Wikipedie:Pod lípou (oznámení)/Archiv 2018/01

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Reimplementace citačních šablon

Dnes jsem nasadil nové (Lua) verze šablon

I když jsem je pečlivě testoval, může se stát, že dojde k chybám, v tom případě mi neváhejte napsat do diskuse. --Jvs 30. 12. 2017, 11:07 (CET)

Dnes jsem nasadil nové (Lua) verze šablon také pro:

--Jvs 6. 1. 2018, 17:46 (CET)

Památková soutěž

Tématem soutěže jsou české kulturní památky.

Jelikož si spolek Wikimedia ČR zřejmě chce nechat všechny ceny pro sebe a své blízké ;-), neobjevilo se zatím nikde oznámení, že v období od 15. ledna do 15. února tohoto roku probíhá soutěž Popiš památku. Podrobnosti na odkazu. JAn (diskuse) 17. 1. 2018, 13:09 (CET)

Já tedy zaznamenal banner na tuto soutěž, ale samozřejmě ani propagace zde v oznámeních ničemu nevadí :) --Dvorapa (diskuse) 17. 1. 2018, 13:19 (CET)
A kde? já narazil jen na zmínku v tisku někdy začátkem ledna, na Wiki nikde nic (nebo alespoň na stránkách, kde bych to čekal a které sleduje více lidí). Ovšem celá soutěž je nějaká nedotažená, věci, které měly být zveřejněny před začátek zveřejněny nejsou, seznam památek je šitý horkou jehlou a obsahuje nesmysly... JAn (diskuse) 17. 1. 2018, 13:29 (CET)
Typický banner v úvodu každé stránky na wiki, ale je fakt, že asi jenom na účtu bota, na tomhle myslím ne. --Dvorapa (diskuse) 17. 1. 2018, 13:39 (CET)
Zobrazuje se uživatelům na Wikipedii používajícím češtinu, v 50 %, každému maximálně 5krát za 14 dní. --Mormegil 17. 1. 2018, 14:27 (CET)

Editaton ve Slaném II

Ve Slaném se 24. února 2017 koná ve spolupráci Wikimedia ČR s místním vlastivědným muzeem a knihovnou jednodenní editaton. Akce je opět zaměřena na témata spjatá se Slaným, ať už jde o budovy či slavné osobnosti. Návrhy témat ke zpracování jsou sepsány na podstránce.

Máte-li zájem se zúčastnit, zapište se na stránce editatonu. Rád vás tam uvidím, cení se ale i pomoc na dálku.

S pozdravem --16. 2. 2018, 00:05 (CET), koordinátor Utar (diskuse)

Používání nacistických symbolů u zavražděných osob

Vážení, opravila jsem informace u profesora Františka Koláčka, kdysi děkana Masarykovy univerzity v Brně, který byl zavražděn v koncentračním táboře Mathausen. U jeho informací byla uvedena fašistická vlajka!!! Takovou nehoráznost si nemůžete dovolovat. Pokud se bude něco podobného opakovat, bude na Vás podáno trestní oznámení za propagaci fašismu. Je naprosto absurdní, aby u informací zavražděných vysokoškolských profesorů jakkoliv figurovala nacistická symbolika! Zkreslujete historii, urážíte hrdiny i žijící potomky. Věra Krpcová 90.178.226.147 14. 2. 2018, 17:20 (CET)

A ten tábor nebyl v tehdy nacistickém Německu, které tuto vlajku mělo? Podobně jako je uváděna vlajka Rakouska-Uherska. Dále doporučuji přečíst Wikipedie:Právní kroky a právní výhrůžky. --OJJ, Diskuse 14. 2. 2018, 17:26 (CET)
Dobrý den, u informací úmrtí se kromě data a místa obvykle uvádí také stát a jeho vlajka. V roce 1942 byla oficiální vlajkou Německé říše ta, která je ve článku uvedena, z mého pohledu se tedy nejedná o žádnou chybu, propagaci fašismu či zkreslování historie. --Michal Lenc (diskuse) 14. 2. 2018, 17:32 (CET)
Dobrý den, chtěl jsem napsat to stejné jako Michal Lenc. Ta vlajka patří k státu a né k člověku. Mně se také moc nelíbí taková vlajka, člověk se úplně lekne , když ji uvidí. Ale technicky je to správné. No jo historii člověk nezmění. Podroužek (diskuse) 14. 2. 2018, 17:37 (CET)
Toto téma se zde již dříve diskutovalo (např. zde), bez jasného závěru. Jedna část editorů je pro uvádění vlajek vždy a všude, druhá je naopak proti. Uvedení vlajky v tomto případě působí kontroverzně, neuvedení někteří nezkousnou, nahrazení jinou by bylo zkreslování. JAn (diskuse) 14. 2. 2018, 23:07 (CET)

