Wikipedista:Blahma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marek Blahuš (Blahma)
Marek Blahuš v roce 2023
Marek Blahuš v roce 2023
7123 dní redaktorem Wikipedie
Tento uživatel působí v moravské metropoli Brně.
Tento uživatel bydlí ve Šlapanicích u Brna.
Tento uživatel pochází z královského města Uherské Hradiště.
Tento uživatel je členem a zaměstnancem spolku
Wikimedia Česká republika.
Tento uživatel byl tvůrcem WikiProjektu
Česko-slovenská Wikipedie
.
Tento uživatel byl studentem, zaměstnancem a wikipedistou Masarykovy univerzity.
Tento uživatel napsal knihu o české Wikipedii.
Tento uživatel , kde v Kohoutovicích hořel pařez.
Ty
>
Vy
Tento uživatel preferuje mezi wikipedisty tykání. Vyká vám a vykejte vy jemu jen tehdy, pokud už si vykáte mimo Wikipedii nebo pokud má komunikace pracovní charakter.
Tento uživatel je katolík.
Babylon – informace o uživateli
cs-N Tento uživatel je rodilý mluvčí češtiny.
eo-5 Ĉi tiu uzanto estas profesia parolanto de Esperanto.
en-3 This user has advanced knowledge of English.
de-3 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf hohem Niveau.
tok-3 jan ni li sona pona e toki pona.
es-2 Este usuario tiene un conocimiento intermedio del español.
pl-2 Ten użytkownik posługuje się językiem polskim na poziomie średnio zaawansowanym.
nl-2 Deze gebruiker heeft basiskennis van het Nederlands.
fr-1 Cet utilisateur dispose de connaissances de base en français.
ru-1 Этот участник владеет русским языком на начальном уровне.
la-1 Hic usor simplici lingua Latina conferre potest.
hu-1 Ez a szerkesztő alapszinten beszéli a magyar nyelvet.
eu-1 Erabiltzaile honek oinarrizko mailan lagun dezake euskaraz.
sk-3 Tento užívateľ má pokročilé znalosti slovenčiny.
Wikipedisté podle jazyka

Jmenuji se Marek Blahuš, mám 37 let, žiji ve Šlapanicích u Brna a zajímám se o informatiku, jazyky (obzvláště esperanto), genealogii a regionální historii (zejména rodného Uherskohradišťska). Na Wikipedii působím pod přezdívkou Blahma.

O mně[editovat | editovat zdroj]

Vzdělání a zaměstnání[editovat | editovat zdroj]

Jsem absolventem Fakulty informatiky Masarykovy univerzity se specializací zpracování přirozeného jazyka a od roku 2017 pracuji jako programátor ve společnosti Lexical Computing, působící při této fakultě, jejímž hlavním produktem je korpusový manažer Sketch Engine. V letech 2011–2019 jsem byl na Masarykově univerzitě zaměstnán jako technik na Centru jazykového vzdělávání a v letech 2015 a 2016 jsem působil rovněž jako první český wikipedista rezident na tiskovém odboru rektorátu v rámci spolupráce Masarykovy univerzity s Wikipedií (to dále vykonávám jako čestnou funkci). V letech 2019–2022 jsem se na filozofické fakultě podílel na tvorbě jazykového korektoru pro češtinu.

Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

Do Wikipedie přispívám od roku 2004, a to zpočátku do její verze v esperantu, od roku 2012 pak zejména do české Wikipedie. V obou verzích mám práva správce a příležitostně tvořím různé nástroje a analýzy (patří mi robotický účet BlahmaBot). V letech 2013–2021 jsem provozoval WikiProjekt Česko-slovenská Wikipedie, v jehož rámci bylo přeloženo přes 14 tisíc encyklopedických článků mezi češtinou a slovenštinou.

Jsem autorem publikace Jak se zrodila česká WIkipedie mapující nejstarší dějiny české Wikipedie, jejího zrodu a kontextu, v němž vznikla – protože jsem se cítil být k tomu svými znalostmi a schopnostmi v mnoha ohledech předurčen, napsal jsem ji a vydal prostřednictvím Wikimedia Česká republika v prosinci 2023 s věnováním zakladateli Miroslavu Malovcovi k 70. narozeninám.

