Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 21. července 2021

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
16. června 2021
Brněnský wikisraz
21. července 2021
Následující:
18. srpna 2021

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v červenci 2021 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) mimořádně pod Bystrckou lípou.

Pod nejstarším stromem v Brně jsme se už jednou sešli, a to před šesti lety. Lípa dál stojí, jen restaurace od té doby změnila název – dříve se jmenovala U Šťávů.

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–20:00 První blok
  • 20:00–21:00 Volný program (jako výše)
  • 21:00–22:30 Druhý blok
    • drobnůstky z wikikomunity
    • neaktuální informace
    • pragocentrismus na Wikipedii
    • 2 minuty s wikipedistou
    • příští wikisraz
  • 22:30–23:00 Volný program (jako výše, pouze však zbude-li čas)

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 9. 7. 2021, 16:42 (CEST)[odpovědět]
  2. Zkusím dorazit, ale je to tak 50/50. --Hugo (diskuse) 9. 7. 2021, 18:12 (CEST)[odpovědět]
  3. Bohužel mám na středu službu v práci, takže to nevidím moc nadějně, ale jestli se to nějak podaří zařídit, vynasnažím se dorazit. --Bazi (diskuse) 9. 7. 2021, 17:35 (CEST)[odpovědět]
  4. zkusím to! --frettie.net (diskuse) 9. 7. 2021, 20:46 (CEST)[odpovědět]
  5. --Harold (diskuse) 10. 7. 2021, 21:58 (CEST)[odpovědět]
  6. --T.Bednarz (diskuse) 11. 7. 2021, 19:30 (CEST) v rámci cest.[odpovědět]
  7. Dorazím --MIGORMCZ (diskuse) 16. 7. 2021, 18:33 (CEST)[odpovědět]
  8. --Podroužek (diskuse) 21. 7. 2021, 13:29 (CEST)[odpovědět]
  9. Dneska to nestíhám, užijte si to a těším se na zápis.--Ben Skála (diskuse) 21. 7. 2021, 14:33 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 21. července 2021 proběhl od 18:00 do 23:00 opět na mimořádném místě – pod Bystrckou lípou, nejstarším stromem v Brně (asi 420 let), na zahrádce restaurace Krčma Pod Lípou (při naší předchozí návštěvě v červnu 2015 ještě zvané U Šťávů). Zúčastnilo se ho 7 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Blahma, Frettie, Harold, MIGORMCZ, Podroužek, T.Bednarz. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Na rezervaci osobně provedenou u servírky 1. července si už v hospodě mezitím nedovedl nikdo vzpomenout, takže jsme začínali u stolu sdíleného s jedním dalším hostem, nicméně s postupným plynutím času a přicházením účastníků jsme tento stůl postupně opanovali a nakonec našim potřebám právě tak akorát vyhovoval. U všech ostatních stolů na zahrádce bylo plno a živo, až teprve někdy po deváté večerní začalo lidí i ruchu ubývat. Pro množství lidí a stolů nemohlo proběhnout zamýšlené fotografování místa (kterým by se navázalo na předchozí sraz zde), ale aspoň bylo pořízeno několik málo dokumentačních fotografií srazu, resp. jeho účastníků, a současné vnější podoby budovy restaurace.
  • Oproti srazu na stejném místě před 6 lety též již nebyl problém s připojením k internetu – díky technickému pokroku totiž již od té doby naprosto zevšedněl přenos dat mobilní telefonní sítí a přes léto dokonce někteří operátoři nabídli svým zákazníkům jeho neomezené využívání bez dalších plateb. Nebylo tedy nutné spoléhat na Wi-Fi nebo si připravovat veškeré prezentační podklady předem pro použití off-line.
  • V rámci neformálního programu na začátku nemohlo chybět povídání si o covidu-19 a co kdo už dělal v tomto po roce opět poněkud zvláštním létě. Ostatně i pro využití restauračního zařízení jako je toto platily mimořádné protiepidemické podmínky. Prohlédli jsme si nové webové stránky restaurace Baroko, kde jsme se dříve pravidelně scházeli a kde doufáme obnovit srazy od září, resp. spíše října 2021, až bude restaurace opět otevřena i večer a pokud to aktuální epidemická situace dovolí.
