Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 19. července 2017

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předcházející:
21. června 2017
Brněnský wikisraz
19. července 2017
Následující:
16. srpna 2017
Skromná účast prázdninová

Toto je organizační stránka pro brněnský wikisraz v červenci 2017 konaný v pravidelném termínu (třetí středa v měsíci) na pravidelném místě (restaurace Baroko).

Místo a čas[editovat | editovat zdroj]

Program[editovat | editovat zdroj]

(změny v pořadí bodů vyhrazeny)

  • 18:00–18:30 Volný program (prostor pro utužování wikivztahů, vzájemnou výpomoc, vaše dotazy, administrativu, diskuze mimo téma, jídlo…)
  • 18:30–20:00 První blok
  • 20:00–21:00 Volný program (jako výše)
  • 21:00–22:30 Druhý blok
  • 22:30–23:00 Volný program (jako výše, pouze však zbude-li čas)

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

Chybí vám tu někdo? Pozvěte ho! – Chcete dostávat pozvánky na příští srazy? Přidejte se mezi štamgasty!
  1. Těším se na další setkání naší brněnské komunity. --Blahma (diskuse) 14. 7. 2017, 12:37 (CEST)[odpovědět]
  2. asi jo. --frettie.net (diskuse) 14. 7. 2017, 12:40 (CEST)[odpovědět]
  3. --Harold (diskuse) 14. 7. 2017, 13:08 (CEST)[odpovědět]
  4. --Ben Skála (diskuse) 14. 7. 2017, 21:46 (CEST)[odpovědět]
  5. --Bazi (diskuse) 14. 7. 2017, 22:09 (CEST) Upozorňujeme zúčastněné, že vlak z Bazitína bude asi o 90 minut opožděn. Ohlášené zpoždění se může změnit. --Bazi (diskuse) 19. 7. 2017, 19:08 (CEST)[odpovědět]
  6. --Vodnokon4e (diskuse) 16. 7. 2017, 16:05 (CEST)[odpovědět]
  7. Bohužel mám vycházky jenom do 18.00 hod. --BíláVrána (diskuse) 18. 7. 2017, 10:15 (CEST)[odpovědět]

