Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 16. února 2022

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
21. října 2021
Brněnský wikisraz
16. února 2022
Následující:
16. března 2022

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v únoru 2022 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–20:00 První blok
  • 20:00–20:30 Volný program (jako výše)
  • 20:30–22:00 Druhý blok

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 7. 2. 2022, 11:02 (CET)[odpovědět]
  2. No, na mě je ještě asi trošku brzo. Ale popřemýšlím o tom.--frettie.net (diskuse) 7. 2. 2022, 17:39 (CET)[odpovědět]
  3. --Podroužek (diskuse) 9. 2. 2022, 10:12 (CET)[odpovědět]
  4. --David Kennedy (diskuse) 9. 2. 2022, 10:20 (CET)[odpovědět]
  5. --Jetam2 (diskuse) 10. 2. 2022, 09:48 (CET)[odpovědět]
  6. Nevím, jestli na celou dobu, ale aspoň na chvilku snad jo.--Ben Skála (diskuse) 10. 2. 2022, 13:26 (CET)[odpovědět]
  7. Tsunami celkem pěkně odeznívá, tak jo Laďa Nešněra (diskuse) 15. 2. 2022, 11:02 (CET)[odpovědět]
  8. Snad --Davidek2009
  9. S obnovením wikisrazů jsem tak brzy ani nepočítal, takže mám samozřejmě na dnešek službu. :( --Bazi (diskuse) 16. 2. 2022, 13:01 (CET)[odpovědět]
  10. Rád na chvíľu priblížim situáciu v školstve na Slovensku, StarTrek fandovia vítaní —-Muselsom (diskuse) 20. 2. 2022, 22:00 (CET)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 16. února 2022 proběhl od 18:00 do 22:00 v předním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 8 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Ben Skála, Blahma, David Kennedy, Davidek2009 (+1), Harold, Muselsom, Nesnera, Podroužek. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Pro pandemii covidu-19 proběhlo v roce 2020 jen 7 wikisrazů (z toho dva ještě před vypuknutím pandemie a pět v teplé sezóně květen–září) a v roce 2021 dokonce jen 6 srazů (byť se podařilo prodloužit sezónu na období květen–říjen). Dosud poslední wikisraz proběhl 21. října 2021 v restauraci Baroko, kam jsme se po odmlce 118 dnů opět vrátili zahájit dříve než v předchozích letech letošní ročník setkávání, o němž vzhledem k vývoji situace věříme, že už tentokrát na konci roku nebude muset být přerušen. I situace v restauraci se vyvíjí slibně, protože ve středy a pátky už bývá běžně otevřeno do večerních hodin, což nám vyhovuje. Bohužel ceny opět porostly, ale to lze v gastronomii nyní pozorovat všude.
  • Navzdory nepředvídatelnosti obnovení provozu srazů se tohoto nakonec zúčastnil dostatečný počet wikipedistů, byť ne všichni byli přítomni po celou dobu. Vzhledem k přítomnosti nového účastníka proběhlo i představovací kolečko. Opět se zúčastnil David Kennedy, který nově o sobě prozradil, že v roce 2011 nechal přejmenovat svůj účet z dřívějšího názvu Gothic2, pod nímž byl zapsán již jako účastník čtvrtého brněnského wikisrazu 24. září 2008 a patří tak ke služebně nejstarším stálým účastníkům našich setkávání, a to spolu s Frettiem a Haroldem (kteří oba „začínali“ na témže srazu).
  • Překvapením pro všechny byla účast wikipedisty Davidek2009, který edituje od listopadu 2020, na své uživatelské stránce zřetelně uvádí, že je z Brna, a na sraz ho pozval Blahma poté, cosi povšiml jeho příspěvku k dosti specifickému historickému tématu, které sám dříve na Wikipedii zpracovával. Komunitě nebylo jasné, zda číslo 2009 v přezdívce znamená rok jejího vzniku nebo rok „vzniku“ (narození) samotného autora, přičemž když mezi nás v doprovodu své maminky napochodoval dvanáctiletý chlapec, ukázalo se k překvapení všech přítomných, že je to ten druhý případ. Davida zajímá literatura a genealogie, chodí na jedno brněnské gymnázium, texty po něm někdy kontrolují rodiče, ale většinu aktivit dělá sám a ani při editacích nedává nijak výslovně najevo svůj věk (což jsme mu pro lepší pochopení jeho vystupování ostatními editory do budoucna přeci jen doporučili). Překvapil nás na svůj věk nebývalým množstvím znalostí, mezi něž se ostatně řadí i historie virtuálních kontaktů s mnohými z nás (mj. Blahma, David Kennedy, Harold, Podroužek), které při této příležitosti rád poznal osobně. A navzdory své minulosti charakterizované problémy s neutrálním bodem pohledu, zdrojováním, stylem či pravopisem (které si vyžádaly výpomoc množství více či méně trpělivých mentorů) za ním už stojí velký kus udělané práce – za 15 měsíců 1146 editací v hlavním jmenném prostoru. Jakožto znamení doby stojí za to podotknout, že všechny byly učiněny Vizuálním editorem z mobilního zařízení. S trochou nadsázky jsme si my trojnásobně starší dnes oddechli, že konečně víme, kdo to tu po nás jednou převezme.
  • Harold upozornil, že už se zase v pořádku roboticky generují seznamy nově nahraných mediálních souborů na Wikimedia Commons se vztahem k určitému tématu, v našem případě Brnu.
