Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 15. března 2023

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
15. února 2023
Brněnský wikisraz
15. března 2023
Následující:
19. dubna 2023

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v březnu 2023 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 7. 3. 2023, 11:21 (CET)[odpovědět]
  2. --Hugo (diskuse) 7. 3. 2023, 13:59 (CET)[odpovědět]
  3. --Harold (diskuse) 13. 3. 2023, 10:10 (CET)[odpovědět]
  4. --Martin Urbanec (diskuse) 13. 3. 2023, 15:28 (CET)[odpovědět]
  5. --LiMr (diskuse) 14. 3. 2023, 10:33 (CET)[odpovědět]
  6. --Podroužek (diskuse) 14. 3. 2023, 15:55 (CET)[odpovědět]
  7. --Pavel Bednařík (WMCZ) (diskuse) 14. 3. 2023, 22:15 (CET)[odpovědět]
  8. Gratuluju Benovi, jeho skoro manželce a oběma dětem a snad přijedu, jen později. --frettie.net (diskuse) 15. 3. 2023, 16:52 (CET)[odpovědět]

Z dnešního srazu se omlouvám, mám doma týdenní mimino :)--Ben Skála (diskuse) 15. 3. 2023, 15:47 (CET)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 15. března 2023 proběhl od 18:00 do 22:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 9 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Blahma, Frettie, Harold, Hugo, LiMr, Martin Urbanec, Pavel Bednařík (WMCZ), Podroužek, Venca24. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Setkání proběhlo v zadním salonku restaurace. Blahma dorazil na místo v předstihu a provedl diagnostiku zařízení pro šíření signálu wi-fi do salonků a domluvu s majitelem na opravě. Starost o funkční a kvalitní wi-fi v restauraci je užitečná pro nás, pro jiné hosty a tedy i pro majitele.
  • Předchozího dne proběhl po delší době opět wikisraz v Olomouci, jehož se tentokrát na pozvání tamního koordinátora Pavla Bednaříka zúčastnil jako host Blahma, který tam sdílel své zkušenosti z fungování wikikomunity v Brně jako inspiraci pro Olomouc. Na brněnský sraz přijeli oba přímo z Olomouce a reflektovali zde okolnosti olomouckého setkání a postupně se formující tamní komunitu. Byla zopakována i část programu – informace Pavla Bednaříka o wikidění v Olomouci a ve Wikimedia ČR obecně. Podrobnosti lze nalézt v zápisu na odkazované srazové stránce.
  • Frettie, který dorazil se zpožděním kvůli sněhové bouři na Vysočině, referoval o průběhu jubilejního 100. wikisrazu v Praze na konci února. Vysokou účast pomohly zajistit jistý hlad po podobných událostech a jmenovitá pozvání. Mezi účastníky bylo i vícero nových tváří (ne však nutně nováčků). Je pěkné, když se až někde na srazu setkají dva lidé, kteří se znají jen z prostředí Wikipedie a netušili do té doby, že jsou třeba dvě generace od sebe.
  • Wikinarozeniny: LiMr bude mít brzy 5000 dní, Venca24 slaví 16 wikilet zítra, David Kennedy 15 let na Wikipedii právě dnes (tj. v den srazu).
  • Na srazu byli tentokrát přítomni hned dva zástupci vedení a zaměstnanců spolku Wikimedia ČR: Vedle zmíněného Pavla Bednaříka, který se věnuje komunitě, i radní etc. Martin Urbanec. Ten nás seznámil s množstvím zajímavých nástrojů a přístupů:
    • Nástroj List Building hledá „související“ témata článků k jednomu zadanému, a to i na základě Wikidat (tedy ne nutně už v cílovém jazyce vůbec existující).
    • Nástroj WikiNav je vizualizací datové sady, kterou Nadace Wikimedia poskytuje pouze pro omezený počet jazyků (čeština mezi nimi zatím není) a která ukazuje, odkud čtenáři typicky k určitému článku přicházejí a kam od něj dále pokračují. V datech pro článek Brno nás zaujaly zdrojové články Kurt Knispel o nacistickém tankistovi pohřbeném v Brně a soudobém brněnském sportovci Jiřím Procházkovi.
