Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 24. srpna 2016

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
20. července 2016
Brněnský wikisraz
24. srpna 2016
Následující:
21. září 2016
Wikipedisté v restauraci Baroko

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v srpnu 2016 konaný mimořádně čtvrtou středu v měsíci na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–20:00 První blok
    • diskuze s hostem Martinem Urbancem – Wikikonference, Wikidata, etc.
    • příprava Wikikonference – aktuální stav, skupinová diskuze, projektová vesnička, výstava fotografií, doprovodné akce (pro wikipedisty, pro odbornou veřejnost)…
    • diskuze s hostem Muselsomem – „pohled z vnějšku“
    • svobodné licence na Masarykově univerzitě – aktualizace: fotogalerie, pokyn, širší zájem, přebírání, reprezentační fotografie
    • WikiProjekt MU 2016 – ukázka připravených zdrojů, kritické zhodnocení vhodnosti, průzkum zájmu
  • 20:00–21:00 Volný program (jako výše)
  • 21:00–22:30 Druhý blok
    • zajímavé dotazy do databáze Wikipedie (délka shrnutí, červené odkazy, …)
    • wikiexkurze do Kleinova paláce (fotografování a článek) – 31. srpna od 16 hodin (navázání spolupráce s In-centrem, resp. Knihovnou Jiřího Mahena)
    • nabídka školení – Wikidata Pardubice 3. září, GLAM Olomouc 10. září, práce se seniory v knihovnách Olomouc 21. září, inovace Seniorů Praha 8. října, práce s hlasem Praha 15. října, andragogika Pardubice? 16. října, autorská práva (bez termínu)
    • dohoda dalšího postupu ve spolupráci s MZK – jaké kurzy a soutěže a pro koho
    • jak posunout dopředu klub Wikipedie
    • strategie k profotografování Jihomoravského kraje do konce roku 2016
    • hledání vhodných dat pro realizaci skenovacího a uploadovacího workshopu
    • budoucnost prezentace Wikipedie v Brně – vyhlídky na rok 2017, zamyšlení
  • 22:30–23:00 Volný program (jako výše, pouze však zbude-li čas)

