Diskuse k Wikipedii:Pod reálnou lípou

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Dirillo v tématu „Nic se neděje?

Když jsem si přečetl informaci Maléhočtenáře na Wikipedie:Oznámení, docela jsem zalitoval, že jsem se nezúčastnil… nuže, snad příště, třeba to padne na mě aspoň o trochu více vyhovující čas. ;-) --Mormegil 20:18, 20. 1. 2005 (UTC)

Celkem se mi líbil Petrův nápad, že Bílému sklepu tenkrát založil podstránku. Nemělo by se to pro příště zavést jako standadní postup? Pak by tam mohla zůstat celá historie svolávání srazu, zatímco na téhle jedné stránce bude za chvíli plno. --Karakal 06:32, 18. 5. 2006 (UTC)

Je to dobrý nápad řekl bych --Zirland 06:40, 18. 5. 2006 (UTC)

Bylo by milé...[editovat zdroj]

...kdyby jste napsali něco Víc o tom "Království" (nejenom pro opilé a le i pro o statní wikipedisty). Takhle to vypadá jako soukromý straz. Já samozřejmě předpokládám, že je to ta lokalita jako minul v Praze na Žizkově.--Juan de Vojníkov 20:01, 23. 7. 2006 (UTC)

ano předpokládalo se, že souvislost bude zjevná, ale omlouváme se, chyba bude hnedka odstraněna a na srazu jsou naprosto všichni vítáni --Chmee2 20:02, 23. 7. 2006 (UTC)

Wikipedie:Pod reálnou lípou[editovat zdroj]

Proč se to jmenuje Wikipedie:Pod reálnou lípou a ne Wikipedie:Pod skutečnou lípou? Bylo by to podle mě hezčí. --Miraceti 16:57, 23. 9. 2006 (UTC)

Mně se víc líbi pod reálnou. Navíc, je to tradice a tak. :) — Timichal 17:01, 23. 9. 2006 (UTC)

Předvánoční sraz?[editovat zdroj]

Posledni hojne obsazeny sraz se konal v pulce zari, uz tenkrat sem si rikla, ze dalsi logicky vychazi zhruba na dobu predvanocne. Pokud nejsem jediny, kdo ma tento nazor, je asi uz nejvyssi cas urcit datum. --Nolanus 22:12, 15. 11. 2006 (UTC)

Přesun části stránky[editovat zdroj]

Není mi dost jasný, jak technicky korektně provést přesun části stránky na podstránku (tedy proběhlé setkání):

  1. Když zvolím editovat příslušnou část a pak dám přesun, tak to vypadá, že se mi chce přesouvat celá Wikipedie:Pod reálnou lípou a nikoliv jen Wikipedie:Pod reálnou lípou (část)
  2. Když to udělám jako copy+paste, tak přijdu o historii

Když se pokusím dohledat v historii proběhlých setkání, jak se ten přesun konal, tak z toho moc moudrý nejsem:

  1. V historii Wikipedie:Pod reálnou lípou/Vánoční besídka, 18. 12. 2007, Praha-Smíchov ten přesun nevidim a protokolovací záznamy k této podstránce žádné nejsou. Krom toho mi není jasné, že většina editací je v historii této podstránky, ale některé editace přitom zůstaly v historii hlavní strany Wikipedie:Pod reálnou lípou
  2. V historii Wikipedie:Pod reálnou lípou/Vianočné stretko v Bratislave 14. 12. 2007 tomu je přesně naopak: ta zase obsahuje jen Wizzardův přesun, ale už nic kromě toho.
  3. Historie verzí stránky Wikipedie:Pod reálnou lípou/26. října, Praha zase obsashuje editace, ale ne přesun.

Atd. Takže to vypadá, že pokaždé ten přesun děláme jinak, a já mám pár (či spíš tucet) otázek:

  1. Jak se to dá všelijak dělat?
    Přesun jen jedné sekce nelze, sekce není nic zvláštního, jen ji lze editovat samostatně. Takže je to potřeba buď rovnou založit na podstránce, kterou na hlavní stránku jen transkludovat (model Wikipedie:Hlasování o smazání či Wikipedie:Žádost o práva správce). V opačném případě je možný jen copy-paste přesun s tím, že historie zůstane na původní straně.
  2. Jak to kdo v případě výše uvedených přesunů dělal?
    Většinou ruční archivace, Zirland založil rovnou vkládanou podstránku.
  3. Jak to, že kus historie je v přesunuté podstránce a kus zůstane na hlavní?
    Protože to někdo původně založil a editoval na hlavní stránce, pak se to copy&paste přesunulo na podstránku a dále se editovalo tam.
  4. Kde o tom jsou záznamy, jak to kdo dělal?
    V historii těch stránek.
  5. Jak je to špatně a jak je to správně?
    To je otázka názoru.
  6. Má na to ty správné nástroje obyč. user anebo se na to musí volat správce?
    Správce zde nemá žádné další rozumně použitelné nástroje oproti obyčejnému uživateli.
  7. V případě, že to někdo udělá blbě, tak jak to zase revertnout? Normálně, pokud vím, se reverty přesunů dělají přes protokolovací záznam, ale když tady ty podstránky žádné protokolovací záznamy nemají??
    Nemyslím, že by tady existovalo něco jako „blbě“, které by bylo potřeba revertovat.
  8. Kdyby se ten ten přesun revertoval, tak po něm stejně asi zbyde redirect (že se tím přesunum jen prohodí stránka a redirect), anebo je to jinak? Protože při přesunu části stránky se (na rozdíl od přesunu celé stránky) redirect nevytváří, ale při jeho revertu asi nějaký ano.
    Přesun části stránky je nesmysl, nic takového neexistuje.
  9. Dají se takovéhle přesuny a jejich reverty nějak civičit na Pískovišti?
    Žádné přesuny se na pískovišti cvičit nedají.
  10. Když ne tam (jakože si odpovídám na předchozí otázku, jako že asi ne), tak kde jinde?
    Přesuny nejlépe nikde netestovat, případně můžete na testovací Wikipedii.
  11. Může si to obyč. user testovat na podstránkách své homepage, anebo pak v tom je binec?
    To samozřejmě může, ideálně potom všechny podstránky označte {{Smazat}}, ať v tom pak binec není.
  12. Protože v jakých jiných prostorech se ještě dají dělat podstránky?
    Ve všech kromě hlavního, Soubor:, MediaWiki: a Kategorie: (ale v jejich diskusích také ano).

