Elijahu Gabaj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Elijahu Gabaj
אליהו גבאי
Elijahu Gabaj
Elijahu Gabaj
Stranická příslušnost
ČlenstvíNárodní jednota, dříve Národní náboženská strana

Narození5. ledna 1943 (81 let)
Irák Bagdád, Irák
Kneset14., 17.
DětiYair Gabbay
Alma materBar-Ilanova univerzita
Profesepolitik, vychovatel a spisovatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Elijahu Gabaj (hebrejsky אליהו גבאי‎) je izraelský politik a bývalý poslanec Knesetu za stranu ha-Ichud ha-le'umi.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 5. ledna 1943 v Bagdádu v Iráku. V roce 1951 přesídlil do Izraele. Sloužil v izraelské armádě, kde získal hodnost desátníka (rav turaj). Vysokoškolské vzdělání bakalářského typu v oboru pedagogika a politologie získal na Bar-Ilanově univerzitě. Studoval pak i magisterský program v oboru veřejná správa. Hovoří hebrejsky, anglicky a arabsky.[1]

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1993 byl členem městské rady a od roku 1997 místostarostou Jeruzaléma se zodpovědností městského inženýra a městské veřejné dopravy. Předtím v letech 1996–1997 byl starostou beduínského města Lakija. Je jedním ze zakladatelů hnutí Hiba zaměřeného na rozvoj dědictví sefardských Židů, zasedal ve vedení Sionistické všeobecné rady. Publikoval množství odborných článků.

V izraelském parlamentu zasedl poprvé po volbách do Knesetu v roce 1996, ve kterých kandidoval za Národní náboženskou stranu. Mandát ale získal až v lednu 1998 jako náhradník za zesnulého poslance Zevuluna Hammera. V parlamentu pak působil ve výboru pro ekonomické záležitosti a výboru pro vzdělávání a kulturu. Mandát ve volbách do Knesetu v roce 1999 neobhájil a mimo parlament zůstal až do voleb do Knesetu v roce 2006. Tehdy kandidoval za společnou kandidátní listinu ha-Ichud ha-le'umi. V Knesetu pak zastával post člena výboru pro televizi a rozhlas, výboru House Committe a výboru pro ekonomické záležitosti.

Voleb do Knesetu v roce 2009 se účastnil za novou formaci Židovský domov, která se ale sloučila s Likudem. Mandát ovšem nezískal, protože byl na kandidátní listině zařazen na nevolitelnou pozici.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Elijahu Gabaj [online]. Kneset [cit. 2011-02-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]