Diskuse s wikipedistou:Nolanus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu

Moto:„...i s Nolanem se dá normálně bavit“ /:-))/ [1]

Návod

Pokud chci něco já od tebe, napíšu Ti to do tvojí diskuze, odpověz mi prosím tam.
Pokud chceš něco ty napsat mně, napiš mi to tady, kde i odpovím. Můžeš(te) mi tykat, což chápu jako nabídku k tykání. Názvy diskuze prosím vol tak, aby z ní bylo jasné, čeho se týká.


Jeżeli mi napiszesz tu, odpowiem ci też tu.
Jeżeli ci napiszę na twoją stronę dyskusji, odpowiedz mi tam.

Napsat mi můžete i mejl: nolanus (zavinac) centrum.cz

Některé diskuze můžou být ve dvou, vyjímečně i ve víc archivech /diskuze na rozhraní, diskuze o věcech, které sem považoval za důležitější či ne zcela vyřešené/.

Pseudovědecké názory[editovat zdroj]

Trochu mě překvapil tvůj názor a rád bych věděl z čeho plyne. V rámci své diplomové práce jsem pracoval v laboratoři na celkem exaktních věcech a často mi lidé říkají, že jsem strukturní a exaktní. Proto bych se chtěl zeptat, jak si ke svému názoru přišel.--Juandev 5. 1. 2012, 17:14 (UTC)

Abych pravdu řekl, nijak moc sem tě nesledoval,jen mi mírně něco utkvělo v paměti v minulosti a zaznamenal sem tvé vyjádření ohledně psychotroniky nedávno někde tady nebo přímo v nějaké odkazu, ta diskuze s Postrachem. --Nolanus C 5. 1. 2012, 18:31 (UTC)

Ano, dříve jsem tu psal o pseudovědeckých tématech (biomagnetizums, geopatogenní zóny apod.). Nevidím, ale nic špatného na tom psát o pseudovědeckých tématech - myslím, že to může dělat i zarytý vědec. Pak jsem se hádal s Eggem o to jakým způsobem převádí tato témata do NPOV. A co se týče té diskuse s Postrachem, to už je vážně hodně dávno. Postrach mi tehdy vysvětlit jak psát pseudovědecké články NPOV. Tehdy jsem usoudil, že je to náročné - že na to prostě nemám a již jsem snad další POV články nepsal.--Juandev 5. 1. 2012, 18:50 (UTC)

Tak a řekni upřímně, hájil jsi vědecké hledisko a vědecký pohled na svět nebo ne? --Nolanus C 5. 1. 2012, 18:52 (UTC)

Jestli myslíš s tím Eggem tak ne. Podle mého názoru to bylo z pseudoPOV přetvořeno do SciPOV (dokonce byl na toto téma zadán i ŽOK). Ve své argumentaci jsem to odsoudil a požadoval uvedení do NPOV.--Juandev 5. 1. 2012, 18:59 (UTC)

Tak já nevím, co se konkrétně dělo kolem Egga a tebe, ale to, o čem ty mluvíš je přesně to, co sem zmiňoval. --Nolanus C 5. 1. 2012, 21:06 (UTC)

Aha, tak to na to máme jen odlišné názory:-)--Juandev 5. 1. 2012, 21:13 (UTC)

Tak. Já se nicméně nikdy nesmířím s představou, že by vědecký názor měl být považovat za POV, ale nechci o tom tady diskutovat. --Nolanus C 5. 1. 2012, 22:21 (UTC)

Sraz a narozeniny Wikipedie[editovat zdroj]

Pozvánka na setkání wikipedistů a oslavy narozenin Wikipedie

Jste srdečně zván/a na pravidelný sraz wikipedistů s workshopem, který se jako vždy uskuteční
třetí pondělí v měsíci (16. ledna 2012) od 18.30 hodin v baru Roura, BUDEČSKÁ 18 PRAHA 2 - VINOHRADY, 120 00 [2].
V jehož rámci proběhne i malá oslava 11. narozenin Wikipedie.

Pokud máte zájem, tak se prosím zapište a stránku pro případné změny sledujte.


