Wikipedie:Pod lípou (technika)/Archiv 2018-1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Památkový wikidata workshop

Rád bych vás všechny pozval na Památkový Wikidata workshop. Sejdeme se 13. ledna v 14:00 kanceláři Wikimedia ČR (Slovenská 21, Praha 2). Ukážeme si, jak vypadá struktura dat týkajících se českých památek, jaké věci umíme mapovat a jaké ještě ne, a zeptáme se na věci, s kterými si nevíme rady. Účast přislíbili pracovníci Národního památkového ústavu. Vstup je samozřejmě zdarma. V případě zájmu prosím o vyjádření zde příp. ještě lépe na FB stránce události. --Vojtěch Dostál (diskuse) 25. 12. 2017, 14:24 (CET)

Výstupy:

--Vojtěch Dostál (diskuse) 20. 1. 2018, 17:31 (CET)

Editor wikitextu 2017

Při používání editoru wikitextu 2017 se mi občas stane, že kurzor ukazuje jinam, než kam se vkládá text. Typicky buď o řádek níže nebo výše, nebo o několik znaků víc doprava, tušíte někdo něco o tom?Jirka Dl (diskuse) 22. 1. 2018, 10:40 (CET)

Teoreticky to může být jedna z mnoha chyb, které byly nahlášeny, např. T158170 nebo T181816, anebo i nějaká nová, tu prosím kdyžtak nahlaste. --Dvorapa (diskuse) 22. 1. 2018, 17:48 (CET)

Překlad kouzelných slůvek

Doplnil a aktualizoval jsem stránku Nápověda:Kouzelná slůvka a všiml si, že jich je mnoho nepřeložených. Věděl by to někdo dopřeložit v příslušném souboru? --Dvorapa (diskuse) 22. 1. 2018, 17:44 (CET)

@Dvorapa: Rozpracováno gerrit:405858. Matěj Suchánek (diskuse) 23. 1. 2018, 10:07 (CET)

23. 1. 2018, 00:55 (CET)

RefToolbar vs. CodeMirror

Nefunguje mi vkládání citací skrz RefToolbar, pokud mám zapnuto (v betaverzi) zvýraznění syntaxe wikitextu (rozšíření CodeMirror). Formulář se normálně otevře, vyplním ho, ale po kliknutí na "Vložit" formulář zmizí a nic se nestane. Když zvýraznění syntaxe wikitextu vypnu, citaci se vložit podaří. Myslím, že to ještě před pár dny/maximálně tak třemi týdny normálně fungovalo, takže jde zřejmě o poměrně čerstvou regresi. @Michal Bělka, Jvs: ping. --Vachovec1 (diskuse) 28. 1. 2018, 01:12 (CET)

V konzoli vidím:

NS_ERROR_FAILURE:   load.php:5

	$.fn.wikiEditor/context.fn.restoreSelection                    https://cs.wikipedia.org/w/load.php:5:938
	$.wikiEditor.modules.dialogs.fn.reallyCreate/<                 https://cs.wikipedia.org/w/load.php:45:222
	jQuery.event.dispatch                                          https://cs.wikipedia.org/w/load.php:69:502
	jQuery.event.add/elemData.handle                               https://cs.wikipedia.org/w/load.php:66:229
	.trigger                                                       https://cs.wikipedia.org/w/load.php:112:483
	.trigger/<                                                     https://cs.wikipedia.org/w/load.php:113:282
	.each                                                          https://cs.wikipedia.org/w/load.php:4:930
	jQuery.prototype.each                                          https://cs.wikipedia.org/w/load.php:2:498
	.trigger                                                       https://cs.wikipedia.org/w/load.php:113:261
	$.Widget.prototype._trigger                                    https://cs.wikipedia.org/w/load.php:96:667
	.close                                                         https://cs.wikipedia.org/w/load.php:22:394
	$.widget/</prototype[prop]</<                                  https://cs.wikipedia.org/w/load.php:89:573
	$.widget.bridge/$.fn[name]/<                                   https://cs.wikipedia.org/w/load.php:91:401
	.each                                                          https://cs.wikipedia.org/w/load.php:4:930
	jQuery.prototype.each                                          https://cs.wikipedia.org/w/load.php:2:498
	$.widget.bridge/$.fn[name]                                     https://cs.wikipedia.org/w/load.php:91:50
	<anonymní>                                                     https://cs.wikipedia.org/w/index.php:96:13
	._createButtons/</props.click                                  https://cs.wikipedia.org/w/load.php:24:209
	jQuery.event.dispatch                                          https://cs.wikipedia.org/w/load.php:69:502
	jQuery.event.add/elemData.handle                               https://cs.wikipedia.org/w/load.php:66:229

Vzhledem k tomu, že tady je to bez reakce, napsal jsem přímo do diskuse k udělátku na en-wiki. Uvidíme, zda někdo zareaguje tam. Chování udělátka je stejné tady i tam. Pokud to opraví u nich, bude pak pravděpodobně nutné opravu přenést k nám. --Vachovec1 (diskuse) 31. 1. 2018, 15:13 (CET)

29. 1. 2018, 18:07 (CET)

5. 2. 2018, 21:51 (CET)

Úhrab pískoviště

Ladil v poslední době někdo funkci úhrabu pískoviště? Pokud si vybavuji, dříve se úhrab prováděl v (starém) editoru Wikitextu, bez nějakých cirátů. Nyní se mi otevře VE a vybafne na mě s dotazem, zda chci opravdu editovat asi tak 11 let starou verzi pískoviště. Takhle nyní děsíme nováčky? --Vachovec1 (diskuse) 9. 2. 2018, 01:08 (CET)

Nešlo by to technicky nastavit tak, aby se pískoviště uhrabalo pouhým kliknutím na "uhrabat" a načetlo se na defaultní verzi? Tedy něco jako rychlý revert. --Mates (diskuse) 9. 2. 2018, 01:44 (CET)
Třeba zabudováním JavaScriptu do MediaWiki:Common.js? (Samozřejmě to nebude fungovat bez něj.) Matěj Suchánek (diskuse) 9. 2. 2018, 09:31 (CET)
Upravil jsem parametry v {{Tento řádek neměňte}}. Matěj Suchánek (diskuse) 9. 2. 2018, 09:31 (CET)

šablona Mapa souřadnic

Chci poprosit někoho, kdo si na to troufá, zda by šla napravit šablona {{Mapa souřadnic}}. Z dnes nabízených možností zobrazení (OSM, Google Maps a Google Earth) fungují ve většině případů pouze OSM. Zřejmě se změnil způsob práce mapových portálů a bylo by vhodné šablonu aktualizovat, aby se zobrazovaly všechny způsoby. S wikipedistou JKlamo jsme nenašeli tam žádné pravidlo, podle kterého ve některých heslech funguje v pořádku a u jiných funguje pouze OSM a v popisech ještě neumí zobrazovat háčky a čárky v názvech. Např. v heslech Seznam chráněných území v okrese Havlíčkův Brod či Azoryfunguje šablona zcela správně, v heslech anpř. Středověké památky v Kosovu nebo Seznam kostelů v Brně OSM kazí diakritiku a Google nefunguje vůbec. Ještě podotýkám, že stejný problém s ne/fungováním má i šablona {{Obsahuje KML}}. Budu rád za jakýkoli snahu problém řešit. --Unpocoloco (diskuse) 4. 2. 2018, 12:59 (CET)

