Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 20. prosince 2023

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
15. listopadu 2023
Brněnský wikisraz
20. prosince 2023
Následující:
17. ledna 2024

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v prosinci 2023 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) mimořádně v sídle společnosti Lexical Computing CZ v areálu Fakulty informatiky MU.

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

volnější než obvykle:

  • ochutnávka vánočního cukroví z vlastních zásob (přineste a podělte se)
  • nedávné wikinarozeniny
  • 19:00 společná objednávka pizzy (nejspíše odsud včetně dovozu)
  • (předběžné) vyhodnocení dotazníku (ankety) o brněnských wikisrazech
  • promítání k pizze: nová série pořadu 2 minuty s wikipedistou a další letošní videa z dílny Wikimedia ČR
  • průzkum zájmu o účast na Wikimanii 2024 v Polsku (uzávěrka stipendií už 18. prosince, tj. ještě před srazem!)
  • bude poslední vesnice vůbec ještě nafocena v roce 2023?
  • bilancování uplynulého roku, přehled proběhlých akcí (vč. srazů)
  • zpětná vazba k proběhlému Setkání s pamětníky založení české Wikipedie, návazné činnosti
  • Wikicesty
  • příští ročník brněnských wikisrazů

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 11. 12. 2023, 13:07 (CET)[odpovědět]
  2. Pokusím se (ale spíš asi ne) --frettie.net (diskuse) 11. 12. 2023, 15:12 (CET)[odpovědět]
  3. --Podroužek (diskuse) 11. 12. 2023, 19:05 (CET)[odpovědět]
  4. --Harold (diskuse) 11. 12. 2023, 19:28 (CET)[odpovědět]
  5. --LiMr (diskuse) 15. 12. 2023, 14:27 (CET)[odpovědět]
  6. Pizza margherita, per favore. --Venca24 (diskuse) 15. 12. 2023, 22:29 (CET)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 20. prosince 2023 proběhl od 18:00 do 24:00 v kanceláři společnosti Lexical Computing CZ v budově Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně. Zúčastnilo se ho 6 wikipedistů. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Pro obsazenost restaurací v předvánočním období proběhl tento poslední wikisraz roku v již známém prostředí kanceláře v budově Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně-Králově Poli. Pro účastníky bylo připraveno drobné občerstvení poskytnuté ze tří zdrojů, včetně vánočního cukroví přineseného na ochutnání přímo jednotlivými účastníky. Kromě toho jsme si v 19:00 na vlastní náklady hromadně objednali pizzu (5 ks). Po organizátorovi první účastník dorazil až v 18:30, další dva krátce po něm. Jiní dva účastníci podle předem obdržené informace dorazili až okolo 20:00.
  • Několik dní před wikisrazem byli obesláni účastníci srazů v uplynulém roce z jižní Moravy a pravidelnější s žádostí o vyplnění dotazníku s názory na průběh brněských wikisrazů. Na tomto sraze už došlo ke skupinovému pročítání zatím ještě předběžných výsledků a jisté reflexi. Řešili jsme, jestli není formát pravidelných setkání v restauraci už vyčerpán; zaujala myšlenka dát každému srazu samostatné téma a tak zaujmout, spíše než zaujmout snižováním frekvence a tedy zvýšením exkluzivity. Informace získané z dotazníků poslouží při plánování dalších wikisrazů.
  • Součástí rozesílaného e-mailu byla i výzva k donahrání fotek pořízených na wikisrazech v uplynulém roce. Motivací pro ty, kdo tak učiní, měl být podíl na sladké odměně. Přestože následným dotazováním bylo zjištěno, že existují wikipedisté, kteří takové fotky pořídili, ale ani výzva je nakonec nemotivovala k nahrání, protože dohledat a připravit fotky k nahrání je prý pro ně momentálně obtížné. Jediný, kdo v rámci výzvy fotky z posledního roku srazů nahrál, byl Blahma.
  • Vrátili jsme se ještě k akci v Praze k 70. narozeninám Miroslava Malovce a s představením knihy o zrození Wikipedie. Akci jsme nemuseli víc přibližovat, protože všichni účastníci srazu byli i na ní. Dořešilo se účtování společné cesty na akci. Prohlíželi jsme si zdařilé fotografie pořízené na akci (Janbery). Právě v těchto dnech o ní vyšel článek na blogu Wikimedia ČR.