--Limojoe 15. 1. 2012, 03:45 (UTC)

Zdravím. Jen pro jistotu - volby do AV skončily již v 18:30 SEČ, tzn. Vaše hlasy nebudou započítány. Hlasování uzavřu snad dnes v noci (po práci), anebo zítra. Děkuji za pochopení. Okino 16. 1. 2012, 21:07 (UTC)

Hmm, čekal bych, že se to už pro jednoduchost nechá vždy do 24.00 nebo se to aspoň po lhůtě dá z hlavní stránky, ale OK, teď už s tím nic nenadělám. --Nolanus C 16. 1. 2012, 21:13 (UTC)

kolejnice do Kategorie:Ocelové stavby? není to trochu unáhlené? --technyck 29. 1. 2012, 14:05 (UTC).

Možná ano, ale nenašel sem lepší kat. Chybí nám prostě kat. výrobky z ocely nebo něco podobného. --Nolanus C 29. 1. 2012, 14:07 (UTC)

Ahoj. Při vracení editací jiného wikipedisty ohledně Pohjanmy a Ostrobotnie prosím, když už přidáváš odkaz na portál Geografie (o smysluplnosti tohoto kroku pochybuji, myslím si, že odkaz na portál FInsko je dostatečný), alespoň použij formu {Portály|Finsko|Geografie}, aby byly na jednom řádku. --Unpocoloco 29. 1. 2012, 19:03 (UTC)

Promiň, já sem tvou zprávu původně přehlídl. Tak já sem to tam přidálval, abych při revertech tam dal i něco smysluplného navíc, příště to tak budu dělat, nevěděl sem o téhle technické možnosti. --Nolanus C 29. 1. 2012, 21:46 (UTC)

Pane. Takto jsem si to opravdu nepředstavoval. Jeden náš kolega mě požádal, abych s úpravami počkal. Já je tedy zastavil. Proč jste nezaložil na téma správného názvu širší diskusi například Pod lípou? Zkrátka se mi toto nelíbí. Doufám, že se na mě nezlobíte kvůli zrušení vaší editace v článku Češi. Ozdrojované informace mají přece přednost.--Dendrofil 29. 1. 2012, 19:04 (UTC)

Tak dal sem tam odkaz na příslušnou diskuzi, která podle mě vyznívá naprosto jednoznačně, diksuze mezi tebou a jiným wikipedistou sem si nevšiml a chápu, že seš trochu naštvanej, ale holt překotné akce často vyznívají ve zbytečnou práci.
OK.--Dendrofil 29. 1. 2012, 19:21 (UTC)
Co se toho článku Češi týče, dotyčnou změnu sem neprovedl, jen sem si toho díky tomu všiml, nezlobím se. Někdy se na to možná podívám, až dokončím pár věcí. --Nolanus C 29. 1. 2012, 19:11 (UTC)
Omlouvám se i já. Ty editace v článku a diskusi jsem si nepatřičně spojil.--Dendrofil 29. 1. 2012, 19:21 (UTC)

členění charakteristika[editovat zdroj]

prosím, promysli, zda je zkracování úvodu a přidávání sekce charakteristika opravdu účelné (např. [3] a [4]). díky. --technyck 30. 1. 2012, 18:26 (UTC).