--Kychot 10:45, 1. 3. 2008 (UTC)

Odpovědi v textu -- Mormegil 14:53, 1. 3. 2008 (UTC)
OK, díky, jasný. --Kychot 18:11, 1. 3. 2008 (UTC)

Smazat konferenci[editovat zdroj]

Celý ten odstavec se sem nehodí, navrhuji jej smazat --Zákupák 6. 10. 2009, 13:16 (UTC)

Přesunuto na/Moved to: Wikipedie:Pod reálnou lípou#Free Travel-Shirt in Praha — Jagro 14. 10. 2009, 16:33 (UTC)

Now the shirts finished their tour around the world to support free knowledge, particularly through Wikipedia. There is an auction running at Ebay , all profits of this auction will be donated to the Wikimedia Foundation, the organization that operates the servers for Wikipedia, enabling you to receive knowledge on all sorts of topics virtually free of charge. See: blue Shirt white Shirt. Please copy this information to a more appropriate place if it's wrong here... Best regards, Ukko 8. 6. 2010, 10:47 (UTC)

Hradec Králové[editovat zdroj]

Měl by někdo zájem o setkání v Hradci?--Kozuch 22. 12. 2011, 10:46 (UTC)

  1. Ačkoliv jsem Pražák, tak mám v okolí pár aktivit (Pardubice, Třebechovice), takže my mě to zajímalo. Taky bych mohl z centrálního skladu dovézt letáky, časopis, pexesa a tak, pokud by byl zájem. Problém by byl asi v termínu, preferoval bych víkend. --Gampe 22. 12. 2011, 11:42 (UTC)

Pro ujasnění: Kolega G3ron1mo odstranil zalomení se zdůvodněním „pryc nevhodne zalomeni sekci“. Smím poprosit o podrobnější argumentaci, proč je zde toto zalomení nevhodné? --Bazi (diskuse) 14. 1. 2013, 12:34 (UTC)

Důvodů je několik, ty nejdůležitější jsou tyto: Tlačítko edit bylo u sekcí na neočekávaném místě, odkazování na sekce pomocí kotev fungovalo taktéž neočekávaně (uživatel nemusel najít nadpis hned), formátování pomocí tabulky mohlo narušovat „plynulost“ obsahu dokumentu, na malém displeji vznikaly zbytečně úzké pruhy textu. --G3ron1mo 14. 1. 2013, 12:41 (UTC)
IMHO se nejedná o standardní encyklopedický článek, editují ho v podstatě jen zkušení wikipedisté, takže závažnost neočekávaného umístění editačního tlačítka ani ostatních výhrad bych zde považoval za minimální. Argumentace úzkými sloupci na malém displeji je pak podobná jako zbytečným plýtváním využitelného místa na širokém displeji. Dostupnost je dobrá věc, ale IMHO není jediným hodnotícím kritériem, které by mělo být bráno v úvahu.
P. S. Je to asi úvaha trochu obecnějšího rázu, ale proč nesestavit šablonu, která by v závislosti na parametrech displeje zvolila příslušné přeskupení do jednoho, nebo více sloupců? --Bazi (diskuse) 2. 5. 2013, 17:37 (UTC)
myslis neco jako responzivni design? Obavam se, ze to na wiki bez vice zmen nepujde.frettie.net (diskuse) 3. 5. 2013, 00:23 (UTC)
Prázdné místo na širokých monitorech nebrání čitelnosti narozdíl od věcí, které jsem vyjmenoval výše. --G3ron1mo 7. 5. 2013, 09:04 (UTC)

Nástroje k pozvánkám[editovat zdroj]

Pro potřeby brněnských wikisrazů jsem si dovolil připravit pár nástrojů ke správě pozvánek na akce:

Při tvorbě šablony jsem se zlehka inspiroval zde: 1, 2, 3. Rád uvítám náměty a připomínky. A v případě zájmu vyrobím i variantu pro pražské srazy nebo wikikonferenci apod. --Bazi (diskuse) 4. 2. 2014, 23:53 (UTC)

Hezké! Rád bych tu variantu pro Prahu, to by bylo skvělé :-) --Vojtech.dostal (diskuse) 5. 2. 2014, 13:28 (UTC)
Díky. Je to tam – Wikipedie:Pod reálnou lípou/Praha. Tu drobnou diverzantštinu v předloze pozvánky nechť si kolegové pořadatelé opraví a doladí podle vlastních představ. :-) --Bazi (diskuse) 5. 2. 2014, 15:11 (UTC)

Návrh na přejmenování[editovat zdroj]

Zastávám názor, že tato nediskusní lípa by měla být odlišena od ostatních lip i v názvu. Název Pod reálnou lípou navíc již dávno nevystihuje obsah stránky, který sice možná zezačátku byl charakteru diskusní stránky na domlouvání srazů, ale nyní zastává spíše funkci stránky se seznamem plánovaných a proběhlých srazů. Navrhuji tedy přejmenovat stránku na název Wikipedie:Wikisrazy (dalšími alternativami by pak byly např. Srazy, Setkání nebo Wikisetkání). Další možné návrhy a důležité argumenty v mém dalším příspěvku níže. --Dvorapa (diskuse) 17. 5. 2016, 22:35 (CEST) (upraveno 18. 5. 2016, 15:57 (CEST))Odpovědět