Wikipedisté[editovat | editovat zdroj]

V březnu 2012 jsem se v Brně poprvé zúčastnil osobního setkání českých wikipedistů. Od února 2015 tyto tzv. brněnské wikisrazy sám vedu, konají se zpravidla třetí středu v měsíci a jsou všeobecně považovány za nejkvalitnější svého druhu v Česku.

Mimo pravidelných setkání se za tu dobu brněnské wikikomunitě podařilo zorganizovat i několik akcí, např. uspořádat dvě Wikikonference (2014, 2016), zasadit vlastní lípu (2016), jako první vyfotografovat všechny vesnice v kraji (2017), zavést v Česku koncept klubů Wikipedie (2016), přispět ke stoletému výročí České astronomické společnosti (2017) či Českého rozhlasu (2023) nebo zjistit (a zmedializovat), kde v Kohoutovicích hořel pařez (2022).

Wikimedia[editovat | editovat zdroj]

V hnutí Wikimedia jsem od roku 2012 členem a od roku 2016 zaměstnancem spolku Wikimedia Česká republika. V esperantském prostředí podporuji Wikipedii jakožto zakládající člen uživatelské skupiny ELiSo / Wikimedia EO (Esperanto a svobodné znalosti) a někdejší člen vedení organizace Edukace@Internet.

Zúčastnil jsem se mezinárodních konferencí Wikimania 2011, 2013 a 2016, Wikimedia Conference 2014, středoevropského setkání Wikimedie 2013, jednorázové Esperantské Vikimanie v roce 2011 a zejména pak v letech 2012–19 všech ročníků domácí Wikikonference. Tu jsem v roce 2014 přivedl do Brna a osobně organizoval, což se zopakovalo v roce 2016; v letech 2017–19 jsem tuto akci moderoval; do programu v roce 2023 jsem přispěl na dálku.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

V letech 2013–2022 jsem působil v Akademii esperanta. Patřím k zakládajícím členům Společnosti pro genetickou genealogii. Jsem ženatý a mám tři děti.

Prohlášení wikipedisty[editovat | editovat zdroj]

Prohlášení o střetu zájmů podle podmínek užití projektů Wikimedia:

Příspěvky do české Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

Mapy Google OpenStreetMap
uliční satelitní standardní terénní
všechno všechno všechno všechno
jen sídla jen sídla jen sídla jen sídla

Jak to bylo s Heyrovským…[editovat | editovat zdroj]

S přispíváním do Wikipedie jsem začal už v roce 2004, a to neskromně: vytvořením článku o jednom ze dvou českých nositelů Nobelovy cenyJaroslavu Heyrovském 14. prosince 2004. Toho druhého – Jaroslava Seiferta – už jsem nestihl, i když svou úplně první editaci jsem udělal ještě před vznikem článku o něm, a sice v článku Polabština28. října 2004.

Na českou Wikipedii jsem se ale dostal prostřednictvím esperantské Wikipedie, kde jsem editoval už 25. října 2004 (Spiritismo). Ovšem s těmi nositeli Nobelových cen to vlastně nebyl žádný úmysl – o Heyrovském jsem si četl cíleně, za dva dny jsem totiž měl převzít Cenu Nadačního fondu jeho jména; a protože v češtině tehdy o akademiku Heyrovském ještě neexistoval článek(!), přeložil jsem do ní ten anglický, který prý úplně původně pochází z polštiny (8. března 2002, autorem byl Kpjas).

…a jak s Entropou[editovat | editovat zdroj]

V lednu 2009 jsem byl na výměnném studijním pobytu na Katolické univerzitě v Lovani, což mi dalo možnost zúčastnit se 15. ledna 2009 slavnostního odhalení plastiky Entropa vytvořené Davidem Černým v rámci českého předsednictví Rady Evropské unie. Vstupní hala budovy Justus Lipsius byla plná novinářů a příštího dne noviny po celém světě zaplnily fotografie tohoto kontroverzního díla; já jsem byl ale asi jediný na světě, kdo své pořízené fotografie ještě téhož večera poskytl pod svobodnou licencí (fotku horší kvality, jenom přes sklo, jsem udělal a nahrál vlastně už v předvečer akce). Soudě podle návštěvnosti, která šla jenom v lednu ke 100.000, se Entropa nečekaně stala mým nejpopulárnějším dílem vůbec (nejen fotografickým).