Zkoumám, v čem to vězí. --Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2018, 13:34 (CET)
Tak jsem to nevyzkoumal. Myslím si, že je chyba v nástrojích osm4wiki, wp-world nebo kmlexport, které šablona využívá, je tedy potřeba sehnat autory těchto nástrojů a kontaktovat je. --Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2018, 16:23 (CET)
Napsal jsem na tři anglické stránky a dva německé. --Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2018, 16:42 (CET)
Dosud jsem zjistil, že je pravděpodobně chyba v nástroji kmlexport. Přidali jsme totiž (s velkou zásluhou Martina Urbance) do šablony i Mapy.cz, které berou data taktéž z tohoto nástroje, a také nefungují pro uvedené články. Pokud se nepodaří chybu v nástroji opravit, je zde možnost vypsat souřadnice ze článku ručně nebo poloautomaticky do souboru KML a ten následně vložit na podstránku šablony Mapa souřadnic. Tím se místo hodnot ve článku zobrazí hodnoty v souboru, které by měly fungovat lépe. --Dvorapa (diskuse) 5. 2. 2018, 17:22 (CET)
Mimochodem krom této chyby narážím ještě na jednu chybu, že OSM (narozdíl od Map.cz nebo Map Google) nezvládá zobrazit cestu specifikovanou v souboru KML. Jednotlivé body umí, ale cestu bohužel nikoliv. Také nevím, v čem to vězí, možná je chyba v našich souborech KML, možná na straně OSM, bylo by dobré jim o problému dát vědět (provedu). --Dvorapa (diskuse) 5. 2. 2018, 17:22 (CET)
@Martin Urbanec, Teslaton, Matěj Suchánek, JAn Dudík: Všechny anglické/německé diskuse i všichni autoři nástrojů mlčí, zatím tedy nezbývá než vytvořit nástroj vlastní. Jediné, co nástroj musí umět, je, že ze zadaného článku exportuje externí odkazy na GeoHack (je odkazován ze všech souřadnicových šablon, infoboxů, LocMap apod.), z url odkazů pak vyjme souřadnice s popisky, které už pak následně jen jednu po druhé poskládá do připravené šablony souboru KML a ten vrátí ke stažení. Tedy víceméně přesně to, co dělá nástroj kmlexport. Autor tohoto nástroje dokonce poskytl i zdrojový kód pod licencí WTFPL, zkoušel jsem ho zprovoznit a najít chybu, ale nemám na to potřebné znalosti Toolforge a Perlu. Byl by někdo schopný nástoj opravit (ať už lokálně pro nás nebo globálně) nebo napsat nový? Nemělo by to být nic těžkého, asi bych si s tím v Pythonu, jQuery, Dartlangu nebo PHP poradil, jen na to hned tak nebudu mít čas. Příklady výsledných souborů KML jsou např. zde nebo u některých článků (viz výše) je dává i samotný kmlexport. --Dvorapa (diskuse) 12. 2. 2018, 13:03 (CET)
@Dvorapa: Celý ten problém vyzerá byť spôsobený tým, že v dotknutých prípadoch (na skwiki napr. [16]) kmlexport generuje KML v kódovaní UTF-8, ktorý ale obsahuje neplatné UTF sekvencie. Prehliadače to potom prezentujú väčšinou ako prázdny súbor. Keď ho ale stiahneš napr. wgetom na konzole, všetky body tam sú. Rovnako osm4wiki, ktorý kmlexport zrejme interne volá, výstup spracuje a zobrazí OSM mapu s bodmi, akurát teda s nesprávne interpretovanými ne-ASCII znakmi.
Inak, čo sa týka kmlexportu, funkcionalita je tam širšia než len to parsovanie všetkých súradníc z jedného čl. Okrem tohoto scenára podporuje aj volanie s koreňovou kat. a voliteľnou hĺbkou, čo sa na viacerých wiki bohato využíva v kategóriách, obsahujúcich (priamo alebo nepriamo cez pokdkat.) opolohované články a potom ešte volanie, kde sa okrem súradníc z čl. zobrazia aj súradnice zo všetkých z neho odkazovaných čl. Oba tieto scenáre už ale rieši SQL dotazmi nad tabuľkami categorylinks, pagelinks, externallinks, nie parsovaním markupu vyrendrovaných stránok ako ten prvý scenár.
Reimplementovať ho celý by stálo nejaké tie netriviálne hodiny roboty, takže by som ešte skúsil poapelovať na autora (en:User:Para), či by sa k problému s neplatným UTF výstupom predsa nevyjadril. --Teslaton (diskuse) 12. 2. 2018, 17:48 (CET)
Inak, možno by sa to dalo zmieniť v phab:T92963, prípadne skúsiť založiť samostatný task. Je totiž možné, že za ten problém nemôže priamo Para, môže ísť o dôsledok nejakých priebežných zmien v setupe na Toolforge (lokalizačné nastavenia, verzia Perlu, knižníc a pod.). --Teslaton (diskuse) 12. 2. 2018, 17:59 (CET)
Para byl mnou již osloven minulý týden, zatím však bez reakce. Změna nastavení Toolforge a instalace perlu na něm mě nenapadla, zkusím ještě vytvořit task na Phabricatoru, uvidíme. --Dvorapa (diskuse) 12. 2. 2018, 18:04 (CET)
Doplnil som mu tam ešte pozn. k charakteru toho problému, možno ho to rozhýbe k nejakej odozve. --Teslaton (diskuse) 12. 2. 2018, 19:14 (CET)
Task :T187625 --Dvorapa (diskuse) 17. 2. 2018, 19:21 (CET)
@Teslaton: Inak, čo sa týka kmlexportu, funkcionalita je tam širšia než len to parsovanie všetkých súradníc z jedného čl. Okrem tohoto scenára podporuje aj volanie s koreňovou kat. a voliteľnou hĺbkou, čo sa na viacerých wiki bohato využíva v kategóriách, obsahujúcich (priamo alebo nepriamo cez pokdkat.) opolohované články a potom ešte volanie, kde sa okrem súradníc z čl. zobrazia aj súradnice zo všetkých z neho odkazovaných čl.
Ano, sice je funkcionalita širší, ale nám by na nápravu postačila ta základní, kterou jsem popsal. A protože autor, Phabricator, technici z enwiki i dewiki stále mlčí, zatím mě lepší řešení bohužel nenapadá, než že se toho někdo ujme a připraví nějakou funkční alternativu pro naši potřebu. Sice nejsme jediná wiki, které to nefunguje, na německé si také kdekdo stěžuje, ale lepší něco než nic, dá se to pak kdyžtak poladit i pro další wiki.
Ještě by tu pak byla možnost zkusit nahlásit nástroj kmlexport jako opuštěný a zažádat o přístup/práva k nástroji. Této žádosti by mělo být lehce vyhověno (vzhledem k neaktivitě Para), ovšem poté bychom museli nástroj nadále spravovat my. --Dvorapa (diskuse) 2. 3. 2018, 22:11 (CET)
@Dvorapa: Ešte pred prípadnou žiadosťou o prevzatie: nevedel by niekto s Toolforge kontom (Dvorapa?, Martin Urbanec?) skúsiť rozbehať niekde u seba kópiu toho nástroja? Okrem hlavného Perl skriptu [17] tam vyzerá byť ešte nejaká závislosť kmlexport-categoryhash.pl, tá ale zrejme nebude pre ten režim s parsovaním súradníc z jedného článku podstatná.
S prístupom k funkčnej, cez web volateľnej devel inštancii nástroja by nemal byť problém vypátrať príčinu toho problému – stačilo by zrejme dumpovať niekam do dočasného súboru výstup HTTP requestu pri dotazovaní zdrojáku článku (LWP::UserAgent->request()->decoded_content), predpokladám, že už ten dekódovaný obsah nebude platné UTF-8. Dá sa potom pozrieť [18][19][20] prípadne [21] a popátrať, ako korektne získať správne dekódovaný obsah, predpokladám, že za tým bude len nejaká vtákovina. --Teslaton (diskuse) 2. 3. 2018, 22:48 (CET)
@Martin Urbanec: Já se o to už pokoušel, ale mám na to příliš málo znalostí Toolforge a Perlu. Nepovedlo se mi to ani spustit, nemluvě o instalaci případných Perlovských knihoven a dependencies. --Dvorapa (diskuse) 2. 3. 2018, 23:44 (CET)
@Unpocoloco, ŠJů: Kolegové z německé Wikipedie poznamenali, že chyba se týká nejenom diakritiky, ale také českých uvozovek nebo třeba pomlčky v názvu. Zároveň ale navrhli, že by stačilo při zpracování článku nástrojem kmlexport vzít všechny tyto (ne-ASCII) znaky v parametru název šablony Souřadnice v problematickém článku a převést je na zástupné (ASCII) znaky (č->c, – -> -, „“ -> ") nějakým nástrojem nebo Lua modulem. Vlastně by tedy stačilo vzít v šabloně Souřadnice tento parametr a při vložení do GeoHack url provést nějaké takovéto nahrazení. @Martin Urbanec, Matěj Suchánek, JAn Dudík, Teslaton: Máme nějaký takový nástroj nebo Lua modul, který by toto dokázal? Mohou s takovouto úpravou parametru název vkládaného do GeoHack url být nějaké problémy? --Dvorapa (diskuse) 17. 3. 2018, 17:54 (CET)
Modul na převod na ASCII je používán na Wikislovníku. JAn (diskuse) 17. 3. 2018, 23:17 (CET)

12. 2. 2018, 22:59 (CET)

19. 2. 2018, 23:54 (CET)

Vytvoří někdo Infobox pro skálu?

V článku Havran (Ještědsko-kozákovský hřbet) věnovaném skále je užit infobox pro kostel. Wikipedistka Dirillo v diskusi článku říká, že pro skálu neexistuje. Byl by kdokoliv od té lásky a připravil jí infobox pro skály a skalní útvary? Detaily konzultovat s ní, popř. vyjít z toho, co vyplňuje. Děkuji mnohokráte! --Adam Hauner (diskuse) 20. 2. 2018, 18:34 (CET)

Ahoj, já používám už velmi dlouho pro skalní útvary {{infobox - reliéf}}, nenašel jsem problém --Vojtěch Dostál (diskuse) 20. 2. 2018, 19:05 (CET)
Jenže reliéf je přece jen něco jiného. Moje prosba o vytvoření ib "skalní útvar" je už od 14. 2. 2018 zde, jsou tam i některé podrobnosti. Samozřejmě ne vždy se podaří řešit věci hned (nedávno se to například rychle a zdařile povedlo kolegovi Vachovcovi1 s infoboxem "jeskyně"). Jen ještě k té výzvě Adama Haunera: zajisté ten ib nemá být jen pro mou osobní potřebu, nýbrž pro celou tuzemskou wikikomunitu, aby se to nemuselo řešit nějakými náhražkami. :)--Dirillo (diskuse) 20. 2. 2018, 19:29 (CET)
Je přeci úplně jedno, jak se to jmenuje, klidně to může být „infobox - xxyy“ a čtenáři to bude úplně jedno. Jde o parametry, a ty jsou v „infoboxu - reliéf“ pro skálu myslím dostatečné. --Vojtěch Dostál (diskuse) 20. 2. 2018, 19:48 (CET)
Chtěl jsem napsat to samé, co Vojtěch Dostál. Osobně se trochu bojím, že si někdo všimne, že třeba Bořeň je vlastně skála a přidá do článku třetí infobox. --Petr Kinšt (diskuse) 20. 2. 2018, 20:00 (CET)
Pokud ne v počtu a kvalitě článků, tak v množství infoboxů určitě trháme rekordy.--RomanM82 (diskuse) 20. 2. 2018, 20:06 (CET)

Kdyby bylo potřeba jakýkoliv parametr do {{infobox - reliéf}} přidat, jsem k službám :-) --Vojtěch Dostál (diskuse) 20. 2. 2018, 20:31 (CET)

@Petr Kinšt: Tři infoboxy by jistě byly dalším krokem ke zvýraznění osobitosti české Wikipedie (současnou přehršel článků typu "dva v jednom" si raději ani netroufám komentovat, byť to přímo volá po nějakém perspektivním řešení). A co teprve, kdyby na území daného kopce/skály/přírodní rezervace byl ještě nějaký vodopád a k tomu navíc i jeskyně!:) Ale teď vážně: specifické parametry jsou určitě potřeba. @Vojtěch Dostál: Za velmi důležitý považuji parametr "geomorfologický tvar" (pozn.: to není překlep, nýbrž odpovídající odborná formulace) - jako například "skalní věž", "skalní brána", "mrazový srub" apod. S tím by mohl souviset i parametr "vznik geomorfologického tvaru" (např. mrazové zvětrávání). Chtělo by to doplnit a odlišit také parametry "nadmořská výška" a něco jako "výška skalního tvaru", resp. "maximální výška skalního tvaru" (kdyby šlo např. o skupinu skalních věží). Předem díky za spolupráci!--Dirillo (diskuse) 21. 2. 2018, 09:25 (CET)
Další diskuze na Diskuse k šabloně:Infobox - reliéf#Další navrhované parametry, předem díky všem zainteresovaným za vyjádření --Vojtěch Dostál (diskuse) 22. 2. 2018, 18:26 (CET)

Děkuji všem nápomocným! --Adam Hauner (diskuse) 22. 2. 2018, 23:54 (CET)

Popisek obrázku v šabloně ulice

Dobrý den, šlo by z wd přebírat popisek obrázku v šabloně ulice, tak jako všude jinde? Obrázek se již přebírá, popisek (zřejmě omylem) ne. B.mertlik (diskuse) 21. 2. 2018, 11:42 (CET)

Jistě, hotovo. Funguje? --Vojtěch Dostál (diskuse) 21. 2. 2018, 13:03 (CET)
Ok, díky. B.mertlik (diskuse) 21. 2. 2018, 13:25 (CET)

Náhledy stránek

Zdravím, nadační tým Readers bude v následujících dnech aktualizovat funkci Náhledy stránek. To znamená, že bude opraveno mnoho dosavadních chyb, např. nesprávně se zobrazující matematické vzorce, nezobrazující se seznamy nebo nesourodé ztučňování. I přes tuto dobrou zprávu se však stále můžete setkávat s několika problémy. Pokud během změny zaznamenáte chyby nebo divné chování, dejte nám prosím vědět, abychom se o ně mohli postarat. Děkuji. CKoerner (WMF) (diskuse) 22. 2. 2018, 20:42 (CET)

string functions

Zdravím. Nedaří se mi použítí stringových funkcí z mediawiki. Zkoušel jsem například: {{#uppercase:text}}, {{#uc:text}}, {{#len:text}}, {{#pos:Žmržlina|žlina}}... Jak to s nimi je? Díky. --Franta Oashi (diskuse) 23. 2. 2018, 21:40 (CET)

Evidentně nejsou nainstalované. Matěj Suchánek (diskuse) 23. 2. 2018, 21:44 (CET)
Částečně je lze nahradit modulem String, případně vybranými šablonami. --Dvorapa (diskuse) 23. 2. 2018, 22:23 (CET)
Dodám, že na WMF projektech tyto funkce nainstalované nebudou. Developeři to explicitně zamítli. Jak píše kolega Dvorapa, používejte místo toho funkce modulu String. --Vachovec1 (diskuse) 23. 2. 2018, 22:28 (CET)
Nepoužívejte. V Lue používejte normálně přímo Lua funkce. Ve wiki jazyce nic z toho. --Mormegil 24. 2. 2018, 00:13 (CET)

Šablona Pahýl - zpět z tabulky na DIV

Zdravím. Připravil jsem návrh pro předělání šablony {{Pahýl}} ze současné tabulky zpět na DIV. Na první pohled v tom zádrhel nevidím, leda by tu v článcích bylo něco zákeřného: To jsem nezkoušel.