Asi takhle: úvod by měl být krátký, prostě základní definice, zhruba taková, jakou bys našel v tištěné jednosvazkové encyklopedii. Je navíc dost nepraktické, když člověk musí pořád skrolovat myší, aby se vůbec dostal na obsah. O konkrétních případech se nechci hádat, nikde není psáno, že ta definice nemůže mít 10 vět, ale jenom 5. To smaozřejmě klidně uprav. --Nolanus C 30. 1. 2012, 19:03 (UTC)
fajn, recenzenti wp:q vždy vyžadovali delší úvod. když už tedy takto zasahuješ do třeba DČ prosím mrkni se na náhled, třeba zjistíš že už tam ta sekce (např. charakteristika) je, nebo se mrkni do diskuze zda-li k tomu něco není zmíněno. myslím, že provádět takovéto editace - nota bene u DČ - je spíš na škodu, než k dobru věci. díky.
á popros, jako autora požadavku na rozdělení kategorie:svařování, prosím pokus se vyjádřit k Diskuse ke kategorii:Svařování. díky. --technyck 31. 1. 2012, 18:55 (UTC).
Tak pokud vím, co se toho delšího úvodu týče, vyžadoval to především Ioannes de Pragensis, s odkazem na en, aniž by k tomu ale existoval nějaký větší konsenzus /je ale pravda, že sem tyhle věci dlouho nesledoval, svého času sem se ale vyjadřoval proti/. Co já sem si všiml, tak na en to tak sice často mají, ale působí to dost hrozně a chaoticky a dost to znehodnocuje přehlednost. Nevím, k čemu pak členění vůbec máme, když je půlka hesla často nerozčleněná. Jestli někdo chce kratší shrnutí hesla, tak já nejsem proti, ale to přece kldině může být právě ta jedna sekce; název charakteristika se k tomu hodí celkem dobře, klidně i jiný, třeba to shrnutí.
ad 2: holt se stala chyba, tady ale platí Wikipedie:Editujte s odvahou.
K té kategorii se vyjádřím. --Nolanus C 1. 2. 2012, 18:39 (UTC)
nebudu a ani nechci zkoumat jak dalece se orientuješ v té či oné problematice, ale ani jednu z výše zmíněných editací nepovažuji za nějaké obohacení článku. ve zmíněných případech jsou úvody koncipovány jako malý článek v článku, a proto se rozdělením úvodu "od boku" duplikují informace, byť se "vylepšuje" členění článku - dle tvého názoru. omluvám se ti, že reaguji takto "přímo", ale cítil jsem potřebu se jasně vyjádřit. díky. --technyck 1. 2. 2012, 19:00 (UTC).
Jak píšu, nejde o faktickou věc, ale o věc filozofie třídění a přehlednosti informací na Wikipedii, jak píšu, zde platí "edituj s odvahou.". --Nolanus C 1. 2. 2012, 19:42 (UTC)

Odkaz na jinou Wiki[editovat zdroj]

Souhlasím s Vašimi změnami v hesle Prevence, chci jen vysvětlit, proč dávám odkazy na jinou Wiki v té podobě, kterou jste smazal. (Tuhle diskusi jsem tu už vedl asi desetkrát.) První důvod je ten, že je to pravda a jsem zvyklý citovat své zdroje. Nejlepší by bylo dát je do refu, ale to zdejší komunita nesnáší, IMHO z velmi problematických důvodů. Na druhé straně článek není překlad a už kvůli autorským právům není dobré ho za překlad označit. Šablona Překlad odkazuje na určitou verzi, takže čtenář, který na něj klikne, se dozví, že má zastaralou verzi. Argument, že je to potřeba právě kvůli verzi, neobstojí: ta se dá snadno zjistit z jeho historie. A odkaz tam samozřejmě je - IW v levém sloupci. Zdraví --Sokoljan 7. 2. 2012, 09:54 (UTC)

Tak asi to budete muset vysvětlit ještě mnohokrát, protože ono to je opravdu matoucí a v podstatě nekonzistentní. :)
já souhlasím s tím, že odkaz na jinou wiki je selfreference a to se oprávněněn neuznává za zdroj; na druhou stranu souhlasím s tím, že lepší něco než nic. Z dlouhodobého hlediska by tam ty ne-wiki-reference ale časem měly stejně být.
Uvést tam, že to je z příslušného hesla na de.wiki a neuvést tam ten odkaz je ale fail, uvědomte si, že oni to tam můžou smazat, přejmenovat, přesunout a klidně se na tom původním jméno může objevit něco úplně jiného. Navíc je to dost nepřehledné, ty interwiki a spousta lidí je nevnímá a vůbec o nich neví.
Ale když to vrátíte, tak se o ničem hádat nebudu, jednak je to minoritní problém, jednak tohle řadím mezi změny, které provádím jenom tehdy, když stejně upravuju i něco jiného, samo o sobě by to za to nestálo /stejně jako např. odstraňování šablon pahýlů/. --Nolanus C 7. 2. 2012, 10:20 (UTC)

Alkany, alkeny, alkyny[editovat zdroj]

Nepřidávejte prosím zbytečně stránky do kategorií, když už jsou v jejich podkategoriích.--M97uzivatel 11. 2. 2012, 14:41 (UTC)

Tohle je přesně podle pravidel, která doporučuju nastudovat. --Nolanus C 13. 2. 2012, 01:08 (UTC)
Sice mě to štve, ale radši přece jenom odpovím trochu obšírněji: WP:Kategorizace#Nejnižší možná kategorie a výjimky. Nicméně zrovna ty by sis měl přečíst podrobněji cel stránku i související. Neber to ode mě zle, ale, to, že si umíš nainstalovat hotact ještě neznamená, že rozumíš tomu, co děláš. --Nolanus C 13. 2. 2012, 01:40 (UTC)

