Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 27. května 2020

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
19. února 2020
Brněnský wikisraz
27. května 2020
Následující:
10. června 2020

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v květnu 2020 konaný v mimořádném termínu (teprve čtvrtá středa v měsíci – v souladu s nařízením vlády) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se, že se po dvou nuceně zrušených srazech opět sejdeme! --Blahma (diskuse) 18. 5. 2020, 03:27 (CEST)[odpovědět]
  2. na 99 % ne, bohužel. Ale věřím, že se na nějakej příští sraz dostanu. --frettie.net (diskuse) 18. 5. 2020, 09:49 (CEST)[odpovědět]
  3. musím přijít! --Dominik Matus  diskusepříspěvky 18. 5. 2020, 10:56 (CEST)[odpovědět]
  4. --MIGORMCZ (diskuse) 18. 5. 2020, 11:48 (CEST)[odpovědět]
  5. --Ben Skála (diskuse) 18. 5. 2020, 13:32 (CEST)[odpovědět]
  6. Mám službu, takže to nevidím moc nadějně, ale třeba to aspoň na chvíli stihnu. --Bazi (diskuse) 18. 5. 2020, 16:08 (CEST)[odpovědět]
  7. --Harold (diskuse) 18. 5. 2020, 18:28 (CEST)[odpovědět]
  8. --Podroužek (diskuse) 27. 5. 2020, 17:35 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 27. května 2020 proběhl od 18:00 do 21:30 v zadní části hlavního sálu restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 8 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Albert Sukaný (bez už. jména), Ben Skála, Blahma, Dominikmatus, Harold, MIGORMCZ, Podroužek, Venca24. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Šlo o první brněnský wikisraz po 98 dnech (od únorového). Ke zrušení dvou mezilehlých srazů (březnový a dubnový) došlo následkem pandemie covidu-19, při jejíž kulminaci bylo omezeno vycházení, zakázány veřejné akce a i restaurace Baroko byla uzavřena. Někteří z nás v této době podpořili její provoz on-line koupí voucheru na občerstvení uplatnitelného po znovuotevření. K otevření vnitřních prostor restaurací došlo celostátně od pondělí 25. května, proto se tentokrát sraz mohl konat oproti zvyklostem až čtvrtou středu v měsíci. Naše skupina tvořila celý večer většinu osazenstva restaurace, protože mnozí lidé včetně některých wikipedistů se z opatrnosti i nadále uzavřeným prostorám raději vyhýbali (i pro ně chystáme řešení – viz konec zápisu). Při pohybu po restauraci bylo dle vládního nařízení stále nutno nosit na obličeji roušku, při konzumaci za stolem však z pochopitelných důvodů tato povinnost neplatila; obsluha ve styku s námi musela roušku nosit neustále. V restauraci jsme byli vlídně přijati, byť se pro nízký počet návštěvníků zavíralo již o hodinu a půl dříve než běžně (ačkoli platná nařízení umožňovala provoz právě až do 23:00). Shodou okolností jen před pár dny uplynulo právě 7 let od prvního wikisrazu konaného na tomto místě.
  • I v době epidemie přibývaly na Wikimedia Commons fotografie z Brna a okolí, ostatně v domácích archivech nezpracovaného toho mají wikipedisté hodně. Přírůstky za jednotlivé dekády jsou automaticky monitorovány na stránce WikiProjektu Brno na Wikimedia Commons (byť tamní filtrování podle kategorií není dokonalé). V této souvislosti Dominikmatus doporučil zapnout si na Commons udělátko "Global Usage Badges", které umožňuje přímo z galerie obrázků sledovat, na kterých stránkách jsou které obrázky využity.
  • Blahma v dubnu přepracoval (zjednodušil a upravil dle současného využívání jednotlivých zdrojů dat) stránku Najdi si na Wikipedii nenafocené vesnice. Harold vyhlásil (ve shrnutí příslušné editace) Liberecký kraj jako skokana (výjimečně) dvojměsíce ve snížení počtu nenafocených vesnic – i tak jich tam ale ještě zbývá nafotit 15. Blíže k cíli jsou Moravskoslezský kraj (11 chybějících vesnic), Pardubický kraj (9), Olomoucký kraj (4) a Kraj Vysočina (2). „Hotové“ už jsou Praha, náš Jihomoravský kraj (jako první běžný kraj) a Zlínský kraj. Nejvíce vesnic naopak zbývá nafotit v Plzeňském a Jihočeském kraji. Od Aktrona je na dotyčné stránce od prosince i pěkný graf vývoje těchto počtů v čase.