Rozhodně není ideální přístup vtrhnout sem jako fúrie, nadávat a vyhrožovat soudem – to nikdy nevytváří dobrý základ pro smysluplnou diskusi. Na druhou stranu tu wikipedii děláme (přesněji řečeno měli bychom dělat) v první řadě pro čtenáře a zpětnou vazbu od nich bychom neměli ignorovat. Osobně jsem proti používání vlaječek u míst narození osob: informační přínos je pochybný a jak je vidět, často se jen zbytečně rozviřují politické spory (diskuse k tématu také zde).--Hnetubud (diskuse) 15. 2. 2018, 11:48 (CET)

To zní celkem jako dobrý nápad. Vlaječky u místa úmrtí jsou často velmi vhodné, ale vlaječka u místa narození má ve většině případů asi takovou informační hodnotu jako že otec byl provazník a matka švadlena. O dané osobnosti to mnoho neříká. --Dvorapa (diskuse) 15. 2. 2018, 12:01 (CET)
To jsou dvě zásadně odlišné věci. Povolání rodičů toho o dané osobnosti říká dosti, v 99 % lidských společností s omezenou sociální mobilitou je to důležitá informace o jejím mládí a východisku kariéry. Naopak vlaječka jen názorně duplikuje textovou informaci. --Jann (diskuse) 15. 2. 2018, 19:21 (CET)
Nebudeme to opět řešit, ale za mě má vlaječka a aktuální stát dobrou informativní hodnotu. S osobou to samozřejmě nemá nic společného, ale uvádí to souvislosti za jakých byl narozen nebo zemřel. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 15. 2. 2018, 12:10 (CET)
Podstatné biografické informace, ať už je to národnost, třídní původ nebo příčina úmrtí dotyčné osobnosti, mají být v první řadě uvedeny v hlavním textu článku. Dobrý encyklopedista se musí umět vyjádřit ve srozumitelných českých větách a nepomáhat si omalovánkami.--Hnetubud (diskuse) 16. 2. 2018, 17:57 (CET)
Je mi docela jedno, jak to s vlaječkami dopadne, ale s tímhle konkrétním tvrzením hrubě nesouhlasím. Je to myslím naopak. Čím více přehledných, infografických prvků, tím líp. "Ukecané" články, které sice obsahují všechny možné i nemožné informace naprosto přesně a korektně, ale nikdo je není schopen kvůli jejich mnohomluvnosti dočíst, opravdu nemám rád. Buďme jednodušší, strozí, výstižní, standardizovaní, bez velkých keců – aby se Wikipedie dobře četla.--Vojtěch Dostál (diskuse) 17. 2. 2018, 14:11 (CET)
Zrovna tenhle případ myslím jasně ukazuje, že infografika je dobrý sluha, ale špatný pán. Právě proto, že obrázek poskytuje daleko názornější a rychlejší informaci než text, je potřeba důkladně zvažovat správný kontext. Když vedle něčího jména vidím hákový kříž, logicky mě nejdřív napadne, že dotyčný byl nácek. K informaci, že byl naopak obětí nácků, se musím teprve pročíst – což bohužel už ne každý udělá. Způsobená škoda je proto daleko větší než eventuální přínos.--Hnetubud (diskuse) 19. 2. 2018, 16:45 (CET)

Připomínám, že wikipedie má skvělou vymoženost, která se jmenuje vnitřní odkazy. Ty tu nejsou proto, abychom měli kvůli čemu sekýrovat nováčky, ale proto, aby mohl čtenář jediným kliknutím okamžitě přejít na související článek. Ušetříme si tak mnoho duplicitních informací, nemusíme například psát: „Franta Flinta se narodil v Praze, hlavním městě České republiky (Československa, Českého království, Protektorátu Böhmen und Mähren)“, stačí napsat „narodil se v Praze“ a zájemce si může snadno najít, v kterém státě ta Praha leží. Z tohoto důvodu jsou vlaječky zhola zbytečné a také je většina jazykových verzí wikipedie, wikidata, a koneckonců i mnozí čeští editoři nepoužívají. Mimochodem, anglická wikipedie má ohledně vlaječek v infoboxech speciální doporučení, ocituji z něj jednu moudrou větu: „Some flags are (sometimes or always) political statements and can associate a person with their political significance, sometimes misleadingly.“ (Což je právě případ výše zmíněného háknkrajce u oběti nacismu)--Hnetubud (diskuse) 16. 2. 2018, 17:57 (CET)

