Divadlo Ponec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ponec
Ponec
Ponec
Základní informace
StátČeskoČesko Česko
MístoPraha 3-Žižkov
Typ divadlataneční divadlo
Zaměřenísoučasný tanec, koncerty, televizní přenosy
ZřizovatelRudolf Stabenow
Budova
Stylpůvodně industriální budova
Doba výstavby1888
Otevření2001
Přestavbypřed rokem 2001
Divadla sídlící v této budově
Tanec Praha, Show Jana Krause
Pojmenováno poFrantišek Ponec
Další informace
Souřadnice
AdresaPonec – divadlo pro tanec
Husitská 899/24a
Praha 3, Žižkov
130 00  Praha 3
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Divadlo Ponec na Žižkověměstské části Praha 3 představuje scénu pro moderní tanec a pohybové divadlo. Jeho provozovatelem je občanské sdružení Tanec Praha.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Cedule na divadle se stručnými dějinami objektu

Budova dnešního divadla Ponec byla postavena v roce 1888, tehdy však sloužila jen jako válcovna a drátovna. Jejím majitelem byl továrník Rudolf Stabenow. V roce 1910 si halu pronajal podnikatel a průkopník putovních biografů František Ponec. Halu přestavěl a 3. září 1910 zde otevřel biograf Royal Bioskop Františka Ponce, což bylo třetí stálé kino města Žižkova. Po deseti letech skončila Františku Poncovi nájemní smlouva, která nebyla obnovena. Od té doby kino provozovala obec Žižkov, která jej roku 1929 přejmenovala na Městské bio Žižkov a po smrti Františka Ponce bylo kino na jeho počest znovu přejmenováno na bio Ponec.

Promítalo se zde až do roku 1968. Poté byl objekt využíván Filmovým podnikem hl. m. Prahy jako sklad, budova v té době však značně zchátrala. Později ji převzalo hl. m. Praha.

V roce 1997 byla vypsána veřejná soutěž na kulturní využití objektu. Proběhla náročná rekonstrukce a v roce 2001 zde začalo OS Tanec Praha provozovat divadlo Ponec.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Celkový pohled na divadlo Ponec

Ponec je především taneční divadlo zaměřené na moderní scénický tanec a jemu příbuzné druhy umění. Jeho prostory však mohou být využívány i pro jiné účely. Každoročně se už od roku 2004 (s výjimkou roku 2006) koná mistrovství ČR v jojování.

V letech 2004–2010 se v něm natáčel pořad České televize Uvolněte se, prosím, který moderuje herec Jan Kraus[1] tentýž pořad vysílá od 3. září 2010 pod názvem Show Jana Krause TV Prima.[2] Divadlo je bezbariérové.

Akce[editovat | editovat zdroj]

V Ponci i v několika dalších divadlech v různých městech České republiky probíhá každý rok v červnu Mezinárodní festival soudobé taneční tvorby a pohybového divadla Tanec Praha. Cílem festivalu je představit taneční tvorbu širší veřejnosti.

V Ponci se také koná přehlídka české taneční tvorby Česká taneční platforma. Na akci spolupracuje divadlo Alfred ve dvoře a Divadlo Archa.

Nejvyšší ocenění tvůrčí práce v oblasti tance v České republice je Cena Sazky. OS Tanec Praha spolupracuje se Sazkou, a.s., při jejím udělování a prezentaci. Cenu Sazky zatím získali: Petr Tyc (2002), Kristýna Celbová (2003), Petra Hauerová (2004), VerTeDance (2005) a Jaro Viňarský (2006). Finanční odměna má oceněnému umělci krýt náklady při realizaci nové inscenace (k dispozici jsou prostory divadla Ponec).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Uvolněte se, prosím - iVysílání | Česká televize. www.ceskatelevize.cz [online]. [cit. 2022-08-02]. Dostupné online. 
  2. Show Jana Krause. Prima [online]. [cit. 2022-08-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]