Listová zelenina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Listová zelenina je zelenina, u které jsou konzumovány listy, někdy i stonky a výhonky. Tato zelenina bývá nejčastěji konzumována syrová v různých salátech.

Je známo téměř tisíc druhů rostlin s jedlými listy. Listová zelenina nejčastěji pochází z krátkodobě žijících bylinných rostlin, jako jsou salát a špenát. Mnoho druhů se pěstuje jak pro domácí potřebu tak i ve velkém, téměř každý druh v mnoha odrůdách. Má vysoký obsah vody a nízkou energetickou hodnotu. Svůj obsah vody pak ale rychle ztrácí a proto brzo vadne.

Také listy dřevnatých rostlin různých druhů a listy mnoha krmných plodin jsou jedlé i pro člověka, ale obvykle se konzumují pouze v podmínkách hladomoru. Příklady zahrnují lucerku, jetel a většinu trav, včetně pšenice a ječmene.

Výživa[editovat | editovat zdroj]

Špenát, jako příklad listové zeleniny, má nízký obsah kalorií a tuků na kalorii a je bohatý na dietní vlákninu, vitamin C, provitamín A karotenoidy, folát, mangan a vitamin K.

Listová zelenina celkově obsahuje mnoho typických rostlinných živin, ale zvláště pozoruhodné jejich hladiny vitamínu K. Nejběžnější forma vitamínu je přímo zapojena do fotosyntézy a obsahuje ji chlorofyl.[1] Listy obsahují také velké množství vitaminu C, kyseliny listové a minerálních látek. Karoteny jsou obsaženy zejména v tmavě zelených nebo červených listech.

Příklady listové zeleniny[editovat | editovat zdroj]

Méně obvyklými ale užívanými druhy jsou i

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Encyklopedie potravin: Zelenina. www.jakvkuchyni.cz [online]. [cit. 2019-12-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]