Motivací byla {{Cedule}}, že ta je také dělaná přes DIVy, a ne přes tabulku. --Franta Oashi (diskuse) 23. 2. 2018, 23:19 (CET)

Detekce NS ve vstupním stringu

Zdravím. Narazil jsem v šabloně na potíž, že ta sice sama tvoří odkazy včetně správného namespace, ale když namespace už je součástí vstupu, že se tento namespace zdvojí: šablona totiž NS v odkazu neumí detekovat. (aby ho odebrala/nepřidala) To by tedy vedlo na zavolání string-modulu a jeho funkce (t/f by stačilo), to se ale prý volat nemá, jak jsem se dočetl v předešlém tématu? Jak na to tedy? Konstrukci odkazu ze vstupu přeci řeší spousta šablon, tak jak že se tedy má NS ve vstupním stringu detekovat/parsovat, systematicky? Díky. --Franta Oashi (diskuse) 24. 2. 2018, 07:09 (CET)

  1. Neprogramujte ve wikitextu.
  2. Pokud šablona z nějakého důvodu funguje jen pro nějaký NS a očekává jméno bez NS, tak není důvod, aby podporovala něco jiného.
  3. Pokud potřebuju jméno stránky bez NS, použiju {{PAGENAME:}}: CWN. Ale viz #1.
  4. Jestli potřebuji při tvorbě encyklopedie nějaké složité konstrukce a logiku, napíšu to v Lue.
--Mormegil 24. 2. 2018, 11:55 (CET)

26. 2. 2018, 20:52 (CET)

Global preferences available for testing

Apologies for writing in English. Prosíme, pomozte s překladem do svého jazyka.

Greetings,

Global preferences, a highly request feature in the 2016 Community Wishlist, is available for testing.

  1. Read over the help page, it is brief and has screenshots
  2. Login or register an account on Beta English Wikipedia
  3. Visit Global Preferences and try enabling and disabling some settings
  4. Visit some other language and project test wikis such as English Wikivoyage, the Hebrew Wikipedia and test the settings
  5. Report your findings, experience, bugs, and other observations

Once the team has feedback on design issues, bugs, and other things that might need worked out, the problems will be addressed and global preferences will be sent to the wikis.

Please let me know if you have any questions. Thanks! --Keegan (WMF) (talk) 27. 2. 2018, 01:23 (CET)

VisualEditor a š. Poznámky pod čarou

Zdá se mi, že VisualEditor od jisté doby provádí automaticky náhradu

{{Poznámky pod čarou}} --> <references />

což ovšem není totéž a rozbíjí to zobrazení poznámek. Viz například: [46] [47] [48]

Mohl by se na to někdo podívat? --Jvs 1. 3. 2018, 09:27 (CET)

Nahlásil jsem na T188898. --Dvorapa (diskuse) 5. 3. 2018, 10:31 (CET)
Mělo by být opraveno, nebude se již provádět. --Dvorapa (diskuse) 5. 3. 2018, 22:48 (CET)

MediaWiki:Konec mazání s problémy

Zdá se, že stránka MediaWiki:Konec mazání trpí nějakými problémy s kešováním. Screenshot z 1. 3. 2018 v 10:57:

Czech wikipedia bug

.

Časové hodnoty jsou úplně mimo (rozdíl oproti aktuálnímu času je zhruba 14dní!!!). Zřejmě by pomohl purge, podle toho, co při pokusu vidím v náhledu (ale zatím jsem z ilustračních důvodu purge neprovedl). Není ovšem možno vyžadovat, aby někdo na stránku denně (nebo častěji) chodil a manuálně ji purgoval. Leda by se na to nasadil nějaký automat. Ovšem řešit by se to mělo a to urgentně. Pro správce (a částečně i pro ostatní uživatele) je to velmi užitečná orientační pomůcka, pokud ovšem správně funguje. --Vachovec1 (diskuse) 1. 3. 2018, 11:08 (CET)

Nesouvisí to se zprávou výše v Tech News? "Od 13. února Speciální:Statistiky nepočítaly s novými stránkami. Kvůli tomu budou vytvořeny znovu" --Vojtěch Dostál (diskuse) 1. 3. 2018, 12:08 (CET)
To bych neřekl. To se týká stránky Speciální:Statistika a nově přibyvších stránek, nikoliv časových známek a aktualizace cache. Jinak koukám, že už někdo provedl výše zmíněný purge, nicméně čas stojí na (1. 3.) 11:58:23. Když to shrnu, vypadá to na nějaký problém s {{#time: }} a keší. --Vachovec1 (diskuse) 1. 3. 2018, 13:11 (CET)
Není to nový problém. Co se pamatuji (cca 5 let zpět), cache u této stránky se nikdy neaktualizovala, vždy to bylo závislé na ručním purge. --Jvs 1. 3. 2018, 13:21 (CET)
No, pak je tedy na místě otázka, jak vlastně to {{#time: }} funguje, a jestli to vůbec funguje jak má. Možná provizorní řešení: Martin Urbanec pomocí nějakého automatizovaného skriptu denně zamyká podstránky Hlavní strany, možná by se k tomu dal přihodit purge této speciální stránky, čímž by byla zajištěna pravidelná aktualizace alespoň jednou denně. V kategoriích plněných urgentními šablonami máme čudlík pro purge dané kategorie, možná by nebylo od věci přihodit také čudlík pro purge související speciální stránky obsahující důležité časové údaje. --Vachovec1 (diskuse) 1. 3. 2018, 13:34 (CET)
Dává čas serverový, který je oproti našemu o hodinu nazpět. Opravil jsem to tak, aby to používalo čas lokální. Během pár purge to dávalo správně i vteřiny :). --Martin Urbanec (diskuse) 1. 3. 2018, 13:44 (CET)
VyřešenoVyřešeno Můj bot nemá problém s téměř jakýmkoliv časovým intervalem (DoS aktualizuje jednou za pět minut, udělátko pro značení studentů jednou za hodinu, výročí zamyká jednou denně a OT/ČT jednou týdně). Stránce MediaWiki:Konec mazání by se měla vyprázdnit cache jednou za hodinu, ale...fakt, že se musí manuálně keš vyprazdňovat značí, že je něco blbě... --Martin Urbanec (diskuse) 1. 3. 2018, 13:52 (CET)
Díky, aktualizace jednou za hodinu by měla bohatě stačit. --Vachovec1 (diskuse) 1. 3. 2018, 14:47 (CET)
Tohle je bohužel přirozené chování MediaWiki, resp. dané funkce time. Ta se opravdu aktualizuje/cachuje (tak jako víceméně všechny stránky na wiki) pouze při editaci (nebo purge), tedy jedinou možností je to aktualizovat manuálně/roboticky. --Dvorapa (diskuse) 5. 3. 2018, 10:21 (CET)
@Martin Urbanec: Pořád to nefunguje. Časový údaj se sice aktualizuje, a dokonce i častěji než jednou za hodinu, ale na řazení článků v kategorii to nemá vliv. Podle mých zkušeností k novému seřazení nestačí vyprázdnit cache, je nutno provést prázdný edit (dělával jsem to manuálně, lze to udělat roboticky?). --Jvs 16. 3. 2018, 08:17 (CET)
Budiž, bota jsem přepsal na null editování. --Martin Urbanec (diskuse) 16. 3. 2018, 11:37 (CET)

MagicNoCache

Existuje rozšíření https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:MagicNoCache, které ale zatím asi není na české Wikipedii nasazeno. --Jvs 1. 3. 2018, 13:55 (CET)

Obávám se, že to neprojde skrze Performance team. Mimochodem, kontrola rozšíření tak, aby je bylo možné nasadit, trvá klidně roky... --Martin Urbanec (diskuse) 1. 3. 2018, 13:57 (CET)

Umístění odkazů na jiné projekty

Zdravím. Neuměl by někdo nastavit, aby se nám odkazy na jiné projekty zobrazovaly v levém menu bezprostředně před mezijazykovými odkazy, jako je to defaultně třeba v německé nebo polské Wikipedii, a nikoliv nelogicky před oddílem "nástroje"? --ŠJů (diskuse) 2. 3. 2018, 17:17 (CET)

Mormegil to spravil. Matěj Suchánek (diskuse) 3. 3. 2018, 13:45 (CET)

Editing News #1—2018

2. 3. 2018, 21:56 (CET)

Pravděpodobně nedokončené články

Zdravím, mám specifickou prosbu, třeba si s ní někdo poradí. Chtěl bych seznam článků (chemických -> kategorie chemie max hloubky 6; nebo majících některou ze šablon ib chem.prvek, ib chem.sloučenina, portály:chemie), které v minulosti obsahovaly šablonu pracuje se, ale odebral ji někdo jiný než autor článku. Jde mi o seznam sice jakž takž ucházejících, ale přesto nedokončených (nedopřeložených apod.) článků. Rád bych je prošel a ideálně dopracoval do nějakého lepšího stavu. Díky za jakoukoliv pomoc. --Dvorapa (diskuse) 5. 3. 2018, 10:16 (CET)

5. 3. 2018, 18:12 (CET)

NOTICE: EducationProgram extension is being deprecated

Prosíme, pomozte s překladem do svého jazyka. Děkujeme!.

Over the years many issues have been discovered from our engineering colleagues regarding the Education Extension, including security concerns. For this reason, and with a viable alternative platform available, we are starting the process to deprecate the extension and having it uninstalled where it has been activated. This includes this wiki Speciální:Courses.

This means that the following steps will be taken:

  1. New programs are discouraged from using the extension and encouraged to use the Programs and Events Dashboard.
  2. Current ongoing programs will be supported, until the month of June, 2018.
  3. On June 30, 2018, the Education Extension will be shut down.
  4. If you are still running an education program that uses the Education Extension, please take the appropriate measures and also reach out to your colleagues and communities so they are also aware.

It should be noted that data of previous programs that ran on the Education Extension will remain safe, and we are working on documenting how to access that data.

Thus, we invite all Education Program Leaders (and users of the Education Extension) to take the online training for the dashboard so that you can benefit from this tool and make your work easier.

Did you know you can also use the P&E Dashboard at edit-a-thons, writing competitions, and other Wiki-based activities? More training courses for the dashboard are available here, so take a look!

Do you need to communicate with us about this?

  • If you have comments or questions, please reach out to the Education Team at educationwikimedia.org, or the Programs and Events Dashboard group at dashboardwikimedia.org.
  • If you use Phabricator, you can also go to: https://phabricator.wikimedia.org/T125618.
  • You are also welcome to share questions and comments on outreach.wikimedia.org.

-- On behalf of the Education Team 8. 3. 2018, 20:56 (CET)

Další informace

Všechny projekty pořádané v rámci české pobočky Wikimedia na Dashboardu (česky říkáme na „Nástěnce“) jsou dostupné pod jednotlivými zkracujícími odkazy, rozdělené podle oborů:

Největším nedostatkem Nástěnky oproti rozšíření EducationProgram, které bude vypnuto, je absence komunikace s Wikipedií. Navrhoval jsem zapnout automatické vkládání šablon na uživatelské stránky zapojených editorů a diskuzní stránky článků, které editují, ale diskuzi se nepodařilo dovést k jasnému závěru. Byl by zájem diskuzi obnovit nyní, když je jasné, že staré řešení bude během pár měsíců zcela mimo hru? --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 3. 2018, 10:48 (CET)

Já doplním, že je možné si v nastavení zapnout alespoň zelené zvýrazňování uživatelů zapsaných v kurzu - časem do toho můžu dopsat i vložení názvu kurzu, na který jsou zapsaní. --Martin Urbanec (diskuse) 9. 3. 2018, 11:06 (CET)

Odhlašování Wikipedie

Asi od včerejška/předvčerejška se mi na mobilním zařízení Windows Phone s W8 neustále odhlašuje můj účet z WP a zdejší stránky se přepínají z klasické verze na mobilní. I po restartu, vymazání historie IE. OJJ, Diskuse 9. 3. 2018, 15:49 (CET)

Momentálně hodně zdržuje a byl bych rád za pomoc s tímto problémem. --OJJ, Diskuse 9. 3. 2018, 18:19 (CET)
Spíš než historii bych vymazal cookies, víc pomoct nedokážu. Matěj Suchánek (diskuse) 9. 3. 2018, 18:39 (CET)
Odhlašování nevím, ale pokud otevřeš stránku a je v klasickém modu, přepni na mobilní a potom nedávej zpět ale zavři záložku. Taky se s tím občas peru a toto pomáhá. B.mertlik (diskuse) 9. 3. 2018, 19:18 (CET)

Vysoké množství chybných odezev

Při načítání stránek dostávám nyní značné množství chybných odezev (typu Wikimedia servers are down or under maintenance), musím načítat opakovaně. Nějaký problém na serverech? --Vachovec1 (diskuse) 10. 3. 2018, 14:12 (CET)

Nejspíš. Matěj Suchánek (diskuse) 10. 3. 2018, 17:00 (CET)
Ptal jsem se (už před nějakou dobou) na IRC, řeší se. --Martin Urbanec (diskuse) 10. 3. 2018, 17:01 (CET)

Wikidata Workshop 2018

Ahoj,

rád bych všem oznámil, že Wikimedia Česká republika organizuje již třetí český workshop zaměřený na Wikidata, který se bude konat 5. května 2018 na Univerzitě Pardubice. Program workshopu do značné míry závisí na jeho účastnících, proto pokud tě o Wikidatech zajímá něco konkrétního, edituj s odvahou. Prosím všechny zájemce o účast na workshopu, aby se zapsali na jeho stránku.