  • Blahma ve spolupráci s Haroldem upozornil na nedávné objevení hned dvou brněnských sochařských kulturních památek, a sice sochy Jana Křtitele, formálně dlouho umístěné do zahrady minoritského kláštera (doslova nad našimi hlavami, když sedíme ve sklepní restauraci Baroko), a též sochy Panny Marie ve Štýřicích (kde dlouho stál jen sloup bez sochy, nyní byla socha vrácen a sloup restaurován a opatřen ohrádkou). Informace o nečekaném nalezení soch v pozůstalostech umělců, jejich identifikaci a navrácení již byly včetně příslušných zdrojů reflektovány v příslušných seznamech kulturních památek na české Wikipedii.
  • Ben Skála upozornil, že v současné době z různých důvodů nefunguje zároveň větší množství nahrávacích programů pro Wikimedia Commons, což dále znesnadňuje už tak složité nahrávání aktivním fotografům. Zmínil programy Commonist, Vicuña Uploader či Pattypan. Po bližším prozkoumání se zdá, že snad již chyby byly v průběhu února odstraněny vydáním nových verzí nástrojů, nicméně zoufalé volání jejich uživatelů se mezitím propacovalo i jako položka na seznam přání komunity pro letošní rok (kde právě skončilo období udělování podpory a výstupem je množina zajímavých návrhů k realizaci).
  • Ben Skála též informoval, že česká komunita hledá člověka pro obsazení pozice „wikidatař rezident“ (po vzoru wikipedisty rezidenta).
  • Při povídání si jsme následkem přeslechnutí přišli na to, že „zaplatit příspěvek do Wikimedie“ a „zaplatit příspěvek do Wikipedie“ je velký rozdíl (to první je žádoucí chování, to druhé naopak velmi nežádoucí :-).
  • Harold poukázal na existenci článků Česká (obec v okrese Brno-venkov) a Český (zaniklá vesnice na Znojemsku), které nechtěně působí jako magnety na nesprávné vnitřní odkazy (z příslušných adjektiv) a u nichž on proto pravidelně kontroluje a opravuje nově na ně směřující odkazy, kdy zjevně cílem takového odkazu měl namísto toho být článek Česko, Češi či podobný. I přímo na srazu jsme jeden nový takový objevili a opravili.
  • Nesnera informoval, že oslovil vládu Lucemburska s žádostí o poskytnutí nahrávky o velkovévodské hymny, kterou na rozdíl od jejich národní hymny ještě na Wikipedii nemáme (mají totiž dvě). Zároveň položil dotaz na správné nasazení rozlišovačů v případě článků Evropské hodnoty a Evropské hodnoty (spolek).
  • Ze Slovenska na návštěvu k nám zavítal Muselsom, který promluvil o své roli školního digitálního koordinátora v rámci reformy slovenského vzdělávacího systému. Vzpomenul též historii své přezdívky a jak vedl své žáky k psaní do Wikipedie, ze své nedávné tvorby uvedl článek sk:Stanislav Biroš, ze starší pak zmínil tématiku Star Treku (kde je ostatně volba článku pod názvem bez rozlišovače právě vhodným příkladem obtížného rozhodování „co bylo dřív“ resp. „co by tam mělo být k dohledání jako první“).
  • Blahma ukázal možnost vkládání not přímo do článků prostřednictvím tagu <score> v syntaxi LilyPond. Takto zapsané noty lze pak přímo v místě vložení i nechat přehrát bez nutnosti pořizovat samostatnou nahrávku. Ukázkou může být článek Spi, Havlíčku, kam Blahma byť coby nehudebník zvládl podle dokumentace převést noty z původního obrázku. Podobný pokus zaznamenal již dříve Ben Skála v jím založeném článku Narodil se Kristus Pán, byť tam by chtělo zobrazení a možná i provedení ještě trochu vylepšit. Blahma připomněl uplynulé výročí 200 let od narození K. H. Borovského (31. října 1821), které bylo motivem jeho editací, a zároveň upozornil na trapnou chybu, díky níž se ještě v den výročí hned v úvodu první sekce našeho článku Památník Karla Havlíčka Borovského tvrdilo, že otcem Karla Havlíčka Borovského byl Matěj Borovský…
  • V rámci pravidelné dávky neaktuálních informací z článků a plánování postupů jak na jejich odhalování byl tentokrát předložen článek Vystřelovací sedadlo. Na dotaz, jak nejlépe odhalit jako problematickou a vhodně opravit formulaci „S rostoucím počtem žen v leteckém personálu stoupají požadavky na rozsah možných hmotností a výšek člena posádky. […] Sedadla Martin-Baker Mk 14 se z tohoto důvodu musí modernizovat.“ padl návrh, že snad to lze poznat podle „se … musí“ a jako nejlepší nadčasová podoba téhož tvrzení bylo navrženo „a z tohoto důvodu byl vysloven požadavek na jejich modernizaci“.
  • Dále byl ještě zmíněn původ názvu Betlémské kaple, chystané omezení zobrazování IP-adres anonymních editorů, železniční fotografie pod svobodnou licencí na www.brnak.net a problém chybějícího výrazu pro „stejnojmennou jádrovou část obce“ (na příkladu vyložení pozice vlakové a autobusové zastávky v obci Bořice).
  • Neodehraje-li se do té doby něco mimořádného, příští sraz proběhne ve středu 16. března od 18:00 opět v restauraci Baroko.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 3. 2022, 01:50 (CET)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]