Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 15. června 2022

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
18. května 2022
Brněnský wikisraz
15. června 2022
Následující:
13. července 2022

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v červnu 2022 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) mimořádně pod opravdu reálnou lípou v Brně-Medlánkách.

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

  • kdy: středa 15. června 2022 v 18:00–22:00
  • kde: Přírodní zahrada u medláneckého rybníka, za parkovištěm MŠ V Újezdech 5 doleva, Brno-Medlánky, 49°14′33″ s. š., 16°34′14,16″ v. d. (pod opravdu reálnou lípou)
    • případnou nepřízeň počasí (předpověď) přečkáme v zahradním altánu
  • jak se tam dostat:
    • nejbližší zastávka MHD je V Újezdech (linka 65 Technologický park – Řečkovice a zpět; vhodný spoj odjíždí z Technologického parku v 17:50)
    • významnější spojení je na zastávku Medlánky (linky 41 a 71 z Králova Pole, nádraží přes Semilasso; vhodný spoj odjíždí od Semilassa v 17:42)
    • auto lze bezplatně zaparkovat v okolí adresy V Újezdech 5
  • jak zpátky: ze zastávky Medlánky (poslední denní spoj odjíždí ve 22:09, rozjezdová linka N90 jede ve 22:38)

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–21:30 První a tentokrát jediný blok
  • 21:30–22:00 Volný program, uklízení místa

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 8. 6. 2022, 10:42 (CEST)[odpovědět]
  2. Ten den budu na genealogické návštěvě, ale třeba to stihnu. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 8. 6. 2022, 22:34 (CEST)[odpovědět]
  3. --Bazi (diskuse) 8. 6. 2022, 23:42 (CEST)[odpovědět]
  4. Zkusím to, šance tam je. --frettie.net (diskuse) 9. 6. 2022, 08:52 (CEST)[odpovědět]
  5. --Podroužek (diskuse) 9. 6. 2022, 17:27 (CEST)[odpovědět]
  6. Snad to zase vyjde. --Hugo (diskuse) 9. 6. 2022, 18:41 (CEST)[odpovědět]
  7. Po delší době se rád zastavím. — Jagro (diskuse) 12. 6. 2022, 04:15 (CEST)[odpovědět]
  8. Martin Urbanec (diskuse) 14. 6. 2022, 16:03 (CEST)[odpovědět]
  9. LiMr (diskuse) 14. 6. 2022, 18:39 (CEST)[odpovědět]
  10. --Ben Skála (diskuse) 15. 6. 2022, 15:02 (CEST)[odpovědět]
  11. Tradice je tradice, pokusím se aspoň zastavit. --Jirr (diskuse) 15. 6. 2022, 15:28 (CEST)[odpovědět]
  12. Budu tam za 15 minut. --MIGORMCZ (diskuze) 15. 6. 2022, 18:20 (CEST)[odpovědět]