Žižkovy duby[editovat zdroj]

Přeju pěkný předjarní den :-) Chtěl bych se zeptat, jestli máš nějakou konkrétní představu kategorizace Žižkových dubů. Upřímně řečeno nepředpokládám, že by se k tomu měl kdokoli další zájem vyjádřit, protože z projektu památných stromů na článcích a kategorizaci pracuju více-méně sám (kolegové se starají spíš o seznamy). Což v praxi znamená, že jak to nastavíme, tak to bude :-) Vidím jen jeden potenciální problém: Neexistují jen Žižkovy duby, ale je i řada Žižkových lip, několik Žižkových buků, tuším jeden Žižkův hloh a potenciálně se může objevit ještě něco dalšího. Můžeme buďto vytvořit souhrnnou kategorii Žižkovy (památné) stromy (nebo Památné stromy Jana Žižky či tak nějak) a nebo to dělit druhově. Sám bych byl spíš pro první verzi, aby zbytečně nevznikaly kategorie s jednou-dvěma položkami. --Xth-Floor 25. 2. 2012, 18:37 (UTC)

Díky za zprávu. Taky sem si pak všiml, že těch druhů Žižkových stromů je víc. Je možný docela dobrý kompromis, udělat kategorie Žižkovy duby a Žižkovy lípy a zbytek stromů nechat pod nadkategorií Žižkovy památné stromy. Ponechávám ti v tom ale volnost, tohle je jeden z mnoha návrhů na rozdělaní kategorií, které za sebou trousím, práce na kategorizaci je prstě hodně a já bych se k tomu sám jen tak nedostal. --Nolanus C 25. 2. 2012, 18:46 (UTC)
Ještě dodatek:kategorizovat se dají i Husovy lípy.
A poznámka k těm seznamům: ten seznam patří jako hlavní článek příslušné kategorie a a patří jako jediný z té kategorie i do nadkategorie. --Nolanus C 25. 2. 2012, 18:56 (UTC)

Umístění referenčního klíče[editovat zdroj]

Pozvánka k diskusi o pravidlu, které si formuloval.--Juandev (diskuse) 3. 3. 2012, 21:38 (UTC)

Ahoj Nolane, rád bych Tě upozornil, že „už“ jsem přidal několik odpovědí /a ještě víc otázek :-)/ do diskuze článku o Větrníku. Jinak - je to už půl roku - schrastil jsi už nějaké ty materiály? :-) S pozdravem --Jiří Janíček (diskuse) 15. 8. 2012, 21:31 (UTC)

Díky za upozornění, podívám se na to, ale v podstatě sem k té věci nic nepodnikl. Napsat bych o tom mohl hodně, ale zdrojovat to nejde. --Nolanus C 20. 8. 2012, 19:20 (UTC)
OK. Tak pokud neseženeš nic zdrojovatelnýho, sepiš i tak svoje vzpomínky pamětníka, myslím, že si to leckdo rád přečte - buď třeba někam na blog, nebo na větrnický fórum, nebo možná i na tu diskuzní stránku...? Díky! --Jiří Janíček (diskuse) 21. 8. 2012, 18:57 (UTC)
Problém vidím v tom, že tady se snažím držet dál od věcí, podle nichž bych mohl být poznán a odhalen... Nicméně někdy bych zas rád zašel na nějakej wikisraz, tak můžu porozprávět. --Nolanus C 22. 8. 2012, 19:04 (UTC)
No kdybys byl odhalen, to by bylo jistě neštěstí, že?... :) OK, tak budu muset asi někdy někam zajít... Kdyžtak dej pls vědět! --Jiří Janíček (diskuse) 1. 9. 2012, 15:33 (UTC)

Přesuny[editovat zdroj]

Vážený kolego, provádět přesuny vysoce frekventovaných článků na jiný název bez jakékoli diskuse je krajně nevhodné. Váš přesun článku Volby prezidenta České republiky 2013 považuji za unáhlený a nevhodný. Na Nástěnce správců proto žádám o návrat do původního stavu. Děkuji za pochopení. --Vachovec1 (diskuse) 26. 12. 2012, 15:20 (UTC)