doplňte další návrhy

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 19. 8. 2016, 23:27 (CEST)[odpovědět]
  2. Měl bych dorazit --Martin Urbanec (diskuse) 20. 8. 2016, 00:30 (CEST)[odpovědět]
  3. Je možné, že dorazím. Pokud by měl někdo čas od rána na nějaký výlet po okolí Brna, byl bych rád. --Limojoe (diskuse) 20. 8. 2016, 23:28 (CEST)[odpovědět]
  4. Existuje nenulová šance, že se přijedu podívat. --frettie.net (diskuse) 21. 8. 2016, 01:25 (CEST)[odpovědět]
  5. Možná se mnou přijde i projektor. --Harold (diskuse) 21. 8. 2016, 09:50 (CEST)[odpovědět]
  6. Hrozilo to chvíli termínovou kolizí, ale tak nakonec asi jo. --Bazi (diskuse) 21. 8. 2016, 13:39 (CEST)[odpovědět]
  7. vynasnažím se Laďa Nešněra (diskuse) 22. 8. 2016, 15:51 (CEST)[odpovědět]
  8. --Ben Skála (diskuse) 22. 8. 2016, 16:19 (CEST)[odpovědět]
  9. omlouvám se, mám zrovna práci mimo Brno. Tak snad příště. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 23. 8. 2016, 11:06 (CEST)[odpovědět]
  10. Přijedu, na připomenutí dobrých časů v Brně --Muselsom (diskuse) 24. 8. 2016, 10:34 (CEST)[odpovědět]
  11. Jsem tu. skim (diskuse) 24. 8. 2016, 18:51 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 24. srpna 2016 proběhl od 18:00 do 23:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Vzhledem k prázdninovému období a s přihlédnutím k výsledku hlasování mezi zájemci o účast se sraz uskutečnil ve změněném termínu – až čtvrtou, nikoliv již třetí středu v měsíci. Setkání se tak navzdory letnímu období zúčastnil v poslední době poměrně stabilní počet 10 osob: Bazi, Ben Skála, Blahma, Frettie, Harold, Martin Urbanec, Muselsom, Nesnera, Skim a Urbanecp. Zvláště účastí přespolních hostů z Pardubic a ze Slovenska jsme byli velmi poctěni. Letní provoz se i v tomto měsíci projevil na nižší návštěvnosti restaurace, navíc byla přítomna nová obsluha, ale díky dobrým vztahům s vedením restaurace a vstřícnosti personálu nebyl nakonec tímto náš sraz ani tentokrát prakticky nijak omezen. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Na začátku proběhlo představovací kolečko. Zjistili jsme mj., že Martin Urbanec, který je dnes velmi aktivním wikipedistou, edituje teprve od roku 2014.
  • Na Masarykově univerzitě nově začínají fungovat licence Creative Commons v Digitální knihovně fotografií, kvestor již podepsal pokyn o svobodných licencích (o pár dní později rezignoval), o svobodné licence je zájem i na fakultách, je připraveno pravidelné přebírání různých materiálů, byly nám poskytnuty k uvolnění pod svobodnou licencí první reprezentační fotografie univerzity a jejích součástí.
  • Harold vznesl dotaz na seznam děkanů Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity. Využije tyto informace v rámci hlubšího zpracovávání seznamů děkanů brněnských fakult nejen MU. Blahma slíbil dohledat a poskytnout k tomu zdroje.
  • Muselsom dodal postřeh, že u mladých lidí (studentů, školáků) je silný pocit vlastnictví článků – ale vždy jen jednoho, který si založili a je to „ten jejich“ – třeba o jejich konkrétní oblíbené rase psa apod.
  • Blahma představil na poptávku přítomných stránku Speciální:Související změny a potenciál jejího využití s kategorií či stránkou obsahující seznam odkazů k účelu sledování změn ve skupině stránek („kategoriový watchlist“). Takto probíhalo mj. sledování změn v článcích WikiProjektu MU 2015. Související změny jde dokonce transkludovat do stránky, a to i několikanásobně, čímž se dá sledovat na jednom místě několik kategorií najednou (užitečné zejména proto, že nelze sledovat přímo i všechny podkategorie). Toto se využívá pro výpis změn za posledních 7 dní u článků s tématikou MU na stránce Wikipedie:WikiProjekt Masarykova univerzita/Poslední změny. Experimentální udělátko provozované zatím jen soukromě Blahmou navíc umožňuje „zdrcnout“ opakované výskyty téže stránky do jednoho a změny ze všech sledovaných kategorií tak zobrazit přehledně seřazené a bez duplicit.
  • Blahma představil databázový dotaz počítající průměrnou délku shrnutí editace vybraných českých wikipedistů. V prvním sloupečku výsledků se nachází průměrný počet znaků, ve druhém počet zahrnutých editací a ve třetím jméno wikipedisty. Výsledky jsou k dispozici pro českou Wikipedii i pro české Wikizdroje, libovolně lze v nástroji Quarry tvořit další obdobné.
  • V této souvislosti padl i dotaz na maximální povolenou délku shrnutí editace – zda je to 200 nebo 255 znaků. Prý se liší i dokumentace na české Wikipedii a bylo by vhodné to prověřit a případně v návodech aktualizovat. Nějaká odpověď se ale objevila už v předvečer srazu na stránce Diskuse k Wikipedii:Shrnutí editace, kde byl původně dotaz položen.
