Wikipedie:WikiProjekt Masarykova univerzita/Absolventi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tato stránka popisuje možnosti využití elektronické databáze absolventů Masarykovy univerzity jako důvěryhodného zdroje při tvorbě obsahu Wikipedie. Uvádí rovněž doporučené postupy vyznačování a dokládání absolventů v projektech Wikipedie a Wikidata. V neposlední řadě představuje stránka způsoby, jakými jsou, budou či mohou být tyto informace dále využívány, a to především v článcích na české Wikipedii vytvářených v rámci WikiProjektu Masarykova univerzita.

Definice: Statut absolventa náleží absolventovi fakulty, která byla v době, kdy úspěšně ukončil studium, součástí Masarykovy univerzity, nebo se jí později stala.[1]
Tituly: Absolvent Masarykovy univerzity (resp. UJEP) má právo používat titul, přičemž na Masarykově univerzitě byly či jsou udělovány akademické tituly Bc., Dr. paed., Ing., JUDr., MDDr., Mgr., MUDr., PaedDr., PhDr., PhMr., RNDr. a akademicko-vědecké tituly Dr. a Ph.D. Habilitace a profesura (vedoucí k vědecko-pedagogickým titulům doc. a prof.) samy o sobě status absolventa nezakládají (avšak viz Seznam profesorů Masarykovy univerzity).[2]

Databáze absolventů[editovat | editovat zdroj]

Masarykova univerzita zpřístupňuje prostřednictvím veřejné části svého informačního systému – agendy Absolventi a závěrečné práce – v úplném rozsahu bakalářské, diplomové, rigorózní a dizertační práce předložené k obhajobě od roku 2006, tedy od účinnosti novely zákona o vysokých školách, která v § 47b stanovila vysokým školám povinnost zveřejňovat všechny takovéto práce, u kterých proběhla obhajoba, včetně posudků oponentů a záznamu o průběhu a výsledku obhajoby.[3][4]

U závěrečných prací z let 1999–2005 již není vždy dostupná elektronická verze (pouze v případě, pokud dal autor souhlas),[5] ve většině případů je však uveden alespoň název obhajované práce. Záznamy o absolventech počínaje rokem 1999 také již procházejí evidencí tehdy nově spuštěného Informačního systému Masarykovy univerzity a s tím spojenou kontrolou, což jim dodává na důvěryhodnosti a úplnosti.[6] O každém (absolvovaném i neúspěšném) studiu, u něhož došlo k obhajobě kvalifikační práce, jsou v databázi zveřejňovány následující údaje:

V rámci příprav na 90. výročí založení Masarykovy univerzity byly v průběhu roku 2008 do Informačního systému Masarykovy univerzity doplněny informace o zbývajících absolventech univerzity od roku 1919, dohledaných v archivních promočních knihách. Celkový počet absolventů zavedených ve veřejně dostupné databázi tak na konci roku 2008 činil více než 125 tisíc.[6][7] O těchto ručně přidaných absolventech jsou evidovány informace v podobném rozsahu jako ve výčtu výše, avšak typicky chybí název a archiv závěrečné práce a je u nich uveden pouze generický studijní program a přibližný studijní obor.

V březnu 2015 evidovala Masarykova univerzita již celkem 180 584 vydaných diplomů a prostřednictvím Absolventské sítě si svůj záznam v Informačním systému Masarykovy univerzity dodatečně aktivovalo více než 6000 absolventů.[8]

Na jaře 2018 byly všechny nashromážděné údaje o absolventech z let 1919–2005 opětovně znepřístupněny, v souvislosti se zpřísňováním ochrany osobních údajů evidovaných v Informačním systému Masarykovy univerzity, prováděném před začátkem účinnosti nařízení GDPR.

Na Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Na české Wikipedii jsou články pojednávající o absolventech pokud možno řazeny do kategorie Absolventi Masarykovy univerzity, respektive ideálně jejích kategorií podle fakult. K tomuto účelu se dosud používá především ruční zařazení stránky do kategorie, začíná se ovšem připravovat možnost automatického vkládání osoby do kategorie na základě informací o ní dostupných v související položce Wikidat. Toto automatické vkládání by mělo být realizováno vybranými infoboxy.

