Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 18. května 2016

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brněnský wikisraz 18. května 2016
Předcházející:
20. dubna 2016
Brněnský wikisraz
18. května 2016
Následující:
15. června 2016

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v květnu 2016 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 16. 5. 2016, 14:35 (CEST)[odpovědět]
  2. --Ben Skála (diskuse) 16. 5. 2016, 15:28 (CEST)[odpovědět]
  3. Asi jo, ale nejspíš ne hned od šesti.--frettie.net (diskuse) 16. 5. 2016, 16:56 (CEST)[odpovědět]
  4. --Harold (diskuse) 16. 5. 2016, 17:57 (CEST)[odpovědět]
  5. Zase kolize s divadlem, ale třeba to na chvíli vyjde. --Bazi (diskuse) 17. 5. 2016, 15:04 (CEST)[odpovědět]
  6. Bohužel jsem pracovně mimo. Tak příště.--DavidSchuller (diskuse) 17. 5. 2016, 23:05 (CEST)[odpovědět]
  7. --Jan.Kamenicek (diskuse) 18. 5. 2016, 01:17 (CEST)[odpovědět]
  8. --skim (diskuse) 18. 5. 2016, 18:50 (CEST) s dětmi.[odpovědět]

Na květnovém brněnském srazu bylo alespoň po část doby přítomno následujících 8 wikipedistů: Ben Skála, BíláVrána, Blahma, Frettie, Harold, Jan.Kamenicek, Nesnera, Skim (+2 děti). Setkání proběhlo v zadním salonku restaurace Baroko. Z programu setkání:

