Wikipedie:Kdy bude nafocena poslední vesnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo projektu Foto českých obcí

WikiProjekt Foto českých obcí (FČO) byl spuštěn 18. července 2009, kdy už na české Wikipedii existovaly články o všech obcích (těch je v Česku v roce 2022 celkem 6 254). Asi za rok vznikly i články o všech evidenčních částech obcí (pro zjednodušení dále jen „vesnice“), kterých je celkem asi 15 100. K většině těchto článků ale chyběly fotografie, což motivovalo wikipedisty začít takové fotografie pořizovat a do Wikipedie nahrávat – ať už v rámci svých osobních cest, nebo během cílených výprav.

Za prvních pět let se podařilo nafotit asi polovinu českých vesnic, po dalších pěti letech už podíl nafocených vesnic činil 95 %, nicméně ani po více než 13 letech ještě nebylo dosaženo cíle projektu FČO, tedy aby každá česká obec a její část měla u článku na Wikipedii svou svobodnou fotografii. K přitáhnutí pozornosti k tomuto tématu a k uspíšení dosažení tohoto cíle byla vyhlášena tato neformální soutěž v tipování, kdy bude nafocena poslední vesnice.

Soutěž se svým principem podobá tipování jubilejních článků a pokud není řečeno jinak, platí pro ni i obdobná pravidla.

Cílem soutěže je trefit se svým tipem co nejblíže k vítězné hodnotě v jedné ze dvou tipovacích kategorií:

  1. Chvíle, kdy bude nafocena poslední chybějící část obce (1. kategorie) a
  2. Název této poslední nafocené části obce (2. kategorie).

Vítězem soutěže se stává ten účastník, jehož tip v 1. kategorii je co nejblíže skutečné chvíli dosažení vyhlášeného milníku. Účastníkům je dovoleno výsledkům soutěže napomáhat, zejména pořizováním a nahráváním fotografií těch částí obce, které jsou dosud bez fotografie.
Ve 2. kategorii se vítězem stává ten účastník, který správně identifikoval poslední nafocenou vesnici; není-li žádný takový, tak ten, který tipoval vesnici ležící od té skutečně poslední geograficky nejblíže.
Vítězem speciální 3. kategorie se stává autor první nahrané fotografie dokumentující poslední zbývající dosud nenafocenou vesnici – tedy té, jejímž nahráním bylo milníku dosaženo.

Tipování bude uzavřeno, když nenafocenost klesne na posledních 20 zbývajících vesnic.

Rozhodující pro stanovení „(ne)nafocenosti“ jednotlivých vesnic jsou dotazy do Wikidat přístupné na konci stránky Najdi si na Wikipedii nenafocené vesnice. V případě sporů o (ne)nafocenost rozhoduje wikipedista Harold, který už od roku 2016 aktuální čísla jednou měsíčně promítá přímo do odkazovaného přehledu. V případě sporů o pravidla a vyhodnocení soutěže rozhoduje wikipedista Blahma, který ji vyhlásil 4. prosince 2022 a vyhrazuje si právo v případě nutnosti její pravidla dodatečně upravovat. V okamžiku vyhlášení zbývalo 62 nenafocených vesnic.

Poznámka ke kvalitě fotografií: Vyhlašovatel soutěže si je vědom toho, že zdaleka ne všechny formálně již „nafocené“ vesnice splňují většinovou představu wikipedistů o tom, jak by správná fotodokumentace vesnice na Wikipedii měla vypadat. Pro jednoznačnost pravidel se však tato soutěž přidržuje formálního kritéria existence byť i jen jedné fotografie, přiřazené k příslušné datové položce na Wikidatech. Na podrobnější analýzu kvality profocenosti jednotlivých míst a pro případné návraty do nich a rozšiřování či aktualizace fotodokumentace bude určitě po dosažení kýženého cíle času dost. Projekt na to vlastně už tak trochu i existuje.

Nápověda: Pokles počtu nenafocených vesnic v letech 2016–2019. Více dat

Vítěz 1. kategorie si může dát do svého uživatelského prostoru Řád mistra tipovače 1. kategorie.

Vítěz 2. kategorie si může dát do svého uživatelského prostoru Řád mistra tipovače 2. kategorie.

Vítězi 3. kategorie bude, symbolicky i za všechny další účastníky projektu, udělen Rozšiřovatelův řád (s podtitulem „Řád vesnického dojížděče“).

Tipování bylo uzavřeno 17. srpna 2023, neboť předchozího dne klesl počet nenafocených vesnic pod 20.

2022[editovat | editovat zdroj]

2023[editovat | editovat zdroj]

2024[editovat | editovat zdroj]

2025[editovat | editovat zdroj]

Související stránky[editovat | editovat zdroj]