Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 19. října 2016

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
21. září 2016
Brněnský wikisraz
19. října 2016
Následující:
16. listopadu 2016

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v říjnu 2016 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 28. 9. 2016, 13:03 (CEST)[odpovědět]
  2. --Ben Skála (diskuse) 28. 9. 2016, 13:36 (CEST)[odpovědět]
  3. asi jo (když se tam nějak dostanu a dostanu se zpět :) - a rád bych dovezl obrazy z výstavy, ale to uvidíme, jak to stihnu) --frettie.net (diskuse) 28. 9. 2016, 22:44 (CEST)[odpovědět]
  4. --Harold (diskuse) 29. 9. 2016, 08:55 (CEST)[odpovědět]
  5. Mám to v plán; omlouvám se nestihnu to --Zemanst (diskuse) 19. 10. 2016, 16:15 (CEST)[odpovědět]
  6. I já to mám v kalendáři --BíláVrána (diskuse) 14. 10. 2016, 18:34 (CEST)[odpovědět]
  7. Divadlo zrušeno, čili mám čas na plnohodnotnou účast. A vezmu skener i letáčky. --Bazi (diskuse) 17. 10. 2016, 14:54 (CEST) Ale dorazím později, ještě se musím zdržet v práci. --Bazi (diskuse) 19. 10. 2016, 17:14 (CEST)[odpovědět]
  8. --skim (diskuse) 19. 10. 2016, 18:39 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 19. října 2016 proběhl od 18:00 do 23:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Tentokrát jsme se sešli opět v menší skupince celkem 9 osob, z nichž ještě asi dva účastníci dorazili až později během večera. Zúčastnili se: Bazi, Ben Skála, BíláVrána, Blahma, Frettie, Harold, Jirr, Mirmal, Skim. Původně měl v úmyslu mezi nás znovu zavítat Zemanst, ale nakonec se musel omluvit. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Flickr je dobrý zdroj fotografií, kde často někdo uvolní pod Creative Commons třeba celé album. Blahmu to zaujalo v souvislosti s tím, že wikipedisté často až příliš aktivně jezdí a fotí sami, zatímco vhodně licencované fotky už mohou být na Flickru (či jinde) a stačilo by je najít a nahrát. Uvědomil si to, když při zpracovávání informací o brněnském referendu uviděl na stránce http://www.jdetekreferendu.cz/ pěknou titulní fotografii a u ní malý text o licenci a odkaz do Flickru. K převodu takových fotografií na Wikipedii existuje nástroj Flickr-to-Commons. Jak jeden z účastníků upozornil, pozor ale na to, že i tam je někdy porušováno autorské právo – jako svobodné jsou tam často označeny třeba i přebaly hudebních alb, profesionální fotografie apod.
Na Wikipedii je nyní díky spolupráci několika subjektů k dispozici fotografie „červeného kostela“ z výšky, bez všudypřítomných drátů. Dostupná je mj. i verze s projíždějícím trolejbusem a tramvají.
  • Blahma představil fotografie červeného kostela – mezi turisty velmi fotografované památky – bez drátů trolejového vedení, které na všech jeho fotografiích pořizovaných ze země nevyhnutelně překážejí. Tyto fotografie (jedna vybraná už je v infoboxu) včetně souvisejícího panoramatu Komenského náměstí (použito dole v článku) vznikly v rámci modelové spolupráce s fotografem (Martin Nováček), který je profesionálně pořídil, a institucí (Masarykova univerzita, konkrétně katedrou porodní asistence a zdravotnických záchranářů LF MU), která zpřístupnila fotografovi svou laboratoř ve 3. podlaží přilehlé budovy s výhledem právě na kostel. Spolupráci dohodl Blahma coby univerzitní wikipedista dle návrhu, který zazněl přibližně před rokem na jednom z brněnských wikisrazů.
  • V časopise Chip vyšel dvojstránkový článek o jazycích na Wikipedii, který nepřímo reaguje na některé novinky a vize týkající se mj. Wikidat. Informace redaktorovi poskytl Blahma, na kterého redakci odkázal Mirmal. Upoutávka na článek vyšla i volně na webu. Odkaz a citaci obojího lze nalézt v říjnových ohlasech v médiích.