V diskuzi se uvidí, nicméně přesun bez diskuze je zcela běžná věc. Dá-li komunita přednost názvu logickému /prezident Německa, Francie, Ruska, oficiální názvy se skoro nepoužívají/ nebo oficiální je jedna věc, tvrdit ale, že se prezident Česka se nepoužívá je nesmysl. --Nolanus C 26. 12. 2012, 15:23 (UTC)
Považuji todle za neprofesionální přístup a protlačování svého názoru silou. Sám víš, že o článek Česko se tu vedou dlouhodobé spory. Profesionální by tedy bylo nechat tyto spory doběhnout a pak přesouvat cokoliv co má v názvu Česko/Česká republika.--Juandev (diskuse) 26. 12. 2012, 15:39 (UTC)
V tomhle se pleteš Juane, spor o název Česko je dávno rozhodnutý,jestli ses ty nesmířil s jeho výsledkem, to už je jiná věc. . U konkrétních věcí diskuze možná je, protože do hry můžou vstupovat jiné faktory /oficálnost názvu etc./, ale mluvit o protlačování svého názoru silou je opravdu mimo, jakou větší sílu prosím tě já mám k dispozici? --Nolanus C 26. 12. 2012, 15:58 (UTC)
Přesun měl být navržen a diskutován. Což se viditelně nestalo. Pro příště předpokládejte dobrou vůli.--Wikipedista:BobM d|p 26. 12. 2012, 16:00 (UTC)
Nevidím, že bych nepředpokládal dobrou vůli. Refaktorizaci jsem proto odstranil, tyhle emotivní reakce si prosím tě u mě propříště odpusťte. Přesuny bez předchozí diskuze se tu dělají běžně. --Nolanus C 26. 12. 2012, 16:05 (UTC)
OK. Je ale pravdou že jde o kontroverzní téma a mohlo vám dojít, že k přesunu budou výhrady. Děkuji za pochopení. --Wikipedista:BobM d|p 26. 12. 2012, 16:08 (UTC)

Kategorie[editovat zdroj]

Zdravím, tuto editaci a další v podobném duchu jsem udělal, protože kategorie Merkur (nebo jiná tělesa) se pro ty povídky nehodí, i když se tam děj odehrává. Spíš by byla vhodnější kategorie Literatura o Merkuru, o Jupiteru, atp., podobně jako jsi založil kategorii Literatura o Měsíci. Já tedy některé z nich založím (Merkur, Jupiter, Saturn, Venuše), tak pokud najdeš nějaké povídky, rozhazuj to do nich, prosímtě. Jinak u Marsu existuje kategorie Knihy o Marsu, ale ta zas nemůže obsahovat povídky, lepší název by byl asi Literatura o Marsu. --Chalim Kenabru (diskuse) 7. 3. 2013, 14:04 (UTC)

OK, Literatura o Marsu bude nadkategorie.
Jinak to, co sem udělal je naprosto běžnej postup. Nikde není psáno a není důvod, proč by v kategoríích planet etc. neměly být dokumentární filmy o nich, sci-fi literatura o nich a tak dál, je to naprosto normální. A až by se jich tam nahromadilo víc, tak se může udělat podkategorie. Je to úplně to samé, jako bych do kategorie o Berliozovi přidal dejme tomu nějaký román o něm, planetku po něm pojmenovanou etc. --Nolanus C 7. 3. 2013, 14:35 (UTC)
No, tak já jsem zas kdesi v diskuzi četl právě opak, podle toho jsem postupoval. Vytvářím je s rozlišovačem např. Literatura o Jupiteru (planeta), nebyl jsem si jistý, ale podle pravidel by to mělo být v pořádku. Dobře, jestli můžeš, vytvoř tu nadkategorii Literatura o Marsu, prosímtě, já propátrám některá díla k zařazení do nových kat. Čau --Chalim Kenabru (diskuse) 7. 3. 2013, 14:44 (UTC)
Diskuze je úplně irelevantní! Rozhodujou pravidla, resp. doporučení, v některých případech praxe. Vytváření těch kategorií s rozlišovačem je chyba, to se musí předělat! Rozlišovač se používá jedině pro rozlišení s jiným subjektem stejného jména, jinak ne. --Nolanus C 7. 3. 2013, 15:08 (UTC)

