Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 15. září 2021

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
18. srpna 2021
Brněnský wikisraz
15. září 2021
Následující:
21. října 2021
Brněnští wikipedisté v pracovně Lexical Computing

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v září 2021 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) mimořádně v sídle společnosti Lexical Computing CZ v areálu Fakulty informatiky MU.

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

  • kdy: středa 15. září 2021 v 18:00–23:00
  • kde: Lexical Computing CZ, Fakulta informatiky MU, Botanická 68a, Brno-Ponava, 49°12′34,56″ s. š., 16°35′56,04″ v. d. (místnost č. S509, před vrátnicí vpravo a výtahem do 5. podlaží, tel. 549 49 2294)
  • jak se tam dostat: nejbližší zastávka MHD je Botanická (linka 32 Česká – Srbská a zpět), nedaleko je též zastávka Hrnčířská (linky 1 a 6 směr Řečkovice resp. Královo Pole, nádraží)

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–20:00 První blok
  • 20:00–21:00 Volný program (jako výše)
  • 21:00–22:30 Druhý blok
    • promítání k pizze: zbylé díly pořadu 2 minuty s wikipedistou
    • obšírnější zamyšlení nad neaktuálností Wikipedie a co s ní
    • editační experiment (notebooky s sebou)
    • novinky z Wikimedia ČR
    • problematika „největších hradů“ (Zubštejn)
    • není Thatcher jako Thatcher
    • příští brněnské wikisrazy a účast na nich
  • 22:30–23:00 Volný program (jako výše, pouze však zbude-li čas)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 9. 9. 2021, 13:09 (CEST)[odpovědět]
  2. --Ben Skála (diskuse) 9. 9. 2021, 13:24 (CEST) Tak bohužel, celý večer jsem řešil plynaře, omlouvám se.--Ben Skála (diskuse) 15. 9. 2021, 20:56 (CEST)[odpovědět]
  3. --Harold (diskuse) 9. 9. 2021, 14:45 (CEST)[odpovědět]
  4. --Podroužek (diskuse) 13. 9. 2021, 16:19 (CEST)[odpovědět]
  5. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 13. 9. 2021, 16:27 (CEST)[odpovědět]
  6. --MIGORMCZ (diskuse) 13. 9. 2021, 20:21 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 15. září 2021 proběhl od 18:00 do 23:00 opět mimořádně v sídle společnosti Lexical Computing CZ v areálu Fakulty informatiky MU v Brně. Zúčastnilo se ho 5 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Blahma, Dominikmatus, Harold, MIGORMCZ, Podroužek. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Stránka Wikipedie:Wikinarozeniny byla technicky aktualizována, nyní lze tabulku řadit a rychle se tak dozvědět o blížících se výročích dvou typů. Protože je stránka otevřena všem wikipedistům, zveme i neúčastníky brněnských wikisrazů, aby na ni své wikinarozeniny zaznamenali. Za necelých 14 dnů dle tabulky oslaví své 16. wikinarozeniny Ben Skála, který se však zrovna navzdory očekávání nakonec nemohl tentokrát na sraz dostavit.
  • Část diskuze byla věnována stavbám a záměrům staveb v Brně. Zajímavé jsou zejména objekty, které vznikaly už v době existence Wikipedie a jejichž vznik wikipedisté velmi podrobně monitorovali – až tak, že z toho vzniklo velmi dlouhé pojednání, které je pak v nepoměru vůči zbytku textu článku po dokončení stavby, a někteří si myslí, že by tato „reportáž“ ze stavby měla být po jejím dokončení náležitě pokrácena. Dosti dlouhý článek má už např. Janáčkovo kulturní centrum, kde byly dosud vybudovány jen podzemní garáže, a to má téměř stejnou délku už od září 2016, kdy to byla „jenom díra v zemi“, čehož si povšimli i v diskuzi. Pro mnohé překvapivě má už v příštím roce začít realizace lanové dráhy Pisárky – Bohunice, která se dlouhou dobu jevila být pouze fantazií; Blahma článek nedávno aktualizoval a doplnil i o foto údajné katalánské předlohy lanovky, kde i jiná stavba na pozadí překvapivě připomíná Brno. K dokončení naopak v příštím roce spěje dopravní napojení bohunického kampusu od jihu, a to tramvajovou tratí. Zajímavé je, že na Wikipedii už od vyhlášení zakázky máme článek o této devítisetmetrové odbočce, ale mateřská trať do Starého Lískovce o 11 zastávkách a 5 kilometrech z počátku osmdesátých let na svůj článek dosud čeká (prý proto, že se o ní jakožto o už historické záležitosti dnes hůře shání zdroje).