Brněnský wikisraz ve středu 15. června 2022 proběhl od 18:00 do 22:00 podle každoroční tradice pod opravdu reálnou lípou v Přírodní zahradě u medláneckého rybníka v Brně. Zúčastnilo se ho 16 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Ben Skála, Blahma, Harold, Hugo, Jagro, Jirr, Jklamo, Klára Joklová (WMCZ), LiMr, Lucie Schubert (WMCZ), Martin Urbanec, MIGORMCZ, Natálie Schejbalová (WMCZ), Podroužek, Venca24. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Pozitivní trend účasti od jarního obnovení setkávání kulminoval v podobě rekordní účasti, která byla nejvyšší počet za posledních šest a půl roku (poslední větší byl wikisraz 18. listopadu 2015 s 18 účastníky). K vysoké účasti velmi přispěla početná delegace z Prahy, kterou tvořili tam působící zaměstnanci a radní spolku Wikimedia Česká republika (celkem 6 osob). Počasí venkovnímu setkání přálo, bylo slunečno, nejvyšší zaznamenaná teplota toho dne byla 25 °C. Mnoho účastníků si sice s příchodem dalo na čas, ale krátce před sedmou hodinou jsme mohli sraz zahájit seznamovacím kolečkem s nosnou otázkou „tvůj vztah ke vzdělávání“. Mnoho účastníků se vidělo po dlouhé době, nebo vůbec poprvé, takže tento sraz velmi dobře posloužil k propojení virtuálních kontaktů s reálným životem, k sondování nových možností spolupráce i k obroušení hran tam, kde ke správnému hodnocení situace chyběla možnost bezprostřední osobní konfrontace. Spontánně vznikly tři konverzační skupinky, z nichž jedna se zdržovala v okolí grilu (ten byl letos plně vytížen), druhá opodál pod lípou a třetí v altánu, přičemž účastníci se v nich střídali dle potřeby. Moderátor Blahma několikrát zorganizoval skupinovou aktivitu a zajišťoval též realizaci několika dalších aktivit probíhajících individuálně v průběhu celého srazu. Průběh srazu nic nenarušilo a většina účastníků se rozcházela v poklidu až za tmy po dvaadvacáté hodině. Za možnost uspořádání srazu v zahradě děkujeme spolku Občané pro Medlánky.
  • Připomněli jsme si aktuální wikinarozeniny: Před týdnem oslavil 14. wikinarozeniny Bazi, obdržel malou pozornost. Den po srazu 6. wikinarozeniny oslaví T.Bednarz. Podroužek 3. července oslaví 2000 dní (přibližně pět a půl roku) na Wikipedii.
  • Jako jednu z průběžných aktivit na sraz přichystal Blahma hledání „lip“ ukrytých v zahradě. Pátrací hra byla inspirována nedávnou diskuzí na Wikipedii, ve které se rozebíral význam označení diskuzní stránky Wikipedie:Pod lípou a dalších souvisejících tematických diskuzních stránek („lip“ či „stolů“ imaginární hospody Pod Lípou). Nejúspěšnějším hledačem byl LiMr, který objevil všech deset nenápadně příslušnou ikonkou označených stanovišť (kromě několika zjevně umístěných jako Pod lípou a U krbu bylo ostatní nutno hledat s dobrým zrakem nebo podle předmětných souvislostí – např. Oznamovací lípa byla situována na nástěnce u vstupu do zahrady, Technická lípa se nacházela u plastové nádrže s vodou a návrhová lípa u páskou obehnaného záhonku, v němž vyrůstají nové rozmanité rostliny do zahrady). Později během srazu proběhla organizovaná návštěva všech stanovišť, aby si je mohli prohlédnout i méně úspěšní či méně aktivní hledači.
  • Další průběžnou individuální aktivitou byl sběr dat o vzájemných osobních známostech nejaktivnějších wikipedistů. Přítomní měli možnost každý sám za sebe na tabletu vyznačit v tabulce se jmény aktivních wikipedistů ty, s nimiž se někdy osobně setkali. Seznam wikipedistů zahrnoval 389 lidí a vygeneroval ho Blahma podle inovativní metodiky (odrážející návrhy vznesené na předchozích srazech a reflektující potřeby Pavla Bednaříka prezentované na minulém srazu) – prověření uživatelé, kteří na české Wikipedii udělali alespoň 10 editací, zaregistrovali se před alespoň 3 měsíci a editovali v posledních 30 dnech. Sesbíraná data budou vyhodnocena a zpřístupněna zapojivším se účastníkům. Výzkum se podobá již dávno vzniklému projektu Wikipedie:Osobní známosti, který vznikl v Německu, do české komunity ho onehdy pomáhal šířit Packa a dodnes je zřejmě trochu aktivní.
  • Brněnský deník v článku při příležitosti 20 let české Wikipedie mj. uvedl: „Rekordman napsal 35 tisíc článků. Američan Steven Pruitt napsal pro Wikipedii víc než 35 tisíc článků a na svém kontě má i přes 4 miliony editací. Týdeník Time ho v roce 2015 zařadil mezi 25 nejvlivnějších osobností internetu.“ Nabízí se otázka: Kdo je takový náš „český Steven Pruitt“ a měl by být za to náležitě (o)ceněn?
  • Při prohlížení seznamu nejaktivnějších wikipedistů spontánně vznikl vtip: „Na minulý wikisraz přišel CommonsDelinker, byl hodně ukecaný a pořád chtěl něco mazat.“
  • V pozdější fázi srazu Blahma zařadil a odmoderoval pro pobavení zkrácenou verzi tradičního kvízu Jste wikiholik?.
  • Přítomní dostali možnost hádat, kolik procent článků české Wikipedie se „obnoví“ (tj. je alespoň jednou editováno) v průběhu jednoho roku. Odhady se velmi různily, nakonec Blahma sdělil správnou odpověď, kdy podle jeho měření je to aktuálně 68 %, přičemž toto číslo je podobné i na anglické Wikipedii. Za jeden měsíc se promění 11 % článků, za 3 měsíce 28 %, za 6 měsíců 42 %. Za dva roky dozná změny už 86 %, za posledních 5 let bylo změněno 97 % článků a za posledních 10 let bylo změněno 99,9 % článků české Wikipedie. Ve výpočtech nejsou zohledněny změny způsobené změnou v článcích použitých šablon. Nejdéle needitovaným článkem je rozcestník Ford Trimotor (založil Algernon 11. srpna 2007), nejdéle needitovaným ne-rozcestníkem je pak Veličina (systémová dynamika) (založil Hidalgo944), jehož obsahu asi jen málo kdo rozumí. Dosti „zaprášený“ je ale třeba i článek Lyžařský kurz, který během jediného dne v říjnu 2009 po anonymovi zachytil Harold a přepracoval Jagro (oba dnes přítomní), aby v něm ještě na sklonku onoho dne upravil kategorii Honza chodec a od té doby až do dneška se na něj dál nesáhlo. Čtenost článku za posledních sedm měřených let je necelých 2000 zobrazení, tedy 3 lidé za 4 dny. Po prezentaci tohoto faktu na wikisrazu do článku dalšího dne Ben Skála doplnil ilustrační fotografii. Původ výzkumu „zaprášenosti“ článků na Wikipedii je v Blahmově práci na jazykových korpusech Wikipedie, přičemž v této souvislosti Martin Urbanec na sraze podal cennou informaci o tom, že Nadace Wikimedia začala nově zveřejňovat dumpy Wikipedie ve formátu HTML, čímž je potřeba průběžného stahování článků Wikipedie po jednom odstraněna.
  • Blahma informoval (ale nakonec nepromítnul) o nových dílech videosérie 2 minuty s wikipedistou z dílny spolku Wikimedia Česká republika, v jejímž posledním díle byl sám hostem.
  • Příští wikisraz proběhne mimořádně o týden dřív, 13. července, místo bude upřesněno.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 7. 2022, 10:41 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]