Jinak ještě jak tak na to koukám: skoro každá kategorie by měla být minimálně ve dvou nadkategoriích, v tomto případě viz tu kat. Literatura o Měsíci. Protože jich začíná bejt víc, tak by bylo ideální vytvořit ještě mezikategorii, zřejmě by bylo nejlepší :Literatura o tělesech sluneční soustavy, případně s další podkategorií Literatura a planetách sluneční soustavy. --Nolanus C 7. 3. 2013, 15:13 (UTC)

Aha, tak ten rozlišovač odstraním z kategorií. Ta formulace v nápovědě mě zmátla, je tam uvedeno „v případě stejných názvů se doporučuje používat rozlišovač“ (u kategorií), což jsem pochopil tak, že Jupiter (nebo Saturn, Venuše, Merkur) je stejný název pro více subjektů (planeta / mytologie). --Chalim Kenabru (diskuse) 7. 3. 2013, 15:40 (UTC)

Jako teoreticky samozřejmě může někdy v budoucnu existovat literatura o bohu Jupiterovi, ale ta by pravděpodobně nesla název s tím bohem nebo by rozlišovač měla ona, protože vědeckofantastická literatura je mnohem známější a obsáhlejší. --Nolanus C 7. 3. 2013, 15:43 (UTC)

Jo, taková kategorie asi nevznikne tak brzo.--Chalim Kenabru (diskuse) 7. 3. 2013, 15:55 (UTC)
Takže jsem to dal nějakým způsobem dohromady, rozlišovače jsem odstranil a založil jsem i kategorii Literatura o Marsu a nadkategorii Literatura o tělesech sluneční soustavy, kterou jsi navrhl. Nedělal jsem zatím kategorie o Uranu, Neptunu a Plutu, moc literatury o těchto tělesech tady na wiki zřejmě ani nebude. Kdyžtak se můžou později vytvořit. Pokud ještě na něco narazíš, tak to přiřaď, třeba o Marsu toho tady bude určitě víc, já jsem to prošel jen narychlo podle toho, co jsem si pamatoval. Měj se --Chalim Kenabru (diskuse) 7. 3. 2013, 17:03 (UTC)

Karel Vrátný[editovat zdroj]

Dle NK existuje také Karel Vrátný: narozen 13.2.1867 v Hořovicích, zemřel 26.5.1937 v Praze. ThDr., Msgre, katecheta, prozaik, náboženský spis, překladatel. Navrhuji upravit odkaz z Božské komedie na Karel Vrátný (1867). --Tom (diskuse) 28. 3. 2013, 10:37 (UTC)

OK, díky, já na to neměl čas, jen bych nechal lidi ještě popřemejšlet, jestli se nedá vymyslet lepší rozlišovač než rok narození. --Nolanus C 28. 3. 2013, 12:56 (UTC)

Vzdělávací program - drobnost[editovat zdroj]

Ahoj, nevím, nejsem účastníke kurzu, ale viděl jsem to v posledních změnách. Ten článek se bude spíše jmenovat Žižkova mohyla u Přibyslavi. tak si to když tak pak změň, nevím jak bych to mohl opravit jako neúčastník.--Mates (diskuse) 10. 5. 2014, 08:37 (UTC)

Ahoj, docela dlouho sem si nad tím lámal hlavu, je to složité, ta přibyslavská je podle všeho významnější než jiné včetně sudoměřské, každopádně to není oficiální název, takže by to když tak bylo s rozlišovačem. Zatím to nechám takhle a uvidí se později. --Nolanus C 10. 5. 2014, 09:03 (UTC)

Něco k věrohodným případům fyzikálního samovznícení[editovat zdroj]

Pokud by měl někdo hlubší zájem o dosud exaktně neitrepretovaná fyzikální samovznícení, pak si dovolím nabídnout odkaz:

http://karelwagner.blog.idnes.cz/c/419052/Samovzniceni-znovu-na-Sicilii.html

217.195.174.129 30. 7. 2014, 08:39 (UTC)

Hromadné nahrazování České republiky[editovat zdroj]

Pane kolego, hromadná náhrada České republiky za Česko a označení takových editací jako malých mi nepřipadá příliš korektní. --Ragimiri 11. 11. 2014, 10:41 (CET)Odpovědět