  • V souvislosti se strojovým překladem zmiňovaným v článku v Chipu bylo povšimnuto, že strojový překlad anglické Wikipedie do češtiny pod názvy Wikipedia.infostar.cz resp. Encyklopedie Navajo, který v minulosti svou relativní nekvalitou a snadností záměny kazil reputaci české Wikipedie, už několik let nefungují. Zmínku o nich vizte na Wikipedie:Strojový překlad Wikipedie#Externí odkazy. Dále v článku zmiňovanou možnost personalizace obsahu encyklopedie by si přítomní wikipedisté spíše nepřáli.
  • Na blogu Wikimedie ČR vyšla česká verze článku shrnujícího vybudování místní wikikomunity v Brně, který Blahma přítomným krátce představil. Z přítomných však dle zjištění tento blog aktivně sleduje jen málokdo – potřebuje reklamu, resp. nemá pevnou cílovou skupinu, což je škoda.
  • Blahma informoval, že dle jeho průzkumu (provedeného analýzou ZIM-souboru české Wikipedie z projektu Kiwix) je nejozdrojovanějším článkem české Wikipedie Válka na východní Ukrajině s přibližně 607 referencemi. Není bez zajímavosti zjištění Bena Skály, že v tomto článku je několik desítek referencí už jen v infoboxu, takže první reference v úvodním odstavci má číslo 42, resp. souvislejší řada začíná od 65. Dále je v žebříčku i mnoho seznamů, jako např. hned druhý článek Seznam dílů seriálu Ordinace v růžové zahradě. Druhým neseznamovým článkem s nejvíce zdroji je David Švehlík s asi 353 referencemi a nedaleko za ním je i související Alois Švehlík se 191. Bylo zjištěno, že poslední dva jsou z velké části dílem fanynky těchto herců, a že navzdory velké prozdrojovanosti (často je k jednomu zjevnému odkazu přidáno ještě pět dalších, až se to začíná podobat spíš sbírce externích odkazů než referencím) stále v článcích zůstávají některá fakta bez zdroje (např. rodinné poměry dotyčných). Třetím nejozdrojovanějším ne-seznamem je trochu překvapivě nekontroverzní článek Bedřich Smetana s 325 referencemi. Stovky referencí u článku jsou prý ale časté i na anglické Wikipedii. Českých článků s alespoň 100 referencemi (včetně seznamů) bylo zjištěno celkem 197.
Hodinová návštěvnost článku o brněnském referendu o nádraží (nahoře v několika dnech do otevření místností, dole od otevření místností po vyhlášení výsledků)
  • Ve dnech 7. až 8. října proběhlo v Brně referendum o poloze hlavního nádraží v Brně (2016). Blahma průběžně editoval související článek, který v době očekávání výsledků zaznamenával tisícovky přístupů za hodinu – mj. i proto, že lidé byli zmatení a nevěděli, kde a jakým způsobem budou výsledky zveřejněny, a také samotné sčítání se oproti předpokladu o několik hodin protáhlo. Poněkud politováníhodné, protože možná značící na nízkou občanskou angažovanost, je pozorování, že mnohem větší zájem o článek podrobně a bez zpochybnění neutrality prezentující problematiku referenda byl od okamžiku uzavření hlasovacích místností do vyhlášení výsledků, spíše než v hodinách a dnech předtím, kdy by se dalo očekávat, že se budou voliči snažit získat informace pro učinění správného rozhodnutí. Zajímavý je i proměnlivý podíl přístupů z mobilního webu v různých časech. Na popud Jana Sapáka připravil Blahma vlastnoručně z podkladů ČÚZK slepou mapu hlasovacích okrsků v Brně (které jsou navíc skladebné do městských částí) a do ní po vyhlášení výsledků barevně zanesl výsledky z jednotlivých městských částí. Podobně byla již v minulosti na Wikipedii zpracována podobná velká referenda (v nedávné minulosti Skotsko či Stuttgart). Bohužel potřebná data byla zpřístupněna až za dva dny, kdy již zájem veřejnosti opadl, a data za jednotlivé hlasovací okrsky (kterých bylo v Brně 350) teprve v této době organizátoři referenda získávají z městských částí prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím. Blahma se s nimi spojil a dohodl výměnou za získání a poskytnutí těchto dat budoucí zpracování podrobné mapy na Wikipedii, kterou budou pak moci používat i oni. Některé přítomné zaujal způsob, jakým mapa vznikla a jak se slepá mapa plní – je zájem uspořádat někdy o takovém generování map „přednášku“.