    • V rámci zlepšování Wikipedie probíhá na pozadí analýza kliků či uživatelské testování na neaktivních lidech.
    • V mobilní verzi Wikipedie existuje v Nastavení možnost zapnout si pokročilý „editorský“ režim, což může být vysvětlením toho, proč se některým lidem na mobilu např. kategorie pod články zobrazují a jiným nikoliv.
    • Při hledání Nastavení jsme si všimli, že v mobilní a nemobilní verzi je schované vždy v jiné nabídce, což není úplně šťastné. Mobilní verze Wikipedie se navíc stále liší od nového vzhledu Vektor 2022, byť ten nepopře inspiraci právě mobilními trendy; nějaké sblížení se možná chystá časem. Podroužek zkritizoval Vektor 2022, že stál spoustu peněz a přitom podle něj moderní není.
    • V Nastavení si může i ne-nováček zapnout tzv. domovskou stránku nováčka (úplně na konci v sekci Údaje o uživateli), což jsme si hned na projektoru vyzkoušeli. Součástí je pěkná gamifikace motivující k editování a každý nováček dostane náhodně přiděleného mentora, jehož přidělení se ale dá i uživatelsky zrušit (a případně si pak vyžádat jiného). Zajímavé je, že česká a ukrajinská Wikipedie jako jediné netrpí nedostatkem mentorů. V současnosti takovouto domovskou stránku nováčka používá asi 1000 uživatelů.
  • Promítli jsme si úryvky z dílu pořadu Historie.cs, kde vystupoval i přítomný Martin Urbanec. Výsledek je všeobecně vysoce hodnocen jako důstojná pocta Wikipedii a řádné ocenění jejího společenského významu. Pousmáli jsme se, když v jednu chvíli Jagro říká, že o některých tématech se typicky spory nevedou (výjimkou potvrzující pravidlo je totiž Ošupis), nebo když Jan Sokol svého času vydával za přednost, že „na jedno kliknutí se dostanete do paralelního článku v jiném jazyce“, což už po přechodu na Vektor 2022 není pravda (a i toto tvrzení může být argumentem pro to, aby se dál hledalo, jak by to šlo změnit). Zaujala nás též prezentace informační převahy Wikipedie konstatováním: „Na žádné fakultě nemáme žádného historika, který by znal více dat než Wikipedie.“
  • Harold informoval, že v současnosti chybí dofotografovat 58 českých obcí resp. jejich částí. Loni touhle dobou jich přitom chybělo asi o 100 víc. Packa nedávna dokončoval Středočeský kraj. Stále je možné zúčastnit se tipování, kdy bude dokončena poslední obec. Harold také přepracoval Seznam obcí v Česku z navboxů (automaticky srolovaných) do podoby tabulek.
  • Harold také odhalil ve Wikipedii kdysi plánovanou událost už 15 let starou; poznal a opravil nesprávné ztotožnění encyklopedicky významné osoby v matrice a z toho plynoucí zanesení zavádějících informací do článku; upozornil na hoaxový článek John "Big boy" McCoy (již smazaný). Postupně buduje přehled českých hoaxů na Wikipedii na své podstránce.
  • Hugo plánuje s Wikimedia ČR editaton s tématem změny klimatu, zkusí partnery ze středních škol. V pondělí 3. dubna proběhne skromný editaton v Muzeu romské kultury. Bazi se dlouhodobě věnuje lektorování seniorských kurzů, plyne z nich nemálo nadějných absolventů.
  • V sobotu 17. června proběhne po několika letech opět Wikikonference, tentokrát s přívlastkem „komunitní“ ke zdůraznění organizování komunitou pro komunitu (již tedy ne s důrazem zároveň i na veřejnost).