  • Podroužek přinesl ukázat a rovnou i sám použil a dalším dvěma účastníkům zapůjčil nové ChromeBooky, které dostal k dispozici pro pořádání brněnského klubu Wikipedie.
  • Aktuality: Blahma bude za pár dní slavit 7000 dní působení na Wikipedii a po akci v Praze si aktualizoval uživatelskou stránku včetně fotografie. Podroužek bude mít 10. ledna 2024 7. wikinarozeniny. Účastníkům srazu zasílají pozdrav Radek Linner a Filip Havlíček. Věděli jste, že LiMr je (na esperantské Wikipedii) nejen správce, ale i byrokrat?
  • Blahma s LiMrem a Vencou24 krátce řešili probíhající návrh o odvolání spráce esperantské Wikipedie za jeho proruské postoje při editování, Blahma byl vyzván k uzavření sporu.
  • Blahma představil jím aktualizovaný graf vývoje počtu aktivních editorů české Wikipedie. Ukázalo se, že po covidové pandemii zůstal počet vyšší, nyní asi 100 lidí edituje alespoň 100× měsíčně. V návaznosti nato Blahma česky představil novou esej z anglické Wikipedie o tom, kolik nových editorů se musí zaregistrovat, aby se jeden z nich aktivitou vyrovnal aktivnímu wikipedistovi, který projekt opustil (z důvodu vyhoření, smrti apod.). Zdá se, že nikdo z nás tu ještě nepůsobil dost dlouhou dobu (25 let) potřebnou dle tamního odhadu na to, aby se během ní objevil někdo jiný, kdo nás časem se stejnou vervou vystřídá. Venca24 projevil zájem lokalizovat tento výpočet do prostředí české a/nebo esperantské Wikipedie.
  • V 19:43 byla doručena objednaná pizza, k jídlu jsme si promítali nové díly (třetí sérii) pořadu „2 minuty s wikipedistou“ z dílny Wikimedia ČR.
  • Kolem osmé hodiny, když už jsme jedli pizzu, dorazil Venca24 s překvapivým hostem – poctil nás svou návštěvou sám nedávný oslavenec Miroslav Malovec, který se právě s Vencou24 zúčastnil obdobné oslavy v Klubu esperantistů Brno a ještě se po ní zajel podívat k nám, byť to pro něj byla zajížďka. Zdržel se přibližně hodinu, zapojil se do diskuze o nahrazování wikipedistů, vzpomněl některé další skutečnosti související se založením a rozvojem české Wikipedie, vyměnili jsme si drobné dárečky, pořídili skupinovou fotografii a poté už odjel, zatímco ostatní wiķipedisté setrvali až do konce srazu. Tato předem neohlášená návštěva účastníky příjemně překvapila a potěšila.
  • Z pěti přítomných si čtyři podali žádost o stipendium na setkání Wikimania 2024 (Blahma, LiMr, Podroužek, Venca24). Navzájem jsme si pro inspiraci i faktické poučení předčítali své přihlášky, ve kterých hlavním cílem bylo popsat své aktivity ve hnutí Wikimedią za poslední rok.
  • Harold na grafu editací za měsíc ukázal, jak velmi se v listopadu 2022 projevilo hromadné přejmenování kategorií Narození a Zemřelí + rok na čitelnější verzi (ovšem totéž už nebylo důsledně uděláno u jiných podobně nazvaných kategorií). LiMr uvedl jako zajímavost, že při robotickém vytváření analogických kategorií narození a úmrtí omylem založil na esperantské Wikipedii analogií kategorii „Narození při autonehodách“.
  • Venca24 informoval, že web Svetķreativity.cz pravidelně používá jeho fotografii svíček (původně z doby úmrtí Václava Havla) jako ilustrační (a přiznává mu licenci a autorství) pokaždé, když někdo umře: příklad
  • Bavili jsme se o možnosti vytáhnout cílenou aktivitou českou verzi projektu Wikicesty z Wikimedia Incubatoru, kde je nyní. Je to jediný projekt Nadace Wikimedia, který neexistuje v české verzi. Několik přítomných souhlasilo, že se přidají ke snaze o jeho budování, s vyhlídkou na možné pozdější další budování s využitím evropských fondů. Diskuze navazuje na diskuzi v autě cestou na akci do Prahy a pak skupinovou diskuzi za účastí wikipedisty KuboFa během wikisrazu po akci.
  • Z polských vtipů o Wikipedii zaujal zejména tento (český překlad Blahma): „Žij tak, aby až umřeš, došlo na stránce Wikipedie:Zemřelí wikipedisté k editačnímu konfliktu.“
  • Příští wikisraz proběhne v pravidelném termínu 17. ledna 2024.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse)

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]