  • Blahma informoval o tom, že v předvečer 9. výročí požáru kohoutovického pařezu v srpnu v příslušném encyklopedickém článku změnil souřadnice na věrohodnější, vytažené z databáze hasičů, kterými nahradil zpochybněné bez zdroje resp. nanejvýš kruhově zdrojované z Map.cz a Wikipedie, přičemž do Map.cz ty staré nejspíš vložil anonymní uživatel. (Podrobněji viz tamní diskuzi.) Zároveň Blahma i úspěšně nahlásil k odstranění zjevně falešnou fotografii hořícího pařezu, kterou k příslušnému bodu zájmu týkajícímu se této události na Mapy.cz čerstvě nahrál opět jeden z uživatelů.
  • Harold právě dokončil práci na článku Pivovar Moravia, jehož výrobek si i přinesl ke konzumaci, a spojitost s tímto podnikem byla dílem náhody dokonána, když jsme v rámci skupinové procházky – osobního odběru objednané pizzy z nově otevřené pizzerie v docházkové vzdálenosti – míjeli právě místa, kde tento pivovar stával, včetně zachované budovy sladovny na Kotlářské ulici.
  • Během konzumace pizzy jsme si promítli všech pět dílů filmového miniseriálu Anatola Svahilce „Dvě minuty s wikipedistou“ z dílny spolku Wikimedia Česká republika, protože zdaleka ne každý z nás už všechny díly znal.
  • Debata o blížích se volbách do PSP ČR nás přivedla k zajímavému pozorování, že článek o koalici SPOLU založil v prosinci 2020 Frettie překvapivě překladem z angličtiny, protože nejstarší článek o ní skutečně vznikl na anglické Wikipedii, ho napsal uživatel Bedivere.cs, který zjevně přispívá téměř výhradně na anglickou Wikipedii (16 tisíc editací na anglické vs. 9 editací na české Wikipedii, od roku 2009), a to zhusta na česká témata, o nichž i mnohdy zakládá nové články. Takováto činnost je jistě záslužná, byť to může vést i k paradoxním situacím jako je tato a k nezaslouženému nezařazování dotyčného do komunity „českých wikipedistů“. Subkomunita českých přispěvatelů anglické Wikipedie si zaslouží hlubší prozkoumání už dlouho, toto je jeden z příkladů.
  • Blahma pro všechny přítomné a některé další vybrané wikipedisty předem připravil přehled jimi nejvýrazněji editovaných článků české Wikipedie, tj. těch, kde podíl editací dotyčného na celkovém množství bajtových změn v editační historii článku je nejvyšší, v optimálním případě 100 %. Ty články s nejvyšším podílem, které navíc obsahují geografické souřadnice, vizualizoval na mapě. Přítomní pak postupně hádali, která mapa patří kterému wikipedistovi. Zajímavostí bylo, že hlavní oblasti aktivity wikipedistů Frettie, Harold a Pernak1 na sebe pěkně navazují a společně pokrývají oblast zasahující skoro celý kraj Vysočina a navazující Jihomoravský kraj. Při vzpomínání na staré články, které jsou téměř jen díly jednoho z nás, si Dominikmatus připomněl článek Kostel Všech svatých (Přeskače), ve kterém popsal prý snad všechno možné, co se jen o tom kostele dalo napsat. Podobně ulice Tomešova už je prý také prakticky „hotový článek“.
  • Znovu se otevírá téma stále větší nutnosti přefotografovat pro Wikipedii mnohá místa v Brně, která už změnila svou podobu: Dominikánské náměstí (nově bez aut), Kostel svatého Tomáše (bez přichystané dlažby), Hotel Avion (kvalitnější úvodní fotka, po rekonstrukci). Chybí články Palác Convalaria či Etážový lom Hády. A AZ Tower změnil jméno a je z něj N Tower.
  • Shodli jsme se na tom, že zobrazovat „(LAU 1)“ resp. „(NUTS 3)“ za jmény okresu resp. kraje v infoboxu obce je zbytečné, když je to vlastně už vlastnost toho konkrétního okresu či kraje a lze to v případě potřeby snadno zjistit prokliknutím se na článek o tom okresu/kraji. (Navíc se tato hodnota dá už i přímo odvodit z hned nahoře zobrazované hodnoty „LAU 2 (obec)“, v jejímž případě jde o vlastnost přímo té které obce, takže zobrazování této hodnoty nerozporujeme).
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 10. 2021, 03:28 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]