Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 20. února 2019

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
16. ledna 2019
Brněnský wikisraz
20. února 2019
Následující:
20. března 2019

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v únoru 2019 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 19. 2. 2019, 00:04 (CET)[odpovědět]
  2. --frettie.net (diskuse) 19. 2. 2019, 00:30 (CET) doufám[odpovědět]
  3. Nejspíš se budu muset zdržet v práci, takže ještě s určitostí nevím, s jakým zpožděním (případně jestli) dorazím. :( --Bazi (diskuse) 19. 2. 2019, 00:40 (CET) A nakonec bohužel nedorazil. --Bazi (diskuse) 22. 4. 2019, 00:21 (CEST)[odpovědět]
  4. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 19. 2. 2019, 01:00 (CET) - Sorry kluci, kryje se mi to se školní akcí. Nejspíše nepřijdu.[odpovědět]
  5. --Ben Skála (diskuse) 19. 2. 2019, 07:01 (CET)[odpovědět]
  6. --MIGORMCZ (diskuse) 19. 2. 2019, 08:37 (CET)[odpovědět]
  7. Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 19. 2. 2019, 20:53 (CET) - ahoj, přijedu z Prahy. Vezu příručky pro seniory, představím komunitní minigranty, s Dominikem proberu Wikiměsto 2019. Naviděnou.[odpovědět]
  8. --Venca24 (diskuse) 20. 2. 2019, 07:40 (CET)[odpovědět]
  9. --Podroužek (diskuse) 20. 2. 2019, 13:06 (CET)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 20. února 2019 proběhl od 18:00 do 23:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 8 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Ben Skála, Blahma, Frettie, Jakub Holzer (WMCZ), MIGORMCZ, Podroužek, Venca24, Wesalius. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Vzhledem k přítomnosti nového účastníka proběhlo tradiční představovací kolečko. Dozvěděli jsme se, že Jakub Holzer studoval několik let v Brně na FAST VUT; následně pracoval v Novém prostoru; pochází z jižních čech. Podroužek a Venca24 vyložili, jak se dostali k Wikipedii.
  • Venca24 povyprávěl o tom, jaký je současný vývoj okolo nové evropské směrnice o autorském právu a souvisejícího. Vyložil její obsah a informoval, že Nadace Wikimedia poslala stanovisko Evropskému parlamentu, že jim nepřijde správná.
  • Venca24 též informoval o ruském plánu na (zatím) pokusné odpojení se od zbytku internetu (tzv. ruský den nezávislosti).
  • Blahma dorazil dle předchozí omluvy až okolo 20:00. Byl na místě informován o chystané změně ve vedení Baroka a navázal kontakt s novým vedoucím.
  • Jakub Holzer představil nové komunitní minigranty Wikimedie ČR – nabízejí finanční nebo materiální podporu pro malé akce pro komunitu a veřejnost (nováčky, zájemce). Za rok je v plánu podpora 10 projektů po nejvýše 4000 Kč. Dělí se na Wikidata, vzdělávání a multimédia. Vznikl nápad realizovat přes toto schéma zamýšlenou akci „wikihřbitov“. Jakub též přinesl exempláře vytištěné příručky k Wikipedii vzniklé v rámci kurzu Senioři píší Wikipedii.
  • Diskutovalo se o vhodném místě pro konání dalších setkání brněnského klubu Wikipedie, které nyní neprobíhají, i protože se nepodařilo sladit program MZK a ochotných wikipedistů. Žádné podobně vhodné místo jako mají v Praze se nám ale nepodařilo identifikovat.
  • Dále se probírala motivace wikipedistů a pomoc jim. Podroužkovi by se hodil nějaký rychlý status k uživateli do tří kategorií podle úrovně zkušenosti – aby věděl, jestli ho má vítat, radit mu apod. Blahma informoval o stránce Wikiláska. Zkoumala se i uvítací šablona – není anglická en:Template:Welcome přívětivější než naše současná {{Vítejte}}? Padl návrh vyzkoušet to způsobem dle Asafa Bartova, tj. zapnout třeba na dva týdny a pak posoudit přínos. Zajímavá je i stránka en:Wikipedia:The Wikipedia Adventure – nechtěl by ji někdo přeložit a převzít?
