Římskokatolická církev na Ukrajině

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Římskokatolická církev na Ukrajině je součástí celosvětové Římskokatolické církve. Na Ukrajině představuje římské katolictví menšinové vyznání; podle statistik se k němu hlásí přibližně 1 milión osob, tedy maximálně 2 % obyvatel.

Chrám Nanebevzetí Panny Marie, katedrální kostel arcidiecéze ve Lvově

Římský katolicismus je na Ukrajině tradičně spojován s polským vlivem, proto má silnější zastoupení v západní části země, zejména v Podolí; největší procento římských katolíků má Žytomyrská a Chmelnycká oblast (okolo 10 % obyvatel).

V éře Sovětského svazu byla ukrajinská římskokatolická církev prakticky zlikvidována, v celé zemi fungovalo jen několik kostelů. V roce 1991, kdy Ukrajina vyhlásila nezávislost, obnovil papež Jan Pavel II. církevní hierarchii a jmenoval arcibiskupa do Lvova a biskupy do tradičních diecézí v Kamenci Podolském a Žytomyru a roku 1996 do Lucku. V letech 20012002 vznikly další tři diecéze. Hranice diecézí se kryjí s hranicemi ukrajinských oblastí. Všechny diecéze tvoří jednu církevní provincii (Lvovskou).

Přehled územního členění[editovat | editovat zdroj]

Mapa římskokatolických diecézí na Ukrajině

Lvovská církevní provincie

Ukrajinská biskupská konference[editovat | editovat zdroj]

Ukrajinská biskupská konference vznikla v roce 1992 a sdružuje všechny římskokatolické biskupy Ukrajiny. Jejím současným předsedou je lvovský arcibiskup Mieczysław Mokrzycki.

Seznam předsedů Ukrajinské biskupské konference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]