Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 10. června 2020

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
27. května 2020
Brněnský wikisraz
10. června 2020
Následující:
22. července 2020

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v červnu 2020 konaný v mimořádném termínu (už druhá středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–20:00 První blok
  • 20:00–21:00 Volný program (jako výše)
  • 21:00–22:30 Druhý blok
  • 22:30–23:00 Volný program (jako výše, pouze však zbude-li čas)

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Protože jsme se na jaře dlouho neviděli, scházíme se znovu už o týden dřív. --Blahma (diskuse) 5. 6. 2020, 00:14 (CEST)[odpovědět]
  2. --Harold (diskuse) 5. 6. 2020, 09:22 (CEST)[odpovědět]
  3. --MIGORMCZ (diskuse) 5. 6. 2020, 10:13 (CEST)[odpovědět]
  4. --Podroužek (diskuse) 5. 6. 2020, 16:59 (CEST)[odpovědět]
  5. --Ben Skála (diskuse) 9. 6. 2020, 12:20 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 10. června 2020 proběhl od 18:00 do 23:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 8 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Albert Sukaný (bez už. jména), Ben Skála, Blahma, Harold, MIGORMCZ, Nesnera, Podroužek, Venca24. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Oproti minulému srazu panovaly již mnohem uvolněnější podmínky a v předním salonku i v hlavním místnosti restaurace opět sedělo množství lidí, zejména účastníků finančních workshopů. Dále platila opatření nařizující používání roušek obsluze a alespoň teoreticky i zákazníkům mimo dobu konzumace za stolem. Restaurace zůstala tentokrát již otevřena až do 23:00, což je ovšem opatřením stanovené maximum, proto jsme byli včas upozorněni, že v onu hodinu již musí být všichni hosté mimo restauraci.
  • Opět mezi nás zavítal Albert Sukaný a proběhly drobné úpravy zápisu z minulého srazu, týkající se výstupů jeho bakalářské práce (data už jsou zpracována a nyní pracuje na textové části práce), ale i dalších minule probíraných témat.
  • V souvislosti s prací Alberta Sukaného využívající analýzu wikitextu představil Blahma přítomným několik databázových dotazů vyhledávajících články podle určitých vlastností v systému Quarry. Struktura databáze MediaWiki je popsána na samostatné stránce.
  • Nesnera projevil hned na začátku srazu zájem o informace ke tvorbě citačních pluginů pro VisualEditor (jsou realizovány systémem Zotero), protože by mohl pomoci s jejich adaptací pro často používané české weby. O něco podobného již se dříve pokoušel Frettie. Vzápětí Nesnera zase odešel.
  • Blahma informoval, že tým vývojářů Wikimedie po pěti letech diskuzí konečně implementoval do softwaru MediaWiki funkci, která umožňuje přispěvateli Wikipedie ztlumit si v Nastavení – Upozornění konkrétní stránky (už dříve též uživatele), při jejichž aktivitě mu nebudou chodit upozornění. Ukázalo se, že tato novinka už proběhla i pod technickou lípou, ale její význam nebyl přítomným z popisu zřejmý. Blahma funkci demonstroval na svém zájmu dostávat upozornění, když někdo z článku odkáže na stránku, kterou on založil („odkaz na vytvořenou stránku“), protože založil články o množství témat, jejichž zmínky v jiných článcích ho zajímají. Zároveň však v průběhu času založil několik velmi intenzivně odkazovaných článků (Souborný katalog České republiky, Moravská církevní provincie) a nechtěl-li přijít o všechna upozornění, musel strpět každý den i několik neužitečných upozornění na nové odkazy na tyto stránky. Úprava softwaru nyní umožňuje umístit vybrané stránky na černou listinu a upozornění jich se týkající nedostávat (obdobně je možno ignorovat upozornění týkající se určitého uživatele).
  • Přítomní byli upozorněni na probíhající nový ročník soutěže Czech Wiki Photo 2020. Zapojit lze fotky pořízené od 1. listopadu 2019 do konce října 2020, kdy zároveň soutěž končí. I protože dosud byla do soutěže přihlášena jediná fotografie, byli přítomní vybídnuti, aby zvážili své zapojení se do soutěže, podobně jako to loni úspěšně udělal MIGORMCZ.
  • Diskutovali jsme vhodnost a kvalitu fotografií vesnic, které evidujeme již jako vyfotografované, a krátce to společně studovali na příkladech. Záměrem je časem nahradit nevhodné fotografie takovými, které lépe ilustrují skutečně obec resp. vesnici jako takovou.
  • Harold upozornil na problematický případ, kdy se (pravděpodobně) osoba, která je tématem článku, snažila z Wikipedie skrýt informace o svých rodinných vazbách na jiné významné osoby, byť tato informace byla již dříve jinde publikována, a dokonce sama šíří alternativní verzi svého rodinného původu.
  • MIGORMCZ upozornil na zajímavá pravidla na povolené podoby uživatelský jmen – mj. v nich sice lze používat znaky různých národních abeced, ale tyto abecedy už nelze navzájem kombinovat.
  • Část programu byla věnována studiu Necyklopedie, která má i ve své české mutaci své zapalené a vtipné přispěvatele. MIGORMCZ tam nedávno přispěl svou fotografií ze hřbitova v Čechách – nabídl ji redaktorovi, který ji použil na konci článku David Rath. Zjistili jsme, že do Necyklopedie přispívají i někteří aktivní wikipedisté, např. Aktron. Povšimli jsme si, že na památné vtipné fotce uživatele ŠJů z obce Noviny pod Ralskem, pořízené již v roce 2007, drží osoba na pozadí vrchu Ralsko v ruce noviny, na jejichž zadní straně je otištěn článek s názvem „Historie z roku 2020“. Tyto noviny a s nimi celá fotografie jsou tedy svým způsobem opět aktuální.
  • Příští wikisraz proběhne 22. července (o týden později než obvykle) u grilu v přírodní zahradě pod naší opravdu reálnou lípou v Brně-Medlánkách.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 7. 2020, 03:38 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]