Vnitřní odkazy jsou sice báječná věc, ale zde problém neřeší. Kliknutím na odkaz se sice obvykle dozvím, ve kterém státě leží zmiňované místo nyní, ale už zdaleka ne tak snadno, v jakém státě leželo v době narození/úmrtí předmětné osoby, a už vůbec ne, jakou měl tento stát v oné době vlajku. U významnějších lokalit je šance najít či dovodit informaci o státě z textu článku (a obrázek vlajky pak dohledat v dalších článcích), ale rozhodně to není uživatelsky pohodlné.
Navzdory výše uvedenému jsem spíše proti uvádění „státu narození/úmrtí“ a „vlajky státu narození/úmrtí“ v infoboxu, jednak kvůli vámi zmiňovanému minimálnímu informačnímu přínosu, jednak kvůli zkušenosti, že jsou tyto informace nezřídka výsledkem vlastního výzkumu (ne-li přímo cucání z prstu).--Shlomo (diskuse) 17. 2. 2018, 23:53 (CET)
Jak vypadala vlajka Třetí říše, to asi není úplně typický případ vlastního výzkumu. Spíš jde o to, umět rozlišit podstatné životopisné informace od nepodstatných (jako je třeba to, pod jakou vlajkou se kdo narodil a umřel). Omalovánkový fetišismus se ovšem netýká jen infoboxů, viz hlavní stranu. Pokud český reprezentant získá na olympiádě medaili, nestačí k oznámení tohoto faktu jedna vlaječka, musí tam být vedle sebe vlajka česká, olympijská i jihokorejská. Proč? Asi aby si nikdo náhodou nespletl českou wikipedii se skutečnou encyklopedií pro dospělé čtenáře.--Hnetubud (diskuse) 24. 2. 2018, 20:09 (CET)

Zadost o podporu projektu GlobalFactSync

Zdravim, jsem Milan Dojčinovski a pracuji jako vyzkumnik na ČVUT/FIT a zaroven na Univerzite v Lipsku na projektu DBpedia. Chtel bych Vam predstavit navrh projektu GlobalFactSync na kterem pracuji. Cilem projektu je vyvinout reseni pro:

  • management a editaci dat v infoboxech, a
  • porovnani a import dat z jinych Wikipedii.

Hlavnim problemem je to, ze v soucasne dobe neexistuje zadny mechanismus pro synchronizaci dat mezi ruznymi Wiki. Konkretne:

  1. manualne vlozene informace v infoboxech na Wikipedie nelze importovat do Wikidata.
  2. udrzba a porovnani udaju v ruznych wikipedii je nemozne.

Cely popis projektu naleznete na nasledujicim odkazu. Chtel bych Vas poprosit o zpetnou vazbu nebo jakykoliv komentar k projektu - prosim o zalsani komentaru na oficialni strance projektu. Take, pokud se Vam projekt libi, prosim o endorsement.

Dekuji a tesim se na komentare!

Zdravi M1ci (diskuse) 23. 1. 2018, 12:54 (CET)

