Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 21. srpna 2019

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
17. července 2019
Brněnský wikisraz
21. srpna 2019
Následující:
18. září 2019

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v srpnu 2019 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–20:00 První blok
  • 20:00–21:00 Volný program (jako výše)
  • 21:00–22:30 Druhý blok
  • 22:30–23:00 Volný program (jako výše, pouze však zbude-li čas)

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 18. 8. 2019, 01:18 (CEST)[odpovědět]
  2. Snad. Uvidím podle možností. --Bazi (diskuse) 18. 8. 2019, 02:31 (CEST)[odpovědět]
  3. Pokusím se dorazit. --Hugo (diskuse) 18. 8. 2019, 05:26 (CEST)[odpovědět]
  4. --Harold (diskuse) 18. 8. 2019, 07:46 (CEST)[odpovědět]
  5. ještě nevím, rád bych --frettie.net (diskuse) 18. 8. 2019, 09:04 (CEST)[odpovědět]
  6. asi s Frettiem.--Jklamo (diskuse) 19. 8. 2019, 10:09 (CEST)[odpovědět]
  7. --Podroužek (diskuse) 19. 8. 2019, 16:40 (CEST)[odpovědět]
  8. --Ben Skála (diskuse) 20. 8. 2019, 10:37 (CEST)[odpovědět]
  9. --Venca24 (diskuse) 20. 8. 2019, 17:52 (CEST)[odpovědět]
  10. --Jagro (diskuse) 21. 8. 2019, 16:52 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 21. srpna 2019 proběhl od 18:00 do 23:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 11 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Ben Skála, Blahma, Frettie, Harold, Hugo, Jagro, Jklamo, KuboF Hromoslav, Podroužek, Venca24. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Navzdory vrcholící okurkové sezóně se srazu zúčastnilo větší množství účastníků než obvykle. Hned tři účastníci přijeli z Prahy, a to ze dvou různých důvodů, a k tomu navíc jeden ze Slovenska. V hlavním sále restaurace Baroko bylo též nad běžné poměry plno (probíhal tam kvíz za účasti desítek mladých lidí, až ke konci jejich zájem přetížil wi-fi) a ještě k tomu změnili jídelní lístek.
  • Konstatovali jsme, že na české Wikipedii úplně chybí článek o událostech před přesně padesáti lety, které jsou dnes pro toto výročí tématem společenské diskuze a předmětem venkovních akcí, z nichž jedna probíhá dokonce hned přímo před místem našeho setkání (ačkoliv je pamětní deska a dočasná informační tabule přes ulici, z fotografií provedené rekonstrukce se zdá, že Stanislav Valehrach zemřel dokonce kousek od vchodu do restaurace). Článek o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa by přitom mohl mít o událostech na její první výročí alespoň samostatnou sekci. Navíc se Frettie přiznal, že i ten samotný článek o srpnu 1968 kdysi on významně rozšířil překladem do češtiny z angličtiny, v níž téma na Wikipedii původně zpracoval nějaký potomek emigrantů. Sekci „Protesty během prvního výročí v roce 1969“ dalšího dne do článku doplnil Harold a své pořízené fotografie z připomínkových akcí nahrál na srazu nepřítomný OISV – za to jim každému buď dík. Společně jsme na srazu základně upravili text článku o Danuši Muzikářové.
  • Postřeh: Studium fotografií pamětních desek by mohlo dát za vznik novému koníčku: identifikace fotografů podle odrazů jejich postav v pořízených fotograficích (pamětní desky, hroby apod.).
  • Zjištěno, že nám chybí článek i o podniku Kras Brno, kde se Danuše Muzikářová učila. Areál nedaleko Mendlova náměstí zchátral teprve v posledních letech. Pěknou chronologii leteckých snímků Brna s možností rychlého přepínání má stránka http://gis.brno.cz/portal/ – tam vyberte „Historická ortofota“ nebo přímo „Porovnání historických ortofot“.
  • Blahma představil záměr vytahovat z korpusu netradiční názvy sekcí podobné těm častým. Nedávno někde viděl „Literatura“ napsáno o písmenko jinak (překlep či nedokonalý překlad). Harold přispěl vlastní zkušeností s jím kdysi nalezenou sekcí „Extrémní odkazy“ (namísto „Externí odkazy“).