  • V sobotu po Velikonocích 15. dubna proběhne v Brně editaton na pozvání Českého rozhlasu Brno. Po delší době půjde opět jednou o akci organizovanou v Brně brněnskou komunitou, otevřenou ovšem i mimobrněnským zájemcům. Účastníci si prohlédnou budovu rozhlasu, dostanou k dispozici materiály a též možnost osobního setkání s významnými osobnostmi. Harold jakožto hlavní autor článku o brněnském rozhlase ocenil tuto iniciativu, když přispěchal s poněkud šokujícím pozorováním, a sice: Vyjma podobných akcí dnes už o Brně v podstatě nikdo nové články nepíše.
  • Blahma prezentoval výsledky „editačního experimentu“, který představil na minulém srazu, ale záměrně o něm neuvedl podrobnosti do zápisu a požádal i všechny přítomné, aby se vyvarovali ovlivňování výsledků zvědavostí. Cílem pokusu bylo ověřit hypotézu, že zvýšení počtu interních odkazů vedoucích na článek vede ke zvýšení návštěvnosti takového článku. S přihlédnutím k mnoha kritériím byl zvolen článek Psací stroj jakožto polemiku nevzbuzující a jednoznačně pojmenovatelné téma, které dříve bylo běžné, ale dnes se stále více stává historií a převedení jeho existujících výskytů v české Wikipedii na odkazy tak zároveň prospěje srozumitelnosti článků pro budoucí čtenáře. V noci z 15. na 16. února 2023 nakonec Blahma sám (na srazu na to nezbyl čas) doplnil odkazy na tento článek do 186 článků. Volba proběhla i s ohledem na poměr dosavadní čtenosti vybraného článku (po mnoho let setrvalý průměr 21 návštěv denně) a součtu čteností článků, které na něj budou nově odkazovat (asi 3600 návštěv denně, protože mezi nimi jsou i takové jako Václav Havel, Abeceda nebo Drážďany). Výsledek experimentu hypotézu potvrdil: Zatímco v 26 dnech před experimentem zaznamenal článek Psací stroj 535 zobrazení, ve stejné době po něm (stejné dny týdne, až po provedení editací a po odeznění prvotního zájmu patrolářů) bylo zaznamenáno 785 zobrazení, což znamená nárůst návštěvnosti o 47 %. Můžete si prohlédnout graf návštěvnosti, kde hranicí je 16. únor. Poučením pro všechny wikipedisty je, že po napsání nového článku je dobré nezapomenout doplnit na něj odkazy z jiných článků, kde to dává smysl – snadno se tak vytvořenému článku zajistí vyšší návštěvnost a tedy i užitek z odvedené práce.
  • Od roku 1975 nebyl na území Česka prezidentem nikdo jiný než muž, jehož příjmení má pět písmen. Blahma v reakci na tuto skutečnost zpracoval už v lednu – v době prezidentské volby, v jejímž finále se utkali kandidáti Babiš a Pavel (oba slibující pokračování této tradice) – úsměvný výzkum s využitím Wikipedie. Protože se v době voleb hovořilo o tom, že jednou by Česká republika měla mít prezidentku (ovšem kandidátka Nerudová nesplňuje limit počtu písmen), zjistil podle popularity vyhovujících žen na Wikipedii, že nejvyšší šanci k budoucímu vítězství má Ewa Farna. Ta dokonce splňuje kritérium pěti písmen hned dvakrát, protože to platí i pro její občanské příjmení Chobot. Vzhledem k věkovému omezení pro úřad prezidenta však bude muset se svou případnou kandidaturou ještě deset let počkat. Seznam dalších žen v pořadí (bez nároku na přesnost i serióznost celého „výzkumu“) si lze prohlédnout zde.
  • Venca24 se chystá vyučovat Wikizdroje v esperantu na evropském školení na Slovensku.
  • Blahma informoval, že Kusurija doplnil nadmořskou výšku a určil (vypočetl; opravil kusurija) spád Ošupisu.
  • Příští wikisraz proběhne v pravidelném termínu 19. dubna 2023.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 11. 4. 2023, 15:49 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]