Dobrý den Milane, nerad bych projekt hodnotil na stránce grantu, než mu plně porozumím. Vidím dva klíčové záměry. První je v podstatě import dat z infoboxů do Wikidat (zejména těch oreferencovaných). Nebojíte se, že takových dat je v infoboxech docela málo? Pár jich bude na největších Wikipediích, ale třeba na české skoro parametry v infoboxech nereferencujeme (bohužel), a když ano, tak referenci taháme z Wikidat. Druhý záměr je nějaká forma srovnávání infoboxů napříč jazyky nástrojem, který následně usnadní opravu (vylepšení dat) lepšími daty z jiné jazykové verze. Jako lepší bude pravděpodobně vyhodnocen ta, která např. obsahuje referenci (nebo použijete ještě jiná měřítka kvality?). Jsou ovšem data v infoboxech na takové úrovni, aby to mělo praktický dopad? Podle mně jediná kvalitní data s referencemi v infoboxech vznikla nějakými hromadnými importy z databází (a v takovém případě je vhodné rovnou importovat databázi do Wikidat a přebírat data z nich). Co myslíte vy? --Vojtěch Dostál (diskuse) 23. 1. 2018, 15:33 (CET)
Dobry den Vojto, mozna jsem to jasne nevysvetlil. Hlavni zamer je vyvinout "management udaju (statements) napric ruznych Wikimedia projektech" (Wikipedia, Wikidata, atd.). Ohledne data a reference v Wikipedia - je to pravda, ze "vypada", ze malo data jsou oreferencovany. Bohuzel je potreba to prozkoumat, ale podle nasich predbeznych experimentech - je tam stale velke mnozstvi oreferencovaných dat, ktere nejsou v Wikidata. Ikdyz nejake reference jsou, data je narocne vlozit do Wikidata, nebo do jiny Wikimedia projekt. Q: "Jako lepší bude pravděpodobně vyhodnocen ta, která např. obsahuje referenci (nebo použijete ještě jiná měřítka kvality?)" - zpusob porovnani se bude resit behem projektu, reference bude jeden faktor, dalsi dulezity faktor ja "overlap" napric ruznych Wikipedie. Q: "Jsou ovšem data v infoboxech na takové úrovni, aby to mělo praktický dopad?" - zkoumame taky moznost tahat reference z textu - je tam o hodne vic nez v infoboxech. Kazdopedne, tento projekt je zamereni spis na infoboxy. Obecne, je v planu vyvynout mechanismum ktery umozny porovnani dat, management dat a kontrolovany import dat napric ruznych Wikimedia projektech. PS: omlouvam se za spatnou Cestinu, mluvim jen castecne Cesky ;) M1ci (diskuse) 20. 2. 2018, 11:45 (CET)
@M1ci Díky za odpověď.--Vojtěch Dostál (diskuse) 7. 3. 2018, 11:23 (CET)

Twelve Apostles of Ireland Challenge

The Twelve Apostles of Ireland Challenge is an edition competition seeking to create and improve articles on the Twelve Apostles of Ireland. Anyone in any language can subscribe and collaborate on building or translating articles relating to the Twelve Apostles. Medals and real icons will be rewarded to the winners. To participate, one just needs to subscribe here and start collaborating. Dia Duit! Leefeni de Karik (diskuse) 27. 3. 2018, 02:32 (CEST)

Česko-slovenská Wikipedie

Možná jste to nezaregistrovali, ale česko-slovenský překladač už zase běží. — Draceane diskusepříspěvky 8. 4. 2018, 19:07 (CEST)

Zaregistroval jsem to náhodou na Wikiexpedici Jih, protože to náhodou někdo zmínil. Komunikace o toolech je u nás trochu zastřena mlhou :-D ale tak už to bývá. Aktron (|) 8. 4. 2018, 19:10 (CEST)
@Aktron: Já to zaregistroval už v lednu, ale už jsem to bohužel nikam nenapsal… — Draceane diskusepříspěvky 8. 4. 2018, 19:13 (CEST)
A jé, to zas bude odfláknutých článků…--Hnetubud (diskuse) 9. 4. 2018, 18:22 (CEST)

Wikivýstaviště v Brně

Pavilon A brněnského výstaviště

Zhruba za měsíc a půl, o víkendu 12.-13. května 2018, se v Brně uskuteční Wikivýstaviště – takové menší wikiměsto, editaton spojený s focením. Hledají se místní i přespolní encyklopedisté a encyklopedistky pro psaní článků o areálu, výstavách a událostech i souvisejících osobnostech a dalších tématech. A stejně tak fotografové a fotografky pro obejití největšího výstavního areálu v republice, nafocení pavilonů zvenčí i zevnitř, včetně míst, kam se běžně návštěvníci nedostanou (třeba ze střechy některého pavilonu?). A samozřejmě uvítáme i on-line podporu na dálku. Podařilo se získat podporu Veletrhů Brno, mohli by nám uvolnit i nějaké historické materiály a dodají zdroje, z kterých můžeme čerpat. Ubytování a případná úhrada cestovného pro přespolní je teď v jednání. Pište se k účasti na příslušné stránce. --Bazi (diskuse) 26. 3. 2018, 14:27 (CEST)

Připomínám tuto akci, právě za dva týdny by měla vypuknout. Fotografové i fotografky a rovněž encyklopedisky i encyklopedisté jsou vítáni. Neváhejte a hlaste se. --Bazi (diskuse) 27. 4. 2018, 15:46 (CEST)

Nový Mediagrant

V komunitě se objevila myšlenka přetransformovat Mediagrant a místo (či paralelně k) jednotlivých témat vytvořit jedno společné (např. "Focení chybějícího na základě Wikidat").

