Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 19. října 2022

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
21. září 2022
Brněnský wikisraz
19. října 2022
Následující:
16. listopadu 2022

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v říjnu 2022 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

100. wikisraz!

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 17. 10. 2022, 08:54 (CEST)[odpovědět]
  2. Tentokrát bych rád. --frettie.net (diskuse) 17. 10. 2022, 09:14 (CEST)[odpovědět]
  3. --Harold (diskuse) 17. 10. 2022, 11:09 (CEST)[odpovědět]
  4. Tak konečně se mi to podaří! Těším se. --Pavel Bednařík (WMCZ) (diskuse) 17. 10. 2022, 13:45 (CEST)[odpovědět]
  5. --Podroužek (diskuse) 17. 10. 2022, 13:53 (CEST)[odpovědět]
  6. Se zpožděním, ale jsem tu.--Ben Skála (diskuse) 19. 10. 2022, 18:56 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 19. října 2022 proběhl od 18:00 do 22:00 v předním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 7 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Ben Skála, Blahma, Frettie, Harold, LiMr, Pavel Bednařík (WMCZ), Podroužek. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Tento sraz se konal ve znamení hned několika výročí a jejich oslav. Předně šlo o v pořadí 100. brněnský wikisraz, přičemž toto jubileum nebylo předem anoncováno a stalo se tak pro účastníky překvapením. Kulaté pořadové číslo mělo padnout již dříve, avšak pandemická rušení srazů jubileum oddálila. První brněnský wikisraz se konal 13. září 2005, tj. před 17 lety, 1 měsícem a 6 dny. Počtem uskutečněných wikisrazů jsme tak předběhli i Prahu, kde se přitom první wikisraz konal už 10. dubna 2004 a které vděčíme i za myšlenku číslování srazů. Těší nás projevená snaha o replikaci dobré praxe z Brna v Praze v oblasti pořádání wikisrazů – Blahma v této souvislosti připomněl podstránku stránky „Wikisrazy“ na interní wiki spolku Wikimedia ČR, na níž v roce 2018 popsal silné stráky nastaveného modelu setkávání; informace o tom zaujala i přítomného Pavla Bednaříka, který zároveň komunikoval trvající podporu brněnským wikisrazům ze strany spolku.
  • Další dvě výročí současně zaznamenávají tento měsíc Wikidata – 100 milionů datových položek a 10 let existence projektu (29. října). Ve světě se chystají různé oslavy, bohužel žádná v Česku.
  • Dle kalendáře slaví dnes své 13. wikinarozeniny Jirr. „Wikiplnoletosti“ (18 let činnosti) za týden dosáhne Blahma, což oslavil přímo na srazu dezertem. Frettie bude mít za chvíli 17 let.
  • Z Olomouce mezi nás opět dorazil Pavel Bednařík (WMCZ), díky čemuž přišly znovu na přetřes úvahy o uspořádání dalšího ročníku Wikikonference (z komunity se zdá být po ní poptávka, ale tu by bylo potřeba jasně demonstrovat; LiMr dosvědčil, že Wikikonference, o níž se dozvěděl díky banneru na Wikipedii, byla jeho prvním off-line setkáním s komunitou a na brněnské wikisrazy začal dojíždět právě na základě své účasti tam). Hovořilo se i o komunitních minigrantech a dolaďoval další postup směrem k zamýšlené obnově brněnských klubů Wikipedie.
  • Frettie informoval o proběhnuvším geocachingovém eventu, který sám uspořádal pro komunitu geocacherů 1. října pod názvem „Povídání o Wikipedii u Pocty Wikipedii“. Dorazil i zasloužilý geocacher Toniczech a wikipedista Miaow Miaow v jedné osobě (který v létě oslavil 20 let geocachování), jenž je autorem nedaleké geocache Pocta Wikipedii (vznikla už v roce 2006). Z Wikipedie mnoho geocacherů čerpá, hráči geocachingu běžně navštěvují zajímavá místa a fotografují tam, je jim přirozené „sbírání“ a bezúplatná práce pro potěšení a poučení druhých – to vše je činí ideálními adepty k přispívání do Wikipedie, k čemuž větší počet z nich dle Frettieho svědectví i skutečně „nalomil“ na Wikipedii zaměřený program, který byl součástí onoho setkání geocacherů. V komunitách jako je tato je velká šance k získání nových přispěvatelů, protože se v ní podobně smýšlející lidé přirozeně koncentrují.
