Římskokatolická církev v Bosně a Hercegovině

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Římskokatolická církev reprezentuje třetí nejzastoupenější náboženskou skupinu Bosny a Hercegoviny. Počet pokřtěných katolíků zhruba odpovídá podílu Chorvatů v Bosně (cca 17 %), praktikující katolíci tvoří cca 10 % bosenského obyvatelstva (tj. cca 480 000 obyvatel). Dále zde existuje malý počet řeckokatolíků (asi 5000, tj. cca 0,1 %) Katolíci spolu s pravoslavnými (většinou Srbové) tvoří dle různých statistik 46–56 % obyvatelstva a početně tak převyšují největší[1] náboženskou skupinu Bosny a Hercegoviny, muslimy (většinou Bosňáky).

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Církevní struktura tvoří jedinou církevní provincii, která se skládá z pěti diecézí:

Od roku 2011 existuje Vojenský ordinariát Bosny a Hercegoviny. Věřící byzantského ritu spadají pod jurisdikci Križevecké eparchie. Biskupové Bosny a Hercegoviny jsou sdruženi do Biskupské konference Bosny a Hercegoviny. Svatý stolec je v zemi zastupován od roku 1992 apoštolským nunciem, který je od roku 2010 také nunciem v Černé Hoře.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Informace na CIA factbook z roku 2000. www.cia.gov [online]. [cit. 2007-08-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-03-15.