Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 16. září 2020

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
19. srpna 2020
Brněnský wikisraz
16. září 2020
Následující:
19. května 2021

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v září 2020 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) mimořádně v sídle společnosti Lexical Computing CZ v areálu Fakulty informatiky MU.

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–20:00 První blok
  • 20:00–21:00 Volný program (jako výše)
  • 21:00–22:30 Druhý blok
  • 22:30–23:00 Volný program (jako výše, pouze však zbude-li čas)

(bude doplněno)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 16. 9. 2020, 13:41 (CEST)[odpovědět]
  2. S omluvou, opět v práci. --Bazi (diskuse) 16. 9. 2020, 14:24 (CEST)[odpovědět]
  3. --Harold (diskuse) 16. 9. 2020, 14:31 (CEST)[odpovědět]
  4. --Venca24 (diskuse) 16. 9. 2020, 16:00 (CEST)[odpovědět]
  5. --Podroužek (diskuse) 16. 9. 2020, 16:03 (CEST)[odpovědět]
  6. nakonec jsem tam přišel. --MIGORMCZ (diskuse) 17. 9. 2020, 17:45 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 16. září 2020 proběhl od 18:00 do 23:00 opět mimořádně v sídle společnosti Lexical Computing CZ v areálu Fakulty informatiky MU v Brně. Zúčastnilo se ho 6 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Blahma, Frettie, Harold, MIGORMCZ, Podroužek, Venca24. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Sraz se konal v době po létě se v Česku znovu rozjíždějící pandemie covidu-19, pro kterou restaurace Baroko dosud neobnovila plně provoz. Po předchozím průzkumu zájmu mezi pravidelnými účastníky bylo většinovým zájmem rozhodnuto sraz uspořádat, a to ve stejných náhradních prostorách jako v srpnu – v sídle společnosti Lexical Computing CZ v budově FI MU. Kontakt s provozním restaurace Baroko dále trvá, mezi zamítnutými návrhy bylo i uspořádat tam tento sraz v jiný den týdne, kdy na rozdíl od středy otevřeno i večer mají. Hned dva wikipedisté se svou účastí váhali kvůli podezření na infekci covidem v jejich okolí, nakonec se z tohoto důvodu omluvil jeden a omluvy z jiných důvodů zaslali další tři.
  • Blahma upozornil, že na Moravě už chybí vyfotografovat jen dvě vesnice, aby tam byly všechny obce a jejich části na Wikipedii pokryté. Jde o jednu „díru u Hanušovic“ (zároveň poslední zbývající v Olomouckém kraji) a jednu moravskou enklávu ve Slezsku (na Osoblažsku). Frettie dodal, že právě dofotografoval poslední dvě chybějící vesnice v kraji Vysočina, jen ještě musí fotografie zpracovat. Harold jako již obvykle při příležitosti srazu aktualizoval vývoj a ve shrnutí editace zároveň určil „skokana měsíce“ na stránce s přehledem nafocenosti. Přítomné zarmoutil utichlý zájem o projekt Foto českých obcí právě v době, kdy tento začíná konečně po letech dosahovat svého stanoveného cíle (tj. mít ke každé vesnici alespoň jednu svobodnou fotografii k ilustraci článku na Wikipedii). Korespondencí s Jakubem Holzerem (WMČR) Blahma zjistil, že tento má na starosti jen nový projekt Fotíme Česko, kde se fotografované položky příliš nerozlišují podle typu, a že Mediagrant, v rámci nějž se fotografovala jednotlivá témata, už dožívá a za projekt FČO jsou zodpovědní ti, kdo ho dříve vedli, jen jakožto dobrovolníci. Bohužel texty i statistiky na stránce projektu nebyly již dlouho aktualizovány a ani v posledních výročních zprávách spolku Wikimedia ČR se o postupu tohoto snažení neobjevily žádné aktuality (přitom v minulosti projekt nechyběl snad v žádné).
  • Čerstvě byla vyhlášena Wikiexpedice Plzeň-sever, která proběhne 26.–28. září, pořádá Aktron, zúčastnit se z nás plánuje MIGORMCZ.
  • Albert Sukaný bude brzy obhajovat svou bakalářskou práci Analýza diskuzních příspěvků z české Wikipedie, k níž obdržel velmi dobré odborné posudky, z nichž ten od vedoucí práce i výslovně vyzdvihuje „diskuze a prezentace s brněnskými wikipedisty“. Texty posudků je po proběhnutí obhajoby možné číst na uvedené adrese i veřejně, stejně jako text práce samotné.
  • Blahma odhalil jako další studnici poznání časných dějin české Wikipedie historii stránky Diskuse k Wikipedii:Wikipedisté. V této diskuzi se např. až do dnešních dob zachovala replika vztahující se k tomu, že raný překlad české Wikipedie byl pořízen z esperanta a slovo „wikipedista“ je tak inspirované tímto jazykem (kde se používá výraz „vikipediisto“) a dokonce se v počátcích i česky psalo se dvěma „i“, takže „wikipediista“ (od „Wikipedi(e)“ + „-ista“). Zajímavý je i obsah samotného „seznamu wikipedistů“ (přidružené obsahové stránky), který se dokonce v současné době ještě občas snaží někdo aktualizovat. Blahma pojal v této souvislosti úmysl ke sběru informací a představení „100 pionýrů české Wikipedie“ (jednoho méně známého už nedávno úspěšně kontaktoval); Podroužek nezávisle na tomto záměru přišel s nápadem zorganizovat schůzi wikipedistů-veteránů a Frettie tuto myšlenku rozvinul jakožto možnou akci pro příležitost výročí 20 let české Wikipedie (květen 2022). Blahma nedávno významně aktualizoval článek Česká Wikipedie.