Čoveče, to mi přijde skoro smutné :-). "Pod reálnou lípou" se tak vžilo, že se mi do toho osobně vůbec nechce. --Vojtěch Dostál (diskuse) 17. 5. 2016, 22:58 (CEST)Odpovědět
To ano, pro jednotlivé akce se to v některých městech vžilo, ale stránka může být pojmenována obecněji. --Dvorapa (diskuse) 17. 5. 2016, 23:00 (CEST)Odpovědět
Určitě proti přejmenování. Jde o zažitý léty prověřený název. --Faigl.ladislav slovačiny 18. 5. 2016, 00:24 (CEST)Odpovědět
To je chybné porozumění původnímu názvu a funkci stránky. Reálná lípa právě ideálně vystihuje to, že Pod lípou se v diskusním fóru potkávají wikipedisté, aby diskutovali o obecnějších tématech kolem české Wikipedie, a Pod reálnou lípou se avizují akce, kde dochází k témuž, tedy k diskutování o obecnějších tématech kolem české Wikipedie. Jen se místo virtuálního fóra realizuje fórum reálné, proto taky Pod reálnou lípou. Dokonale vystihující, není důvod ke změně. --Bazi (diskuse) 18. 5. 2016, 00:33 (CEST)Odpovědět
WP:Wikisrazy jsem jako přesměrování vytvořil. Ale se změnou také nesouhlasím, přestože sám říkávám manželce, že půjdu na wikisraz. JAn (diskuse) 18. 5. 2016, 07:08 (CEST)Odpovědět
@Blahma: Chápu skepsi vás všech, ale má to však i další pozitiva. Mohlo by to například přitáhnout na sraz více nováčků, které stávající název odradí tak, jako odrazuje od účasti i mě (byť už se za nováčka nepovažuji). Nováčci si ten stávající název mohou vyložit lecjak, já si například zezačátku myslel, že chodíte na turistickou túru k nějakému památnému stromu, poté jsem si dlouhou dobu myslel, že jdete do přírody editovat Wikipedii a až nedávno mi došlo, že asi spíš jdete do hospody na pivo. Ne, že by cokoliv z toho bylo vyloženě špatné, ale nováčky na turistiku po stromech asi neuženete. Proto by možná i nebylo špatné tuto stránku přejmenovat třeba na Hospoda Pod lípou nebo Pod lípou v hospodě, případně pro abstinenty Čajovna pod lípou nebo Cukrárna pod lípou (ten poslední název by byl dle mého velmi zajímavý a přitažlivý a kdyby se tak jmenovala stránka když jsem tu byl nováčkem já, asi by mě to hned neodradilo a naopak okamžitě zaujalo).
Navíc přesně jak říká Bazi, kdo kdy řekl svojí ženě, že jde „pod reálnou lípu“. Každý poví, že jde na setkání, sraz, wikisraz. Co se vlastně vžilo víc kromě toho, že tento název tu je už déle než mnoho stávajících aktivních wikipedistů a doopravdy ho používá opravdu málokdo?
Další důležitou věcí je samotný sémantický význam názvu. Když už lípa nevirtuální, proč zrovna reálná? Navozuje to pocit, že ty ostatní musí být nereálné (imaginární, smyšlené). Proč se třeba tato stránka nejmenuje (alespoň) Pod skutečnou lípou, Pod nefalšovanou lípou nebo Pod živou lípou? Tyto tři různé větve (sraz, hospoda, nefalšovaná lípa), jakým způsobem přejmenovat tuto stránku jsou myslím dostatečně zajímavé i pro zaryté „konzervy“ :) (nemyslím to nijak zle) tak vás prosím, byť rozumím vaší neochotě, abyste se nad tím ještě jednou trochu zamysleli. --Dvorapa (diskuse) 18. 5. 2016, 15:59 (CEST)Odpovědět
To už fakt nemá cenu, tahle argumentace je celá smyšlená a jde jenom o subjektivní pocit. A možná i o potřebu nebo touhu po nějaké změně jen pro samotnou změnu. IMHO nejsou důvody nijak pádné, nijak závažné na to, aby se měla stránka přejmenovávat. A už to tu zaznělo i z více stran. Obzvlášť to vysvětlování, kdo si co pod názvem představí a jestli kvůli tomu přijde nebo nepřijde, stejně jako co řekne „svojí ženě“. Nechme to být, neměňme věci jen kvůli nějaké neukojené hyperaktivitě nebo čemu. --Bazi (diskuse) 18. 5. 2016, 16:03 (CEST)Odpovědět
Nejsem si jistý, jak může být argumentace smyšlená, vzhledem k tomu, že jsem se snažil vystihnout tři problémy, z nichž se všemi třemi se nepotýkám jenom já. Ne každému ty tři problémy vadí, ale ten nejpalčivější lingvistický, je podle mě jako pěst do oka. Horší než Pod Lípou nebo wikipediový článek. --Dvorapa (diskuse) 18. 5. 2016, 17:23 (CEST)Odpovědět
Proč pořád něco přejmenovávat? „Pod reálnou lípou“ je název pěkný, tradiční a zažitý. Já chápu Vaši neutuchající snahu tady na Wikipedii leccos změnit, ovšem někdy je méně více. Zmatení nováčků bych se nebál, protože pokud umí číst, přečtou si více než jen název stránky (ostatně jinak by stejně nikam nedorazili). Závěr – jsem stejně jako ostatní proti. --Vlout (diskuse) 18. 5. 2016, 16:06 (CEST)Odpovědět
Za mě nepřesouvat, dostatečně zažité. Jestli se někomu nelíbí název a jen kvůli tomu si neprohlídne podstránky o uskutečněných srazech, je to jen jeho problém... A obecně: nechápu aktivní snahy některých kolegů přesouvat řadu projektových, komunitních a jiných (nápověda) stránek z již dlouho používaných a tedy zažitých názvů. Zkuste tyto aktivity omezit už jenom kvůli tomu, kolik tu vzniklo dalších zbytečných bajtů diskuse o ničem. Díky. --Harold (diskuse) 18. 5. 2016, 16:06 (CEST)Odpovědět