  • V době pandemie vznikly i různé projekty na podporu tvorby Wikipedie coby činnosti, kterou lze vykonávat z domu a tedy i v době zákazu vycházení. Aktivity wikipedistů v této době popisují dva články ([1] [2]) na blogu Wikimedie ČR. Velmi pozitivní ohlas zaznamenalo v této době v komunitě wikipedistů mimořádné dálkové zpřístupnění digitalizovaných publikací (systém Kramerius) z fondů knihoven (NK ČR a MZK), které jsou jinak z velké části studovatelné pouze z počítačů fyzicky umístěných v prostorách knihovny. V rámci opatření cíleného v první řadě na studenty vysokých škol mohl od poloviny března do poloviny května přistupovat k těmto publikacím prostřednictvím internetu každý registrovaný čtenář participující knihovny a každý student či zaměstnanec vysoké školy či veřejné výzkumné instituce. Spolek Wikimedia ČR navíc v rámci partnerství umožnil přístup i vybraným wikipedistům, kteří již neměli přístup z jiného titulu. Tento nový zdroj informací (s plnotextovým vyhledáváním) dal tvůrcům Wikipedie dosud netušené možnosti zejména pro čerpání informací a zdrojování tvrzení při tvorbě encyklopedických článků. Potěšující informací je i přímé navázání na tento už uzavřený web, jímž je Národní digitální knihovna DNNT, který oproti dřívějšímu stavu nabízí digitální přístup i k novějším dílům (do roku 1989), která už prokazatelně nejsou dostupná na trhu.
  • S ohledem na přítomnost nováčka proběhlo po delší době opět tradiční seznamovací kolečko. Poprvé je mezi námi Albert Sukaný, student informatiky na FI MU, kterého pozval Blahma v souvislosti s jeho bakalářskou prací, ve které zpracovává diskuzní stránky článků na české Wikipedii. Harold např. při svém představování tvrdil, že se diskuzím snaží vyhýbat, ale Albert ho hned vyvedl z omylu informací, že dle jeho analýz patří Harold k nejaktivnějším diskutujícím :-) (V absolutních číslech vzhledem k velkému celkovému počtu editací možná, v relativním poměru k celkovému objemu editací ale asi ne :-) pozn. --Harold (diskuse) 10. 6. 2020, 23:44 (CEST)) Dominikmatus zase tvrdil, že zasahuje do menšího množství článků, ale zato v nich má větší množství editací – což je další zajímavý rozměr činnosti wikipedisty. MIGORMCZ se naopak po jistou dobu kvůli diskuzím raději vyhýbal Commons a pracoval spíše jen na Wikidatech.[odpovědět]
  • Albert Sukaný nám odprezentoval dosavadní výsledky své bakalářské práce. Téma nalezl v seznamu témat vypsaných jeho současnou vedoucí práce, která působí v Centrum zpracování přirozeného jazyka. Na začátku práci na její doporučení krátce konzultoval s Blahmou. Práce dosud není hotová, ale představené výsledky nás již zaujaly. Zpracování dat se řeší naivně analýzou dumpu, v textech diskuzí se vyhledávají podpisové značky a podle toho se plní databáze diskuzních příspěvků. Přímo na místě jsme Alberta upozornili na některé další zádrhele formátování diskuzních stránek navíc k těm, na které už sám přišel. Plně se i v jeho zkušenosti potvrdilo, že používání těchto stránek je zejména pro začínající uživatele nesrozumitelné. Závěrem prezentace ukázal výsledky různých zajímavých dotazů nad touto databází. Za všechny uveďme postřeh, že články Seznam postav seriálu Šmoulové a Seznam představitelů českého státu mají stejnou velikost diskuze či že nejvíce diskuzních příspěvků udělali např. Bazi či ŠJů a vůbec nejdelší jeden příspěvek napsal Vít Zvánovec. Pro Alberta bylo velmi zajímavé osobně se seznámit s některými nositeli přezdívek, s nimiž se už několik měsíců při tvorbě své práce setkává. Projevil zájem též o další aktivity wikipedistů, dosud Wikipedii používá výhradně jako čtenář.
  • Dále proběhly též diskuze o indexování stránek na Wikipedii vyhledávači a o činnosti uživatele GALAXY 2018 A7 (zejména na Wikimedia Commons).
  • Bylo dohodnuto, že příští brněnské wikisrazy proběhnou 10. června (o týden dřív než obvykle) v Baroku, dále 22. července (o týden později než obvykle) u grilu v přírodní zahradě pod opravdu reálnou lípou v Brně-Medlánkách a poté již opět řádně 19. srpna.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 10. 6. 2020, 17:31 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]