Podle Vojty D "by mohlo zjednodušit vyhodnocování cest v rámci Mediagrantu (stačilo by jedno základní pravidlo: na každých 100 km najeté vzdálenosti je nutno nafotit aspoň X objektů, které jsou na Wikidatech) ... a snížila by se i administrativní složitost Mediagrantu - prostě jedno hlavní téma s jedněmi pravidly a s jednou skupinou schvalovatelů."

Vojta V zase píše, že "Z počátku bychom to mohli pojmout jako nové téma (z hlediska Trackeru). A na základě toho, jak se to osvědčí, bychom pak po čase (od nového roku?) mohli upravit (změnit, sloučit, zrušit?) některá dosavadní témata."

Dohodli jsme se, že svoláme schůzku lidí/schvalovatelů, kteří by se na novém MG chtěli podílet - nápad je třeba detailněji promyslet. Sraz bych naplánoval "po práci", dejme tomu v pět/šest. Zde prosím hlasujte, které květnové dny máte v tento čas volno: https://doodle.com/poll/v5gdhuiu85nf3vq8

S mimopražáky bychom se asi spojili hangoutem/skypem.

Kdyžtak pozvěte další lidi...

--Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 26. 4. 2018, 09:35 (CEST)

Drobná, snad ne moc OT připomínka: na Wikidatech je spousta objektů, které v reálu vůbec neexistují, případně jsou encyklopedicky naprosto nevýznamné. --Jiří Komárek (diskuse) 3. 5. 2018, 09:10 (CEST)
Pokud neexistují, tak se nedají nafotit :-). Ale připomínka je to dobrá, člověk by měl při výběru fotografovaných objektů používat hlavu. --Vojtěch Dostál (diskuse) 3. 5. 2018, 13:09 (CEST)
Velmi důležitá a vhodná připomínka! :) --frettie.net (diskuse) 3. 5. 2018, 17:00 (CEST)

EDIT k 3.5.: díky za hlasy v doodlu. Schůzka k novým pravidlům pro Mediagrant bude v pátek 11.5. od 17.00 (předběžně v kanceáři WM CZ). (O jeden hlas víc je sice v pondělí 14.5., ale to je už na plánu Rada.) Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 3. 5. 2018, 15:21 (CEST)

Změna v nápovědě interwiki

Návrh na vyjmutí věty z Nápověda:Mezijazykové odkazy.--Kacir 9. 5. 2018, 01:43 (CEST)

Pozvánka na Wikicamp

Hledáte na letní prázdniny zajímavý program pro své děti? Přihlašte je na příměstský tábor Wikicamp, kde pro ně chystáme nejen práci s Wikipedií, ale i výlet do plzeňské Techmánie, práci s multimédii, šifrovací hru a spoustu dalšího.

  • Wikicamp je pro děti ve věku 10 - 15 let, které mají zájem o svět kolem sebe
  • 16.-20.7.| Praha | 1 000 Kč
  • více informací včetně přihlašování naleznete na wikicamp.wikimedia.cz

Za případné šíření budeme rádi, díky ;) --Gabriela Boková (WMCZ) (diskuse) 14. 5. 2018, 11:24 (CEST)

Katalog kulturních památek

K problematice nedostatků současných externích odkazů NPÚ na kulturní památky analýza a návrh řešení v Diskuse k šabloně:MonumNet. --Matěj Orlický (diskuse) 28. 5. 2018, 21:23 (CEST)

E-sport

Zavedl jsem nové wikivyznamenání za tvorbu článku o e-sportu a PC hrách, které spadá do Uživatelských vyznamenání do sekce ostatní. Pokud znáte nějakého wikipedistu, který píše dobré články o tomto tématu, tak ho můžete vyznamenat. Seznam nositelů je zatím prázdný. S přáním hezkého dne Patriccck (diskuse) dne 6. 6. 2018, 21:37 (CEST)

Wiki Loves Yerevan International edit-a-thon

For the purpose of increasing the number of Yerevan related content in the Internet, Wikimedia Armenia announces international one-month edit-a-thon from June 15 – July 15, 2018. You are kindly invited to get involved and start editing and improving articles about Yerevan.

Hope you'll enjoy editing and have fun during this interesting process.

One participant from the first 15 most written language Wikipedias with the most points will be invited to Yerevan to join the events organized in the frames of Yerevan 2800th anniversary. For more details please visit the edit-a-thon page on Meta.

