Greenways Praha–Vídeň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Greenways Praha - Vídeň)
Značka Greenways Praha–Wien v Nové Bystřici
Před reformou číslování pražských cyklotras byla trasa do Vídně vyznačena již u hostivařské přehrady

Greenways Praha–Vídeň je dálková cyklistická trasa, na niž v rámci projektu navazuje řada dalších stezek a tras pro cyklisty a pěší, původně program zmiňoval i jezdce na koních a vodáky. Páteř projektu tvoří cyklistická trasa PrahaTýnec nad SázavouSedlčanyTáborJindřichův HradecSlavoniceVranov nad DyjíZnojmoMikulovValticePoysdorfMistelbachVídeň. Ta je doplněna navazujícími odbočkami či okruhy:

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky trasy jsou udávány na rok 1990; v červenci 1992 vzniklo občanské sdružení Greenways-Zelené cesty (sic)[1]. Dálková trasa byla vyznačena v roce 1997 z iniciativy o. s., jehož členy byla především větší města a vlivní podnikatelé na trase. Po skončení volebního období komunálních politiků však činnost sdružení postupně utichla. Na propagaci a podpoře se podílelo i severoamerické sdružení Friends of Czech Greenways. V roce 1998 převzala koordinaci programu Zelených stezek Nadace Partnerství. Původní zaměření projektu na podporu cestovního ruchu místními radnicemi a podnikateli bylo rozšířeno i o různé neziskové organizace, v říjnu 2001 vzniklo ve Slavonicích Občanské sdružení Greenways Praha-Vídeň[2]. V letech 2002–2003 bylo pozměněno vedení páteřní trasy a vytyčeny nové tematické okruhy, rožmberského dědictví a řemesel a vyznání. Na projekt navazuje řada místních projektů, naučných a tematických stezek atd.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Trasa se z větší části kryje s číslovanými trasami českého i rakouského značení cyklotras, pouze některé úseky jsou neznačené nebo značené vlastním značením.

Hlavní trasa[editovat | editovat zdroj]

Greenway rožmberského dědictví[editovat | editovat zdroj]

Směrovka Greenway Rožmberského dědictví v Boršově nad Vltavou u nádraží

Greenway řemesel a vyznání[editovat | editovat zdroj]

Celá síť místních tras severně od trasy Jindřichův HradecSlavonice. Zahrnuje území zhruba ohraničené městy a obcemi Kamenice nad Lipou, Lidmaň, Nová Cerekev a Pelhřimov, vrchem Křemešník a městy a obcemi Horní Cerekev, Batelov, Telč, Dačice a Staré Hobzí.

Greenway lichtenštejnského dědictví[editovat | editovat zdroj]

Původně okruh ValticeLedniceReintalPoysdorfSchraffenberg – Valtice, postupně rozšířen o další větve. Místy je veden v souběhu s moravskými i rakouskými číslovanými trasami.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 46215182
  2. IČ 26545578
  3. a b Prahou po Zelené stezce Archivováno 25. 4. 2009 na Wayback Machine., rozhovor s Danielem Mourkem z Nadace Partnerství, 16. 6. 2006

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]