  • Blahma pozval na konferenci OpenAlt, která proběhne v Brně v areálu FIT VUT 5. a 6. listopadu a na které bude sám přednášet o Wikidatech. Jedním z organizátorů akce je za spolek OpenAlt i častý návštěvník našich srazů wikipedista Nesnera.
  • S přítomným wikipedistou Jirr bylo prodiskutováno další pořádání setkání brněnského klubu Wikipedie. Bylo dohodnuto, že setkání budou dále probíhat v úterky od 17 do 19 hodin, v návaznosti na letní přestávku nadále jen v semestru v období výuky. Možné náplně jsou kromě individuálního poradenství přišedším, které má vždy přednost, také příprava výročí pro Portál:Brno či společná ukázková tvorba článku obdobou principu WikiDojo, který jsme vyzkoušeli na minulém srazu. Setkání pražského klubu se dle Frettieho konají u stolních počítačů (u nás u vlastních a nabízíme erární notebooky). Mají tam více účastníků, zejména z řad absolventů kurzů, ale i ti často přichází psát o nějakém svém tématu, které může být poněkud kontroverzní – mnozí z nás se i na Wikipedii věnují tomu, na čem jim záleží, jen je důležité psát pokud možno neutrálně. Lákat zájemce lze přes obrazovky na fakultě, vývěsku v IS MU, facebookový profil MU i dalšími již praktikovanými způsoby. Např. Bena Skálu klub baví, protože by stejně editoval a takto to místa doma dělá ve společnosti dalších. První setkání proběhne 1. listopadu, na další lze pak dle dohody inzerovat i skenování filmů či diapozitivů (máme v zápůjčce skener Wikimedie ČR).
  • Mluvilo se i o některých zajímavých osobnostech: Průkopník norské psychologie Leo Eitinger pocházející z okolí Brna je absolventem lékařské fakulty MU. Mirmal upozornil na Franze von Hruschku – rakouského vojáka, včelaře a hoteliéra, který roku 1865 prezentoval v Brně svůj vynález medomet. Podle článku nám připadl jako ztělesnění Járy Cimrmana. Mirmal nás dále informoval, že vlastně „editoval“ encyklopedie už v době, kdy ještě byly jen papírové – známým omylem jsou „bratři Mathesiové“ (Bohumil a Vilém), kteří byli ve skutečnosti bratranci – upozornil na to poštou vydavatelství a trvalo tehdy 10 let, než chybu v dalším vydání encyklopedie opravili. Křížovkáři prý mají dokonce Seznam opsaných chyb, které se ze špatné literatury přes křížovky dál šíří do povědomí lidí.
Tato fotografie Petra Sepéšiho použitá v článku byla už před osmi lety vystřižena z fotografie náhrobku.
  • Diskutovalo se i o ochraně osobnosti – fotografiích osob – a souvislostech s autorským právem. Nedávno zesnulého sociologa Iva Možného, jehož fotografii by bylo možné získat z Masarykovy univerzity, ale jehož už není možné požádat o souhlas, má možná zachyceného i Jirr na některých svých fotkách z roku 1989. Jiný přítomný zase upozornil na případ článku Petr Sepéši, v němž je v infoboxu zobrazena portrétní fotografie, která vznikla výstřižkem z fotky jeho hrobu – bez jistého závěru proběhla diskuze o tom, zda je to legální a zda se na fotografii na náhrobku vztahuje svoboda panoramatu.
  • V diskuzi o fotografování památných stromů bylo upozorněno na případy, kdy památkově chráněná vila byla již před několika lety nafocena, ale památný strom, který fotografovi bránil v pohledu na ni, již nikoliv. Blahma má v plánu jej dofotit a protože je to blízko Semilassa, tak na podnět jiného z účastníků vyfotí i toto – paradoxně totiž k této budově umístěné na rušné třídě máme několik historických fotografií, ale dosud nikdo ji nevyfotil v současnosti. BíláVrána bude mít brzy možnost pokusit se pořídit i fotografie interiéru.
