Tanec (Matisse)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tanec
Původní názevLa Danse
AutorHenri Matisse
Vznik1910
Vlastnosti
Mediumolejová barva
Šířka391 cm
Výška260 cm
Umístění
UmístěníErmitáž
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tanec (La Danse) je jeden ze dvou velkých dekorativních panelů, které vytvořil v roce 1910 Henri Matisse na objednávku ruského podnikatele a uměleckého sběratele Sergeje Ščukina, s nímž udržoval přátelské vztahy. Druhým panelem je Hudba. Až do říjnové revoluce v roce 1917 obraz visel spolu s Hudbou na schodišti Ščukinova sídla v Moskvě. Dnes se oba obrazy nacházejí v Ermitáži v Petrohradě.

Kompozice tančících postav je uznávána jako „klíčový bod kariéry (Matissa) i vývoje moderního malířství“.[1] Předběžná verze díla, kterou Matisse vytvořil v roce 1909 jako studii, je v Muzeu moderního umění v New Yorku, kde ji označují jako Dance (I).

Tanec zobrazuje pět tanečních postav, namalovaných sytě červenou barvou, na pozadí velmi zjednodušené zelené krajiny a tmavomodré oblohy. Odrážejí Matissovu rostoucí fascinaci primitivním uměním a používají klasickou fauvistickou barevnou paletu: intenzivní teplé barvy proti chladnému modrozelenému pozadí. Rytmický sled tanečních akcí vyjadřuje pocity emočního osvobození a hédonismu. Obraz je často spojován s Tancem mladých dívek ze slavného baletu Igora Stravinského Svěcení jara. Kompozice tanečních postav připomíná Blakeův akvarel Oberon, Titania a Puck tančí s vílami z roku 1786. [2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dance (Matisse) na anglické Wikipedii.

  1. Russell T. Clement. Čtyři francouzští symbolisté . Greenwood Press, 1996. Page 114.
  2. http://www.william-blake.org/Oberon,-Titania-and-Puck-with-Fairies-Dancing.html