Diskuse:Vlastimila Karlasová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Harold

Článek jsem musel zásadně opravit, protože se zde nacházely nesmysly v podobě chybného příjmení a data narození, což bylo zapříčiněno použitím matričního záznamu narození úplně jiné osoby. "Vlastimila Hrdinová" opravdu není "Johana Hodinová". Asi to vyplynulo z toho, že autor nedokázal najít v českobudějovických matrikách narození Vlastimily Hrdinové (datum a místo je známé z jiných zdrojů), ale našel v nich nějakou Johanu Hodinovou s podobným příjmením a "velmi podobným" (= o rok a měsíc jinak) datem narození, kterou vlastním výzkumem prohlásil za tutéž osobu. Přijde mi to jako velmi nekvalitní práce se zdroji a jejich interpretací, která už je za hranou pravidel Wikipedie.

Zásadním zdrojem jsou matriční záznamy sňatku a úmrtí Vlastimily Hrdinové v Brně, ze kterých jasně vyplývá datum a místo narození (oboje shodné s dalšími sekundárními zdroji) a taky její rodiče. Matriční záznam narození v ČB jsem ani já nenašel, ale může tam být schován v nějakých dalších farnostech; v třeboňském archivu, resp. v jihočeských farnostech se příliš neorientuju, běžně tam nepátrám. Každopádně, matkou byla Anna Hrdinová, rozená Nečasová z Jarcové u ValMezu, otcem Vít Hrdina, rozený Brožík/Brožíček z Kladna, který dlouhodobě pracoval v Živnostenské bance, viz [1]. Zdá se, že rodina tíhla k evangelíkům, možná (i) z důvodu původu Anny z evangelické oblasti. Co se mi dále podařilo dohledat: narození Víta Broží(č)ka v Kladně, jeho pražský popisní arch, noticka o zasnoubení Víta a Anny (úplně vpravo nahoře), zmínky v rakouském tisku o vídeňském působení Víta Hrdiny, včetně např. této zprávy, úmrtí Víta Hrdiny v Brně, smuteční oznámení jedno a druhé.

Otázkou taky může být, jestli článek nepřesunout na umělecké jméno "Saša Rouštecká". --Harold (diskuse) 7. 2. 2023, 13:04 (CET)Odpovědět