  • Vzácným přespolním hostem tohoto srazu byl T.Bednarz, osmnáctiletý wikipedista, který o sobě naposledy dal významně vědět, když byl na nedávné valné hromadě spolku Wikimedia Česká republika zvolen do jeho rady. Dne 25. června se zase vyznamenal svou odvážnou, rychle naplánovanou wikipedickou fotocestou do míst na jižní Moravě postižených předchozího večera nevídaným tornádem; byť ze slezské Orlové, pomohl tak svobodnými fotografiemi pokrýt významnou událost v širším okolí Brna, kam se nikdo z nás místních tak rychle nevydal (až teprve po nějakém čase na místě fotogragoval Bazi). T.Bednarz s námi sdílel své dojmy z cesty a ohledně podrobností nás odkázal na svou zprávu, která mezitím už vyšla na blogu Wikimedie ČR. Bez zajímavosti není ani původní žádost T.Bednarze o proplacení narychlo vymyšlené cesty, která pro svou povahu nesnesla odkladu, v systému Tracker. Jakkoliv nejspíš nebyla plně dodržena pravidla, tato výjimečná situace je skvělou ukázkou aplikací pravidla Nevšímejte si žádných pravidel (anglicky Ignore All Rules), protože v dané situaci bylo nutné jednat především rychle. Tak ostatně jednal hned od počátku i T.Bednarz, když v čase už po půlnoci omylem do tiketu uvedl jako datum cesty až další den (a i v textu uvedl, že chce jet „zítra“, což zase vede k víceznačnostem). Při dalším povídání si s T.Bednarzem přišla řeč i na další jeho koníčky, a sice novinařinu, profesionální fotografii, kronikářství a rozhodcování fotbalu. Podle jeho svědectví již dnes např. fotbalová asociace považuje Wikipedii za běžné médium a daří se mu běžně na akce získávat akreditaci coby fotografa pracujícího mj. právě pro Wikipedii. Také jsme již v minulosti aktivity T.Bednarze zaznamenali díky soutěži Czech Wiki Photo, které se účastnil spolu s některými z nás.
  • Ještě k tématu tornáda proběhla krátká diskuze o genezi příslušného českého článku, jeho jazykových verzích a návštěvnosti (článku a souvisejících témat, s přihlédnutím i ke konkrétním klíčovým okamžikům). Blahma poukázal na poněkud úsměvné „falešné přátele“ v této souvislosti často vyhledaných článků, které se mírně liší názvem a dovedou tak zvídavé čtenáře mást natolik, že jich část z různých důvodů skončí u těchto jiných, víc než názvem nesouvisejících článků. Jejich přehled spolu s grafem návštěvnosti v době okolo průchodu tornáda naleznete zde. Obec Hrušky v okrese Vyškov dokonce z důvodu časté záměny umístila na své webové stránky výrazné upozornění, že nejde o postiženou stejnojmennou obec okresu Břeclav.
  • Zatímco před 6 lety jsme se na tomto místě těšili z nafocenosti českých vesnic už 69 %, v den tohoto srazu už chybělo nafotit pouhých 264 vesnic, tj. splněno už je 98,2 %. O to větší pocit uspokojení panoval z dokončení fotografického pokrytí všech vesnic na Moravě (poslední vyfotografovaná byly Matějovice na Osoblažsku, kde se zastavil Blahma), ale shodou okolností v průběhu jednoho měsíce i ve Slezsku (poslední slezskou vsí bez obrázku byly Prostřední Bludovice, k nimž ale po troše pátrání našel Blahma na Wikimedia Commons již před deseti lety Podzemnikem pořízených několik fotografií, které však byly dosud označeny jen názvem obce a už nikoliv názvem její příslušné části). Z krajů zbývají vesnice k dofotografování v osmi, přičemž nejmenší počty schází v Karlovarském (4), Pardubickém (8) a Královéhradeckém (10), zatímco nejvíc práce ještě zbývá udělat v krajích Plzeňském (79) a Jihočeském (87). Statistiku po krajích každý měsíc sleduje a na stránce Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Foto českých obcí/Najdi_si_na_Wikipedii_nenafocené_vesnice#Dle_krajů aktualizuje Harold. Společně jsme zavzpomínali na skupinové jednodenní fotocesty vedené do okolí Brna v letech 2015–2017, které významně přispěly k dofotografování Jihomoravského kraje jako vůbec prvního (s výjimkou Prahy) – různé naše zážitky a postřehy jsme onehdy shrnuli v blogovém příspěvku. Projekt Foto českých obcí vznikl v rámci WikiProjektu Fotografování už před 12 lety, ale na toto nedávné výročí někdejšího významného hybatele a tmelitele off-line aktivit českých wikipedistů si pravděpodobně nikdo nevzpomněl a o oba projekty je dnes, v době naplňování před dávnou dobou stanoveného poslání, paradoxně jen velmi malý až žádný zájem.