  • Blahma informoval, že po letech vyčkávání a popichování ostatních nakonec sám založil encyklopedický článek Wikikonference (akce má pravidelnou publicitu, ale pro svůj vztah k nám přispěvatelům byla jakýmsi tabu). Také přidal slovo „Wikipedie“ do textu článku Wikimedia Česká republika (dosud tam nikde nebylo!). Poukázal na to, že snad z jakési skromnosti, snahy o odstup či přímo nezájmu komunity je popisování encyklopedicky významných aktivit Wikimedie dlouhodobě podprůměrné – a přitom i zde platí, že když to nenapíšeme sami, nikdo jiný to za nás neudělá.
  • Blahma byl osloven Masarykovou univerzitou s žádostí o dohledání původu zmínky o tom, že studentům MU byl jako jedním z prvních univerzit u nás otevřen Facebook, protože se na to univerzity ptali novináři. S Frettiem, jehož nástrojem WikiBlame identifikoval jako autora, jednoho večera dohledávali pro tu jednu větu, původně zapsanou Frettiem z vlastní zkušenosti, související zdroje informací v internetových archivech a vyšel z toho článek v MF Dnes (a iDNES.cz), odkazovaný výše v programu setkání.
  • Zdá se, že negativní účinky kampaně #100wikidays už si dotyční účastníci v mezičase sami uvědomili.
  • S příbuzným Václava Hradeckého komunikoval Blahma obsáhle o přesném datu smrti dotyčného, což se nakonec nějak vyřešilo, byť mnoho pramenů bude dál citovat nepřesné datum – více o tom v diskuzi ke článku.
  • Jaký praktický užitek má stránka Wikipedie:Odkaz na rozcestník, odkazovaná z poslední věty šablony {{Šablona:Rozcestník}} a jí podobných, když reálně podle instrukce v té šabloně na seznam v té stránce přidá někdo nějaký nejasný případ jen jednou za několik let? Ukázalo se navíc, že většina přítomných vlastně ani celý text té šablony nikdy nečetla, takže ani o existenci této stránky vůbec netuší.
  • Nadvšenec v poslední době zakládá rozcestníky pro osoby stejného jména – panuje shoda, že to není obecně špatné, ale hodně z nás by nebavilo to dělat.
  • Vznikl nápad na sponzorské schéma „adoptuj si svého wikipedistu“ – finanční podpora konkrétních wikipedistů (z nabídky), jejichž činnost se nám líbí a chceme ji podpořit (např. aby mohl psát víc příspěvků o tématu X, aby mohl rychleji dokončit rekategorizaci tématu Y, aby dál překládal články z jazyka Z).
  • Pod odkazem „Beta“ si lze zapnout experimentální editor wikitextu vestavěný do VisualEditoru – tzv. „Nový režim wikitextu“. Mimoto si lze aktivovat zvýrazňování syntaxe i v klasickém wikitextovém editoru – slouží k tomu nové tlačítko „Zvýraznění syntaxe“ a vícero wikipedistů to považuje za velmi praktickou funkci.
  • Blahma přišel s návrhem na moderované společné editování – sběr připomínek ke konkrétnímu článku v komentářích na Facebooku, přičemž ty připomínky by pak jeden člověk v článku zohledňoval. Frettie informoval, že se prý už něco takového zkoušelo, ale bez peněz to prý např. na stránce Wikipedie dost lidí neuvidí, aby to fungovalo; asi na to též nemáme dost lidí z té vhodné odbornější skupiny, ale možná by to šlo dělat přes oslovování odborných skupin s články právě na jejich témata (motivace: lidé neumí editovat Wikipedii, neznají její pravidla a nechtějí se to učit, ale článek si rádi prohlédnou a napíšou nám, co je tam špatně či co tam chybí).
  • Další návrh od Podroužka: vyzkoušet vyrobit udělátko „Našli jste chybu?“ – zobrazované jen neregistrovaným uživatelům a vedoucí na přidání nového tématu do diskuzní stránky, kde by čtenář na chybu upozornil.
  • K zániku resp. sloučení bohužel spěje článek Miroslav Malinka o brněnském následníku Jana Palacha, přitom by ho šlo snadno zachovat dodáním nově se objevivších dalších zdrojů.
  • Ben Skála může příště použít okamžitou archivaci službou archive.today, aby předešel situaci, kdy jím dříve citovaný fakt byl ČSFD následně smazán.

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 5. 2019, 16:39 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]