Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 15. února 2023

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
18. ledna 2023
Brněnský wikisraz
15. února 2023
Následující:
15. března 2023

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v únoru 2023 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–20:00 První blok
  • 20:00–21:00 Volný program (jako výše)
  • 21:00–22:30 Druhý blok
  • 22:30–23:00 Volný program (jako výše, pouze však zbude-li čas)

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 3. 2. 2023, 21:16 (CET)[odpovědět]
  2. Doufám, že ano --frettie.net (diskuse) 3. 2. 2023, 21:41 (CET)[odpovědět]
  3. --Podroužek (diskuse) 6. 2. 2023, 14:14 (CET)[odpovědět]
  4. --Harold (diskuse) 7. 2. 2023, 11:17 (CET)[odpovědět]
  5. --Ben Skála (diskuse) 9. 2. 2023, 07:27 (CET)[odpovědět]
  6. --LiMr (diskuse) 12. 2. 2023, 15:51 (CET)[odpovědět]
  7. Tak už jsem doufal, že by to pro jednou zase mohlo vyjít, když nemám službu v práci, ale ne, musela do toho vlézt nemoc... :( --Bazi (diskuse) 14. 2. 2023, 22:39 (CET)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 15. února 2023 proběhl od 18:00 do 22:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 5 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Ben Skála, Blahma, Harold, LiMr, Podroužek. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Po delší době jsme se v Baroku opět mohli sejít komfortně v salonku. Zároveň jsme byli požádáni o pomoc s opravou částečně nefunkčního wi-fi, které však neohrozilo průběh našeho srazu.
  • Spolek Wikimedia Česká republika deklaroval k našemu potěšení zájem začít pravidelně vysílat na brněnské wikisrazy své zástupce. Protože se tentokrát ještě nepovedlo zajistit osobní účast, zajistili jsme my potřebnou techniku alespoň k realizaci videovstupu Lucie Schubert, manažerky vzdělávacích programů a nově i programů pro komunitu. Její vystoupení trvalo nakonec bezmála hodinu, následuje výběr ze sdělených informací: Frettie se s minigrantem ujal přípravy 100. pražského wikisrazu (Blahma poslal jménem brněnské komunity zdravici). V úvaze je větší návštěva rady/zaměstnanců na letním wikisrazu v Brně s předpokládaným termínem 21. června. Jsme zváni na on-line setkání Otevřená Wikimedia. Na webu WMČR se nachází kalendář akcí, ale další své akce má i tým Wikidat a programy pro partnerství. Komunitní minigranty se dobře rozjely, letos už je jich pět. I kurzů je hodně, ve čtvrtek teď běží až čtyři současně na různých místech. Nově vede kurzy Jan.Kamenicek a spolupráci s KISK FF MU rozvíjí Jaroslav Mašek, který napomáhá i popularizaci mezi učiteli prostřednictvím RVP. Hugo přispívá s Wikipedií na Letní školu chemie a zapojuje se i jako lektor a v on-line poradně. WMČR se v rámci spolupráce s partnery věnuje rozvoji portálů, např. Mediální gramotnost a Film. Novou aktivitou je večerní WikiŠkola – Pavel Bednařík a Janbery tak navazují na dosavadním aktivity pro seniory, koná se 10× ročně vždy v pondělí před pravidelnou on-line poradnou, během níž si pak zájemci svou práci dotahují. Náplní jsou vždy konkrétní pokročilá témata (např. jak dělat infobox nebo jak řešit licence) a pro další měsíce se poptávají nové návrhy (a klidně i přednášející). Kampaň WikiGap se přejmenovává na „WikiProjekt Ženy“ resp. „měsíc žen“ a hledají se lidé pro zajištění samostatné on-line verze. V Brně je v jednání spolupráce s Muzeem romské kultury na editatonu na téma „romské ženy“ s datem nejspíše 3. nebo 5. dubna. Hovořilo se i o obnovení klubu Wikipedie v Brně, Podroužek se zapojením Blahmy dodal tipy na prostory, které se Lucie pokusí zajistit.
  • Podroužek si na základě vlastní zkušenosti posteskl, že navzdory svým osobním názorům onehdy naprosto v dobré víře revertoval editaci, jíž nějaký anonym bez dalšího kontextu změnil v článku jméno „Tereza Voříšková“ na „Tereza Ramba“ – shodli jsme se, že to v tu chvíli skutečně muselo vypadat jako vandalismus.
  • Blahma představil plán na Editaton v Českém rozhlase Brno na jaře 2023, byly diskutovány možné termíny. Zároveň se krátce debatovalo i o pořádání letošní Wikikonference.
  • Pobavila nás ukázka už smazané podoby článku Mats Kedrren jakožto zástupce často se objevujících oslavných článků na začínající mladé Youtubery, typicky psané jimi samými ve slohu, na který jsou zvyklí z textů o svých vlastních hvězdách.
  • Druhým velkým bodem programu byla prezentace LiMra na téma „Roboti na Wikipedii“. Součástí bylo představení fungování i názorné ukázky použití nástrojů QuickStatements, Pywikibot a AutoWikiBrowser. LiMr sám tyto nástroje pravidelně používá, zejména při přispívání na esperantskou Wikipedii. Na kvalitě vystoupení šlo poznat, že má zkušenosti z lektorování v oblasti IT, a je nakloněn dalšímu využití této prezentace při dalších příležitostech.
  • Závěrem ještě Blahma stručně seznámil přítomné s editačním experimentem, který pro nedostatek času nakonec provede sám. Výsledky budou představeny na příštím wikisrazu.
  • Při balení techniky jsme si krátce povídali o ChatGPT a dospěli jsme k názoru, že když už asi Wikipedii časem nebude moc lidí přímo číst (a tedy mít šanci stát se přitom editorem), o to důležitějšími se stávají aktivity k získáváním nových wikipedistů „nepřímo“, tj. např. to, co dělá WMČR, nebo oslovování konkrétních typů lidí, kteří k takovému psaní mohou mít přirozeně sklon.
  • Příští wikisraz proběhne v pravidelném termínu 15. března 2023.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 7. 3. 2023, 11:19 (CET)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]