Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 20. listopadu 2019

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
30. října 2019
Brněnský wikisraz
20. listopadu 2019
Následující:
18. prosince 2019

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v listopadu 2019 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 19. 11. 2019, 00:52 (CET)[odpovědět]
  2. Ano, mám to po cestě z Liberce do Prahy :) --frettie.net (diskuse) 19. 11. 2019, 01:38 (CET)[odpovědět]
  3. --Harold (diskuse) 19. 11. 2019, 08:32 (CET)[odpovědět]
  4. --MIGORMCZ (diskuse) 19. 11. 2019, 09:17 (CET)[odpovědět]
  5. Snad to všechno vyjde. --Bazi (diskuse) 19. 11. 2019, 13:43 (CET)[odpovědět]
  6. Asi přijdu --Dominik Matus  diskusepříspěvky 19. 11. 2019, 14:23 (CET)[odpovědět]
  7. --Podroužek (diskuse) 19. 11. 2019, 22:20 (CET)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 20. listopadu 2019 proběhl od 18:00 do 22:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 7 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Blahma, Frettie, Harold, MIGORMCZ, Podroužek, Venca24. Cestou ze srazu potkal Blahma v šalině Bena Skálu. Následující body shrnují průběh srazu:

  • V salonku nečekaně chybělo promítací plátno, což se ale vyřešilo po upozornění číšnicí, že leží srolované v předním salonku, odkud si ho můžeme zapůjčit. Tomu předcházející pokus o promítání na cihlovou zeď bez plátna měl velmi chabé výsledky.
  • Blahma upozornil na změny, které provedl v proslulém článku Ošupis – v souvislosti se zmínkou článku jako takového v textu a neadresně dokonce v titulku rozhovoru s Martinem Urbancem v Lidových novinách do něj doplnil sekci V populární kultuře a rovněž přepracoval úvodní odstavec, který původně neobsahoval řádnou definici a začínal větou s hned dvěma vnořenými páry závorek. Při té příležitosti opravil též mapu Baltského moře, kde bylo nedopatřením překladatele přes dva měsíce dvakrát Lotyšsko a žádná Litva. Nesprávný obrázek stihlo vidět v příslušném článku přes 6000 lidí, na Wikimedia Commons byl za stejnou dobu ale zobrazen sotva 30×.
  • Přítomní upozornili na to, že článek Venuše (planeta)v posledních týdnech stabilně zjevně uměle (avšak bez odchycení filtry) udržovanou návštěvnost cca 170 tisíc zobrazení denně, což musí být výsledek nějakých automatických přístupů. Z tohoto pohledu se zpětně zdá být jako oprávněná opatrnost vedoucí k eliminaci podobných položek ze seznamu nejnavštěvovanějších článků loňského roku.
  • Už v sobotu 23. listopadu se v Pardubicích bude konat 11. ročník české Wikikonference. Z průzkumu mezi přítomnými vyšlo, že se na ni chystají téměř všichni; Blahma bude navíc moderovat i na konferenci přednášet.
  • Kdo mohl (vyjma samotných soutěžících), byl vyzván k zahlasování v soutěži Commons:Czech Wiki Photo, abychom podpořili tuto aktivitu spolku Wikimedia ČR.
  • Tentokrát bez účasti „našich lidí“ proběhl v Prachaticích již druhý editaton.
  • Člen brněnské wikikomunity architekt Jan Sapák se nyní věnuje na Wikipedii rozšiřování informací na téma Bohuslav Fuchs, aby vyzdvihl význam tohoto za totality znevažovaného světově proslulého architekta. Vyzývá ke spolupráci a již na jeho přání vznikl mj. základní překlad článku do esperanta, který na žádost Blahmy vytvořil Miroslav Malovec.
  • Blahma uvedl příklady historicky nesprávných, avšak v učebnicích a médiích běžně kolujících letopočtů významných událostí – např. zavedení povinných dědičných příjmení v rakouské monarchii Josefem II., které má dodnes i Wikipedie zjevně špatně. Většina pramenů a ona (byť nepřiznaně) podle nich tvrdí, že k tomu došlo roku 1780; ve skutečnosti to však téměř jistě bylo až 1786, což dokazuje zmínka o stati od jistého historika, který tento problém popsal – takové dobře problém dokumentující zdroje bude nutno nalézt, vytěžit a protlačit mezi ostatními, které hlásají zažité nepravdy; Wikipedie jako svobodně editovatelná encyklopedie by se při cílené snaze mohla stát nejen nepodporovatel, ale dokonce i postupným hubitelem takovýchto nesprávných informací. Dalšími příklady je rok, v němž Gregor Mendel konal přednášky o svých objevech na poli křížení hrachu. Častý je tento problém u dat narození, který se ale často dá doložit odkazem do matriky. Frettie našel špatné tradované datum narození u bojovníka z Třebíči, MIGORMCZ zase považuje za ukončení parního provozu u nás ne už rok asi 1980, ale až rok 2015 (Setuza).