Za spolek Wikimedia Česká republika, --Martin Urbanec (diskuse) 10. 3. 2018, 19:24 (CET)

Zobrazování šablon

Zdravím, u těchto tří článků – Anderson Paak, Stuart MacBride, But You Caint Use My Phone – se infoboxy a citace elektronické monografie nezobrazují, nýbrž je přímo v článku vidět zdrojový kód těchto šablon. V zápise šablon přitom žádnou chybu nevidím a jiné stránky se mi zobrazují normálně. Nějaké nápady, čím by to mohlo být? --Michal Lenc (diskuse) 11. 3. 2018, 17:29 (CET)

U Andersona Paaka opraveno, v šablonách byly před | na začátku nového řádku šablony mezery. --Chiropraktik (diskuse) 11. 3. 2018, 17:36 (CET)
@Chiropraktik: Díky, opravil jsem to i u těch dalších. Jaktože to ale vadí? Styl zápisu s mezerou je naprosto běžný, navíc, dnes nový článek s tím problém nemá. --Michal Lenc (diskuse) 11. 3. 2018, 17:51 (CET)
Netuším proč to tady vadí. Já osobně tam ty mezery nedávám a vlastně mě tam trochu rozčilují. Proto to byla první věc, co mě napadla opravit :) --Chiropraktik (diskuse) 11. 3. 2018, 17:56 (CET)
Ty mezery totiž byly nezlomitelné. Matěj Suchánek (diskuse) 11. 3. 2018, 18:09 (CET)
Ano, jak Matěj správně podotkl, obyčejné mezery ničemu nevadí, ale nezlomitelné to bohužel rozbíjí. Zkuste upozornit autora všech tří článků, že dělá tuto neplechu a jestli neví, v čem by to na jeho straně mohlo vězet (třebas je nějaká potíž s jeho počítačem?). --Dvorapa (diskuse) 11. 3. 2018, 18:56 (CET)
Jojo, napíšu mu. Ještě mě napadl jeden dotaz; ve zdrojovém kódu pevné mezery vidět nebyly (chybělo &nbsp ;), jaktože pak fungovaly? :) --Michal Lenc (diskuse) 11. 3. 2018, 19:07 (CET)
Nezlomitelná mezera je znak jako každý jiný, (technicky) není nutné ho generovat HTML entitou. Matěj Suchánek (diskuse) 11. 3. 2018, 19:13 (CET)
Po e. k.: Nezlomitelná mezera vypadá stejně jako obyčejná, jen se jinak chová. Na první pohled tedy není možné rozlišit, která z nich je která: " " x " " (ani v kódu, ani v textu). Proto se často doporučuje na webu (i na Wikipedii) pro nezlomitelnou mezeru používat takovýto zástupný zápis: &zkratka; (čili &nbsp ;), aby zkrátka bylo poznat, co je co. --Dvorapa (diskuse) 11. 3. 2018, 19:21 (CET)
Jasně, díky všem. --Michal Lenc (diskuse) 11. 3. 2018, 19:55 (CET)

12. 3. 2018, 20:43 (CET)

Ping ze shrnutí editace

Názvy v mapách u KML

Nevím jak dostat názvy k jednotlivým plesům na stránce [68]. Aktuálně se tam zobrazuje jen dvojitý křížek a číslo. Je to nejspíš třeba nějak ošetřit zde: Seznam jezer v Západních Tatrách. Věděl by si s tím někdo rady? Mircea (diskuse) 14. 3. 2018, 15:28 (CET)

Ano, do šablon souřadnice seznam se přidá parametr |název = Popisek, který chcete zobrazit. --Dvorapa (diskuse) 14. 3. 2018, 15:31 (CET)
Díky, mapy.cz a OSM jede pěkně, ale nefunguje Google. Mircea (diskuse) 16. 3. 2018, 11:10 (CET)
On ten nástroj pro zobrazení mapy má nějakou vlastní cache, což v praxi znamená, že si pamatuje starší verzi článku a zobrazuje mapu pro tu starší verzi. Když přidáte k url mapy tohle: %26usecache%3D0, mělo by to tu starší verzi smazat v paměti a zobrazit se správně. --Dvorapa (diskuse) 16. 3. 2018, 15:02 (CET)

Tlačítko v editoru

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda je možné nějak do editoru wikikódu vložit vlastní tlačítko a to na pozici za tlačítka Tučně a Kurzíva. (Chtěl bych tam mít tlačítko Tučně kurzívou, abych nemusel zbytečně klikat dvakrát, nejdřív na tučně a pak na kurzívou. Trochu mě to trápí. Děkuji za radu. --HyperŠnorer (diskuse) 14. 3. 2018, 23:01 (CET)

Možné to určitě je, stačí si naprogramovat takové tlačítko v JavaScriptu a vložit jej do svého uživatelského skriptu. --Dvorapa (diskuse) 15. 3. 2018, 09:21 (CET)
A je k tomu někde nějaká nápověda? --HyperŠnorer (diskuse) 15. 3. 2018, 19:36 (CET)
Ta, kterou jsem odkázal, případně některé systémové proměnné a samozřejmě manuál JavaScriptu, jQuery. Krom toho jsem ještě teď vygooglil přímo ukázkový kód pro vložení tlačítka (v ukázce vkládají přesměrování a tabulku, ale upravit to na tučnou kurzívu by už mělo být velmi snadné), tak to zkuste upravit pro svoji potřebu a kdyby něco nešlo, dejte vědět. --Dvorapa (diskuse) 15. 3. 2018, 21:34 (CET)
Ten ukázkový kód mi funguje. Ale vložilo to nová tlačítka až na konec. Zajímalo by mě jak je vložit za ty dvě tlačítka Tučně, Kurzíva, aby byly vedle sebe tlačítka Tučně, Kurzíva a Tučně kurzívou (nikoli Tučně kurzívou až za tlačítky Větší, Menší, Horní index, Dolní index, Galerie obrázků. --HyperŠnorer (diskuse) 16. 3. 2018, 12:06 (CET)
Pak můžete buď využít typické jQuery funkce $('co').insertAfter('kam') nebo naopak $('kam').after('co'), třeba za ten ukázkový kód připojit jQuery funkci na předun tlačítka: $('.group-format')[0].after('#mw-editbutton-redirect') (nezkoušel jsem, ale teoreticky by něco podobného fungovat mohlo), anebo zkusit přímo knihovnu pro práci s hlavičkou, viz Extension:WikiEditor/Toolbar customization. S ní by to již mělo bez problémů jít určit. --Dvorapa (diskuse) 16. 3. 2018, 14:38 (CET)
Zkuste třebas tohle:
$( '#wpTextbox1' ).wikiEditor( 'addToToolbar', {
	'section': 'main',
	'group': 'format',
	'tools': {
		'bolditalic': {
			label: 'Tučná kurzíva',
			type: 'button',
			icon: '//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Toolbaricon_bolditalic_N.png',
			action: {
				type: 'encapsulate',
				options: {
					pre: "'''''"
					post: "'''''"
				}
			}
		}
	}
} );
Ikonky jsou třeba zde: WikiEditor_Toolbar_Icons. V zápatí manuálu jsou některé další podobné knihovny, třeba zde, zde a zde, všechny dělají asi to samé. --Dvorapa (diskuse) 16. 3. 2018, 14:51 (CET)
Možná by bylo dobré zmínit, který myslíte editor - myslíte ten "původní" nebo aktuální visuální editor zdrojového kódu. V tom je to komplikovanější.--frettie.net (diskuse) 16. 3. 2018, 10:25 (CET)
Podle popisu zřejmě tazatel myslí ten klasický. --Dvorapa (diskuse) 16. 3. 2018, 14:38 (CET)

Konce tabulek

Máme tu desítky šablon, jejichž jediným cílem je vložit někam konec tabulky (divu). Kód takové šablony vždy vypadá takto:

Šablona:Infobox konec (např.):

|}<noinclude>
stručná dokumentace odkazující na otevírací šablonu, v tomto příkladě Infobox začátek
</noinclude>

Otázkou je, zda:

  1. nechat všechny šablony tak, jak jsou? (hromada v podstatě duplicitních šablon)
  2. vytvořit další obecnou šablonu (Konec tabulky) a vložit ji do všech těchto? (nemá asi skoro žádnou výhodu oproti 1)
  3. sloučit všechny tyto šablony do jedné (nově založené obecné), ale ponechat přesměrování a doporučovat jejich použití
  4. sloučit všechny tyto šablony do jedné (nově založené obecné) bez ponechání přesměrování (může působit zvláštně a nekonzistentně, např. {{Infobox začátek}}{{Konec tabulky}})

Osobně se přikláním k 1 nebo 3, ale zajímá mě, jak to vidí komunita. --Dvorapa (diskuse) 19. 3. 2018, 00:07 (CET)

Osobně bych preferoval pokud možno nahrazení takovéto konstrukce za nepárovou šablonu. V případech, kde to není možné, pak nahrazení univerzální šablonou třeba {{Univerzální konec}}. JAn (diskuse) 19. 3. 2018, 08:22 (CET)

Bylo by možno někam vypsat seznam těch šablon (nemusí být úplně vyčerpávající)? Bez toho, abych si to prostudoval, je pro mne obtížné se kompetentně vyjádřit. Děkuji. --Vachovec1 (diskuse) 19. 3. 2018, 11:02 (CET)