See you soon in sunny Yerevan!--Lilit (WM AM) (diskuse) 14. 6. 2018, 13:41 (CEST)

Edit-a-thon Erbstuecke - hledáme dobrovolníka

Oslovil nás pražský Goethe-Institut s žádostí o spolupořádání edit-a-thonu “Erbstuecke . Má se konat někdy na podzim (termín ještě není znám) a jeho cílem jsou články o tématech, která spojují alespoň 3 evropské země (některá z nich GI už vytipoval. Další najdete na stránce projektu.). Na spolupořádání přistoupíme, pokud mezi námi najdeme dobrovolníka, který by ve spolupráci s Goethe-Institutem pomohl s trochou organizace (výběr témat, pomoc účastníkům s editováním na místě - nebo zajištění takové osoby apod.) Většinu zajistí GI, který komunikuje v češtině (prostory, občerstvení, dokonce i trička). Bavilo by to někoho z vás? Hlaste se na jakub.holzer@wikimedia.cz

No a pokud byste se chtěli zúčastnit, napište se sem. Pomůže nám to odhadnout předběžný zájem. Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 30. 6. 2018, 08:46 (CEST)

Wikiměsto 2018 v Kopřivnici

7., 8. a 9. září organizujme tradiční Wikiměsto. Tentokrát budeme zlepšovat obsah Wikipedie o městu Kopřivnice - samozřejmě přímo na místě. Účastníkům proplácíme ubytování i stravu a dopravu. Stačí se přihlásit do 23. 8. na stránce události, kde najdete více podrobností. Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 9. 8. 2018, 11:40 (CEST)

WikiProjekt Samsung

Zdravím, založil jsem Wikipedie:WikiProjekt Samsung. Kdo má zájem o účast v projektu může se zapsat zde. Patriccck (diskuse) 7. 8. 2018, 11:47 (CEST)

Wikiprojekt zaměřený na propagaci výrobků jediné firmy? Sláva, ať žije nekomerční wikipedie!--Hnetubud (diskuse) 17. 8. 2018, 14:10 (CEST)
Hele a co to má s nekomerčností Wikipedie společnýho? To bysme museli smazat vlastně všechny články, který jsou zaměřený jakkoliv komerčně, ne? Jako souhlas, je to minorita, nikdo se tomu nebude moct dlouhodobě věnovat, ale to, coste napsal je trošku mimo mísu.--frettie.net (diskuse) 17. 8. 2018, 23:28 (CEST)
Chápu, co tím chtěl Hnetubud říci, ovšem na druhou stranu nevidím problém v tom, vytvořit i takto úzce zaměřený WikiProjekt, pokud je dané téma jen velmi chabě pokryto, zatímco produkty konkurenčních značek jsou pokryty články lépe. Krom toho má takto úzce zaměřený WikiProjekt velký potenciál mít dost účastníků, obecnější WikiProjekt Smartphonů třebas by tolik nepřilákal (jen techniky) jako oblíbená značka (která přitáhne i radostné uživatele netechnické povahy). --Dvorapa (diskuse) 18. 8. 2018, 07:36 (CEST)

Fotoworkshop 2018

Do 3.9. se hlaste na 13. fotoworkshop, který proběhne 14. – 16. září 2018 v Novém Městě na Moravě. Program se opět přizpůsobí požadavkům účastníků. Fotoworkshop organizuje Packa. Wikimedia ČR účastníkům hradí ubytování se snídaní a dopravu. - Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 17. 8. 2018, 10:26 (CEST)

Editaton - hledáme dobrovolníky

Pro plánovaný editaton v pražském Goethe institutu hledáme dobrovolné co-lektory - zkušenější wikipedisty, kteří by na místě pomáhali účastníkům s editováním. Účastníci budou studenti gymnázia / VŠ, možná senioři, kteří prošli našimi kurzy a popř. další wikipedisté-začátečníci. Termín akce ještě není stanovený, pravděpodobně ale půjde o nějaké listopadové pondělí celý den/odpoledne. Nyní se jen snažíme odhadnout váš zájem a tedy potenciální počet co-lektorů, podle kterého můžeme následně nadimenzovat i počet účastníků. Na místě bude k dispozici vše potřebné včetně občerstvení. Nezávazně se hlaste (čím dřív, tím líp,-) na stránce události nebo na jakub.holzer@wikimedia.cz . Díky! --Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 23. 8. 2018, 17:31 (CEST)

