Dillí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dillí
दिल्ली / ਦਿੱਲੀ / دِلّی / Delhi
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška200–250 m n. m.
StátIndieIndie Indie
svazový státDillí
Administrativní dělení11 městských částí
Dillí
Dillí
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 483 km²
Počet obyvatel18 953 000 (2012)
Hustota zalidnění12 780,2 obyv./km²
Správa
StarostaRajni Abbi
VznikDesetiletí do 500 př. n. l.
Oficiální webdelhigovt.nic.in/index.asp
Telefonní předvolba+91 11
Označení vozidelDL-xx
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dillí (hindsky दिल्ली, urdsky دہلی nebo دلّی‎, paňdžábsky ਦਿੱਲੀ, anglicky Delhi) je největší město Indie (po něm následuje Bombaj). Jeho součástí je Nové Dillí, hlavní město Indie (je společně spravováno federální vládou Indie a místní vládou). Dillí má téměř 19 milionů obyvatel (v aglomeraci 28 milionů lidí, což z ní podle OSN dělá druhou největší metropolitní oblast na světě). Leží v severní části země (28°23' s. š. a 77°7' v. d.) na rozloze 1 483 čtverečních kilometrů v průměrné nadmořské výšce 293 m. nad mořem. Na délku i na šířku má město kolem 50 km. Městem protéká řeka Jamuna, jedna z nejposvátnějších hinduistických řek.

Dillí je po Bombaji druhým nejbohatším městem v Indii a je domovem 18 miliardářů a 23 000 milionářů. Je jedním z nejstarších měst na světě a je nepřetržitě osídleno od 6. století př. n. l. Po většinu své historie Dillí sloužilo jako hlavní město různých království a říší, především pak Dillíského sultanátu (1206–1526) a Mughalské říše (1526–1857).

V Dillí se dvakrát konaly Asijské hry (1951, 1982), summit hnutí nezúčastněných zemí roku 1983, mistrovství světa v pozemním hokeji roku 2010, hry Commonwealthu 2010, summit BRICS 2012 a byl jedním z hlavních hostitelských měst mistrovství světa v kriketu 2011.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Celkových zhruba 19 milionů obyvatel Dillí tvoří většina příslušníky různých národů Indie, a tak je město kosmopolitní. Navíc zde pracuje mnoho lidí původem z jiných indických měst a rovněž tu žijí i pracovníci ze zahraničí. Dillí je relativně hustě osídleno – hustota zalidnění zde vychází na 9 294 lidí na km². Vzdělanost činí 81 %, pod hranicí chudoby žije 1,4 milionu obyvatel velkoměsta. Díky vnitřní migraci a vysokému přírůstku indické populace vůbec se město neustále rozrůstá a do roku 2015 se má se svojí aglomerací stát po Tokiu a Bombaji třetím největším na světě. 81,68% obyvatel jsou hinduisté, 12,86% muslimové a 3,0% sikhisté. 80,94% populace mluví hindsky, 7,14% paňdžábsky, 6,31% urdsky a 1,5% bengálsky.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Dillí je indickou metropolí a správním střediskem svazového území „National Capital Teritory of Delhi“. V rámci Dillí se nachází i hlavní město Nové Dillí, které je neoddělitelnou součástí města a sídlem federálních vládních orgánů. Město je důležitým centrem i v celé Asii; soustřeďuje se zde mnoho služeb, firem a průmyslu. Hlavním finančním centrem města je čtvrť Connaught Place na rozhraní Nového a Starého Dillí.

Hrubý domácí produkt na obyvatele zde převyšuje 2,5x celoindický průměr. V zaměstnanosti vedou služby neboli terciární sektor (70 procent). Klíčovými odvětvími služeb jsou informační technologie, telekomunikace, hotely, bankovnictví, média a cestovní ruch. Míra nezaměstnanosti v Dillí se snížila z 12,57% v letech 1999–2000 na 4,63% v roce 2003.

Administrativní dělení[editovat | editovat zdroj]

Kromě Nového Dillí se Národní svazové teritorium Dillí dělí na dalších 8 distriktů: Centrální, severní, jižní, východní, severovýchodní, jihozápadní, severozápadní a západní Dillí.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Doprava v Dillí.
Doprava v Dillí

Jako více než desetimilionové velkoměsto má Dillí vlastní síť dopravní infrastruktury, byť v porovnání se západními standardy poněkud chudou. Většina dopravy je zajišťována po silnicích. Dillí má nejhustší silniční síť v celé Indii, 2103 km na 100 km2. Základem městské hromadné dopravy jsou autobusy a rikši, autobusová doprava i nákladní automobilová doprava hraje významnou roli pak také v přepravě meziměstské a dálkové. Od roku 2002 má Dillí i vlastní systém metra. Dnes již je desátým největším na světě, co se délky týče. Síť se skládá z jedenácti linek o celkové délce 311 kilometrů s 214 stanicemi. Kromě metra zde ale slouží také i železniční doprava; Dillí je významným železničním uzlem. Na jihovýchodě města se pak nachází Mezinárodní letiště Indiry Gándhíové, které ročně odbaví okolo 48 milionů cestujících[1]. To z něj činí nejvytíženější letiště v Indii a celé jižní Asii. Kapacitu výrazně zvýšil Terminal 3, který byl postaven v letech 2007 až 2010.

Znečištění[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem přetížení dopravy a průmyslové produkci se začala míra znečištění vzduchu ve městě v polovině 90. let 20. století prudce zvyšovat. Roku 1998 nařídil nejvyšší indický soud, aby se používal ve veřejné dopravě stlačený zemní plyn (CNG); díky tomu tak má Dillí jeden z nejekologičtějších autobusových provozů na světě. Míra znečištění sice po roce 2000 trochu poklesla, i přesto však zůstává Dillí jedním z nejvíce znečištěných měst na světě, podle údajů Světové banky dokonce nejvíce. Bylo proto rozhodnuto míru znečištění ještě více snížit pomocí investic do nových druhů dopravy (trolejbusy, metro, jednokolejnicovka).

Památky[editovat | editovat zdroj]

Kulturní bohatství v Dillí bylo ovlivněno také velmi dlouhou historií tohoto města. V Dillí je evidováno více než 175 památek, které označují jako národní dědictví. Středověké památky se nachází v jižní části města, kde se v blízkosti Mehrauli nachází pozůstatky starého města. Novější objekty se nachází v samotném středu Dillí a jižně od něj jsou umístěny v Novém Dillí i stavby typické pro koloniální architekturu. Kromě toho jsou nápadnou dominantou města také největší mešita v Indii – Páteční mešita (Džama Masdžíd) nebo Červená pevnost, kterou nechal vybudovat mughalský císař Šáhdžahán.[2] Tři objekty, které spadají do světového kulturního dědictví, Červená pevnost, Kutub Minar (Qutb Minar) a Humájúnova hrobka, se rovněž nachází na území tohoto města. Známou turistickou atrakcí je i nerezavějící sloup[3], dále hrobky indických králů v parku Lodi Gardens a další.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. News [online]. www.newdelhiairport.in [cit. 2015-12-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-10-11. 
  2. Červená pevnost v Indii. Šokující Planeta [online]. 19. 6. 2017 [cit. 2021-09-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Záhada železného sloupu v Dillí. Radiožurnál [online]. 2010-05-09 [cit. 2021-09-21]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Historic Delhi : an anthology. Chosen and edited by H. K. Kaul. New Delhi : Oxford University Press, 2008
  • Jan Lukavec : Dvě české výpravy do "Říma Asie" a za strašlivou bohyní Kálí. Nový Orient, 2009, 64(4), s. 54-59.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]