Asi před půlrokem jsem si vytvořil pro nějaké úpravy dokumentace krátký a neúplný seznam, ale aspoň pro představu:
  1. Šablona:Collapse bottom
  2. Šablona:Cyklotrasy pata
  3. Šablona:Dálnice patička
  4. Šablona:Díl anime/Patička
  5. Šablona:Infobox - letiště/Konec
  6. Šablona:Infobox konec
  7. Šablona:Infobox konec podinfoboxu
  8. Šablona:Obsazení konec
  9. Šablona:Památky v Česku/konec
  10. Šablona:WPMU/Materiál/konec
  11. Šablona:Záložky/konec
--Dvorapa (diskuse) 19. 3. 2018, 23:09 (CET)
Nevidím užitek ve slučování. I když to dělá totéž a vypadá to stejně, je to vždy párové k něčemu a představuje to svým pojmenováním logickou protiváhu, pro uživatele je to takto intuitivní. Sloučení a pojmenování „Univerzální konec“ (navrženo v reakcích výše) bych považoval uživatelsky za značně nepřívětivé řešení, tím spíš matoucí i vzhledem k tomu, že konce mohou být i kdečeho jiného, ne jen klasické tabulky (namátkou {{Endspoiler}}, {{Col-end}} ad.), takže uvažovat o tom, kam patří onen univerzální konec a kam individuální konec, je zbytečná komplikace. Mimochodem, k výše dohledaným příkladům přihazuji ještě třeba {{Nálepky konec}}. --Bazi (diskuse) 20. 3. 2018, 00:16 (CET)
Souhlasím s Bazim, ve všeobecném slučování nevidím žádný přínos. Smysl takových ukončovacích šablon (je-li vůbec nějaký) lze spatřovat ve dvojím:
  1. Uživatel se nemusí zabývat tím, jaké bylo zvoleno technické provedení konkrétního prvku (a řešit otázku zda má použít šablonu {{Konec tabulky}}, {{Konec divu}}, {{Konec blockquotu}} nebo jakou), nýbrž zvolí šablonu podle toho, co zrovna vytváří (vyrábím vývojový diagram, tak zvolím šablonu {{Konec vývojového diagramu}}).
  2. Bude-li časem zvoleno jiné technické provedení založené např. na divu místo na tabulce, nebude potřeba předělávat všechna místa, kde je implementováno (a nahrazovat {{Konec tabulky}} za {{Konec divu}}), ale upraví se pouze šablona {{Konec vývojového diagramu}}.
Naproti tomu v šabloně {{Konec divu}} nevidím žádný přínos oproti použití jednoduchého </div>.
Co by jakýsi smysl mít mohlo by bylo sjednocení terminologie, aby uživatel nemusel přemýšlet, zda se příslušná ukončovací šablona jmenuje „konec“, „ukončení“, „pata“, „patička“, „bottom“ nebo „šlus“, a zda se toto kouzelné slovíčko píše na začátek, na konec, doprostřed nebo za lomítko. A možná i tyto šblony kategorizovat, aby se pro příště snadněji dohledávaly.
Krom toho souhlasím i s první částí JAnova příspěvku, že párové šablony nejsou zrovna vhodné a bylo by dobré je tam, kde to jde, nahradit nepárovými.--Shlomo (diskuse) 20. 3. 2018, 06:32 (CET)
@Bazi, Shlomo: Dobře, vyjádřili jste se proti navrženému řešení č. 4, co si myslíte o řešeních 2 a 3? --Dvorapa (diskuse) 20. 3. 2018, 07:04 (CET)
Nevidím v tom žádný přínos. (viz výše Naproti tomu v šabloně {{Konec divu}} nevidím žádný přínos oproti použití jednoduchého </div> — to platí nejen v článku, ale i uvnitř šablony.) A je riziko, že někteří uživatelé navzdory doporučení v dokumentaci budou užívat obecnou šablonu (nebo substovat speciální), takže bude jeden vývojový diagram (apod.) takový a druhý makový.--Shlomo (diskuse) 20. 3. 2018, 07:21 (CET)
Já jsem se vyjádřil i proti 2 a 3, prostě v jakékoli formě slučování nevidím užitek. Nahradit jedno svislítko s jednou složenou závorkou speciální šablonou mi nepřijde nijak užitečné, nebyl v návrhu ani představen jediný důvod, proč by se to mělo dělat. Přece když něco chci změnit, měl bych vědět, proč to chci změnit, proč vůbec do toho vkládat energii. A to tady úplně chybí. Čili ne. Vytvářet ještě novou šablonu proto, aby ji mohly používat jiné šablony namísto toho jednoduchého zápisu dvou znaků mi prostě nepřijde vůbec v ničem užitečné.
Co se týká párových šablon, na to nemám jednoznačný názor. V minulosti jsem si říkal, že je lepší mít vždy jednu ucelenou šablonu namísto začátku a konce, ale už jsem narazil i na případy, kdy to činí poměrně zbytečné komplikace. Např. když chci editovat ve VisualEditoru, vidím rozdíl mezi šablonou {{Obsazení začátek}}/herec/konec např. v tomto článku a mezi šablonou {{Seznam dílů}} v tomto článku. První z nich skládá přehlednou tabulku z jednotlivých prvků a začáteční a zakončovací šablony, druhá z nich je na tom podobně, jednotlivé díly jsou vložené pomocí vlastní šablony, ale namísto začátku a konce, kterými by byly obložené, jsou vložené do parametru jedné šablony, která zajišťuje onen začátek i konec. A teď v tom VisualEditoru se to první při editaci rozloží do soustavy šablon, které mám přehledně naskládané za sebou a můžu procházet jejich parametry s vyplněnými hodnotami. Oproti tomu to druhé mám jenom jako jednu šablonu (tu obalovací) a veškerý ten obsah je vypsaný ve wikikódu v jednom z jejích parametrů, VisualEditor s tím neumí pracovat tak přehledně jako s tou soustavou šablon naskládaných za sebe. Editorsky je to tedy daleko méně přívětivé (i když stejně dávám přednost úpravám ve wikikódu, ale to je zas o něčem jiném). --Bazi (diskuse) 20. 3. 2018, 11:30 (CET)
No hlavní důvod pro jakoukoliv změnu je ten zmíněný v mojí první větě, čili aktuálně hromada naprosto totožných šablon. Ovšem možná řešení jsem představil pouze laxně, protože jak píšu výše, nemám nic ani proti stávajícímu stavu, šlo mi hlavně o to, jak to vidíte vy ostatní. Co se týče VisualEditoru, hlásil jsem tuto chybu (aktuálně phab:T52355), ale nikdo se tím zatím příliš nezabýval. --Dvorapa (diskuse) 20. 3. 2018, 21:23 (CET)
„Aktuální hromada šablon“ podle mě není důvod, nanejvýš je to popis stavu. Ale nevysvětluje to nijak, co je na tom stavu jakože špatně nebo co by mělo být na jiném stavu lepší. Prostě chybí důvod ke změně. --Bazi (diskuse) 20. 3. 2018, 22:59 (CET)

19. 3. 2018, 16:03 (CET)

Infobox - panovník v mobilní verzi

V infoboxu panovník je v mobilní verzi posunuto místo narození a úmrtí doleva pod ostatní nadpisy. Příklad: Agustín de Iturbide. Děkuji předem za opravu. B.mertlik (diskuse) 24. 3. 2018, 17:02 (CET)

OpravenoOpraveno Opraveno. Matěj Suchánek (diskuse) 24. 3. 2018, 17:52 (CET)

Commons - obrázky se špatnými souřadnicemi

Dobry den, nedavno jsem narazil na nekolik fotek na Commons, ktere byly nahrany robotem z Panoramia a maji spatne prirazene souradnice nebo obec, pripadne oboji. Jak se to da resit (vim, ze jsou spatne, ale nevim spravne udaje, abych to opravil)? Je nejaka nastenka, kam by melo smysl je nahlasit, pripadne kategorie, do ktere je zaradit, v nadeji, ze se najde nekdo znaly toho mista a spravne je lokalizuje? Nejblizsi, co jsem tomu nasel, je tohle: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Help_desk/Archive/2017/11#Template_for_wrong_geocoordinates ovsem bez 'konecneho' reseni. JiriMatejicek (diskuse) 8. 2. 2018, 18:55 (CET)

@JiriMatejicek: Někdy má sada obrázků z Panoramia nebo Flickru nebo odjinud úplně nesmyslné souřadnice, často jsou to fiktivní souřadnice nějakého "definičního bodu" určitého objektu (např. Pražského hradu) nebo města či čtvrtě namísto skutečných přesných souřadnic polohy fotografa. Já to většinou řeším tak, že nejprve celou takovou sadu obrázků správně zakategorizuji alespoň do hlavní kategorie daného města či objektu, aby nedošlo ke ztrátě informace, a potom dám na Commons:Bots/Work requests žádost o odstranění "falešných" souřadnic z celé sady. Bohužel jsem se nebyl schopný s dostupnými nástroji (VFC) naučit pracovat tak, abych uměl v takových případech chybné souřadnice hromadně odstranit sám, i když to prý není složité. --ŠJů (diskuse) 2. 3. 2018, 17:39 (CET)
Příklady mých dřívějších žádostí o hromadné odstranění souřadnic:
Dobry den, dekuji za odpoved. Pripady, na ktere jsem narazil, bohuzel vetsinou nejsou ve velkych mestech. Odstranit chybne souradnice bych sice mohl, ale mozna by jejich zachovani pomohlo spravne lokalizaci (pokud by se nasel nekdo znaly dane oblasti). Zde napr. fotka oznacena jako Vrchlabi https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vrchlab%C3%AD,_Czech_Republic_-_panoramio_(11).jpg je ve skutecnosti z Rudnika, obce cca 12 km vedle. JiriMatejicek (diskuse) 2. 3. 2018, 17:52 (CET)
ad Vrchlabí/Rudník: Podle popisu má jít o bývalý pivovar v Rudníku. Otevřu Mapy.cz, najdu si Rudník, pivovar je uprostřed obce. Přepnu se do Panoramy, uličního pohledu, chvíli chodím okolo areálu, až podle úhlu zjistím, že fotka byla pořízena jen kousek od hlavní zatáčky v obci, ve směru na severovýchod. Oddálím zpátky na mapu, dole z Tools vyberu nástroj My mark on the map, kliknu na přibližné místo. Vpravo se mi zobrazí „1 – New POI“ a pod tím souřadnice. Šipečkami vedle souřadnic mohu měnit zobrazený formát. Vyberu si 50.5952350N, 15.7336625E a mohu je jít vložit do stránky fotografie. Při opravě souřadnic ze šablony Location odmažu informaci, že souřadnice pochází z Panoramia, zkontroluji též zbytek popisu a zařazení v kategoriích. Úpravu stránku uložím a na závěr ji půjdu, je-li potřeba, přejmenovat. Stačí takto? S pozdravem --2. 3. 2018, 18:37 (CET), Utar (diskuse)
Dobry den, ten spravny popis jsem tam vlozil ja, protoze jsem to poznal ;-) Omlouvam se za nejasne vyjadreni - melo jit o priklad toho, kdy jsou souradnice ci popis spatne, ale ne uplne mimo. Nicmene i tyto souradnice stoji za spraveni, takze Vas postup hned vyzkousim, dekuji. JiriMatejicek (diskuse) 2. 3. 2018, 19:26 (CET)

Fotky, na ktere jsem narazil, jsem zaradil do teto kategorie: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_of_the_Czech_Republic_with_wrong_geo-location. Treba je nekdo opravi... JiriMatejicek (diskuse) 28. 3. 2018, 14:17 (CEST)

Třídění v tabulce podle čísla

Ahoj vespolek! Frettie přispěl významně do projektu Martinů vytvořením tabulky děl tohoto skladatele v české i anglické verzi. Díky! Je tu ale jeden problém: Třídění podle Halbereichova čísla neřadí podle posloupnosti přirozených čísel (1, 2, 3...), ale podle jakési digitální (1, 10, 100...) Určitě je na to nějaká finta, jak tom opravit. Poradí mi někdo kde a jak? Předem díky! --Gampe (diskuse) 26. 3. 2018, 19:06 (CEST)

Dovětek: má to ale záludnosti: vyskytují se i čísla 123bis, 123 A či 123 I. --Gampe (diskuse) 26. 3. 2018, 19:11 (CEST)

(Mluví se o Seznam děl Bohuslava Martinů.) Našel jsem trik, viz m:Help:Sorting#Forcing the sort mode for a column. Matěj Suchánek (diskuse) 26. 3. 2018, 19:39 (CEST)
@Matěj Suchánek: Díky, funguje! --Gampe (diskuse) 26. 3. 2018, 19:58 (CEST)

26. 3. 2018, 22:03 (CEST)

We need your feedback to improve Lua functions

2. 4. 2018, 21:28 (CEST)