Brněnský wikisraz ve středu 19. července 2017 proběhl od 18:00 do 22:15 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 5 wikipedistů, což je nižší než obvyklá účast, zřejmě související s letními prázdninami. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Ben Skála, Blahma, Harold, Vodnokon4e. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Wikipedistovi Vodnokon4e poznávajícímu místa v Česku přišel vhod Seznam zoologických zahrad v Česku. Jeho součástí je i pěkná mapa. Žádná zoo není v Pardubickém a Karlovarském kraji.
  • Vodnokon4e upozornil na postavu Krabata z lužické (tj. slovanské) mytologie, která byla v české literatuře zpracována jako Čarodějův učeň (a dokonce i ve filmu Karla Zemana). Související legendu(na Wikidatech) přitom nemáme dosud na české Wikipedii vůbec popsánu. Zajímavostí je, že podle Krabata má své jméno česká deathmetalová skupina Krabathor, o níž tu článek je (tam je ale zase spor o místo jejího původu, vyplývající asi i ze změny územního uspořádání mezi vznikem a dneškem).
  • Ben Skála upozornil, že článek o jiné kapele – Wanastowi Vjecy – je celý bez referencí a zjevně byl napsán fanouškem – používá hovorové formulace, subjektivní hodnocení, neformální zkratku „WV“ (neplést s „VW“) apod. Denně má přitom v průměru 55 (nerobotických) zhlédnutí – stav mnoha článků o hudebních skupinách je obecně podobně neuspokojivý. Konkrétně v tomto článku už bylo aspoň jasně vyznačeno, co všechno tam chybí ozdrojovat, a nebylo by už ani těžké to doložit ze starých časopisů apod.
  • Brněnská mluva hantec, o které existuje článek ve 12 jazycích Wikipedie, trpí ve svém zpracování tím, že téměř všechny zdroje se zabývají až její renezancí po druhé světové válce (Kocourek, Donutil) a pod nánosem cimrmanovských legend a komického přehánění se ztrácí skutečný původ tohoto původně argotu. Na chybějící seriózní studie si stěžuje i studentka MU v práci Hantec als sprachliches Phänomen der Stadt Brünn (2011). Společnými silami se nám ale podařilo dohledat dobrou seriózní práci Znalost výrazových prostředků hantecu mimo město Brno jiného studenta MU obhájenou ani ne před rokem. Prozatím byla do článku alespoň doplněna do sekce Literatura.
  • Proběhla rovněž diskuze o uvádění názvů míst v hantecu na české Wikipedii. Některé části Brna je mají v článku uvedené, ale zdaleka ne všechny. Také nemáme k dispozici žádný nezávislý slovník hantecu (leda fanouškovská stránka), byť snad cosi vyšlo už i knižně. Zejména názvy jako „Blekfíld“ (zavánějící angličtinou, nikoliv němčinou) se zdají být pofidérní co se domnělého původu v česko-německém předválečném Brně týče. Harold doplnil, že park Lužánky vznikl po vzoru vídeňského Augartenu(na Wikidatech), proto se jim v hantecu říká „Augec“. V článku o Lužánkách ale tato informace vůbec není a zároveň zatím neexistuje ani český článek na téma Augarten.
  • Vodnokon4e i další se usmívali nad alternativním výkladem dějin na Necyklopedii – článkem Prafotr Morava, v němž ovšem Vodnokon4e na prvním obrázku okamžitě poznal shodou okolností právě bulharského cara Symeona I. (je zachycen i ve Slovanské epopeji).
  • Harold upozornil ostatní, že přes webové stránky Správy hřbitovů města Brna se lze proklikat k aplikaci, která umožňuje vyhledávání ve jménech pohřbených na brněnských hřbitovech a často u hrobu zobrazí i datum narození a/nebo úmrtí a také jeho zeměpisné souřadnice. V souvislosti s vlastností obrázek hrobu (P1442) na Wikidatech a kategorií Pohřbení v Brně, v níž je zařazeno úctyhodných 175 stránek, nás přivedlo k oprášení nápadu na uspořádání fotografického setkání na Ústředním hřbitově. Pokusné dohledávání hrobů v databázi dle jména a případně data z článku na Wikipedii se ukázalo být schůdná cesta. Pro inspiraci byl vytvořen také wikidatový dotaz, který ukazuje v podobě galerie současných asi 400 českých hrobů, které už na Wikidatech zavedeny jsou.