  • V rámci diskuze, na co se začít při dalším fotografování více zaměřovat, padla po nějakém čase znovu výzva k přefotografování ilustračních snímků pro články o částech Brna, které vycházejí z mezitím už dosti obsahově zastaralých fotografií, byť poměrně vkusně uskupených do podoby koláží. Další cenné fotografie se nám pomalu začíná dařit získávat ze zdrojů třetích stran, byť licenci na fotografické příspěvky uživatelů Mapy.cz spíše nezískáme; právě se ale provádí import fotografií (licence CC BY-0]) z webu Drobné památky (o tom nám něco řekl Frettie) a v kategoriích na Wikimedia Commons už se to začíná projevovat. Ve srovnání s jednoduchostí rozhraní nabízeného Mapami.cz, ale třeba i Drobnými památkami (byť tam už je třeba si napřed přečíst trochu delší návod), si bohužel Wikimedia Commons se svým množstvím nabízených licencí, nutností podrobné anglické kategorizace, popisky a popisy apod. s konkurencí nijak nezadá a zůstává přístupné pouze úzké skupině nás stálejších přispěvatelů, což je škoda. MIGORMCZ sdílel svou dobrou zkušenost z nahrávání fotek na Mapy.cz v minulosti; dnes prý už v systému umí kromě zobrazování „alba“ děl dotyčného fotografa i hodnocení jednotlivých fotografií, přičemž jako hlavní se pak v mapě zobrazuje ta hodnocená jako nejlepší.
  • Blahma upozornil na množství stránek s různými seznamy „požadavků na fotografii“, které už jsou z většiny dlouhodobě neudržované a tedy neaktuální, občas tam ještě někdo přispívá požadavky, ale jen výjimečně je někdo řeší. Odkazy na takové stránky: 1 (a seznam „vyřízených“ z nich: 2), 3, 4 (a jednodušší „pokračovatel“ 5), 6. V seznamech se často vyskytují různé kuriozity, např. v tom posledním, na anglické Wikipedii, je u článku Řeporyje evidován požadavek ze září 2012 na "GSSP outcrop in Řeporyje" – o co jde, to se zájemce dozví v textu článku, kde je tomuto geologickému jevu, o kterém se česká Wikipedie vůbec nezmiňuje (v článku o Řeporyjích ani v samostatném článku), věnována celá jedna sekce (byť kratší); v poslední době jsou Řeporyje u nás spojovány spíše s kontroverzními kroky tamního starosty, kterých si však naopak anglický encyklopedický článek vůbec nevšímá.
  • Blahma opět představil příklady neaktuálních informací v článcích na české Wikipedii, které se staly neaktuálními až teprve časem v důsledku nedostatečné či žádné další údržby článku. Padl a byl široce přijat návrh, že by se s tím související doporučení (jak psát „nadčasově“) měla rozepsat do stávající poměrně krátké návodné stránky Wikipedie:Encyklopedický styl. Jako podobný problém identifikoval Blahma i „implicitní pragocentrismus“ v článcích, tj. neuvádění Prahy jako místa významných popisovaných událostí, typicky v životě osoby, o níž článek pojednává – ukázkovým příkladem je článek Kamil Henner (lékař) (odkaz vede na původné verzi z doby srazu): V textu článku je Praha zmíněna pouze jedinkrát jako místo narození (což mohla být klidně zemská porodnice), ale v textu životopisu se vůbec neuvádí, kde jeho rodina žila, kde byl jeho otec profesorem, ve kterém městě se nachází ono gymnázium „v Křemencově ulici“, kde probíhalo „jeho studium“ (dokonce i vůbec to, že šlo o Univerzitu Karlovu, se dozvídáme jen z infoboxu nebo kategorií), kde se nacházela ta klinika, kterou převzal a na níž působil… Není zřejmé, jak k takovýmto problémům dochází a ani jak by se daly strojově rozpoznávat a jak jim coby wikipedisté můžeme účelně čelit.
  • V návaznosti na nedávné studium přispěvatelů na základě geokódovaných fotografií představil Blahma prototyp svého nového nástroje, který umožňuje vizualizovat na mapě články, do kterých zkoumaný wikipedista přispěl největší měrou ze všech přispěvatelů. Je naděje, že tento postup by mohl v mnoha případech umět poměrně spolehlivě stanovit „oblast zájmu“ (zejména v geografickém slova smyslu) vybraného wikipedisty, což by opět mohlo pomoci při poznávání naší neohraničené komunity a následně třeba i většímu angažování lidí dosud pracujících na vlastní pěst do činnosti komunity. Kvalitnější a početnější výstupy tohoto typu byly přislíbeny na některý další sraz.
  • Příští sraz by měl proběhnout 18. srpna v parku Lužánky, kde je pro tento účel zarezervován jeden ze dvou tamních elektrických grilů. Posezení tedy bude opět venkovní.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 2. 8. 2021, 04:22 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

  1. pravopis nejvíce používaný provozovatelem

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]