  • Martin Urbanec představil a vyzval přítomné k účasti na prvním českém workshopu k projektu Wikidata, který proběhne 3. září v Pardubicích. Při této příležitosti bylo díky pozornosti jednoho z účastníků odhaleno a opraveno, že v Pardubicích nejezdí tramvaje, ale trolejbusy.
  • Blahma představil a pozval i na další akce: GLAM Olomouc 10. září, práce se seniory v knihovnách Olomouc (info přes WMČR) 21. září, inovace Seniorů Praha 8. října, práce s hlasem Praha 15. října, andragogika Pardubice? 16. října, autorská práva (bez termínu). Poslední uvedený je zatím ve stádiu nápadu, pro který se shánějí zájemci.
  • Wikiexkurze do Kleinova paláce (komentovaná prohídka s možností fotografování pro Wikipedii, na základě čehož bude vytvořen článek) proběhne po dohodě s In-centrem Knihovny Jiřího Mahena 31. srpna od 16 hodin. Ještě o tom půjde e-mail.
  • Konstatovali jsme, že na Wikipedii chybí informace o aktuálně v médiích a veřejné dopravě hodně prezentovaném brněnském projektu Tramvaj Plotní (na webu jsou i dva zajímavé reklamní spoty pouštěné v tramvajích a oblíbené prý hlavně u dětí). Mělo by to asi být součástí článku o tramvajové trati do Komárova (rovněž dosud neexistujícího, ale již odkazovaného ze Seznamu tramvajových tratí v Brně). Obecněji se v Brně nyní hodně mění sítě i budovy v této lokalitě, proto bude vhodné ji více sledovat a na Wikipedii dokumentovat. S tím souvisí i bourání areálu Vlněny, které ve vzájemné koordinaci fotograficky zdokumentovalo hned několik z našich wikipedistů (ale článek je nyní označen jako neaktuální).
  • Více lidí si všimlo, že požadavek na obnovení cache stránky teď vyžaduje dodatečné potvrzení na samostatné stránce. Dle zjištění Martina Urbance jde snad o dočasnou chybu, již se to řeší v technické diskuzi na Phabricatoru. Jiní účastníci projevili zájem o tuto funkci, kterou dosud neznali. Funkce slouží k vynucení aktualizace všeho, co by na stránce ještě nemuselo být automaticky aktualizováno (např. změny způsobené šablonami, zobrazené aktuální datum či nějaký počet apod.) a v Nastavení – Udělátka se dá zapnout její zobrazování se pod tlačítkem „Další“ (volba se jmenuje „Přidat záložku Vyprázdnit cache do horní lišty“). Alternativní způsob je použít odkaz ze stránky s editací zdroje a v adrese změnit „action=edit“ na „action=purge“.
  • Frettie informoval, že Kraj Vysočina je docela datově otevřený a asi by s nimi šlo časem navázat nějakou spolupráci.
  • V rámci přípravy Wikikonference (3. prosince) byli vytipováni prezentující na „projektovou vesničku“ (či „projektový trh“), kteří by ve vhodnou stejnou dobu mohli u stolečků nějakou dobu prezentovat zbytku účastníků různé projekty týkající se hnutí Wikimedia, do kterých je možné se u nás zapojit. Dále se probírala možnost záboru pro prezentační stánek před konferencí, možnost přednášky o „datové analýze“ v souvislosti s ní (Frettie nadhodil, že je zajímavé sledovat např. kolik lidí se narodilo v daném kraji), instalace výstavy Wiki loves monuments během konference (návrh: předtím by mohla být umístěná v Pardubicích) ad. V rámci vymýšlení programu vznikl i nápad na vytvoření „filmu“ inscenujícího diskuze na diskuzních stránkách.
  • Frettie informoval o novinkách z Prahy, resp. tamní kanceláře Wikimedie Česká republika: Proběhlo „komunitní grilování“ spolu s předáváním cen ze soutěže CEE Spring. Pomalu se rýsuje stěhování do nové kanceláře na Malé Straně, na stěhování budou potřeba lidi.
  • V rámci úvah o roku 2017 nás pro brněnskou komunitu napadlo pořízení vlastního projektoru nebo pořízení fotografií Brna z balónu. V úvahách na příští rok jsou: k Wikipedii vztažené přednášky odborníků z různých oborů v Moravské zemské knihovně; spolupráce s nějakou školou na Wikizdrojích či automatizace zakládání knih tam; generátor citačních odkazů pro uvolněné materiály (do Wikipedie podle šablon nebo jinam podle náležitostí licence Creative Commons).
  • Muselsom informoval, že na slovenské Wikipedii se řeší, zda je správně slovensky Karlova nebo Karolova univerzita. Obecně je (ne)překládání názvů institucí a jejich používání v cizím, ale podobném jazyce a v různých pádech problematické. Trochu se tím už zabývala Česko-slovenská Wikipedie (viz i malé odkazy na podrobnější jazykovědné články uvnitř odkazované tabulky), ale není to vždycky jednoduché ani zažité.
  • Další společné wikifotografování v okolí Brna by mohlo proběhnout v září, případně ještě říjnu – dle domluvy.

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 6. 9. 2016, 21:34 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]