  • Blahma slíbil prozkoumat možnost wikipedistické exkurze do Kleinova paláce podle veřejné nabídky. Z pléna se ozvalo, že prý bývá obdobně k exkurzím otevíráno i brněnské výstaviště. V obou místech by bylo možné získat zajímavé fotografie pro obohacení příslušných článků.
  • Byly přehrány reportáže o dubnovém kurzu Wikipedie pro seniory při Univerzitě třetího věku Masarykovy univerzity – reportáž České televize i Českého rozhlasu (není on-line). Organizační stránka kurzu i s prezentacemi je zde.
  • BíláVrána přišel s tipem, že vzdělaní senioři mají často doma množství oborových knih, takže by mohli psát články podle nich, k čemuž mnozí jiní wikipedisté příležitost nemají.
  • Proběhla rekapitulace tří přednášek proběhlých v Moravské zemské knihovně, z nichž na té poslední přednášel s Blahmou i Skim. DavidSchuller přišel na třetí přednášce s nápadem zapojit studenty vhodným způsobem do digitalizace literatury z jejich oboru, např. ekonomie. Jan.Kamenicek ukázal, jak na Wikizdrojích pokusně monitoruje pokrytí jednoho tématu v různých digitalizovaných publikacích v konceptu tamního Portálu Astronomie. Ze slidů třetí přednášky vyplývá, že, alespoň dle obsahu kategorií, je na české Wikipedii množstevně podceněná z našich blízkých zejména ruská, maďarská a slovenská literatura. Dle Jana.Kamenicka by zejména o té ruské mohli do Wikipedie pomáhat své znalosti doplňovat senioři.
  • V rámci debaty o kategorizaci vs. štítkování na Wikimedia Commons zazněla od Skima preference kategorizace přísně dle nadtříd a podtříd (vztah ). Blahma upozornil na diskuzi a plány na postupné zavedení strukturovaných dat do Wikimedia Commons.
  • Na červnový Kurz psaní Wikipedie jsou jako pomocníci připraveni dle možnosti docházet Blahma, BíláVrána a Ben Skála. Lektorem kurzu bude Bazi. Termíny jsou červnové pondělky vždy 17:00 až 19:00. Frettie doporučil přítomným propagovat kurz i mezi svými příbuznými.
  • Frettieho zaujal identifikátor čČNB používaný českými knihovnami v rámci digitalizace literatury a je ochoten pomoci jeho zavádění na Wikidatech. V Národní technické knihovně jsou lidé, kteří by byli ochotní plnit data do Wikidat.
  • Komunita Wikimedie vytvořila seznam největších přání – technických vlastností, které nejvíce trápí současné wikipedisty. Cílem je zaměřit pozornost vývojářů v první řadě právě na tam identifikované problémy.
  • Ukázalo se, že v návaznosti na diskuzi, z níž vzešla mj. Čajovna, je stále u některých wikipedistů zájem na provozu nějakého chatovacího okna vedle Wikipedie, kde by se veřejnost mohla živě ptát o pomoc zkušeného wikipedisty, aniž by se člověk musel nejprve učit fungování systému diskuzních stránek. Fungovat by mohlo také pro jednoduchou komunikaci mezi aktivními wikipedisty samými.
  • Jan.Kamenicek informoval o wikisrazu v Olomouci, zúčastnilo se ho nakonec pět lidí. Další snad přijdou na editaton plánovaný na 11. června. Pro ten hledá zejména fotografa schopného fotografovat přes sklo vitríny. Účast může být proplacena z několika různých zdrojů, zájem o ni projevili Blahma a Skim, z dálky rovněž Muselsom. Další účastníci by přijeli z jiných koutů republiky nebo byli místní. Poznámka: Akce byla nakonec odložena na 10. září.
  • Blahma představil nástroje Pageviews Analysis, Topviews Analysis a Langviews Analysis, dále pak též nástroj Recommend navrhující články k překladu. S jejich využitím bylo např. zjištěno, že Iva Pazderková byla v dubnu populární, nebo že čtenost článku Chřipka podle předpokladu kolísá s ročním obdobím, zatímco článek AIDS má víceméně stálou čtenost po celý rok. Zajímavostí je i to, že článek o Brnu je čtenější v angličtině než v češtině.
  • Harold představil svůj projekt hodnocení kvality dostupných fotografií obcí a vesnic okresu Brno-venkov. Vyplývá z toho, že i po formální dofotografování Jihomoravského kraje budeme mít ještě co dofocovat i přímo v nejbližším okolí Brna. Jan.Kamenicek apeloval, aby se více nahrávaly rovněž staré fotografie obcí. V Haroldově seznamu vyžadují pozornost hlavně položky s nulou hvězdiček. Dle mapy nenafocených vesnic chybí v Jihomoravském kraji ještě Marianín (zkusí nafotit Jan.Kamenicek), Bohumilice (zkusí nafotit DavidSchuller), sídla při hranici s Pardubickým krajem (vyfotí Skim). Ben Skála bude mít v červnu čas dofotografovát, ale řeší dopravu a její proplácení. Mohl by se také uspořádat další společný výlet.
  • Jan.Kamenicek inzeroval, že se hledá údržbář pro sekci Zajímavosti na české Wikipedii. Osazenstvem mu bylo doporučeno několik jmen k oslovení.
  • Ze zajímavých databázových dotazů představil Blahma dotaz na článek s nejdelší diskuzní stránkou – největším takovým extrémem je Wieliczka, kde na 3974 bytů textu článků připadá 83 836 bytů textu diskuze z roku 2008, kde jde o český pravopis. Druhým nejrozporovanějším článek pojednává o tranzistorovém zvuku, k němuž wikipedisté napsali více než 18x více diskuzí než jak je článek dlouhý. Jiným skriptem se na žádost Vojtěcha Dostála generuje seznam nekategorizovaných obrázků z Wikimedia Common s českým popiskem. Prohlédnout si ho a možnost přidat ruce ke kategorizační/partolérské činnosti je na: Media needing categories (Czech description).
  • Postřeh: Na Facebooku existuje v současnosti nejméně pět uživatelů, kteří používají slovo „Wikipedie“ jako své prostřední jméno. Uživatelka Jitka Wikipedie Křečková sdělila na dotaz Blahmovi, že jde o přezdívku vzniklou na základě společenské hry, při které toho hodně věděla. Dalšími uživateli s tímto netradičním prostředním jménem (byť oficiálně zřejmě registrované nikde není) jsou: Anna Wikipedie Kováčová, Eduard Wikipedie Coufal, Kaťulinečka Wikipedie Otčenášková a Aďa Wikipedie Ohnheiserová.
  • Technická: Pro snadnou organizaci stránek wikisrazů a odkazování na ně z různých míst Wikipedie se nyní nově používá systém šablon okolo hlavní šablony {{Sraz}}(dosud nedokumentována), který zajišťuje do velké míry automatickou aktualizaci dat, časů a míst s možností ruční úpravy jinak automatické periodicity. Autorem systému šablon a dosud jediným jeho uživatelem je vyhlašovatel brněnských wikisrazů Blahma.

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 18. 6. 2016, 01:19 (CEST)[odpovědět]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]