Žlucení

@Martin Urbanec:Udělátko mypatrol (mám na metě, zkopírovali si to i ostatní, jako @Kacir, Perid:) mi teď žlutě podbarvuje všechny editory. Šlo by s touto chybou něco udělat? Není chyba zařízení, vyzkoušeno na vícero. --OJJ, Diskuse 6. 4. 2018, 17:14 (CEST)

Vidím problém (za chvíli odezní): zaregistroval se uživatel s „&“ ve jméně. Do toho skriptu bohužel zasáhnout nemůžu a ani to dělat nebudu, dokud se necentralizuje na jednom místě. Matěj Suchánek (diskuse) 6. 4. 2018, 18:40 (CEST)

Selhání doručení hromadné zprávy

Jak mohlo dojít k tomuhle selhání doručení hromadné zprávy: 3. 4. 2018, 21:48 Doručení „Structured Data on Commons Newsletter - Spring 2018“ pro Diskuse s wikipedistou:Frettie selhalo s chybovým kódem editconflict? Žádná jiná editace v tamější historii není. --3. 4. 2018, 21:59 (CEST), Utar (diskuse)

Někdo editoval zároveň s botem a nastal editační konflikt. Bot ho na rozdíl od člověka nedovede vyřešit. --Martin Urbanec (diskuse) 3. 4. 2018, 22:03 (CEST)
Na to bych se zeptal lidí, kteří mají přístup k tajným logům (dřív než se logy smažou). Můj tip je, že se úloha (job) vložila do fronty (job queue) dvakrát (to se občas stane) a jedna z nich tu druhou „porazila“. Matěj Suchánek (diskuse) 3. 4. 2018, 23:03 (CEST)
@Matěj Suchánek: To jako správci a výš? Nebo o jaké tajné logy jde? --9. 4. 2018, 20:35 (CEST), Utar (diskuse)
Měl jsem na mysli vývojáře. Jde o logy, ve kterých jsou různé (nutně utajené) informace, které můžou vývojáři použít při vývoji. Samozřejmě jsou tam také podrobnosti o chybách, ke kterým na serverech dochází. Matěj Suchánek (diskuse) 9. 4. 2018, 20:49 (CEST)

Mini Toolforge workshop

Ahoj všem technickým uživatelům, rozhodl jsem se 22. dubna 2018 (začátek 10:00) uspořádat Mini Toolforge workshop zaměřený na tvorbu wiki-nástrojů, botů aj. "v cloudu", na platformě Toolforge. Platforma Toolforge (dříve Tool Labs) je součástí Cloud VPS (dříve Labs) a slouží k poskytování různých zdrojů potřebných ke tvorbě takových nástrojů. Workshop se bude konat v kanceláři spolku Wikimedia Česká republika na adrese Slovenská 21, Praha. Prosím případné další zájemce o účast, aby mi napsali na mail (martin.urbanec@wikimedia.cz). S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 6. 4. 2018, 16:59 (CEST)

Rád si to půjdu poslechnout, ale ... to nestačí použít návody, co tam jsou? Je to zmatený, to uznávám, ale přesto ... --frettie.net (diskuse) 8. 4. 2018, 09:06 (CEST)
Já vidím přínos v tom, že Martin v tom má několikaleté zkušenosti, takže kromě zmatených, dlouhých a obecných návodů, které člověk musí chvíli luštit než je zprovozní u sebe doma, nám Martin poskytne rychlé a stručné instrukce k základním úkonům a poskytne také rady a tipy, na co si dávat pozor, poradí se začátečnickými chybami, do kterých on třebas tehdy také zabředl apod. Krom toho se přijede podívat do Prahy také konečně návštěva ze severu, Brněnskou partu už jsem navštívil, tak to Praze dlužím :D --Dvorapa (diskuse) 8. 4. 2018, 10:09 (CEST)
K poslední větě, jsem si skoro jist, že do Prahy ze severu jezdí sem tam i nějaký povozy a tak, to jde i jindy ... :) Nicméně, z mýho pohledu - ač to trošku zmatený je a zvlášť pochopení a rozchození kubernetes je peklo, tak stejně - dokud si člověk nenajde "ten správný návod" a nebude to dělat téměř denně, tak si to nezapamtuje. To přece nejsou postupy na každý den. Ale jako jo, chápu to, jen mi to přijde jako trošinku zbytečná akce (a být já hodnotitelem toho grantu, tak třeba proplacení společnýho obědz škrtnu hodně tlustou čarou). Na stranu druhou - na tohle se kolikrát hodí zeptat se někoho, kdo už to dělal, protože najít něco použitelnýho je peklo a pokud člověk neví a nezná, tak má prostě problém, který dost možná ani nepřekročí. --frettie.net (diskuse) 9. 4. 2018, 08:33 (CEST)
No právě. Proto nám Martin nabídl (jako ten, kdo to už dělal), že se ho můžeme zeptat. Matěj Suchánek (diskuse) 9. 4. 2018, 08:48 (CEST)
Já k tomu jen dodám, že už jsem úspěšně vytvořil jeden nástroj, úspěšně vytvořil web server, úspěšně na něj nahrál index.html, neúspěšně se pokusil tu webovou stránku nástroje otevřít v prohlížeči a neúspěšně se pokusil ten můj pokusný nástroj zase smazat. Krom toho vůbec netuším, co je to Kubernetes, takže i jak jsem psal v mailu s M.U., klidně i bez proplacení čehokoliv a i bez nějaké oficiální akce se rád nechám v tomhle poučit od zkušenějšího. --Dvorapa (diskuse) 9. 4. 2018, 08:54 (CEST)

Prosím o pomoc na wikislovníku

Viz můj příspěvek pod lípou technickou. Pokud sám neumíte pomoci, prosím kolemjdoucí zkusit najít někoho, kdo by uměl pomoci. --Kusurija (diskuse) 9. 4. 2018, 15:46 (CEST)

Od 9. dubna bude na krátkou dobu porušeno řazení v kategoriích, protože s aktualizací internacionalizační knihovny (ICU) bude nutné pomocí skriptu provést údržbu položek v databázi. Tento problém se v závislosti na velikosti wiki bude projevovat po dobu několika hodin až několika dní. Matěj Suchánek (diskuse) 9. 4. 2018, 18:12 (CEST)

9. 4. 2018, 20:08 (CEST)

Šablona Překlad

@Oashi: Ahoj, šablona {{Překlad}} se v mobilní verzi zobrazuje nějak rozhozeně a odkaz na cizojazyčný článek nefunguje, dokázal by se na to někdo podívat prosím? --Dvorapa (diskuse) 9. 4. 2018, 22:34 (CEST)

@Dvorapa: A co že je za problém? Prosím o podrobnější popis projevů chyby, jako výstupu. A k tomu i sadu vstupů, pro navození. A ideálně i odkaz na stránku a i screenshot... Žádnou závadu nepozoruji, pro mne nereprodukovatelné. --Franta Oashi (diskuse) 10. 4. 2018, 03:21 (CEST)
+1. Nevidím problém (ani v aplikaci, ani v mobilní verzi). Matěj Suchánek (diskuse) 10. 4. 2018, 16:33 (CEST)
Už také ne, asi to někdo spravil ?? --Dvorapa (diskuse) 10. 4. 2018, 20:54 (CEST)

Hlavní článek není na Wikidatech

V kategorii Kabelová technika se mi zobrazuje skrytá kategorie: Kategorie:Údržba:Hlavní článek není na Wikidatech. Wikidata nejsou mojí silnou stránkou (= prakticky nic o nich nevím) takže jsem hledal na různých nápovědách, ale zatím bezvýsledně. Dokáže mi někdo poradit, co tato hláška znamená? V kategorii samozřejmě hlavní článek je a článek označený jako hlavní článek také je zařazen do této kategorie. --Leotard (diskuse) 10. 4. 2018, 11:35 (CEST)

V kategorii je {{Hlavní článek|Kabel}}.
V příslušné položce Wikidat ovšem není tvrzení o hlavním tématu.
Cf. zcela namátkou Kategorie:Rumunská kuchyně, d:Q4304.
--Mormegil 10. 4. 2018, 11:47 (CEST)

Stále nerozumím. Musí se hlavní článek jmenovat stejně jako kategorie? Není nikde srozumitelně definováno. Musí být kategorie definována v angličtině? Na anglické wiki taková kategorie neexistuje, logicky tedy nemůže být ve Wikidatech. Ale nechme to být. Já hlavní článek na Wikidatech k ničemu nepotřebuji. Pokud ho tam někdo chce, ať si to dodělá. Nakonec Wikipedie je kolektivní dílo a vzniká postupně. Než bych se trápil řešením podobných rébusů, udělám si čas na rozšiřování článků. Za snahu o odpověď pochopitelně děkuji. --Leotard (diskuse) 10. 4. 2018, 12:02 (CEST)

K napravování situace vás nikdo nenutí. Je to údržbová kategorie, která slouží vašim kolegům, které Wikidata zajímají. Je to pochopitelné - někoho baví psaní článků, jiní zase rádi dělají pořádek v datech. --Vojtěch Dostál (diskuse) 10. 4. 2018, 13:04 (CEST)
(s ek) Viz Mormegil. Tato údržbová kategorie (tedy běžným čtenářům skrytá) pouze informuje o tom, že položka na Wikidatech, propojená s naší kategorií Kabelová technika, nemá přiřazené tvrzení o hlavním tématu, i když naše kategorie má vyplněnou šablnonu Hlavní článek. To pro případného zájemce implikuje, že článek, který je u nás vyplněn jako hlavní článek (kabel), by mohl být vhodným ono nepřiřazené tvrzení na Wikidatech (ale asi v konkrétním případě není, když o "úplnou shodu" nejde, vzhledem k existenci d:Q7328445). S anglickou wikipedií to nijak nesouvisí.
Ale obecně je pravda naše dokumentace údržbových kategorií na dost nízké úrovni, někdy také netuším, co mají indikovat.--Jklamo (diskuse) 10. 4. 2018, 13:09 (CEST)
Řekl bych, že poněkud matoucí je název kategorie, nejedná se o kategorii pro údržbu české Wikipedie, spíše o monitorovací kategorii pro sesterský projekt. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 4. 2018, 13:33 (CEST)
Ono jde i nejde o údržbu, protože tuto kategorii jednou za čas projíždí robot a příslušné články na Wikidata importuje. Ale fakt je, že v mnoha případech nejde o zcela přesné hlášení, protože na Wikidatech je třeba použit jiný (lepší) hlavní článek, náš hlavní článek neexistuje nebo je to celé řešeno jinak. Jako původce této kategorie uznávm, že by to chtělo celé přehodnotit a třeba lépe ošetřit mezní případy, ale víc hlav víc ví. Diskuse lépe u kategorie. JAn (diskuse) 10. 4. 2018, 20:34 (CEST)

Infobox - titulární diecéze

Zdravím. Zdá se, že šablona {{Infobox - titulární diecéze}} je nějak rozbitá, neuměl by ji někdo opravit? --Vlout (diskuse) 10. 4. 2018, 16:47 (CEST)

Hotovo. --Vojtěch Dostál (diskuse) 10. 4. 2018, 16:52 (CEST)
Skvělé, díky. --Vlout (diskuse) 10. 4. 2018, 16:53 (CEST)

Wikidata workshop 2018 - Wikidata Query Service

Ahoj všem, připomínám, že 5. května 2018 v 9:30 hodin se koná na půdě Univerzity Pardubice další Wikidata workshop. Letos je zaměřený primárně na vizualizaci dat z Wikidat, Počítá se ale s tím, že se na místě vytvoří kromě dvou query skupin i další věnující se dalším tématům, v závislosti na účastnících. Účast na workshopu je zdarma a je možné si požádat o proplacení jízdného (nejlépe na mé e-mailové adrese martin.urbanec@wikimedia.cz). S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 11. 4. 2018, 08:20 (CEST)

