Missouri (stát)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Missouri
Přezdívka: Show-Me State
Geografie
Missouri na mapě USA
Missouri na mapě USA
Hlavní městoJefferson City
Největší městoKansas City
Poloha
Časové pásmoUTC−6/−5 (letní čas)
Počet okresů114 + 1 nezávislé město
Rozloha (21. v USA)
Celkem180 533 km²
• z toho souš178 367 km²
• z toho vodstvo2 166 km² (1,2 %)
Obyvatelstvo (18. v USA)
Počet obyvatel6 093 000 (odhad 2016[1])
Hustota zalidnění34 obyv./km² (30. v USA)
Úřední jazykyangličtina
Nadmořská výška
Nejvyšší bod540 m n. m.
Průměrná výška244 m n. m.
Nejnižší bod70 m n. m.
Správa státu
GuvernérMike Parson (R)
SenátořiJosh Hawley (R)
Eric Schmitt (R)
Přistoupení do Unie10. srpna 1821 (24. stát)
Oficiální zkratky
Poštovní zkratkaMO
Tradiční zkratkaMo.
ISO 3166-2US-MO
www.mo.gov

Missouri (anglická výslovnost výslovnost [mɪˈzɜːri]IPA, oficiálně State of Missouri) je stát nacházející se v centrální části Spojených států amerických, v oblasti západních severních států ve středozápadním regionu USA. Missouri hraničí na severu s Iowou, na východě s Illinois, na jihovýchodě s Kentucky a Tennessee, na jihu s Arkansasem, na jihozápadě s Oklahomou, na západě s Kansasem a na severozápadě s Nebraskou.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Se svou rozlohou 180 533 km² je Missouri 21. největším státem USA, v počtu obyvatel (6,1 milionů) je osmnáctým nejlidnatějším státem a s hodnotou hustoty zalidnění 34 obyvatel na km² je na 30. místě. Hlavním městem je Jefferson City se 45 tisíci obyvateli. Největšími městy jsou Kansas City se 480 tisíci obyvateli, dále St. Louis (320 tisíc obyv.), Springfield (170 tisíc obyv.), Columbia (120 tisíc obyv.) a Independence (120 tisíc obyv.). Nejvyšším bodem státu je vrchol Taum Sauk Mountain s nadmořskou výškou 540 m v pohoří St. Francois Mountains. Největšími toky jsou řeky Mississippi, která tvoří hranici s Illinois, Kentucky a Tennessee, a Missouri, která vytváří hranici s Nebraskou a částečně také s Kansasem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První evropští průzkumníci se do oblasti Missouri dostali v poslední čtvrtině 17. století. Následně se region stal součástí Nové Francie. Byl pojmenován podle řeky Missouri, jež svoje jméno získala od domorodců mluvících miamsko-illinoiským jazykem, kteří místní indiánský kmen označovali jako ouemessourita (tj. „ti, kteří mají vydlabané kánoe“). Na základě výsledku sedmileté války se území Missouri v roce 1762 stalo součástí Nového Španělska a začaly zde pomalu vznikat první osady. Do francouzských rukou se region vrátil v roce 1800 a byl začleněn do Louisiany. Tu ovšem o tři roky později koupily Spojené státy. Území Missouri bylo od roku 1805 částí louisianského distriktu, resp. louisianského teritoria, které bylo roku 1812 přejmenováno na missourské teritorium. Z jeho jihovýchodní části, která byla vyčleněna, se 10. srpna 1821 stalo Missouri, 24. stát USA. Původně měl však nový stát poněkud menší rozlohu, protože celá západní hranice byla tvořena naprosto přímou linií. Teprve poté co roku 1836 došlo k realizaci tzv. Plattské koupě (Platte Purchase), získal, roku 1837, stát Missouri svoje současné hranice. Při této akci bylo Federální vládou od indiánských kmenů odkoupeno, za 7500 dolarů, území o rozloze 8156 km² v sousedství původního severozápadního rohu území státu Missouri. Tato akce získala název podle řeky Platte[2], která územím protéká.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Podle sčítání lidu z roku 2010 zde žilo 5 988 927 obyvatel.[3] Z hlediska historie je podstatný soutok dvou největších amerických řek - Missouri, po níž je pojmenován stát, a Mississippi poblíž města St. Louis. Nejjižnější část státu a okolo Mississippi patří do klimaticky subtropické oblasti, a proto zde existovaly velké plantáže a dodnes na venkově žije nejvíce Afroameričanů. Ti jsou početní i v St. Louis a Kansas City. Ve střední části státu se hlavně v 19. století usazovali původem němečtí osadníci, kteří ovlivňovali zdejší kulturu. V pomyslném severním a jižním pásu převažují osadníci anglického a obecně britského původu, kteří si především v Ozark Mountains udržovali svébytnou kulturu, která se přelila nejen do hudebního stylu country, typického pro americký „Southern Upland“. Existují i ostrůvky obyvatel převážně francouzského původu, což je památka na trappery a původně francouzskou Louisianu, zabírající celou dnešní střední část USA, kterou federaci třinácti kolonií prodal císař Napoleon Bonaparte.

Rasové složení[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelé hispánského nebo latinskoamerického původu, bez ohledu na rasu, tvořili 3,5 % populace.[3]

Náboženství[editovat | editovat zdroj]

Slavné osobnosti z Missouri[editovat | editovat zdroj]

V Missouri, konkrétně ve městě Lamar, se narodil 33. prezident Spojených států Harry S. Truman, jeden z nejvýznamnějších amerických prezidentů 20. století. Tento „malý muž z Missouri", jak mu Američané přezdívali, si získal respekt nejen svým skromným vystupováním (pocházel z chudého farmářského prostředí a nikdy nestudoval na vysoké škole), ale i rozhodnou ekonomickou a zahraniční politikou, stejně jako např. neústupným prosazováním práv Afroameričanů.

Nejznámějšími osobnostmi v oblasti hudby, jež přišly na svět v Missouri, jsou kupř. zpěvačka Tina Turner, kytarista a propagátor rocku Chuck Berry, devítinásobná držitelka ceny Grammy Sheryl Crow či rapper Eminem.

V roce 1835 se ve městě Florida narodil jeden z největších amerických spisovatelů Mark Twain (vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens), jenž dal světové literatuře díla jako Dobrodružství Toma Sawyera z roku 1876 nebo Dobrodružství Huckleberryho Finna z roku 1884. Obě díla se odehrávají ve městě Hannibal, nacházejícího se na severovýchodě Missouri. Ve městě St. Louis se narodil spisovatel T. S. Eliot či dramatik Tennessee Williams. Ve městě Affton se v roce 1952 narodil filmový herec John Goodman, který se objevil např. ve filmu Pomsta šprtů nebo ve snímku filmu bratrů Coenových Big Lebowski.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Table 1. Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico: April 1, 2010 to July 1, 2016 (NST-EST2016-01) [online]. United States Census Bureau, Population Division, 2016-12 [cit. 2017-03-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Článek se snímky informační tabule o Plattské koupi
  3. a b United States Census Bureau, sčítání z roku 2010 [online]. American FactFinder. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]