  • Kontroverzní články na švédské Wikipedii, jako je sv:St. Wenceslas statue (článek s anglickým názvem pomníku sv. Václava, popisující však úsměvně rozsáhlé téměř výhradně vrcholek, na kterém pomník stojí), jsou dle Blahmova zjištění generovány na základě veřejně editovatelné databáze GeoNames(na Wikidatech). Z této databáze byly převzaty názvy i s občasnými chybami či anglickými částmi – např. sv:Vlárský Prŭsmyk (namísto „průsmyk“) nebo sv:Chlumec outlook p.. Součástí textů jsou i nějaké zajímavé dedukce, např. z dat o nadmořských výškách a osídlení jednotlivých bodů mapy (tak bylo např. odvozeno, že v okolí kopce Špilberk, tj. obecněji vlastně Brna, je sever hornatější a jih rovinatější). Zdrojovou databází, z níž byl tento poznatek odvozen, je v článku i zdrojováno. Nesmyslná jsou také strojově generovaná tvrzení jako například že „Špilberk leží 0,66 km západně od nejbližšího velkého města, kterým je Brno“. Přesto takto vzniklé články opakují pořád dokola tytéž formulace využívají jednotnou slovní zásobu, ke které si přivykne poměrně snadno i švédsky nemluvící. Bohužel nedošlo ani ke snaze o propojování na Wikidatech, takže mnoho takto vzniklých položek je nyní duplicitních s již existujícími a je práce pro každého z nás zkontrolovat si a případně opravit aspoň svůj region. Robotické články o Česku na švédské Wikipedii (celkem přes 8000) zobrazuje mj. za tímto účelem následující nová Blahmova mapa: [1]
  • Zobecněním předchozí mapy vznikl i wikidatový dotaz zobrazující česká místa, o nichž se píše v cizojazyčných Wikipediích. Uvedený odkaz vede na bulharštinu, ale změnou kódu „bg“ na jiný ve dvou místech ke konci dotazu lze zobrazit výsledky i pro jiný jazyk Wikipedie. Zajímavostí je např. intenzivní pokrytí míst specificky Pardubického kraje na esperantské Wikipedii (kód: eo), které dle Blahmy souvisí s akcí esperantských wikipedistů okolo roku 2011, na jejíž pořádání kraj finančně přispěl a jejíž program zahrnoval překládání článků o obcích kraje přes esperanto do dalších jazyků. Zajímavé výsledky ukazují dále i Wikipedie v jazycích: švédština (sv – ne jen robotické), polština (pl), maďarština (hu), latina (la), ale i samotná čeština (cs). I v exotických jazycích např. z okolí Brna existuje téměř vždy článek Bitva u Slavkova.
  • Na latinské Wikipedii byl při prohlížení mapy nalezen článek la:Benetice (Swetla) o vsi se 30 obyvateli. Podle historie jej zjevně někdo vytvořil amatérsky Překladačem Google, o čemž svědčí až komicky působící typická anglická slova tu a tam zanechaná nepřeložená mezi latinskými v první verzi článku. Odhadujeme, že dotyčný přispěvatel z uvedené obce pocházel.
  • U wikidatových položek souvisejících s tématy Bohumil Šimek a Ondřej Vrkoč jsme na srazu společně nalezli podivné tvrzení „povolání = komik“. Pátráním bylo zjištěno, že tato tvrzení přidal do Wikidat Frettiezde a zde. Pro neúčast Frettieho na srazu nebylo ihned zjištěno, zda šlo o nedopatření nebo úmysl. Pro budoucí předcházení takovéto konkrétní nevhodné úpravě byl připraven wikidatový dotaz, který zobrazí všechny na Wikidatech vedené české komiky.
  • Na žádost Harolda bylo do programu zařazeno seznámení s již před delší dobou pro wikipedisty získaným vyjádřením geografa Jana Müllera k problematice tzv. „dvojitých názvů obcí“ obsahujících zkratku „t.“. Související diskuze v minulosti proběhla zde. Stručnou odpovědí je, že zkratka „t.“ znamená „též“ a součástí oficiálního názvu se stala z důvodu, že byla použita jako redakční zkratka v lexikonu obcí, jehož obsah stanovil základ jako závazný. Plný text vyjádření dr. Müllera je zde.
  • V rámci společného wikifotografování v okolí Brna 17. července bylo vyfotografováno 10 dalších vesnic, k úplnému dofotografování tedy zbývalo dle naší evidence již jen osm. Krátce po srazu však Harold podrobnou inventurou objevil ještě několik dalších vesnic, u kterých obrázek v článku neznázorňoval vesnici samou. Již dříve byly přitom nalezeny a napraveny podobné případy – např. Bantice měly v článku jen fotku koupacího biotopu. Účastníci srazu se neformálně dohodli na tom, jakou cestou dojde snad ještě do konce srpna k dofotografování všech zbývajících vesnic v kraji.

Přečtení zápisu z minulého srazu nám prostřednictvím tlačítka pod zápisem dalo na vědomí 10 wikipedistů, z nichž 7 se dotčeného srazu osobně nezúčastnilo. Těší nás, že mají aktivity naší komunity takto velký přesah do virtuálního světa a že nám svými „lajky“ pomáháte dokládat užitečnost pořizování těchto zápisů. Děkujeme!

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 8. 2017, 02:59 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]