Kategorie absolventů MU lze nalézt i ve verzích Wikipedie v některých jiných jazycích. V březnu 2015 šlo o verze v běloruštině (starý pravopis), angličtině, latině, ruštině, slovenštině a čínštině. Úplný a aktuální přehled těchto kategorií s příslušnými odkazy naleznete v související položce Wikidat.

Jak můžete pomoct: Naleznete-li článek o osobě, která je podle nahoře uvedené definice absolventem Masarykovy univerzity, můžete pomoct jeho zařazením do kategorie absolventů univerzity, ideálně pak přímo dotyčné fakulty (či fakult).

Na Wikidatech[editovat | editovat zdroj]

U datových položek na Wikidatech týkajících se osob, které jsou absolventy Masarykovy univerzity, je možné tuto skutečnost uvést a tak na jednom ústředním místě doložit u dané osoby status absolventa a zpřístupnit informaci o jeho absolventství k využití všem jazykovým verzím Wikipedie bez rozdílu (informace o vzdělání z Wikidat již dnes v nepřítomnosti jiných explicitně uvedených údajů automaticky přebírají např. některé šablony české a ruské Wikipedie – jejich seznam lze nalézt na diskuzní stránce dotyčné vlastnosti).

Pro uvedení informace o absolvování MU jako trvrzení o položce se používá vlastnost škola (P69) a jako její hodnota příslušná fakulta (absolvent MU je vždy absolventem studijního programu na určité fakultě, která je v databázi na univerzitu provázána). Pomocí kvalifikátorů je pak toto tvrzení rozšířeno o další podrobnosti (rok ukončení, získaný titul, studijní obor(y)) a reference obsahuje odkaz do databáze absolventů včetně doslovné citace příslušného záznamu v ní.

Příklad tvrzení:

Vladimír Smékal (Q11909522) (položka)
škola (P69) (vlastnost) → Filozofická fakulta Masarykovy univerzity (Q12016640) (hodnota vlastnosti)
kvalifikátory:
do (P582) (kvalifikátor) → 1958 (hodnota kvalifikátoru)
akademický titul (P512) (kvalifikátor) → magistr (Q1589434) (hodnota kvalifikátoru)
hlavní obor studia (P812) (kvalifikátor) → filozofie (Q5891), psychologie (Q9418) (hodnoty kvalifikátoru)
reference:
uvedeno v (P248)Informační systém Masarykovy univerzity (Q12021617)
URL reference (P854)http://is.muni.cz/thesis/?exppar=1&FAK=1421&PRI=Sm&ROK=1958&TIT=Mgr.&PRA=-&PRO=Psychologie&vypsat=Vyhledat
citace (P1683) → Smékal, Vladimír; Fakulta: Filozofická fakulta; Rok: 1958, studium úspěšně absolvováno, udělen titul: Mgr.; Studijní program: Vysokoškolské studium do roku 1998; Studijní obory: Filozofie, Psychologie (čeština)

Jak můžete pomoct: Naleznete-li osobu, která je předmětem článku na Wikipedii, v databázi absolventů Masarykovy univerzity a máte-li z dalších zdrojů informace o tom, že tato osoba Masarykovu univerzitu skutečně absolvovala (pro vyloučení shody jmen), můžete o tom do její položky na Wikidatech přidat tvrzení dle výše uvedeného vzoru. Pro vyhledávání v databázi používejte prosím formulář pod nadpisem „Vyhledání absolventů a závěrečných prací“ a ignorujte vyhledávací pole „Fulltextové vyhledávání“ (slouží k vyhledávání ve stránkách, nikoliv v databázi). Především při vyhledávání žen pak mějte na paměti, že v databázi mohou být uvedeny ještě pod svým rodným příjmením.

Upozornění: Uváděný odkaz do databáze absolventů by měl směřovat na co nejspecifičtější výsledky vyhledávání – ideálně právě na dotyčný záznam jakožto jediný výsledek – a měly by být použity všechny vyhledávací parametry – včetně rozbalovacího „Program/obor“, avšak raději s výjimkou pole „Pracoviště závěrečné práce“, protože toto není dle zkušenosti u většiny záznamů zavedeno. Také je důležité vědět, že ačkoliv jsou odkazy jako ten v příkladu nahoře funkční, není je možno standardními prostředky z aplikace přímo získat (formulář používá primárně metodu POST, nikoliv GET) – proto prosím k získání odkazů používejte nabízený bookmarklet. Ten poslouží i ke snadnému získání citace do vlastnosti citace (P1683), která je povinně jednořádková a proto v ní musí být původní konce řádků nahrazeny středníkem následovaným mezerou.