  • Encyklopedická zajímavost: V článku Česká příjmení je odkazován Mikuláš Dačický z Heslova a po krátkém zkoumání se ukázalo, že se zřejmě vůbec neví, kde takový Heslov ležel, byť je sám dosud červeným odkazem přímo z článku o příjmení odkazován.
  • V Praze proběhl 16. listopadu velký sraz s asi 30 účastníky, který je považován za úspěšný. Časově a místně navázal na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii, o němž článek dosud překvapivě nikdo skoro neaktualizoval – ukázalo se, že je to ne pro nedostatek zájmu wikipedistů o toto téma, ale protože na téma poslední demonstrace vznikl samostatný článek a projevil se běžný nešvar – a sice že wikipedisty spíše baví zakládat nové články, než aby vkládali obsah do těch stávajících či dokonce v těch stávajících průběžně aktualizovali nějaké shrnující informace k tématu.
  • Blahma upozornil, že podle jeho pozorován „automobilismus a česká Wikipedie nejdou k sobě“, protože mnohé články na témata automobilové dopravy jsou silně neaktuální a nekvalitní. Mohlo by to souviset i s dojmem, že velká část aktivních wikipedistů nejsou aktivní automobilisté. Doložil to na příkladu, jak se z článku Nízkoemisní zóna téměř tři roky jevilo, že v Praze je vyhlášena nízkoemisní zóna, a to díky jedné nedomyšlené editaci, níž někdo do článku v minulosti vložil plánovanou událost i s datem plánu a sekci nazval „Přehled zřízených nebo připravovaných zón“, přičemž už ale informace neodstranil v okamžiku, kdy se od plánů na spuštění těchto zón v Praze ustoupilo; dílo zkázy pak už jen dokonal čas, díky jehož běhu se po dosažení původního plánovaného termínu automaticky a zcela bez ručního zásahu z informace o plánu stalo něco tvářící se jako informace o existenci (zavedení). To je nevhodný postup obecně. A ačkoliv i podle amatérský dotazů na diskuzních stránkách je o téma stále zájem, mezery mají i takové články jako Pravidla silničního provozu (chybí celé části), Zóny placeného stání v Praze (pražské modré zóny 3 roky neaktualizovány) či Státní poznávací značky v Česku (mnoho problémů). Obdobně ani v posledním nejméně roce velmi skloňované brněnské rezidentní parkování nemá svůj článek a první zmínky o něm musel do podobných článků po tomto objevu zavést sám Blahma.
  • Prohlíželi jsme si nové ohlasy v médiích a lamentovali nad nešťastným načasováním/titulkem článku Eduarda Petišky informující o existenci údajné editační války v hesle Václav Havel, který však ve skutečnosti v tomto hesle probíhala již před několika měsíci.
  • Přítomné pobavil starý obrázek údajné rozšířené správcovské klávesnice.
  • Frettie nyní importuje do Wikidat pseudonymy osobností z autoritní databáze.
  • Blahma se pokusil vyvolat diskuzi o rozházeném pořadí atributů při vkládání reference pomocí VisualEditoru. Na to zareagoval Podroužek, že toto (správná TemplateData pro RefEditor) zrovna před 14 dny opravil Urbanec za asistence Podroužka. K problému údajně došlo tak, že někdo upravil název parametru a díky tomu přestala fungovat celá TemplateData a tedy i integrace šablony do citačního systému.
  • Na pomalu se blížící konec roku bylo v restauraci překvapivě málo osazenstva, až nám krátce po 21. hodině, načež teprve dorazil Bazi, přišla číšnice oznámit, že budou zavírat dříve. Naopak v prosincovém termínu očekáváme tradičně nabito, proto prosincový brněnský wikisraz proběhne mimořádně na jiném místě, které bude ohlášeno v pozvánce na něj.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 2. 12. 2019, 04:28 (CET)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]