16. 4. 2018, 17:20 (CEST)

23. 4. 2018, 20:16 (CEST)

.hlist

Zdavím všechny, nejsem si zatím jistý, co to způsobilo, ale dle Wikipedie:Potřebuji pomoc#Špatné formátování se najednou (nejspíš s pozdním nasazením nové verze) porušilo formátování šablony {{flatlist}}, tj. pomocí třídy .hlist. Text se nyní nezalomí na konci okna, ale pokračuje dál do konce seznamu (přinejmenší ve FF). Jako možné řešení se mi ukazuje odstranit v MediaWiki:Common.css řádek 1166, tj. .hlist li { /* ... */ white-space: nowrap; }, ale nejsem zrovna schopen domyslet všechny možné důsledky (navíc by opravdu pomohlo zjistit, která změna v SW to způsobuje). Co si myslí ostatní? Matěj Suchánek (diskuse) 24. 4. 2018, 16:58 (CEST)

Co si myslím já, že tam dosud měli v MediaWiki natvrdo v ul > li něco ve stylu white-space: wrap !important, což přebíjelo naše Common.css. Pak na to někdo přišel a odstranil, můžeme zapátrat v changelogu MW. Tudíž odstranit naše volání .hlist li {white-space: nowrap} by mělo postačit. --Dvorapa (diskuse) 24. 4. 2018, 20:35 (CEST)
Ten stylopis je pokud si dobře vzpomínám převzatý z en.wiki ve verzi z r. 2013. Na en.wiki už mezitím mají aktualizovanou verzi z r. 2016, ve které už ten nowrap nevidím. Možná by stálo za zvážení, zda neaktualizovat taky…--Shlomo (diskuse) 24. 4. 2018, 20:55 (CEST)

Hm, tak aniž bychom se něčeho dotkli, problém odezněl. Silně podezírám phab:T192855 (omyl, při kterém byla spuštěna nová parsovací knihovna), moji domněnku potvrzuje i mód „editace s migračním nástrojem“. Takže máme nějaký čas navíc. Matěj Suchánek (diskuse) 25. 4. 2018, 21:15 (CEST)

@Matěj Suchánek: Nezdá se mi, že by problém odezněl. Viz. již dříve zmíněná stránka Wikipedie:Požadované_články/Hospodářství. --Tayari (diskuse) 27. 4. 2018, 15:38 (CEST)
V tom případě máme každý na mysli jiný problém, já ale již žádný nevidím. Matěj Suchánek (diskuse) 27. 4. 2018, 16:13 (CEST)
Také nevidím žádný problém na odkázané stránce, nicméně bych hlasoval tak či onak pro odebrání onoho zápisu .hlist li {white-space: nowrap}, viz několik let starý problém: Wikipedie:Požadované_články/Geografie_a_místopis#Národní_kulturní_památky. --Dvorapa (diskuse) 27. 4. 2018, 16:47 (CEST)
Hmm, tak už funguje. Nevím, čím to bylo. Děkuji. --Tayari (diskuse) 28. 4. 2018, 23:19 (CEST)

Nezobrazující se obrázek z Wikidat v šabloně „Infobox - vodní tok“

Pokud nic nevidíte, máme tu problém

Ahoj, tušíte někdo, proč se v šabloně {{Infobox - vodní tok}} nezobrazuje obrázek načítaný z Wikidat? Vizte článek Sloupský potok (přítok Smědé). Díky předem za opravu. --Jan Polák (diskuse) 28. 4. 2018, 12:33 (CEST)

Mně se ten obrázek nenačítá ani na WD, ani na Commons a ani třeba tady. Prohlížeč hlásí 429 No Reason Phrase (s čímž jsem se nikdy nesetkal). Matěj Suchánek (diskuse) 28. 4. 2018, 13:22 (CEST)
@Matěj Suchánek: Já ho právě na Commons i ve Wikidatech vidím, ale ve Wikipedii ne. :-( --Jan Polák (diskuse) 28. 4. 2018, 17:16 (CEST)
Hlásím, že tady se mi nenačte, v článku Sloupský potok (přítok Smědé) taky ne, v položce na WD taky ne, a ani na jeho stránce na Commons. Když ho otevřu v MediaVieweru, tak to napíše:
Je nám líto, soubor nelze zobrazit. Vypadá to na technické potíže. Můžete to zkusit znovu nebo problém nahlásit, pokud se to nezlepší. Chyba: could not load image from https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Sm%C4%9Bdavsk%C3%A1_hornatina%2C_Sloupsk%C3%BD_potok%2C_vodop%C3%A1d_01.jpg/800px-Sm%C4%9Bdavsk%C3%A1_hornatina%2C_Sloupsk%C3%BD_potok%2C_vodop%C3%A1d_01.jpg

(Ta hláška nešla zkopírovat, takže jsem při opisování mohl udělat překlep). Ovšem, když ten obrázek na Commons zkusím přímo otevřít, tak se mi normálně načte :-O Technické parametry: Win10 64b, FFx 59.0.2 64b, Vector --YjM | dp 29. 4. 2018, 19:43 (CEST)

30. 4. 2018, 18:18 (CEST)

Aktualizace počtu obyvatel

@Jan Polák, Vojtěch Dostál, Frettie, Petr Kinšt:Zdravím všechny. Protože Český statistický úřad již vydal počty obyvatel českých obcí k 1. 1. 2018 ([115]), technicky zdatní kolegové by případně mohli zařídit aktualizaci přes Wikidata. --Vlout (diskuse) 1. 5. 2018, 06:45 (CEST)

Probíhá, díky za připomenutí. Matěj Suchánek (diskuse) 1. 5. 2018, 10:24 (CEST)

Zdvojené mezery

Povšiml jsem si, že v novém článku Walter Černý je asi 8 zdvojených mezer. Řekl bych, že to vzniká při malé nepozornosti ve VE. Je nějaký bot, který to napravuje? Nebo by stálo za to to napravovat už při uložení editace?--Ben Skála (diskuse) 3. 5. 2018, 11:04 (CEST)

Každý bot to napravuje v rámci doprovodných úprav, tedy ne cíleně, ale s nějakou jinou změnou ve článku. Takových zdvojených mezer je ve článcích mraky, asi by nebylo na škodu to napravovat už při uložení. --Dvorapa (diskuse) 3. 5. 2018, 14:05 (CEST)
Zajímavé je, že zatímco vyhledávání v prohlížeči při zadání dvou mezer pěkně všechny tyto případy najde, vyhledávání přímo v editoru (wikikódu) nikoli. „Zadanému hledání nic neodpovídá.“ Jestli to nebude tím, že je to třeba kopírované kdovíodkud a místo klasické mezery je tam nějaký jiný neviditelný znak, který prohlížeč sice jako mezeru vyhodnotí, ale editor ne? --Bazi (diskuse) 3. 5. 2018, 14:12 (CEST)
? Mně to normálně jede, dám si nejstarší verzi článku, editovat zdroj, ctrl+f a najde to osm dvojmezer.--Ben Skála (diskuse) 3. 5. 2018, 14:21 (CEST)
Když dám Ctrl+F, tak se mi otevře vyhledávání v prohlížeči, ne v editoru, ale to je detail. Mám starý editor wikikódu s rozšířeným editačním panelem, kliknu na tlačítko Najít a nahradit, zadám dvě mezery, ale výsledkem je „Zadanému hledání nic neodpovídá.“ Ještě dodávám, že vyhledávání ve VisualEditoru mi to správně najde. --Bazi (diskuse) 3. 5. 2018, 14:30 (CEST)
Aha, tohle vyhledávání neznám.--Ben Skála (diskuse) 3. 5. 2018, 15:07 (CEST)

Wikitext highlighting out of beta

4. 5. 2018, 20:55 (CEST)

Zobrazení kategoríí na Commons u obrázku v galerii

Dokázal by někdo stvořit alternativní šablonu Galeriecat nebo udělátko, kteréž by dokázaly pod obrázky zobrazit jejich zařazení v kategoriích na Commons?--Rosičák (diskuse) 6. 5. 2018, 12:48 (CEST)

7. 5. 2018, 18:27 (CEST)

Technická změna na stránce Wikipedie:Porušení práv

Dle Diskuse k Wikipedii:Porušení práv#Návrh - rozdělení jsem oddělil sekci Copyvia do zvláštní podstránky. --Jvs 13. 5. 2018, 10:14 (CEST)

Ukazovátko na mapě

Zdravím. Proč má Zdymadlo Srnojedy na rozklikávací mapce svoje ukazovátko s písmenem W a Krchleby (tvrz) ne. V čem je fígl. Předem díky.--Railfort (diskuse) 14. 5. 2018, 15:18 (CEST)

Fígl je v tom, že Zdymadlo Pardubiceněkde (netuším kde) špatně uvedené souřadnice, takže se zobrazuje v té mapě přesně na stejném místě jako Zdymadlo Srnojedy a tím tam vzikne to "w", které tam být nemá. --YjM | dp 14. 5. 2018, 23:13 (CEST)

15. 5. 2018, 00:22 (CEST)

A je to tu zas!

Znovu nám flatlist hází nepředstavitelně dlouhé řádky, viz Wikipedie:PČ/O, jak se to vyřešilo minule? --Dvorapa (diskuse) 19. 5. 2018, 22:04 (CEST)

No nijak, k nasazení Remexu tehdy došlo omylem. Teď už ho máme napořád, takže je potřeba aktualizovat stylopis. Matěj Suchánek (diskuse) 20. 5. 2018, 10:05 (CEST)
Já myslel, že Remex u nás nasadí až někdy koncem pololetí, tj. že máme ještě tak měsíc? Nicméně tak jako tak bych považoval za vhodné aktualizovat stylopis dle anglické verze (tedy co se týče flatlistů), jak v odkazované diskusi navrhoval kolega Shlomo. --Vachovec1 (diskuse) 20. 5. 2018, 11:16 (CEST)

@Dvorapa, Vachovec1, Matěj Suchánek: Myslím, že nejjednodušší cestou bude import zdrojového kódu z enwiki. Největším problémem, na který jsem během testování narazil, je odlišnost zápisu, anglický flatlist nepočítá s úvodní *, takže pak seznam nezobrazuje korektně (buď odrážka na začátku, nebo zobrazí pouze první položku). — Draceane diskusepříspěvky 21. 5. 2018, 12:49 (CEST)

V té předchozí diskusi myslím bylo jednoduché řešení s vypnutím nějaké drobnosti našeho Common.css. Byl by někdo ze správců schopný provést alespoň tu ryhclou nápravu? Kromě WP:NČ jsou rozhozené i některé šablony a navboxy ve článcích už několik dní. --Dvorapa (diskuse) 22. 5. 2018, 10:09 (CEST)
Provizorně to jde poflikovat tím, že se nepoužije {{Flatlist}}, ale přímo příslušné html značkování. Nicméně systémová náprava ve stylopisu by byla lepší. Už proto, že takto nelze ošetřit vnořené seznamy.--Shlomo (diskuse) 22. 5. 2018, 10:38 (CEST)
Odstranil jsem nowrap jednotlivých položek seznamu. Jinak zdroj nového stylopisu může být mw:Snippets/Horizontal lists#Code. Matěj Suchánek (diskuse) 22. 5. 2018, 17:03 (CEST)
Díky. Také jsem na to nedávno narazil, bylo by jen potřeba to odladit i s našimi moduly (List, ChList), ale mají to hezky navržené. --Dvorapa (diskuse) 22. 5. 2018, 19:12 (CEST)

HotCat – shrnutí editace

Proč mi při vícenásobné úpravě kategorií pomocí HotCatu píše wikieditor, že jsem nevyplnil shrnutí editace? Shrnutí editace je vyplněno automaticky, je otrava to ukládat „nadvakrát“. — Draceane diskusepříspěvky 21. 5. 2018, 16:29 (CEST)