Jiné zdroje[editovat | editovat zdroj]

Tvrzení o tom, že určitá osoba je absolventem Masarykovy univerzity, uvádějí samozřejmě i všemožné jiné zdroje – při práci s nimi je však třeba být obezřetný. Např. Jiří Grygar totiž ve svém životopisu uvádí v letech 1954–1957 „studium fyziky na přírodovědecké fakultě Masarykovy university v Brně“, avšak v databázi absolventů se nenachází a podle sdělení tiskového odboru rektorátu Masarykovy univerzity sice na univerzitě skutečně studoval, ale toto studium nedokončil a absolventem tedy není. I takovou skutečnost je vhodné zaznačit, jestliže k vlastnosti škola (P69) přidáme kvalifikátor akademický titul (P512) nastavený na možnost bez hodnoty – tím je možné omezit budoucí opětovné vkládání nesprávné informace jinými nedostatečně informovanými redaktory. Na úrovni kategorií je pak vhodné články o takovýchto osobách na české Wikipedii zařadit do kategorie Studenti Masarykovy univerzity. Fiktivní studenty řadíme do kategorie Fiktivní studenti Masarykovy univerzity.

Jiné zdroje lze s výhodou použít pro získání základní informace o tom, že některá osoba je zřejmě absolventem Masarykovy univerzity (načež můžete provést ověření v databázi absolventů), a jako doplňující referenci, kterou podpoříte své přesvědčení, že osoba vyhledaná v databázi absolventů je skutečně ta, o které pojednává článek na Wikipedii (že tedy nedošlo např. ke shodě jmen). V případě, že tento zdroj neuvádí všechny informace, které jste již zkopírovali z databáze absolventů (např. v něm není uveden obor nebo přesný rok ukončení), přidejte tuto referenci raději k novému tvrzení, do kterého zkopírujete pouze ty údaje, které máte tímto zdrojem potvrzené, nebo alespoň prostřednictvím vlastnosti citace (P1683) v referenci informaci z tohoto zdroje přesně ocitujte, aby bylo zjevné, které informace zdroj potvrzuje a které již nikoliv.

Významnost[editovat | editovat zdroj]

Témata článků na Wikipedii musí být encyklopedicky významná. Velká část absolventů Masarykovy univerzity tuto podmínku zjevně nesplňuje, někteří však ano – a výzvou pro wikipedisty je takové osoby identifikovat. O některých lidech už může být na Wikipedii článek, jenom nebyli dosud jako absolventi identifikováni. O mnoha významných absolventech však dosud články neexistují a wikipedisté by měli v rámci rozšiřování encyklopedie takové osobnosti vyhledávat, články o nich při dodržení pravidel Wikipedie zakládat a tyto osobnosti výše uvedenými postupy jako absolventy Masarykovy univerzity označovat.

Hledáním významných absolventů Masarykovy univerzity dosud nepopsaných na české Wikipedii se zabývá a jako zdroj inspirace k psaní nových článků o absolventech může sloužit podstránka Wikipedie:WikiProjekt Masarykova univerzita/Absolventi/Významní.

  1. Absolventi univerzity – Přehled absolventů
  2. Absolventi a závěrečné práce
  3. Masarykova univerzita zpřístupní závěrečné práce
  4. Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách – text se zapracovanými novelami [online]. Praha: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky [cit. 2015-03-29]. Dostupné online. 
  5. Zveřejňování závěrečných prací v IS MU
  6. a b Masarykova univerzita hledá 125 000 absolventů [online]. Brno: Masarykova univerzita. Rektorát. Tiskový odbor, 2008-10-30 [cit. 2015-03-29]. Tisková zpráva. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. 
  7. KUCHYŇOVÁ, Zdeňka. Masarykova univerzita v Brně chystá sraz absolventů za 90 let [online]. Český rozhlas, Radio Praha, 2009-05-06 [cit. 2015-03-29]. Dostupné online. 
  8. Absolventská síť [online]. Masarykova univerzita [cit. 2015-03-29]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]