  • Frettie do Brna přivezl výstavu Wiki miluje památky 2012–2014, jejíž umístění je uvažováno na Wikikonferenci a následně v dalších místech v Brně (hledají se). Bazi zase dovezl zapůjčený skener, kterým bude možné skenovat vyvolané fotografické filmy a diapozitivy. Vše je uloženo a dostupné u Blahmy.
  • V kurzu Marketingové aplikace vyučujícího DavidaSchullera se k překvapení organizátorů objevil jako student dlouholetý wikipedista NIGKDO. V rámci projektu Studenti píší Wikipedii rozšířil článek Poptávka.
  • V Moravské zemské knihovně proběhnou v listopadové pondělky kurzy pro seniory a pro širokou veřejnost – jeden odpoledne, druhý v podvečer. Objevil se i návrh pořádat příště pro snazší personální zvládnutí kurzy nikoliv prokládaně, ale jeden po druhém. Tím by se ovšem přišlo o možnost vyhlásit hned následně pro zájemce z obou skupin jeden pokračovací kurz – dvě tvůrčí dílny, které proběhnou v podvečer v první dva pondělky v prosinci.
  • Frettie nám předal upozornění na projekt abART a obecně brněnské výtvarníky. Projekt provozuje spolek Archiv výtvarného umění, o.s. a minimálně některý obsah je k dispozici pod licencí Creative Commons, avšak zakazující komerční užívání. Na projekt jsou napojeni i někteří vyučující MU, možná by šla navázat nějaká spolupráce.
  • Účastníci byli pozváni na slavnost sázení reálné lípy v přírodní zahradě v Brně-Medlánkách, kterou vyvrcholí více než roční snažení okolo nápadu k zasazení vlastního stromu v Brně jakožto fyzického odkazu působení naší komunity a jejích pravidelných setkání nazývaných dle tradice přenesené z prostředí Wikipedie „pod reálnou lípou“. Jak bylo později po srazu e-mailem upřesněno, sázení proběhne v sobotu 12. listopadu od 10 hodin, více informací je v pozvánce na odkazované stránce. Všichni členové a příznivci naší komunity jsou srdečně zváni, následovat bude malé posezení.
Tato fotografii rektora Mikuláš Beka s tibetskou vlajkou z počátku kauzy Brady pořízená fotografkou Masarykovy univerzity, která ji obratem zveřejnila pod svobodnou licencí na webu univerzity, byla převzata na Wikipedii, kde ji již zhlédlo přes 11 tisíc lidí.
  • Na srazu byla prezentována také nová podoba WikiProjektu Masarykova univerzita, který se v letošním roce zaměřuje na zpracovávání aktuálních encyklopedicky využitelných textů a obrázků poskytovaných nově Masarykovou univerzitou ve velkém množství pod svobodnou licencí. Projekt byl posléze mezi konáním srazu a zveřejněním tohoto zápisu spuštěn a wikipedisté včetně nebrněnských jsou vyzývání k jeho podpoře a zapojení se do ní, jako se to povedlo už v loňském roce. Letos navíc projekt není omezen jen na Brňáky a není nutné se příliš orientovat v prostředí univerzity (poskytnuté materiály se týkají např. českých a zahraničních vědců, přírodovědných objevů, společensko-politických událostí apod.), takže zapojit se do projektu může prakticky každý wikipedista. Masarykova univerzita navíc nabízí za účast v něm finanční odměnu. Více též v diskuzi Pod lípou.
  • V závěru srazu byl věnován prostor přípravám Wikikonference, která proběhne 3. prosince v kině Scala. Byl diskutován moderátor, účastníci panelových diskuzí, občerstvení, propagace i další návštěva na místě před akcí.

Že si přečetli zápis z minulého srazu, to nám prostřednictvím nové funkce „like“ dalo na vědomí hned 16 wikipedistů, z nichž 13 se dotyčného srazu osobně nezúčastnilo. Je příjemné vědět, že aktivity naší komunity zajímají i wikipedisty, kteří se nemohou srazů v Brně pravidelně účastnit osobně, a že pořizování a vystavování zápisů z těchto setkání má smysl. Děkujeme!

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 10. 11. 2016, 14:09 (CET)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]