Tehdy jsem ale prožil současně i své první setkání se svobodou panoramatu, která tehdy v Belgii bohužel neplatila [v roce 2016 začala platit!], takže česká Entropa paradoxně nemohla na českou Wikipedii (ani na Commons) a čtenáři mohli její obrázek najít jenom v anglickém článku (jako fair use). Ten jsem v předvečer spuštění částečně přeložil do esperanta a tím pro tento jazyk získal zajímavou publicitu (doloženou citacemi na internetových fórech), protože kromě něj a lucemburštiny neexistoval v době spuštění článek v žádné další verzi – dokonce i ten český jsem musel nakonec sám založit.

Ocenění komunitou české Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

Wikivyznamenání 1. stupně
(„Železná hvězda kvalitního wikipedisty“)
„Wikikytička“ za pomoc s přípravou WLM „Řád České republiky“
Wikivyznamenání 1. stupně („Železná hvězda kvalitního wikipedisty“)
Wikivyznamenání 1. stupně („Železná hvězda kvalitního wikipedisty“)
Vážený pane kolego, uděluji Vám toto vyznamenání za to, že jste dovedl heslo Esperanto mezi Nejlepší články české Wikipedie. Děkuji Vám a přeji i dále hodně tvůrčí radosti. Srdečně, --Ioannes Pragensis 21:08, 20. 12. 2007 (UTC)
Wikikytička
Wikikytička
Ahoj, chtěl bych ti poděkovat za doplňování/úpravy seznamu Wiki miluje památky. --Limojoe (diskuse) 1. 9. 2012, 14:32 (UTC)
Řád České republiky
Řád České republiky
Uděluji ti „Řád České republiky“ za vylepšení šablony pro editaci památek v Česku ve Visual Editoru. --Limojoe (diskuse) 20. 11. 2013, 21:57 (UTC)
„Wikikytička“ za aktualizaci grafu vývoje počtu článků „Řád česko-slovenské vzájemnosti“ „Řád obránce Wikipedie“
Wikikytička
Wikikytička
Díky za aktualizaci grafu vývoje počtu článků na České Wikipedii. --Byrnjolf 15. 1. 2014, 13:20 (UTC)
Řád česko-slovenské vzájemnosti
Řád česko-slovenské vzájemnosti
Nepřeložil jsi sice ještě 100 článků... ale kolik z toho více než 1000 by jich bylo přeloženo bez Tebe? Zasloužíš si ten řád nejvíc, za to, že jsi projekt dokázal rozjet a vdechnout mu život. --Ivannah (diskuse) 27. 1. 2014, 10:10 (UTC)
Řád obránce Wikipedie
Řád obránce Wikipedie
Nikdo jiný to dosud neudělal, a tak se toho při rekapitulaci letošního roku chápu sám. Za organizaci první brněnské Wikikonference v listopadu 2014 si dovolím udělit Ti, Marku, Řád obránce Wikipedie. Díky za to! --Bazi (diskuse) 30. 12. 2014, 13:22 (CET)
„Řád Wikiklanu“ „Řád vstřícného wikipedisty“ „Řád Matky Televize“
Řád Wikiklanu
Řád Wikiklanu
Řád Wikiklanu za velké množství uživatelů, kterým jsi ukázal cestu na Wikipedii. Společně s ním Ti děkuji za Tvou práci, Tvé vize, i Tvé schopnosti, díky kterým rozšiřuješ řady kolegů editorů. --Martin Kotačka (diskuse) 19. 11. 2015, 15:56 (CET)
Řád vstřícného wikipedisty
Řád vstřícného wikipedisty
Milý Blahmo, tento řád ti náleží za nezdolnou ochotu pomáhat nováčkům a řešit s nimi úskalí spojená s učením se editování na Wikipedii. Děkuji. --Hana Kašpaříková 23. 3. 2016, 13:19 (CET)
Řád Matky Televize
Řád Matky Televize
Za popularizaci Wikipedie v televizi, konkrétně v pořadu Dobré ráno, udělil Whitesachem (diskuse) 21. 1. 2019, 19:49 (CET)
„Wikikytička“ za pomoc při začátcích na Wikipedii Ducháčkův řád „Wikikytička“ za zpracování dějin zrodu české Wikipedie
Wikikytička
Wikikytička
Díky moc za pomoc při obnově hesla a v začátcích na Wikipedii. --F.ponizil (diskuse) 12. 2. 2019, 11:32 (CET)
Ducháčkův řád
Ducháčkův řád
Za dlouhodobé a pravidelné organizování ukázkových brněnských wikisrazů, kdykoliv to pandemická a jiná situace dovoluje, udělil V0lkanic (diskuse) 29. 4. 2023, 23:11 (CEST)
Wikikytička
Wikikytička
Díky moc Díky moc za něco podobného, fascinující souhrn. :) Naprosto nevhodně Tě tímto ponoukám, abys napsal kroniku celé české Wikipedie a oficiálně ji někde nechal vydat! :D Mohlo by to nést podtitul „Od nuly až k půl milionu“, aby to bylo nějak rozumně ohraničeno. :D --OJJ, Diskuse 12. 12. 2023, 11:47 (CET)

