Azmí Bišára

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Azmi Biš'ara)
Azmí Bišára
עזמי בשארה
Azmí Bišára
Azmí Bišára
Stranická příslušnost
ČlenstvíBalad

Narození22. červenec 1956 (67 let)
Izrael Nazaret, Izrael
Kneset14., 15., 16., 17.
Alma materHumboldtova univerzita
Profesepolitik, romanopisec, vysokoškolský učitel a filozof
OceněníIbn Rushd Prize for Freedom of Thought (2002)
CommonsAzmi Bishara
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Azmí Bišára (hebrejsky עזמי בשארה, Azmi Biš'ara, arabsky عزمي بشارة) je izraelský politik a bývalý poslanec Knesetu za stranu Balad.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 22. července 1956 ve městě Nazaret. Získal doktorát z filozofie na Humboldtově univerzitě. Hovoří arabsky, německy a anglicky.[1] Je členem komunity izraelských Arabů.

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Je zakladatelem a prvním předsedou Národního výboru arabských středních škol. Zakládal rovněž Svaz arabského studentstva v Izraeli. Stál i za vznikem politické strany Balad. Učil filozofii na Univerzitě Bir Zeit.[1]

V izraelském parlamentu zasedl poprvé po volbách do Knesetu v roce 1996, ve kterých kandidoval za společnou kandidátní listinu Chadaš-Balad. Pracoval ve výboru pro ekonomické záležitosti, výboru pro ústavu, právo a spravedlnost a výboru pro zahraniční dělníky. Mandát obhájil ve volbách do Knesetu v roce 1999. Po nich se v Knesetu zapojil do práce výboru pro vzdělávání a kulturu, výboru pro ústavu, právo a spravedlnost a výboru pro státní kontrolu. Znovu zasedl v parlamentu po volbách do Knesetu v roce 2003. Ve funkčním období 20032006 byl členem výboru pro ústavu, právo a spravedlnost a výboru pro práva dětí.[1]

Opětovně byl zvolen ve volbách v roce 2006. Zasedl opět ve výboru pro ústavu, právo a spravedlnost. Na mandát rezignoval v dubnu 2007.[1] V té době čelil v Izraeli podezření ze spolupráce s nepřítelem a dalších vážných zločinů. Mělo jít například o spolupráci s libanonským hnutím Hizballáh, kterému měl za úplatu poskytovat informace o izraelských vojenských cílech. Rozhodl se proto opustit Kneset i Izrael.

Ve funkci ho nahradil Sajid Nafa. Voleb do Knesetu v roce 2009 se Biš'ara neúčastnil a zůstal v zahraničí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Azmí Bišára [online]. Kneset [cit. 2011-02-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]