  • Přítomné zaujala existence kategorie Undelete in 2090 na Wikimedia Commons a jí podobných – soubory nahrané v rozporu s licencí nejsou úplně mazány, nýbrž je možné je (nepřímo) zařadit do příslušné kategorie slibující jejich obnovení v okamžiku, kdy má vypršet jejich autorskoprávní ochrana (a kdy některé možná mezitím už ani nebudou nikde jinde existovat). Takto je právě např. již připraveno několik stovek souborů k obnovení na Public Domain Day (1. ledna) 2023.
  • Z posledního dění v české wikikomunitě zaujalo přítomné obrovské pracovní nasazení wikipedisty David V., který se velmi rychle zařadil k nejproduktivnějším přispěvatelům projektu vůbec (přes 90 tisíc editací za necelých 5 let).
  • Nebylo možné si nepřipomenout internetový mem Královecký kraj, který rezonoval českým internetem na přelomu září a října. Na české Wikipedii zpopularizování tohoto tématu krátkodobě vedlo ke stonásobnému zvýšení zájmu o článek Kaliningrad a vysoký nárůst návštěvnosti měla i související Kaliningradská oblast, jakož i později založený článek věnující se tomuto memu jako takovému. Vzdáleněji se mem dotkl i čtennosti článku o východočeské vsi Královec (okres Trutnov) (důvodem je, že v předmětné době měl článek název jednoduše „Královec“) nebo článku Prusko. Graf srovnávající návštěvnost vybraných článků je zde. Zejména však „Královec“ zaměstnal Harolda a další neúnavné patroláře české Wikipedie, s jejichž přispěním Wikipedie navzdory zaplnění historie editací článku Kaliningrad odolávala pokusům všemožných uživatelů o „realizaci“ tohoto memu i v jejím informačním prostoru („svůj“ prostor si nakonec mem našel nejprve v samostatné sekci článku Kaliningrad a posléze v samostatném článku jemu se věnujícím). Není bez zajímavosti, že autorem asi nejproslulejšího grafického vyjádření tohoto memu, tj. mapky Kaliningradské oblasti s počeštěnými názvy vybraných sídel, je wikipedista Aktron.
  • Probíral se i odraz dalších aktuálních kauz na Wikipedii: Existuje Seznam politických afér v Česku, nicméně tyto aféry se často velmi dlouho táhnou a brzy je i pro wikipedistu velmi obtížné se v nich vyznat a udržovat jejich encyklopedický popis. Též je sporná encyklopedická významnost některých aktérů, kteří se přes noc stanou jejich symboly – např. právě v této době ta Otakar Bradáč (politik), který není tentýž jako Otakar Bradáč (hudební skladatel, jemuž se nedávno nečekaně zvýšila návštěvnost článku, jehož zobrazením byly zklamány stovky po informacích dychtících lidí) – a i přes enormní zájem veřejnosti v předmětné době si dle názoru mnohých wikipedistů encyklopedický článek nezaslouží (dlouhodobě a tedy ani v oné době panujícího zájmu a zklamávání čtenářů stejně nazvaným článkem na jiné téma, v němž ani neumíme vhodným prostředkem upozornit, že se může jednat jen o shodu jmen).
  • Autorům často píšícím o Masarykově univerzitě připomněl Blahma existenci šablony {{FakMU}} zjednodušující zápis názvů fakult (používané v rámci substituce podle návodu na její stránce).
  • Na příkladu článku Doprava v Česku, kde i jen názvy sekcí jsou „každý pes jiná ves“ (“Silniční síť“, „Letectví“, „Vodní doprava“), Blahma ukázal, že některá obecná, ale přesto každodenní témata jsou na Wikipedii dlouhodobě podprůměrně zpracována (mnohdy stejně od doby, kdy je poprvé vlastně už docela dávno někdo nadhodil a jiní už pak dál nerozpracovávali). Něco o zájmech wikipedistů (a dostupnosti zdrojů) svědčí třeba i to, že máme velmi dobře zpracovánu železniční dopravu, ale třeba článek Silniční síť (Česko) vznikl teprve 29. září letošního roku (založil ŠJů).
  • Závěrem srazu jsme si ještě jako oslavu všech výročí zahráli dvě kola wikiracingu – hry, v níž je cílem proklikat se z jednoho stanoveného článku na Wikipedii k jinému vybranému článku. Společnými silami jsme se po troše klopýtání a s malou nápovědou (výjimečné využití funkce „Odkazuje sem“) nakonec ve 14 krocích dostali od článku Noir: A Shadowy Thriller k článku Český rejdič; ve druhém kole pak poněkud méně přímou cestou od jistého článku až k článku Rockall. Hra se ukázala být zajímavou kratochvílí, kterou ještě někdy rádi zopakujeme.
  • Příští, 101. wikisraz proběhne dle dohody v pravidelném termínu, v předvečer státního svátku, 16. listopadu 2022.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 11. 2022, 01:45 (CET)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]