Galerie: S Wikipedií…[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Já jako wikipedista[editovat | editovat zdroj]

  • PODEŠVA, Pavel. Hořící pařez proslavil brněnské Kohoutovice. Brněnský deník. Vltava Labe Media a.s., 2022-08-19, čís. 193, s. 3. 
  • PODEŠVA, Pavel. 10 let od Hořícího pařezu: legendární článek Rovnosti je v Mapách i na Wikipedii. Brněnský deník [online]. 2022-08-17 [cit. 2022-08-19]. Dostupné online. 
  • SVAHILEC, Anatol. 2 minuty s wikipedistou: Marek Blahuš (S2E5) [online]. Wikimedia Česká republika, 2022-06-08 [cit. 2023-12-19]. Dostupné online. 
  • ZELENÁ, Lucie. Na Wikipedii byla invaze ještě dřív než na Ukrajině. „Psaní je můj příspěvek ve válce s Putinem,“ říká český autor. Deník N [online]. N media a. s., 2022-04-16 [cit. 2022-04-17]. Dostupné online. Odemčená verze [1]. 
  • PÍHOVÁ, Dominika. Z nedůvěryhodného zdroje v premiantku: Wikipedie slaví 20 let. Deník N [online]. 2021-01-15 [cit. 2021-01-15]. Dostupné online. 
  • PEJCHLOVÁ, Martina. Nekritizuj, opravuj. A pozor na názory. MF DNES, Brno a jižní Morava. MAFRA, 2021-01-29, s. 12. Dostupné online. 
  • Dobré ráno: Všeználek [online]. Brno: Česká televize, 15. 1. 2019 [cit. 2019-01-23]. Rozhovory o Wikipedii s Markem Blahušem, stopáž 14:16, 39:51, 01:14:40, 01:54:04 a 02:22:12. Dostupné online. 
  • KOVÁŘOVÁ, Veronika. Nosila milenka Mendelovi hrách? I to kontroluje internetový hlídač. iDnes.cz [online]. MAFRA, a. s., 22. listopadu 2015 [cit. 2015-12-08]. Vyšlo též 14. 11. 2015 v Mladé frontě DNES Brno a jižní Morava na str. 19 a téhož dne v celostátním vydání na str. 5 ve zkrácené podobě pod názvem „Univerzita najala muže, který hlídá Wikipedii“. Dostupné online. 
  • KUBOVÁ, Barbora. Svobodné informace jsou pro každého / Pro získání základního vhledu je nenahraditelná, říká mladík o Wikipedii. Brněnský deník. 15. 9. 2015, čís. 216, s. 1. Dostupné online [cit. 2015-09-16]. ISSN 18020887. 

Já o Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]