Za mě rozhodně proti přesunu. A to tady nejsem tak dlouho jako kolegové. --Jan KovářBK (diskuse) 18. 5. 2016, 16:19 (CEST)Odpovědět
PS: + 1 názor kolegy Harolda, napsal to opravdu výstižně. --Jan KovářBK (diskuse) 18. 5. 2016, 16:21 (CEST)Odpovědět
Já jsem pro to, aby se s názvy něco dělalo. A když už, vzal bych to rovnou z gruntu a upravil názvy všeho tak, aby byly srozumitelné i nováčkům – pokud tedy nemáme v úmyslu před nimi diskuzní stránky a setkání wikipedistů ukrývat a dávat pojmenováním najevo, že jsou určené až pro „zasvěcené“, kteří už prohlédli jejich názvy. Chápu, že s takto razantním bouráním tradice téměř jistě neuspěju, ale coby v Česku asi nejaktivnější pořadatel wikisrazů a současně i organizátor mnoha aktivit v reálném světě snažících se získat pro Wikipedii nové lidi bych aspoň nějakou změnu velmi uvítal, protože na to pořád narážím: Kolega vyučující DavidSchuller je konkrétní případ, který zná Wikipedii jen z určitého pohledu (několik let k ní s mou pomocí vede studenty, jezdí s námi fotografovat, občas něco upraví, ale do diskuzí se sám nemá potřebu zapojovat) a proto jsou mu všechna ta pojmenování cizí. Na wikisrazy občas dochází, ale hlavně zpočátku na mne zíral, jak že se jmenuje ta stránka, kam se má zapsat, a stejně to pak nakonec vždycky skončilo tak, že jsem mu poslal odkaz e-mailem nebo ho navigoval přes Wikipedie:Brno, což je mnohem zapamatovatelnější než Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 18. května 2016. Obdobně v kurzech Wikipedie musíme lidi explicitně informovat, že když se chtějí na něco zeptat, slouží k tomu odkaz „Pod lípou“ dostupný odkudkoliv v hlavním menu. Stejné upozornění je i součástí uvítací šablony a přispívá k jejímu bobtnání. Uvážíme-li, že ne každý si vítací šablony čte, ne každý je dostane a čím dál tím častěji budeme např. od subjektů článků dostávat otázky bez toho, aniž by se ti lidi vůbec zaregistrovali, bylo by odkaz v levém menu nazvaný jednoznačně např. „Diskusní fórum“, „Diskuse k Wikipedii“ nebo něco podobného rozhodně plus. Cílová stránka ať se klidně dál jmenuje Pod lípou, když se nemá sahat na tradici. Proč nakonec máme na Diskuse:Hlavní strana to veliké červené upozornění o účelu té stránky? Není to proto, že mnoho uživatelů prostě klikne na první odkaz „Diskuse“, který vidí (je docela prominentně hned vlevo nahoře v centru pozornosti), protože předpokládají, že takto bude nazváno místo, kde mohou vložit svůj komentář či dotaz? Systém MediaWiki je hodně orientovaný na přispěvatele, ale v posledních letech máme čím dál tím víc styky s lidmi, kteří nemají primární úmysl začít tu psát, ale něco nám sdělit, na něco nás upozornit, někoho s někým propojit, něco nám poskytnout apod. – a těmto lidem bychom se měli snažit neházet klacky pod nohy.
P.S. Pro „Pod reálnou lípou“ existuje už delší dobu několik přesměrování – mj. Wikipedie:Pod skutečnou lípou, Wikipedie:PRL, Wikipedie:Setkání, Wikipedie:Srazy, Wikipedie:Wikisrazy. --Blahma (diskuse) 18. 5. 2016, 17:47 (CEST)Odpovědět
Obávám se, že tohle je spíše dokladem toho, že dnes už je pro leckoho problém nějakou informaci vůbec přečíst a následně ji ještě vstřebat – a v tom mu žádné přejmenování nepomůže. Jestliže je ihned pod nadpisem stránky uvedeno „[t]ato stránka slouží k dohodnutí a k vyhlášení osobního setkání wikipedistů nejspíše v nějaké hospůdce…“ a následují podle mne docela přehledné sekce Plánovaná setkání a Proběhlá setkání, je otázka, co víc by mohlo být uděláno. Rozhodně však – v tomto ohledu – ničemu nepomůže rozhodnutí o nějakém řešení „palčivého“ problému pojmenování stránky. --Vlout (diskuse) 18. 5. 2016, 19:09 (CEST)Odpovědět
Asi se budu trochu opakovat, ale v okamžiku, kdy na stránce jsem, je mi už jedno, jak se jmenuje – jde o tu cestu k ní. Neřadím se k někomu, kdo by tu chtěl pořád něco přejmenovávat, ale na nepraktičnost těchto pojmenování vstříc k veřejnosti narážím často. A čas strávený někde v kurzu či s novinářem vysvětlováním toho, že „fórum“ se jmenuje „Pod lípou“ a „srazy“ najdou jako „Pod reálnou lípou“ se kompenzuje tím, že jim stihnu vysvětlit míň o tom, co je pro práci na Wikipedii to stěžejní – encyklopedický styl, neutrální pohled apod. Ono těch výtek je víc – třeba že VisualEditor je obrovské usnadnění (jinak by nikdy nebylo možné udělat kurz pro seniory v 8 hodinách čistého času), ale diskuze se pořád vedou ve wikitextu. Na rozdíl od Flow apod. je ale změna odkazu v levém menu řešitelná během minuty. Nemusela by se ani přejmenovávat stránka samotná, jen změnit ten všude viditelný odkaz na ni (a klidně jen pro nepřihlášené uživatele, chcete-li). Stěžujeme si, že se Wikipedie stává na pochopení stále složitější a zužuje se tak okruh lidi, kteří jsou ochotní a vůbec mají na to se přispívání naučit, a přitom neděláme moc proto, aby to měli snadnější a prostředí bylo intuitivnější. Třeba na Facebooku mají pro podobná použití jednoduše "Message" a "Event" – ta intuitivnost a jednoduchost sociálních sítí, kterou se snižují laťka a brzdí učicí křivka, stojí za zamyšlení – navzdory tomu, že Wikipedie je o tvoření a ne o konzumu; ale možná i právě proto… Čím hůře si k nám lidi budou hledat cestu, o tím více potenciálních přispěvatelů resp. účastníků z pod reálných lip přijdeme. --Blahma (diskuse) 18. 5. 2016, 23:52 (CEST)Odpovědět
