Holubinka černonachová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHolubinka černonachová
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třídastopkovýtrusé (Basidiomycetes)
Podtřídahouby rouškaté (Agaricomycetidae)
Řádholubinkotvaré (Russulales)
Čeleďholubinkovité (Russulaceae)
Rodholubinka (Russula)
Binomické jméno
Russula atropurpurea
(Krombholz) Britzelmayr 1893
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Holubinka černonachová (Russula atropurpurea), jinak také holubinka zprohýbaná[1], je druh houby z čeledi holubinkovitých (Russulaceae).

Znaky[editovat | editovat zdroj]

Masitý klobouk v průměru dorůstá 4-12 cm, tvarem přechází z klenutého přes plochý, se silně vmáčklým středem až na nálevkovitý, okraje jsou krátce rýhované, bývají zprohýbané. Pokožka je matná, lysá, po dešti lepkavá a lesklá, barvu má rudou, vínovou, nachovou až purpurovou, mnohdy hnědoolivově až žlutavě skvrnitý, středová část bývá znatelně tmavší, někdy i černá.

Lupeny jsou tenké, křehké, bílé, žlutavé až rezavě skvrnité, u třeně jsou krátce připojené, na klobouku středně hustě uspořádané, postupně řídnou. Výtrusný prach je bílý až smetanový.

Třeň je 3-8 cm dlouhý, bílý, válcovitý až kyjovitý, podélně vrásčitý, pevný, plný, u starých plodnic s houbovitým středem, báze stářím šedne až rezaví.

Dužnina je bílá, na řezu či stářím hnědne až rezaví, promočením šedně, pod pokožkou mívá lehký nádech pokožkové barvy, tuhá, stářím měkne a stává se houbovitou, voní nevýrazně po ovoci (zejména po jablkách), chuťově je mírně palčivá.

[2][3][4][5]

Užití[editovat | editovat zdroj]

Jedlá houba.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Tato holubinka roste hojně od června do listopadu v teplých listnatých a smíšených lesích s těžkým, kyselým podložím, ze stromů upřednostňuje borovice, duby, buky a smrky.[3][4][6]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh se vyskytuje v oblastech USA, Austrálie, Ruska a Evropy obecně.[7]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ONDREJ.ZICHA(AT)GMAIL.COM, Ondrej Zicha;. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  2. a b Russula atropurpurea - holubinka černonachová - myko.cz. www.myko.cz [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  3. a b Holubinka černonachová - Russula atropurpurea (Krombh.) Britzelm. 1893. www.houbareni.cz [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  4. a b Nahuby.sk - Atlas húb - Russula atropurpurea - plávka tmavopurpurová - holubinka černonachová. www.nahuby.sk [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  5. Russula atropurpurea: The Ultimate Mushroom Guide. 1102 Mushroom Identifications: The Ultimate Mushroom Library [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Russula krombholzii (Holubinka černonachová). mykologie.net [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  7. Russula atropurpurea (Krombh.) Britzelm.. www.gbif.org [online]. [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]