Marie Stará

V článku Oběti heydrichiády (https://cs.wikipedia.org/wiki/Oběti_heydrichiády) je mezi popravenými uvedeno jméno Marie Staré (19. 3. 1902). Toto jméno je zároveň propojeno odkazem na stránku https://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Stará, kde jsou ale uvedena úplně jiná životní data a osudy. Zřejmě došlo k záměně dvou osob stejného jména.--Jsiman (diskuse) 26. 8. 2018, 08:16 (CEST)¨

@Jsiman:Opraveno, děkujeme za upozornění. Můžete upravovat sám. Nezapomeňte do shrnutí napsat důvod úpravy. S pozdravem --Podroužek (diskuse) 26. 8. 2018, 20:46 (CEST)

Hlasování o nových uživatelských skupinách

V souvislosti se zavedením nové uživatelské skupiny Správců rozhraní je potřeba schválit postup, jak toto oprávnění získat. Je připraven návrh pravidla, o kterém je možné následující dva týdny hlasovat. Zároveň je připraven i návrh skupiny Techničtí správci, o kterém je též možné hlasovat. Hlasování najdete zde

Správci rozhraní jsou v tuto chvíli jediní, kteří mohou editovat projektové skripty a styly. Vzhledem k tomu, že doposud nemáme schválené pravidlo, přidělil jsem dočasně toto právo několika správcům, o kterých vím, že se správou rozhraní zabývají, respektive tomu rozumí: Blahma. Ostatní správci mohou v případě potřeby požádat o dočasné přidělení na nástěnce byrokratů.

Techničtí správci budou, v případě schválení pravidla, teprve zavedeni. JAn (diskuse) 27. 8. 2018, 11:29 (CEST)

Údržbové seznamy

Ahoj, údržbové seznamy (seznamy článků s drobnými chybami, méně drastická alternativa k údržbovým kategoriím) byly nedávno přesunuty a převedeny na jednotný formát. Všechny je možné nalézt na jedné přehledové stránce Wikipedie:Údržbové seznamy i s informacemi o poslední aktualizaci a dalšími užitečnými odkazy. --Dvorapa (diskuse) 26. 9. 2018, 23:11 (CEST)

Editaton v Goethe institutu

Rok 2018 je evropským rokem kulturního dědictví, a proto se ve spolupráci s pražským Goethe Institutem připojujeme k dalším evropským zemím na 19.11. jsme připravili editaton v rámci mezinárodního projektu Erbstuecke – discovering Europe in your cultural heritage. Úplní začátečníci i pokročilí vítáni! Registrujte se na wikistránce události, kde najdete všechny informace včetně tipů, o čem psát. FB událost zde. Účastníci si odnesou trička na památku a společně zajdou na oběd, který hradí Goethe institut. Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 24. 10. 2018, 14:21 (CEST)

Technické úpravy na stránce Wikipedie:Diskuse o smazání

Stránka Wikipedie:Diskuse o smazání byla rozdělena na vlastní doporučení a podstránku se seznamem (důvody viz Diskuse k Wikipedii:Diskuse o smazání#Návrh na rozdělení stránky). Ten, kdo měl ve sledovaných Wikipedie:Diskuse o smazání, by tam měl teď mít automaticky i Wikipedie:Diskuse o smazání/seznam; i tak doporučuji si to zkontrolovat. --Jvs 27. 10. 2018, 13:49 (CEST)

Fotíme Česko

Pro fotografy: Pokud vám to nepřišlo mailem, pak vězte, že jsme v říjnu spustili testovací verzi nového projektu Fotíme Česko. Jeho cílem je ilustrace Wikidata položek bez ohledu na témata. Fotoprojekt Mediagrant (jehož cílem je ilustrace Wikipedie v rámci jednotlivých témat) funguje paralelně dál a zůstává beze změny. Kompletní průvodce FČ s pravidly je k nalezení zde: Wikipedie:Fotíme Česko a také na adrese fotimecesko.wikimedia.cz. Prosím, pusťte se do toho!-) Testovací období je od toho, abychom odladili všechny nejasnosti a případně poupravili pravidla - zatím v rámci Wikimedia komunity. Test. období ukončíme, až usoudíme, že vše funguje, jak má - orientačně do konce roku, podle toho, jak budete fotit,-) Teprve pak budeme FČ propagovat na veřejnosti - věřím, že díky němu přilákáme do naší komunity nové lidi. A ještě technická: V Trackeru prosím zakládejte tikety do tématu 1.1 Fotíme Česko (Mediagrant) - jeho primárními schvalovateli jsou Packa, Juan a frettie. Všechny dotazy, reklamace apod. posílejte mě nebo pište na diskuzní stránku FČ. Díky všem, kdo se tvorby Fotíme Česko zúčastnili! Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 7. 11. 2018, 22:06 (CET)