  • Společně jsme diskutovali nad čtveřicí článků Eduarda Petišky vyšlých v Lidových novinách. Novým trendem je, že o Wikipedii píší do médií sami wikipedisté, kteří tak na rozdíl od běžných novinářů mohou poskytnout zajímavé náhledy do redakčního procesu, historie editací a dalších souvisejících statistik. Zajímavé je i zaměření na pokrytí aktuálních společenských kauz ve Wikipedií. Vysvětlování editovatelnosti kýmkoliv a zejména pak existence redakčních „válek“ pak ovšem už vyznívají pro Wikipedii typicky poněkud nešťastně, protože mohou otřást vírou čtenářů v ni (zvláště pak je-li třeba i jen v titulku nešťastně prezentováno běžné „editování“ jako „úpravy“, „zásahy“, „vylepšování“ či přímo „cenzurování“) a zařadit ji pobok dalších angažovaných médií v duchu dezinformování prostřednictvím podáváním navzájem se vylučujících informací (dočteme-li se o tom, že v rámci vlekoucího se sporu bylo každou chvíli v článku něco jiného).
  • S nostalgickým potěšením většina z přítomných konstatovala, že v jednom z probíraných mediálních článků je zmíněn i Ošupis.
  • Vzhledem k současné přítomnosti některých lidí, kteří se dosud osobně neseznámili, proběhlo rychlé představovací kolečko.
  • KuboF Hromoslav podal zprávu o své účasti na Wikimanii ve Stockholmu. Bylo tam asi 800 lidí (do anglicky mluvících zemí jich jezdívá víc). Tématem byla spolupráce a udržitelnost. Z našich lidí se zúčastnili Juandev, Martin Urbanec a sám KuboF Hromoslav. Přednášeli a zapojovali se do programu. Během akce pracovaly pracovní skupiny, vzniklad doporučení na rok 2030, brzy se finalizují. Proběhla různá tematická setkání, dokonce i třeba setkání plyšáků nebo autistů. Wikimediánem roku byla zvolena žena z Tuniska, která tam rozvíjí hnutí a články.
  • Venca24 a Ben Skála oznámili, že po dlouhé době od podání žádosti a víceméně pasivním čekání získali nárok a brzy obdrží postarší notebook jako podporu své činnosti od Nadace Wikimedia z programu Hardware donation program. Blahopřejeme!
  • Letošní CEE Meeting bude v říjnu v Bělehradu, pojedou tam Aktron a Jakub Holzer (WMCZ). Pro pobočkovou práci už nám však tato platforma moc smysl nedává a nedávno bylo konstatováno, že žádná aktivita od kampaně CEE Spring z toho nevyšla.
  • Při hledání vhodých témat pro Portál:Brno jsme narazili na fotografie na webu MU vhodné k převodu na Wikimedia Commons: [1]. Jednotlivé fotografie jsou doplněny autorskými údaji (včetně vhodné licence) a jak správně naplnit při takovém převodu licenci se lze dočíst na stránce Podmínky užití téhož webu. Na Wikimedia Commons lze najít inspiraci, jak převádět, v kategorii, která by při přebírání fotografií již použitých v někdejším časopise Muni (dnes Em) neměla chybět, a sice: Category:Images from Muni. Vyzýváme dobrovolníka, aby se převodu toho chopil.
  • Ve spolku Wikimedia Česká republika se v současnosti hledá pečlivý administrativní člověk na pomoc výkonné ředitelce Kláře Joklové a projekťákům namísto odešedší Jany Doležalové. Téměř u konce už je hledání člověka pro fundraising. Dále byla mezi přítomnými (mezi nimiž byl i předseda spolku) vedena diskuze o tom, kdo a proč a jak by měl ve spolku dělat PR – zatím to totiž nikdo konkrétně dlouhodoběji neřeší a chybí to. Diskuze přešla též k tématu komunikace pobočky směrem ke členům a k dalším wikipedistům.
  • Závěrem jsme ještě pro Portál:Brno hledali vhodný obrázek ke článku o Ondřeji Sekorovi, který bude mít brzy výročí (120 let od narození). Nalezli jsme aspoň tyto obrázky (snad) pod svobodnou licencí: [2] Některé tamní obrázky pochází z portálu eSbírky Národního muzea: [3]
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 9. 2019, 01:41 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]