Wikipedie:WikiProjekt Masarykova univerzita/2015

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo Masarykovy univerzity

WikiProjekt Masarykova univerzita má za cíl rozšiřovat a zkvalitňovat prezentaci témat spojených s Masarykovou univerzitou na Wikipedii a souvisejících projektech a podporou otevírání akademického světa přispívat ke vzdělávání společnosti. Na realizaci projektu se podílí tým Wikipedie na Masarykově univerzitě, který byl založen 13. března 2013 Spolkem absolventů a přátel MU a 22. ledna 2015 obdržel záštitu rektora MU Mikuláše Beka. V roce 2015 zaměstnával Tiskový odbor Rektorátu Masarykovy univerzity prvního českého wikipedistu rezidenta, jehož posláním je propojovat akademickou obec s komunitou Wikipedie a koordinovat činnost týmu spolupracovníků, kteří za aktivní podpory univerzity vytvářejí nový encyklopedický obsah. Podobná podpora od univerzity je pravděpodobná i v roce 2016. Součástí tohoto projektu je rovněž vydávání elektronického Wikizpravodaje Masarykovy univerzity, který podává aktuální přehled o stavu prezentace MU na Wikipedii a informuje o souvisejícím dění a trendech. Celý projekt je začleněn do širšího rámce dlouhodobé spolupráce Masarykovy univerzity s Wikipedií.

Články, zdroje a nástroje

Za zdroj informací pro zpracovávané články nám často i v digitální době stále ještě slouží papírové knihy z knihoven (na obrázku knihovna FF).

Seznamy rozšiřovaných článků a využitelných zdrojů:

Nástroje pro účastníky:

Přehled o aktuálním pokrytí témat souvisejících s Masarykovou univerzitou na Wikipedii pravidelně podává rubrika „Současný stav“ Wikizpravodaje Masarykovy univerzity.

Účastníci

Podrobnější informace naleznete na stránce /Články.

Poznámka k „placenému editování“

Účastníci wikiprojektu, kteří v kterékoliv fázi své aktivity obdrželi od Masarykovy univerzity (případně též jiného subjektu) za své příspěvky do projektů Wikimedia (mj. Wikipedie, Wikimedia Commons) jakoukoliv odměnu (peněžní, ve zboží či ve službách), jsou podle Podmínek užití projektů provozovaných nadací Wikimedia Foundation povinni o této skutečnosti informovat na své uživatelské stránce, ve shrnutí příslušné editace nebo na diskuzní stránce dotyčného článku (konkrétní kroky, jak této povinnosti dostát, jsou popsány v Častých otázkách o placeném přispívání).

Vzor prohlášení (pro uživatelskou stránku nebo na diskuzní stránku článku):

Od 29. února 2015 jsem zaměstnán na Masarykově univerzitě v rámci WikiProjektu Masarykova univerzita a dostávám od ní odměnu za přispívání do projektů Wikimedia.

Alternativně je možné zřídit si za účelem účasti v projektu samostatný loutkový účet – doporučovaný název je „Přezdívka (MU)“, tedy např. Jagro používá účet Jagro (MU) – a na jeho uživateslkou stránku umístit prohlášení podobné tomuto:

Tento účet slouží uživateli Jagro pro editace související se zaměstnáním na Masarykově univerzitě v rámci WikiProjektu Masarykova univerzita; za editace pocházející z tohoto účtu může být pobírána finanční odměna.

Stejně jako všichni ostatní redaktoři přispívající s cílem zvýšení povědomí o určitém tématu se i účastníci tohoto wikiprojektu nacházejí ve střetu zájmů (vzhledem k pobírání odměny se na ně aplikují rovněž specifická pravidla o placeném editování) a musí proto klást zvláštní důraz na dodržování obecně platných pravidel o neutrálním úhlu pohledu, rozhodování konsenzem a zákazu reklamy. V závěru je ovšem vhodné podotknout, že „placené editování“ (na rozdíl od „placené propagace“, navíc často utajované) je na projektech Wikimedia vcelku běžnou a v případě spolupráce komunity Wikipedie s institucemi často i velmi pozitivně hodnocenou praxí.

Odkazy

Související projekty

Externí odkazy