Editaton v pražské Zoo

Ve rámci projektu GLAM spolu se Zoologickou zahradou Praha pořádáme v neděli 18. 11. jednodenní editaton. Přímo v Zoo budeme editovat wikipedické články související se Zoo a jejími zvířaty a pořizovat svobodné snímky. Akce je přístupná všem zájemcům, kteří se registrují na stránce události. Účastníci od Zoo získají volné vstupenky a od nás oběd. Díky za návrhy na témata článků. Akce má FB událost. - Jakub Holzer (WMCZ) (diskuse) 9. 11. 2018, 19:39 (CET)

WikiProjekt Citační šablony

Byl založen projekt Wikipedie:WikiProjekt Citační šablony. Projekt slouží pro udržení přehledu o citačních šablonách a evidenci požadavků na jejich úpravy. --Jvs 24. 11. 2018, 20:15 (CET)

Přeložené obrázky SVG

Ahoj, pokud je obrázek SVG v cizím jazyce, lze do něj v nějakém editoru obrázků SVG přidat český překlad. Dosud však bylo nutné takový obrázek vložit do článků s parametrem jazyk (lang), který obrázek zobrazil v češtině místo výchozí angličtiny. To umí nyní Wikipedie automaticky, takže už nemusíte používat parametr jazyk (lang) pro přepnutí obrázku do češtiny. Vidět to můžete třeba na obrázku vpravo. Tahle novinka je součástí vývoje nového nástroje k překládání obrázků SVG přímo z Wikipedie, na kterém se trochu podílím. --Dvorapa (diskuse) 30. 11. 2018, 08:15 (CET)

Díky za info. Nebyl by nějaký velestručný a čistě praktický návod, jak jednoduše přeložit svg typu jako zde vpravo? --Matěj Orlický (diskuse) 30. 11. 2018, 08:26 (CET)
Přímo u zmíněného obrázku je odkaz na následující stránku: Commons:Translation possible/Learn more, stačí jakýkoliv editor textu nebo pokročilejší editor SVG. Odhadem za dva měsíce by navíc měla být k dispozici beta verze nástroje, který to samé dovede přímo na Commons. --Dvorapa (diskuse) 30. 11. 2018, 08:32 (CET)
Wow! Tak to je super. Obojí jsou super zprávy.--frettie.net (diskuse) 30. 11. 2018, 11:14 (CET)
Přes Inkscape či editor, to už jsem se dočetl dříve a asi dvakrát třikrát jsem se o to (nevím proč, ale) neúspěšně poukoušel. Asi si už počkám na ten nástroj, díky. --Matěj Orlický (diskuse) 30. 11. 2018, 17:13 (CET)
Až bude (betaverze), určitě sem dám ještě zprávu :) --Dvorapa (diskuse) 30. 11. 2018, 17:37 (CET)
♥♥♥ Tahle naprosto skvělá iniciativa mě úplně minula. Nechápu, jak je to možné... --YjM | dp 30. 11. 2018, 15:08 (CET)
Nečekal jsem takovou odezvu, nicméně první nepříliš funkční náhled, jak by nástroj mohl vypadat, je na diskusní stránce projektu a pokud byste měli nějaké podněty, které v tamní diskusi dosud nezazněly, neváhejte je tam přidat. --Dvorapa (diskuse) 30. 11. 2018, 16:34 (CET)

Přiznám se, že mne dokonce minula informace, že lze mít vícejazyčné obrázky a mezi popisky přepínat nějakým parametrem lang. Takže jsem vytvářel prostě jiné soubory. Takže mně přijde jako skvělá věc hlavně ta „novinka“, že může být více jazyků v jednom souboru.

Obávám se ale, že úplně univerzální to nebude - občas je český překlad příliš dlouhý, než aby se vešel na původní místo popisku, a nezbývá, než celý obrázek upravit, nemá-li vypadat humpolácky. --Tchoř (diskuse) 1. 12. 2018, 10:15 (CET)

Dvorapa na správce rozhraní

Ahoj, rozhodl jsem se kandidovat na správce rozhraní. Protože je to první řádná kandidatura na tuto funkci a ne každý zajímající se o podobné kandidatury danou stránku sleduje, oznamuji ji i zde. --Dvorapa (diskuse) 23. 12. 2018, 15:02 (CET)