Jestliže nejde o název, ale o cestu, tak je samozřejmě vhodné popřemýšlet nad tím, jak ji co nejvíce usnadnit. Tuším správně, že jde hlavně o klub Wikipedie? Pak je docela fajn, že odkaz na něj už je v „Potřebuji pomoc“, třeba by stačilo, aby z „Potřebuji pomoc“ byla další položka v levém sloupci. --Vlout (diskuse) 19. 5. 2016, 02:28 (CEST)Odpovědět
Nejde mi nijak speciálně o klub Wikipedie, ale obecně o zkušenosti s Wikipedií z pohledu nováčků (do kterého pronikne každý, kdo se někdy pokoušel naučit přispívání do Wikipedie nějakou skupinu lidí v kurzu či na přednášce). Jsem rád, že proti úpravě položek v levém menu není tak výrazný odpor – a už jsem začal dělat analýzu, jak to mají jinde, abych na vhodnějším místě – Pod lípou – přišel brzy s nějakým návrhem, jak to levé menu vylepšit. --Blahma (diskuse) 19. 5. 2016, 02:41 (CEST)Odpovědět
S dovolením bych připomněl, že když „se chtějí na něco zeptat“, tak k tomu neslouží Pod lípou, ale WP:POMOC. Na tu se ostatně odkazuje i {{Vítejte}}, a to přednostně, právě pro ty případy, kdy někdo potřebuje s něčím poradit. Sem se mají nováčci obracet se svými dotazy, Lípa má sloužit k obecnějším debatám o Wikipedii, což ani nemusí být místo pro nováčky. Podobně bych byl opatrný k přejmenovávání na „diskusní fórum“, protože by to mohlo svádět právě k všeobecnému tlachání o čemkoli. Uznávám, že třeba na deWiki mají Projektdiskussion, ale má snad enWiki problém s Vesnickou pumpou? Obecně myslím, že by prospělo, kdybychom intenzivněji využívali a tak říkajíc „prodávali“ komunitní portál s důležitými informacemi a odkazy. --Bazi (diskuse) 19. 5. 2016, 00:10 (CEST)Odpovědět
Jsem pro začít samostatnou diskuzi o Komunitním portálu (kde? asi právě Pod lípou?) a o tom, zda do levého menu nepřidat to „Potřebuji pomoc“, když je to tak časté – pomoc může potřebovat i ten, kdo si ještě účet nezaložil (třeba protože mu to zatím nikdo neporadil), a taky zdaleka ne všichni chodí na Wikipedii přes hlavní stranu (nebo vůbe vědí, že taková stránka existuje). Tím by se aspoň trochu zmírnil ten efekt kryptického pojmenování „projektové diskuze“ na nováčky. A propos, podíváte-li se na tu obrázkovou tabulku jednotlivých „lip“ na začátku stránky Wikipedie:Pod lípou, tak „Pod reálnou lípou“ je tam stejně už teď pro nedostatek místa zkráceno jen do podoby slova „Setkání“ – a tam to zřejmě nikomu nevadí. --Blahma (diskuse) 19. 5. 2016, 00:17 (CEST)Odpovědět
Co je zajímavé, tak anglická Wikipedie hlavně odkaz na en:Wikipedia:Village pump v tom levém menu vůbec nemá – schválně se tam podívejte. A i na hlavní stránce je to jenom poslední ze šesti odkazů na seznamu "Other areas of Wikipedia" někde na druhé obrazovce. Jestli by takovéto upozadění našeho „interního projektového fóra“ oproti vyzdvihnutí stránky „Potřebuji pomoc“ nestálo za to i tady na naší Wikipedii – co myslíte? P.S. Na anglické mají Meetup a i v jiných jazycích prakticky nikde nejsou setkání wikipedistů odvozena od názvu projektové diskuze, jen u nás. --Blahma (diskuse) 19. 5. 2016, 00:23 (CEST)Odpovědět
Aspoň v něčem jsme trochu originální, podobně jako u názvu stránky na Facebooku si myslím, že občasná hravost, vtipnost, lidskost není úplně na škodu. Jinak ale souhlasím, že by se Potřebuji pomoc klidně mohlo přidat do levého menu mezi Lípu a nápovědu. Ještě k těm srazům bych připomněl, že jsou odkazované i z komunitního portálu, kde rozhodně mají své místo a kde by je člověk měl hledat dokonce spíš než Pod lípou. A komunitní portál je taky odkazovaný z levého menu. Na druhou stranu ono to osobní setkávání, ať už na srazech, nebo v klubu, je možná prioritou pro ty, kdo je organizují, ale pro samotnou Wikipedii jde spíš o „přidruženou výrobu“, je to vedlejší forma kontaktu wikipedistů, resp. jedna z forem. --Bazi (diskuse) 19. 5. 2016, 11:57 (CEST)Odpovědět
Problém je, že jsme originální skoro ve všem. Možná to nevidíme my, pokročilí wikipedisté, natož vy, staří pardálové, ale nováček se s každou odlišností velmi těžce vyrovnává. --Dvorapa (diskuse) 1. 6. 2016, 18:39 (CEST)Odpovědět

