophyta)
Třídajehličnany (Pinopsida)
Řádborovicotvaré (Pinales)
Čeleďborovicovité (Pinaceae)
Podčeleďjedlové (Abietoideae)
Rodjedle (Abies)
Binomické jméno
Abies koreana
E.H.Wilson, 1920
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Abies koreana - Jedle korejská, šiška, šupina a semena s křídly.

Jedle korejská (Abies koreana) je menší jehličnatý strom, patřící mezi nejmenší jedle, rostoucí v horách Jižní Koreje.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stálezelený, jehličnatý, spíše pomaleji rostoucí (15–30 cm za rok) strom (u horní hranice lesa též keř) dorůstající 9–18 m. Kmen může dosáhnout průměru až 1–2 m[2][3]. Koruna je široce kuželovitá, hustě zavětvená, později s tupým vrcholem. Borka je zpočátku hladká s pryskyřičnými puchýři a purpurová, později rozbrázděná, plátovitá a šedá, vnitřní borka je červenohnědá. Letorosty jsou rýhované, mírně chlupaté, šedožlutočervené, později lehce purpurové. Pupeny jsou vejčité, hnědočervené, s bělavou pryskyřicí, 8–12 mm v průměru. Jehlice jsou 1–2,5 cm dlouhé, 2–2,5 mm široké a 0,5 mm vysoké, seshora leskle tmavozelené, vespod se dvěma bílými stomatárními proužky, na koncích vroubkované, na větvích husté, směřující směrem nahoru a ven. Samčí šištice jsou kulovitě vejčité, červenožlutozelenofialovohnědé, 10 mm dlouhé a 7 mm široké. Samičí šištice (šišky) jsou 5–7 cm dlouhé a 2,5–4 cm široké, široce zaoblené, zpočátku modrošedé potom dozráváním tmavě fialové s bílými pryskyřičnými skvrnami a tupým vrcholem, semenné šupiny jsou ledvinovité, 15–20 mm široké, podpůrné šupiny vyčnívají ze šišky. Semena jsou vejčitá, 7 mm dlouhá, s červenohnědým křídlem. Strom kvete v květnu. Semena dozrávají říjen-listopad.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Domovinou stromu je Jižní Korea – (provincie Čedžu (ostrov Čedžu, kolem hory Halla-san); provincie Jižní Čolla (hora Deogyusan); provincie Severní Čolla (hora Jirisan); provincie Severní Kjongsang a provincie Jižní Kjongsang: v národním parku Gaya Mountain, který se rozprostírá přes obě tyto provincie), kde se strom vyskytuje endemicky.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Jedle korejská je vysokohorský strom, rostoucí v nadmořských výškách 1000 až 1900 m v horských půdách chudých na humus a v mírně chladném klimatu s letními monzuny. Půda vlhká, dobře odvodňovaná, pH mírně kyselé až neutrální. Strom má rád plné oslunění. Mrazuvzdorný do −28 °C, je snášenlivý k znečištění ovzduší (snáší například kouř) a větru. Jedle korejská tvoří monokulturní porosty, nebo roste dohromady s: břízou Ermanovou Betula ermanii, tisem japonským Taxus cuspidata, slivoní Maximowiczovou Prunus maximowiczii, slivoní Sargentovou Prunus sargentii, dřínem japonským Cornus kousa, na hoře Halla často spolu s podrostovou rostlinou bambusem Sasa quelpartensis; na pevnině roste jedle korejská též se smrkem ajanským Picea jezoensis, borovicí korejskou Pinus koraiensis, borovicí hustokvětou Pinus densiflora, dubem mongolským Quercus mongolica varieta mandshurica, svídou pochybnou Cornus controversa a jinými, z keřů například rostlinami z rodu pěnišník Rhododendron a jinými.

Choroby a nepřátelé[editovat | editovat zdroj]

Semena a semenáče stromu jsou někdy napadány houbou Racodium therryanum, která snižuje klíčivost semen a životaschopnost semenáčů.

Využití člověkem[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k pomalému růstu, malým rozměrům a nízkému rozšíření není tento strom vhodný (a ani není používán) jako zdroj dřeva. Pro svůj malý vzrůst je široce používán jako okrasná dřevina do malých zahrad.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Strom je považován za ohrožený a blíží se stavu kriticky ohrožený. Jeho populace klesá v důsledku změn klimatu (globální oteplování), které strom poškozují až zabíjejí (jedná se mimo jiné o vztah mezi teplotou a vodou prostředí, ve kterém se organizmy (zde například tento strom) vyskytují). Populace stromu je také značně roztříštěná, což ztěžuje přenos genů mezi rozdílnými populacemi jedle korejské a tím kvalitu potomstva z pohledu genetiky. Stavy populace jedle korejské snižuje též prudce rostoucí bambus Sasa quelpaertensis a cizí invazní druhy borovic (kolem hory Halla), které jedli korejskou vytlačují. Též napadání semen a semenáčů jedle korejské houbou Racodium therryanum snižuje regenerační schopnost populace této jedle. Před 20 lety bylo navíc 30–40 % subpopulace jedle korejské zničeno kolem hory Deogyusan v Jižní Čolle (10 % plochy národního parku) při budování lyžařského areálu[4], i přesto, že je tato jedle ve všech oblastech svého výskytu chráněna. Pro záchranu jedle korejské je třeba zvýšit přírodní regeneraci této jedle ze semen.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. http://conifersociety.org/conifers/conifer/abies/koreana/
  3. http://www.conifers.org/pi/Abies_koreana.php
  4. Archivovaná kopie. www.iucnredlist.org [online]. [cit. 2015-01-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-05-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]