A já tě prosím, abys se nevyvolávat rozbroje kolem věcí, které jsou už dávno rozhodnuty. Už dávno tu je konsenzus podložený fakty a zdroji, že jednoslovný název českého státu je Česko a neexistuje rozumný důvod, kromě předsudků, aby v textech, kde ostatní státy nejsou označeny oficiálním politickým názvem, tak bylo označeno Česko.
Druhá věc je, že jen málo lidí si dává takovou práci s přesným vyplňováním shrnutí jako já a ta změna je fakticky čistě technická, takže výtku k nekorektnosti nepřijímám. --Nolanus C 11. 11. 2014, 11:46 (CET)Odpovědět

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:40 (CET)

Velká symfonie smuteční a triumfální[editovat zdroj]

Ahoj, během procházení článků s různými překlepy apod. jsem narazil na článek Velká symfonie smuteční a triumfální, který jsi napsal. Díky za něj, je moc pěkný! Měl bych ale otázku, máš ještě k dispozici ten knižní zdroj Rollanda/resp. Štorcha? V sekci "Ohlasy" je totiž věta: "Berlioz se vyzná v psaní skladeb dokonale lidových v nejideálnějším smyslu toho slova." Tu měl dle zdroje pronést Wagner. Opravdu je tam zapsána v této podobě? Slovo nejideálnější je totiž chybné, tak potřebuji zjistit, do jaké míry jde o citaci a uvedení výrazu přes "sic". Zdraví --Mates (diskuse) 19. 5. 2015, 23:57 (CEST)Odpovědět

Díky! Berlioz je srdcovka a speciálně s tímhle článekm jsem měl docela dost práce. Pokud je to i pro tebe srdcovka, klidně bych se někdy příležitostně sešel.

Co se týče toho citátu, mám to doma a mrknu na to, upozorňuju ale, že to je text přetištěný v těch pamětech, jistě to mohlo být jinak v originálu nebo v jiném vydání. Omlouvám se za pozdní odpověď, nejsem teď už na Wikipedii tak často. --Nolanus C 28. 5. 2015, 18:55 (CEST)Odpovědět

Vysvětlení pojmů "teplo" a "teplota"[editovat zdroj]

Popsal jsem tyto pojmy na diskuzní stránce k pojmu Teplo. Nejsem moc zběhlý s editacemi ve Wiki, snad jsem to zapsal z tohoto hlediska formálně správně. Doporučuji vám tam i velmi srozumitelně psanou učebnici, psanou pro budoucí učitele fyziky. Případně mi napište dotaz na email jan.obdrzalek@gmail.com. --JOb (diskuse) 10. 2. 2018, 22:47 (CET)Odpovědět

Díky! --Nolanus C 13. 2. 2018, 12:57 (CET)Odpovědět

Zbytečný předvolební boj[editovat zdroj]

Ahoj, je mi jasné, že jsi přívrženec paní Tejmlové, ale v rámci zachování objektivity musím zmínit, že my takovou "editační válku" zapotřebí nemáme a je velice smutné, že jste sami začali před volbami publikovat nesprávné informace, které musel navíc nestranný editor upravit, protože byly značně manipulativní (podívej se do historie změn). Po mých několika intervencích se však došlo k závěru, že aktuální stav je v pořádku, proto jsem postupoval naprosto recipročně. Osobně tímto pro mě Wikipedie ztrácí váhu objektivity a budu k této zaprodané komunitě náležitě přistupovat. Věc došla až tak daleko, že bylo podáno trestní oznámení a již se podařilo identifikovat osobu, která se dle advokáta dopustila trestného jednání. Očividně ostatní marketingové kanály selhaly (např. youtube, že..) a paní Tejmlová, maminka, nemá jiné možnosti, než vést útočnou a přitom zcela marnou kampaň skrze encyklopedii. Jsikorjak (diskuse) 5. 10. 2018, 09:40 (CEST)Odpovědět

Velmi bych prosil, já jsem prosím hlavně dlouholetý přispěvatel Wikipedie /přes 10 000 editací jenom v české verzi/ a nenechám se tu komandovat od někoho, komu je jinak Wikipedie naprosto ukradená, ale hodí se mu jenom dva týdny před volbama. Wikipedie nejsou parlamentní blisty ani extra.cz, sorry jako.
Wikipedie má svoje pravidla, o kterých ty evidentně nic nevíš (sice se neznáme podle všeho, ale s tykáním na Internetu nemám problém).
Pro trestní oznámení, až bude podáno, jsem zcela k dispozici a naopak se na něj velmi těším, už jsem tu podobných věcí pár zažil. Stačí dát vědět zde nebo na e-mail. --Nolanus C 5. 10. 2018, 15:41 (CEST)Odpovědět
A ještě detail, prošel jsem to vše znova a zcela stojím za všemi editacemi, jež by se vám nebo koneckonců komukoliv jinému mohly zdát problematické, i těmi dřívějšími samozřejmě a beru je všechny na sebe. Rád vám tím ušetřím práci, až na tu policii půjdete. :) :) --Nolanus C 5. 10. 2018, 16:24 (CEST)Odpovědět