A stejně mi to nedá a omlouvám se, kdybych už trochu otravoval. Všechny ostatní lípy se jmenují jako Wikipedie:Pod lípou (něco). Pouze tato se jmenuje jako Wikipedie:Pod nějakou lípou. Nestálo by za to to alespoň takto přejmenovat? Je to drobnost, ale alespoň jednotně, když už tu má stránka zůstat jako pod lípou. --Dvorapa (diskuse) 1. 6. 2016, 18:39 (CEST)Odpovědět

Ne. Právě se tu debatovalo o tom, že je ta stránka natolik jiná, že by snad neměla vůbec pod Lípu patřit, teď se to má obracet naopak, aby byla co nejjednotnější s ostatními? Mně to přijde opravdu zbytečné, odlišnost vyjádřená v názvu i třeba v obrázku je IMHO přiměřená a dostačující. --Bazi (diskuse) 1. 6. 2016, 19:32 (CEST)Odpovědět

Proti. "Není-li nutné měnit, je nutné neměnit". --Martin Kotačka (diskuse) 2. 6. 2016, 08:04 (CEST)Odpovědět

Archivace proběhlých setkání[editovat zdroj]

Abychom nediskutovali jen o přejmenování, chci reagovat i na experimentální skrytí obsahu sekcí do rozklikávacích obdélníčků, které ve stránce před pár dny provedl Vojtěch Dostál, zjevně ve snaze zestručnit a zpřehlednit stránku, která s každým dalším setkáním roste v délce. Nastolené řešení považuji za neoptimální a navrhuji k proběhlým srazům přistupovat obdobně, jako přistupujeme k jakýmkoliv jiným již proběhlým a neaktuálním položkám: archivovat je na samostatnou stránku a odsud vést odkaz. Současně s tím navrhuji přepracovat pojmenování jednotlivých stránek, které by logicky dle současných funkcí softwaru MediaWiki mělo více využívat podstránek, tj. namísto Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 15. června 2016 by se stránka měla jmenovat Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno/15. června 2016 (rozdíl: lomítko namísto čárky). Vyřeší se tím zejména to, že v současnosti se není možné ze stránky konkrétního srazu dostat na stránku srazů v příslušném městě (v tomto případě Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno) jinak než dvěma kliky (oklikou přes hlavní stránku Wikipedie:Pod reálnou lípou), případně ručním odmazáním části názvu. Ta organizační stránka pro město je přitom užitečná už třeba jen proto, že se na ní lze přihlásit k odběru pozvánek a je na ní uvedeno, v jakém rytmu se setkání konají (v Brně třetí středu v měsíci), takže lze podle toho předvídat, kdy bude sraz třeba za dva měsíce, pokud si někdo potřebuje na sraz vyhradit čas víc než týden nebo dva předem. Kategorizace ostatně už dnes toto členění podle měst sleduje – viz Kategorie:Wikipedie:Setkání wikipedistů. Archivovat navrhuji na Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno/Archiv, ale jsem přístupný i jiným návrhům. Pokud budou archivní stránky dobře udělané, nic nebude ostatně bránit ani tomu, aby tu paralelně existovala i jedna další stránka s velkým seznamem všech proběhlých srazů ve všech městech, kde by ty jednotlivé archivy byly transkludované. Sám za Brno bych při té příležitosti také sloučil do jednoho seznamu srazy „pravidelné“ a „ostatní“, protože mezi nimi, u nás a dnes už nevidím rozdíl (a události jiného typu než povídácí setkání wikipedistů vůbec do „Pod reálnou lípou“ neřadím, nýbrž jinam). Úplně nejraději bych ale tuto reorganizaci spojil i s přejmenováním všech těch podstránek z „Pod reálnou lípou“ na něco kratšího a zapamatovatelnějšího, ale to se asi dle diskuze o sekci výš jen tak nepodaří. --Blahma (diskuse) 19. 5. 2016, 00:12 (CEST)Odpovědět

V přejmenování podstránek problém nevidím, jen bude asi nutné z důvodů odkazů odjinud ponechat redirecty. A pokud by se přesto někdy v budoucnu přejmenovala zastřešující stránka, snadno ji nějaký správce přejmenuje i se všemi podstránkami.
Ideálně by na hlavní stránce měl být odkaz u každého z pravidelných měst na 1) plánované setkání, 2) na poslední proběhlé, 3) na archiv všech setkání.
Nejsem si úplně jistý jak postupovat v případě měst, kde proběhlo jedno či dvě setkání - zda je uvádět na hlavní stránce.
V podstatě pravidelně jsou setkání jen v Praze a Brně, nepravidelně ale často pak v ČB (5(6) setkání, tomu konkuruje jen Bratislava)
Ještě bych zvážil, jak pojmenovat vlastní podstránku setkání - zda datem, datem a místem, datem v číselném formátu (Brno/2016-06-15)...
JAn (diskuse) 19. 5. 2016, 09:08 (CEST)Odpovědět

Doplňuji další minus současných „všeobjímajících boxů“ ve většině sekcí: Nelze nyní archivovat sraz pomocí VisualEditoru, protože řádek s proběhlým setkáním lze sice snadno vyjmout vizuálně, ale obsah boxu lze editovat pouze ve zdrojovém kódu – a pokus o vložení ze schránky vede jedině tak ke ztrátě formátování (a tedy i odkazu). Jsem pro zestručnění stránky způsobem, který naznačil JAn výše. --Blahma (diskuse) 18. 6. 2016, 01:32 (CEST)Odpovědět

Možná by ani nebylo potřeba vytvářet samostatné stránky s archivem (ke každému městu). Pokud už se stránky k jednotlivým akcím přejmenují jako podstránky dotyčného města a dojde k rozdělení, není až takový problém, když bude na konci každé takové stránky klidně i delší nudle odkazů na jednotlivé akce. Problém to je, když se přes tu nudli potřebujeme prokousat k nějakému dalšímu seznamu akcí v dalším městě, což ale odpadá tím, že každé město bude mít svou stránku a jiné město se do toho nebude plést. --Bazi (diskuse) 18. 6. 2016, 03:23 (CEST)Odpovědět