  • V reakci na zájem přítomných se informuje, že Wikikonference letos nejspíš vůbec nebude, protože dle analýzy vedení spolku Wikimedia ČR i postřehů mnohých z nás akce v posledních letech trpí nejednoznačností své cílové skupiny, byť to pro přítomné wikipedisty byl vždy příjemný zážitek a pro mnohé dokonce jakýsi „vrchol sezóny“. Blahma upozornil na velmi nízkou viditelnost videozáznamů konferenčních přednášek pořízených platformou SlidesLive oproti předchozím letem (mj. se odkaz na ně nejspíše sotvakde šířil a o poslední konferenci dokonce ani nevyšel článek na spolkovém blogu). Jednotlivé videozáznamy z let 2017–2019 tak viděly pouze nižší desítky diváků (videa z posledního ročníku mají za osm měsíců v průměru 24 zhlédnutí), což je velká škoda; až teprve videa z ročník„ 2016 a starších zaznamenaly běžně mnoho stovek až několik tisíců návštěv. Podroužek se domnívá, že jestliže je snaha udělat z Wikikonference spíše setkání komunity wikipedistů, pak by Wikimedia ČR měla aktivně povzbuzovat wikipedisty, aby si takové setkání uspořádali, a třeba i někoho oficiálně tímto úkolem pověřit a podporovat ho při přípravě.
  • Podroužek upozornil, že nováček (jako kdysi byl i on) má tendenci věřit automatu, který mu vygeneruje nedokonalou citační šablonu ve VisualEditoru, a ani ho nenapadne, že by to po něm měl opravovat. Venca24 zase v následné rozvinuvší se diskuzi použil upravené přísloví: „Mnoho patrolářů – nováčkova smrt.“
  • V odpovědi na zájem jednoho přítomného bylo uvedeno a zde je veřejně připomenuto, že práci pro wikipedické roboty je možno zadávat zde.
  • Venca24 přednesl příspěvek o své aktivitě ve skupině pro implementaci nové evropské směrnice autorského práva do českého právního prostředí – snaží se ovlivnit přejímání směrnice do českého autorského zákona tak, aby to napáchalo co nejméně škod, zejména pro Wikipedii, ale i svobodnou kulturu vůbec.
  • Letos 21. srpna uplynulo již osm let od okamžiku, kdy v Kohoutovicích hořel pařez. Vhodnost založení encyklopedického článku pro tento z Brna vzešlý internetový mem jsme na srazech už víckrát zvažovali, nakonec nás v činu předběhl v únoru Xth-Floor, kterému tímto ještě i veřejně děkujeme. Článek má překvapivě uvedeny i souřadnice, které ovšem zjevně vycházejí z bodu zájmu na Mapy.cz (odkud je mimochodem i odkazován tento encyklopedický článek) a existují pochyby o správnosti zaměření tohoto místa. Další kroky zahrnují možnost pokusit se přesné místo zjistit dotazem na hasiče nebo doplnit do článku screenshot původního článku (to si vzal na starost Blahma). Všechny přítomné pobavily kategorie a infobox dotyčného článku. Blahma nedávno zjistil, že v Polsku ve stejný den, ale o dva roky dříve, prošla tiskem podobná legendární zprávička, a sice "Libacja na skwerku" („Pitka na náměstíčku“).
  • Závěrem srazu pokusně proběhlo skupinové studium dvou encyklopedických článků se vztahem k přítomným, když tyto články byly zobrazeny na projektoru a skupinově studovány a komentovány. Šlo nejprve o článek Václav Zouzalík na esperantské Wikipedii a následně o článek Brno na maďarské Wikipedii, který kdysi přes své jen elementární znalosti maďarštiny založil Blahma. Cílem prvého bylo ověřit spontánní srozumitelnost esperanta, cílem druhého bylo pokusit se identifikovat nedostatky v článku o našem městě psaném v jiném jazyce.
  • Blahma přinesl praktický příklad dokazující platnost a zároveň ukazující dopad toho, že wikipedisté obvykle nemají děti: článek Rodičovský příspěvek trpí zastaralostí, dosud v něm nebyla ani aktualizována pravidla vyplácení této dávky, která se změnila již před několika lety, a Blahma sám již musel na tyto rozdíly oproti realitě alespoň základně šablonou upozornit. Přitom tuto dávku u nás pobírá (a tedy s jejími pravidly se předtím musí seznámit) v každém okamžiku asi 300 tisíc osob. Harold zase upozornil na problém článku Manština, kde byla sedm let nedopatřením rozbita syntaxe a mimo infoboxu a nabídky přesměrování se tak v článku vůbec nezobrazovalo v něm po celou tu dobu vložené textové tělo.
  • Příští brněnský wikisraz vychází na 21. října a jeho konání bude uzpůsobeno aktuální epidemické situaci (sledujte stránky brněnských srazů na Wikipedii, v případě více možností navíc dostanou pravidelní účastníci možnost vyjádřit předem svůj postoj).
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 2. 10. 2020, 02:28 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

bude doplněna po proběhnutí akce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]