Krakomoc[editovat zdroj]

Jsem smazal coby překlep (Kralomoc už máme). Pokud jsem něco přehlédl a má existovat i přesměrování Krakomoc, tak prosím o reklamaci. --Tchoř (diskuse) 10. 8. 2019, 10:34 (CEST)Odpovědět

We sent you an e-mail[editovat zdroj]

Hello Nolanus,

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.

MediaWiki message delivery (diskuse) 25. 9. 2020, 20:48 (CEST)Odpovědět

Zákon o dějinách[editovat zdroj]

Dobrý den. Byla zahájena diskuse o smazání vašeho článku, můžete se v ní vyjádřit. --46.135.27.72 15. 6. 2021, 08:46 (CEST)Odpovědět

Pozvánka na editaton v Praze![editovat zdroj]

OPRAVA DATA! Pozvánka na editaton v Praze![editovat zdroj]

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět

Elektronvolt[editovat zdroj]

Revertoval jsem Vaši úpravu, protože neodpovídala kvůli "programátorskému" zápisu exponentu stávajícím typografickým zásadám wikipedie, které vycházejí z platné normy ČSN ISO 80000 pro veličiny a jednotky. U nejlepších článků jsou kvalitáři přísní v posuzování i formálních záležitostí. Navíc obsahovala chybu v 9. platné číslici.

Prosím, neprovádějte podobné formální úpravy, pokud se nejedná o opravu chybného zápisu.

Děkuji za pochopení. Petr Karel (diskuse) 31. 7. 2023, 14:39 (CEST)Odpovědět

A můžete mi teda vysvětlit, proč je to tam takhle dementně? Jako že na Wikipedii nebudeme trpět, aby si někdo náhodou tu hodnotu nezkopíroval a dál s ní počítal? P.S. Ta chyba v deváté číslici tam byla zřejmě kvůli zdroji, které se mírně liší, OK, omlouvám se. --Nolanus (diskuse) 31. 7. 2023, 17:59 (CEST)Odpovědět
Nevidím nic, co by bylo na normě a jím doporučovaném zápisu dementního, jde o standardní zápis. Když si vyjedete výstup článku (PDF) pro osobní potřebu, je také v korektním tvaru (na rozdíl od Vámi uvedeného zápisu).
Wikipedie je internetová encyklopedie, která se snaží všechny takové normativní zásady dodržovat, už kvůli čtenářům. Není to databáze konstant, tu najdete např. zde (pozor, letos bude aktualizována na adjustaci 2022), ale musím Vás zklamat, konstanty jsou i v ní uvedeny ve standardním zápisu, tedy podle Vás dementně (vizte např. elementární náboj). Zkuste si proto najít jiný, méně „dementní“ zdroj, který odpovídá Vaším dokonalejším představám. Petr Karel (diskuse) 31. 7. 2023, 18:39 (CEST)Odpovědět
Odkaz nefunguje. :) --Nolanus (diskuse) 31. 7. 2023, 18:40 (CEST)--Nolanus (diskuse) 31. 7. 2023, 18:40 (CEST)Odpovědět
A tohle bych prosím chtěl ujasnit: vy si teda fakt myslíte, že je normální a žádoucí, že z internetové encyklopedie, navíc s volnýma licencema, nejdou údaje a dané hodnoty kopírovat? --Nolanus (diskuse) 31. 7. 2023, 18:43 (CEST)Odpovědět
Jsem editorem, který se řídí zásadami wikipedie, ale který je netvořil; vy se je ale můžete pokusit na některých diskusních fórech k pravidlům či u kvalitářů změnit. Já je zdůvodňovat nebudu, na to čas utrácet nehodlám. Děkuji, končím sledování této diskuse. Petr Karel (diskuse) 31. 7. 2023, 18:56 (CEST)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:50 (CEST)Odpovědět