Dotaz[editovat zdroj]

Proč neuděláte setkání např.:v Plzni nebo v Klatovech? --Jiri16 (diskuse) 16. 8. 2016, 15:29 (CEST)Odpovědět

V tomto asi platí něco podobného jako WP:ESO. Srazům v různých městech se nikdo nebrání, jen se musí najít nadkritické množství tamních wikipedistů, kteří by měli o setká(vá)ní zájem a ujali se jeho zorganizování. --Bazi (diskuse) 16. 8. 2016, 15:32 (CEST)Odpovědět
Nejjednodušší je navrhnout takový sraz, oslovit uživatele sídlící v okolí daného místa a pokud se vás dohodne >1, domluvit termín a místo. Čím větší město, tím větší šance, že se vás dá několik dohromady.
V ČB jsme byli na prvním novodobém srazu dva místní a jeden host, od té doby se obvykle sejdeme alespoň 4. JAn (diskuse) 16. 8. 2016, 16:22 (CEST)Odpovědět
Co se týče Plzně, několik kolegů se zařadilo do příslušné kategorie. Asi již všichni nebudou aktivní, ale třeba Vachovec1 ano. --Vlout (diskuse) 16. 8. 2016, 16:37 (CEST)Odpovědět
@Vlout: Tak rozhodně ještě Petr Karel a Leome323. Já odpadám, já jsem Pražák. :-) OJJ, Diskuse 17. 8. 2016, 11:01 (CEST)Odpovědět
Tak já bych se do Plzně i podíval, náměstí tam je hezký. Stačí slušnej termín.--frettie.net (diskuse) 16. 8. 2016, 23:59 (CEST)Odpovědět
@Frettie: A nejen náměstí... :-) --Leome 323 ♥ (diskuse) 17. 8. 2016, 11:08 (CEST)Odpovědět
@Frettie: Protože je tam hodně hospod..? ;-) --YjM | dp 17. 8. 2016, 12:17 (CEST)Odpovědět
@YjM: Já nepiju, takže ani ne - ale fakt bylo hezký, když jsem tam tuhle pil kafe. :)--frettie.net (diskuse) 17. 8. 2016, 13:11 (CEST)Odpovědět
V případě wikisrazu ves Pzni se samozřejmě zúčastním, budu-li moct (což znamená nejdříve v říjnu). Nikdy mě nenapadlo, že by někdo dorazil --YjM | dp 17. 8. 2016, 12:17 (CEST)Odpovědět

Našel by se někdo[editovat zdroj]

Našel by se někdo z Klatov a blízkého okolí? Jesti jo tak se jen podepište, to bude stačit. Děkuji. --Jiri16 (diskuse) 16. 8. 2016, 18:19 (CEST)Odpovědět

Podepíši se ráda, ale pokud se ptáš na moji účast na wikisrazu, pak ještě váhám. --Leome 323 ♥ (diskuse) 17. 8. 2016, 11:10 (CEST)Odpovědět
@Leome 323 ty jsi z Klatov a okolí? -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Jiri16 (diskusepříspěvkybloky) 17. srpna 2016, 11.40 (CE(S)T)
Jelikož jsem se podepsala, tak asi ano. Od Plzně ;-). --Leome 323 ♥ (diskuse) 17. 8. 2016, 12:20 (CEST)Odpovědět

Archivaci[editovat zdroj]

Archivace je nefunknčí a nesrozumitelná. Potřebuji se rychle dostat na událost srazu v Brně. Jak ale, když tu událost někdo odstranil z hlavní stránky, ale v archivu není?! V poznámce se k archivaci píše "Pro archivaci minulého wikisrazu čtěte návod v poznámce v místě archívu." A ten archiv je kde?--Juandev (diskuse) 18. 1. 2018, 16:53 (CET)Odpovědět

Která brněnská událost chybí? Když v sekci Proběhlá setkání pod Brnem kliknu na rozbalit, tak úplně dole ta poslední setkání vidím. --Vojtěch Veselý (diskuse) 1. 2. 2018, 03:06 (CET)Odpovědět

Sraz v ČB[editovat zdroj]

Zpod hlavní lípy přesunul --Mario7 (diskuse) 9. 5. 2018, 22:18 (CEST)Odpovědět

Bude zase teď někdy sraz v Č. Budějovicích? --37.188.233.145 9. 5. 2018, 22:08 (CEST)Odpovědět

Při frekvenci jednou za dva roky asi ne :-) Ale můžete se ujmout iniciativy, navrhnout míst a termín...
Ale odhaduji, že i kdybychom se snažili, dříve, než na podzim další sraz nedáme. JAn (diskuse) 9. 5. 2018, 22:43 (CEST)Odpovědět
Tak proč ne ve čtvrtek 13. září 2018? Místo však nevím... --37.188.233.145 10. 5. 2018, 00:10 (CEST)Odpovědět

@Jakub Holzer (WMCZ):Co to spojit s nějakým focením v Budějcích? Chybí dofotit spoustu památek v centru :-) --Vojtěch Dostál (diskuse) 10. 5. 2018, 13:16 (CEST)Odpovědět

Možná. Víte o nějakém kolegovi z Č. Budějovic mimo JAna Dudíka? --37.188.132.7 10. 5. 2018, 19:26 (CEST)Odpovědět
@Czeva, Xth-Floor, Anaj7, Venca24: Odkážu vás s plánováním na Wikipedie:Pod_reálnou_lípou/České_Budějovice. JAn (diskuse) 10. 5. 2018, 21:58 (CEST)Odpovědět
Minulý týden jsem nafotila cca 20 domů – kulturních památek v centru ČB, v ulicích Riegrova, Skuherského, 28. října a F. Šrámka. Na Commons a následně do Seznamu KP v ČB je dám tento víkend.--Anaj7 (diskuse) 10. 5. 2018, 22:28 (CEST)Odpovědět

Pokud se nepustíte do organizování našeho dalšího srazu, jak bylo navrženo výše, je dobré mít své wikijméno zanesené v některé z kategorií wikipedistů z Jihočeského kraje - pozvánku dostali (snad) všichni, které jsme tam našli. Budeme rádi, když se do organizace zapojíte, dobré zkušenosti případně máme s místem z posledního setkání. Potřebujete-li jen s něčím osobně pomoci, ozvěte, uděláme minisetkání. Na stránce Wikipedie:Pod reálnou lípou/České Budějovice je nově seznam možných námětů k probrání. --Czeva (diskuse) 11. 5. 2018, 07:54 (CEST)Odpovědět

4. října bych teoreticky mohla, tak proč ne? --37.188.236.192 14. 5. 2018, 06:25 (CEST)Odpovědět
V tom případě se budu těšit na Vaši účast na kurzu. Jinak už prosím přesuňme diskusi o tématu tam, kam patří.--Czeva (diskuse) 14. 5. 2018, 14:37 (CEST)Odpovědět

Epidemie vs pandemie[editovat zdroj]

Covid-19 je od 11. března pandemií, ne epidemií.[1] Všechny akce kvůli němu zrušené byly plánovány na data po 11. březnu, je tedy vhodné používat správný termín. --2A00:1028:96D2:86:A55B:1CAD:2910:1B9D 11. 8. 2020, 18:45 (CEST)Odpovědět

  1. WHO vyhlásila kvůli koronaviru pandemii. www.novinky.cz [online]. 2020-03-11 [cit. 2020-03-11]. Dostupné online. 
Přesto se stále jedná o zcela zbytnou změnu. Zde není encyklopedický prostor, toto rozlišení je pro samotné akce a jejich neuskutečnění podružné. S pozdravem --Bazi (diskuse) 11. 8. 2020, 18:52 (CEST)Odpovědět
Hádat se o tom nebudu, ale jak píše Bazi, je to naprosto zbytečný. --frettie.net (diskuse) 12. 8. 2020, 11:34 (CEST)Odpovědět

Nic se neděje?[editovat zdroj]

Po nahlédnutí do přehledu chystaných akcí to vypadá, jako by všechny aktivity skončily nejpozději v roce 2020. Jenže to covidní bezčasí už také skončilo (aspoň tedy v ČR - a možná se brzy vytratí jeho poslední "příznaky" i v celé Evropě), a kde nic, tu nic. Že by se opravdu nic nedělo? --Dirillo (diskuse) 14. 5. 2022, 07:11 (CEST)Odpovědět

@Dirillo: Ahoj, Brno tam má datum dalšího setkání. Ostatní města si to tam musí doplňovat. Je pravda, že to tam je hodně prázdné. --Podroužek (diskuse) 14. 5. 2022, 18:22 (CEST)Odpovědět
NApříklad v ČB už letos setkání proběhlo a další nebude dřív, než na podzim nebo za rok. Ale plánovat to tak dlouho dopředu dost dobře nejde. Aktualizace záleží na komunitách v jednotlivých místech, klidně je možné udělat setkání i v nějaké malé vesnici, pokud bude více zájemců... --JAnD (diskuse) 15. 5. 2022, 12:21 (CEST)Odpovědět
@JAnD: Jistě, ba dokonce i v místech, kde žádná vesnice není a kam nevede ani silnice - nějakou zkušenost s tím tady v Sudetech už máme...:-) --Dirillo (diskuse) 15. 5. 2022, 17:57 (CEST)Odpovědět
@Dirillo: Přijeďte do Brna, třeba hned zítra, jste vítán! U nás jedeme srazy každý měsíc třetí středu, jak jen to covid dovolí (a ano, může na podzim přijít znovu, tak tím spíš stojí zato se aktivně účastnit teď během léta). V poslední době máme široký geografický záběr – jezdí k nám opakovaně lidé nejen z Brna, ale celé Moravy, ba dokonce z Prahy a západního Slovenska. Ze srazů publikujeme i podrobné zápisy, z nichž je zřejmé, co se asi tak na nich děje, a činí je to přístupným i těm, co zrovna osobně přijet nemohli. Stránku srazu zakládám sice až 7–10 dní před ním, ale vzhledem k pravidelnosti (která i v takové Praze chybí) tu vždy hned po skončení jednoho visí zatím alespoň červený odkaz na ten další. U míst s méně pravidelným konáním je nutné se orientovat podle sekce „Proběhlá setkání“ níže na stránce, kde jsou archivovány ty nedávno proběhlé srazy v Českých Budějovicích, Olomouci apod. A pokud vám chybí sraz v nějaké pro vás přístupnější lokalitě, doporučuji zkusit to navrhnout. Pro další akce různých typů doporučuji sledovat i kalendář akcí zobrazovaný ve spodní části hlavní stránky webu Wikimedia ČR – tam je toho taky hodně, do čeho se dá zapojit.
P.S. Dokonce jsme už v Brně uvažovali zase nad něčím na způsob Wikikonference, ale tedy asi mnohem nízkoprofilovějším, prostě celorepublikovým setkáním wikipedistů s přednáškami. Pokud se ukáže zájem, třeba ten nápad doroste, možnost financování by určitě byla. --Blahma (diskuse) 17. 5. 2022, 23:03 (CEST)Odpovědět
@Blahma: Díky za milé pozvání, ale bohužel my tady z té oblasti kolem Lužických hor na rozhraní Libereckého a Ústeckého kraje máme naprosto zoufalé spojení kamkoliv v ČR (to i z Prahy se člověk vlakem dostane na Moravu rychleji, než odsud vlakem do Prahy - časově to vychází skoro nastejno jako do Berlína). Takže jedině snad nějaká ta konference s nezbytným noclehem...--Dirillo (diskuse) 17. 5. 2022, 23:52 (CEST)Odpovědět