+1 Člověk má pak tendenci místo jedné otravné editace udělat dvě bez potvrzování. --Matěj Orlický (diskuse) 21. 5. 2018, 16:34 (CEST)

Resp. by to chtělo zjistit, kde je chyba. Matně jsem zargistroval, že na Commons minulý týden proběhly v kódu HotCatu nějaké výrazné změny, tak to pravděpodobně může souviset. Na Commons mi ale HotCat funguje normálně, jen jsem si všiml, že teď potlačuje „using HotCat“ a místo toho vloží za editaci značku. — Draceane diskusepříspěvky 21. 5. 2018, 16:40 (CEST)

21. 5. 2018, 19:33 (CEST)

Chyba v šabloně Navbox

{{Navbox}} má zřejmě chybku, která způsobuje pravému obrázku příliš velké okraje, viz třeba aktuální verze vysílače Kleť dole, box České televizní a rozhlasové vysílače, v prohlížeči Chrome. Více na Diskuse k šabloně:Navbox#Špatné zobrazení s obrázkem potažmo chybný colspan. —Mykhal (diskuse) 21. 5. 2018, 19:34 (CEST)

Protože obrázky do navboxů nepatří, nemají žádnou navigační funkci (soukromý názor) JAn (diskuse) 21. 5. 2018, 21:06 (CEST)
@Mykhal, JAn Dudík: Také jsem si toho všiml, ale myslím, že to navbox dělá už třeba dva roky. Jinak ad JAnova připomínka – {{Hrabství Limerick}} je případ navboxu, kde má mapka imho smysl, navíc se zobrazuje správně. Netýká se problém navboxů, obsahující pouze list1? — Draceane diskusepříspěvky 24. 5. 2018, 14:52 (CEST)
@Draceane:Ani zde není nutná, byť je alespoň opravdu k tématu. Stejná mapka je totiž v článku v infoboxu, v navboxu má význam pouze při zobrazení samotného navboxu. JAn (diskuse) 24. 5. 2018, 20:47 (CEST)

Podivné zobrazení fotografií

Ukázka chyby

Narazil jsem na dva články (Jiří Holubář, David Macek), kde se foto v infoboxu zobrazuje podivně – dolní polovina je jakoby začerněná pruhy, zatímco horní polovina je světlejší, než originální fotky na Commons (tam se fotky zobrazují korektně). Nevíte co s tím? — Draceane diskusepříspěvky 24. 5. 2018, 14:48 (CEST)

Ještě doplňuji, že ve vyskakovacích kartičkách se také zobrazují normálně, purge nepomáhá (tuto chybu registruji u Holubáře již delší dobu, teď jsem narazil ale i na další výskyt – Macek). — Draceane diskusepříspěvky 24. 5. 2018, 14:50 (CEST)
Vyprázdnil jsem cache u obou obrázků ještě na Commons a vypadá to, že se problém vyřešil. --Dvorapa (diskuse) 24. 5. 2018, 15:09 (CEST)
Jo, funguje, díky. (Ale je zajímavý, že toho Holubáře se to zobrazovalo třeba od října). — Draceane diskusepříspěvky 24. 5. 2018, 15:46 (CEST)

29. 5. 2018, 14:40 (CEST)

Omezení Property:P31

Ona má snad d:Property:P31, instance (čeho), jen určité povolené hodnoty, nebo co značí ta Kategorie:Údržba:Chybná vlastnost P31 na Wikidatech? --2. 6. 2018, 18:56 (CEST), Utar (diskuse)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Modul:Wikidata_infobox/videohra - no je to svého druhu pojistka, aby videohry byly videohry i na WD. Jestli to je správně, to nevím. --frettie.net (diskuse) 2. 6. 2018, 19:11 (CEST)
Tedy hodnota P31 připojené položky neodpovídá typu vloženého infoboxu? Ano, to by vysvětlovalo, proč je tam v té kategorii tolik datadisků a jiných rozšíření, protože ty často mají právě něco jiného než d:Q7889. Asi by to tedy měly být taky instance videohry a upřesnění typu nechat na dalších vlastnostech položky. Díky, Modul jsem našel, podstránku ne.--2. 6. 2018, 19:45 (CEST), Utar (diskuse)
Asi tak, souhlas. a není zač! --frettie.net (diskuse) 2. 6. 2018, 23:35 (CEST)

Mapa v infoboxu

Zdravím. Napadlo mě, že {{Infobox - budova}} by mohl také zobrazovat mapu, podobně jako je tomu např. u {{Infobox - střední škola}} nebo {{Infobox - pivovar}}. Co myslíte? --Vlout (diskuse) 14. 5. 2018, 12:19 (CEST)

Technicky žádný problém. Na druhou stranu, měli bychom se už dohodnout, jak moc vážně s těmi novými mapami myslíme, v jakých infoboxech je chceme mít a jestli by tentýž infobox měl umožňovat zobrazení pouze jednoho stylu mapy (srov. staré LocMapy v článcích vs. nové mapy v infoboxech). Matěj Suchánek (diskuse) 14. 5. 2018, 14:25 (CEST)
@Vlout, Matěj Suchánek: Rozhodně souhlas s Matějem. Tohle by měla být prodiskutovaná změna. Za mě: v iboxu by měla být jen jedna mapa. Původní loc-map je medle N-krát přehlednější, než nynější mapframe. Ten se hodí do článků, kde je potřeba ukázat více bodů nad jednou mapou; je užitečné moci s ní hýbat, dívat se, co je kolem; atp. --YjM | dp 14. 5. 2018, 23:20 (CEST)
Určitě by to mělo být prodiskutováno, proto jsem to nadhodil. Byť zde, ale jde o to, zda bude vůbec širší zájem o diskusi, jestli ano, pak se to jistě probere jinde. Podle mne je loc-map vhodný pro větší objekty typu obcí, zatímco u menších je asi lepší, aby se čtenář tímto způsobem velmi jednoduše podíval, třeba v jaké části dané obce se nachází. Např. u střední škol (Slovanské gymnázium) nebo pivovarů (Hostinský pivovar Moritz), zatímco třeba u vodních děl by stačil právě loc-map (Vodní dílo Nové Mlýny). Snad se této otázky ujmou i jiní. --Vlout (diskuse) 14. 5. 2018, 23:34 (CEST)
@Vlout: No jo, ale i u těch gymnázií a pivovarů je výchozí přiblížení na půl republiky. Aby to mělo tu výhodu, jakou Vy zmiňujete, bylo by potřeba s nastavovat měřítko mapy podle typu zobrazovaného objektu a třeba podle velikosti sídla, v němž se nachází, takže v každém článku individuálně. To samozřejmě není nemožné, ale je to další práce na víc. --YjM | dp 15. 5. 2018, 09:06 (CEST)
Kromě toho, co už píše níže Shlomo, tak v případě, je-li v infoboxu budovy pouze loc-map, tak např. u článku Mauzoleum jugoslávských vojínů se čtenář dozví pouze tolik, že leží asi zhruba někde tam, kde je Olomouc. Nemůže na mapu kliknout a snadno zjistit, kde přesně v těch Bezručových sadech je. Tato mapa mu nedá žádnou informaci navíc, čili je v tom infoboxu poměrně zbytečná. --Vlout (diskuse) 15. 5. 2018, 09:56 (CEST)
Mapa je zbytečná jen v případě, že čtenář ví, kde je Olomouc. Tu snad většina českých čtenářů zná, ale když je pomník, kostel nebo zřícenina někde v Horní Dolní, v nějaké německé nebo třeba japonské vesnici, pak mu je nazoomovaný mapframe k ničemu. Může sice kliknout a mapu oddálit, ale ztrácí se tím takový ten efekt „kouknu a vidím“, který se mi na loc-map líbí. Příklad je třeba Foxův záliv, kde bez kliknutí musím hodně přemýšlet, kde by to asi mohlo být. Mimochodem, denně se setkávám s lidmi, kterým by dělala problém i ta Olomouc. Vím, že u mapframe to jde vyřešit vhodně nastaveným přiblížením v konkrétním IB, ale jak znám zdejší poměry, dokážu si představit spoustu tahanic o to jediné správné přiblížení. --Petr Kinšt (diskuse) 17. 5. 2018, 20:57 (CEST)
Problém je v tom, že se čtenář již v úvodu dozví, že se nachází v Olomouci. Mapa v infoboxu pak zobrazuje polohu Olomouce, což je vzhledem k velikosti subjektu, o němž pojednává článek, a jeho poměru k Olomouci, poněkud zvláštní. --Vlout (diskuse) 17. 5. 2018, 21:05 (CEST)
Přidat u mapframu možnost volby měřítka není nijak složité. Defaultní nastavení je pak na jednotlivých infoboxech s tím, že lze individuálně parametrem upravit.--Jklamo (diskuse) 15. 5. 2018, 11:15 (CEST)
Ono to dokonce je i u nás možné. A jak píše Shlomo, tohle je taky jen otázka času i na jiných datech.--frettie.net (diskuse) 15. 5. 2018, 14:57 (CEST)
Další předností mapframe je možnost zobrazit cestu nebo oblast. Srovnejte např. staré a „mapframeové“ zobrazení městských částí nebo staré a „mapframeové“ zobrazení větších správních jednotek.--Shlomo (diskuse) 15. 5. 2018, 01:53 (CEST)
Souhlasím s tím, že je Mapframe ve většině případů nadřazený původním locmapám. Zcela jistě tomu tak je u infoboxu budova. Výhodou našeho systému infoboxů je, že pro některé infoboxy (budova, kostel) budeme asi nastavovat největší zoom, pro jiné střední (sídla) a pro další spíše malý zoom (region). --Vojtěch Dostál (diskuse) 17. 5. 2018, 09:16 (CEST)
A jde třeba udělat automatickou mapu s českými dálnicemi nebo třeba mapu českých měst.--frettie.net (diskuse) 17. 5. 2018, 15:47 (CEST)
<mapframe>: Nepodařilo se analyzovat JSON: Chybný řídicí znak, možná nesprávné kódování
@Frettie: Poznámka: takhle nemůžeš získávat názvy článků na cswp, protože štítky na WD nemusí (a neměly by) odpovídat názvům článků na WP. Musíš najít přímo název sitelink odkazu:

SELECT ?id ?title
WHERE
{
 ?id wdt:P31 wd:Q34442 .  # is a highway
 ?id wdt:P17 wd:Q213 .    # in Czech Republic
 ?id wdt:P16 wd:Q339800 . # belongs to Czech Highway system 
 ?article schema:about ?id .
 ?article schema:isPartOf <https://cs.wikipedia.org/> .
 ?article schema:name ?title .
 }

--YjM | dp 19. 5. 2018, 11:42 (CEST)

@YjM: jo, to já vím, však já to jen okopíroval, tohle je samozřejmě použitelný.--frettie.net (diskuse) 19. 5. 2018, 17:23 (CEST)
Supr. Jen aby to někdo pak nekopíroval odtud do článků a potom se nedivil, kde má chybu ;-) --YjM | dp 23. 5. 2018, 00:13 (CEST)
@Frettie, Vojtěch Dostál, Shlomo: No tak to umí víc věcí, než jsem tušil. Bude-li se používat s rozumem, bude to fajn. --YjM | dp 17. 5. 2018, 19:29 (CEST)
… a tu pak využít k vygenerování inteligentní locmapy. Za předpokladu, že jsou všechny dálnice/města na Wikidatech i na Openstreetmap vhodně propojeny — na čemž je v mnoha případech ještě práce jak na reformní synagoze, ale časem snad i to bude.--Shlomo (diskuse) 17. 5. 2018, 18:08 (CEST)
Je to tak, práce je tam dost - ale to půjde. --frettie.net (diskuse) 17. 5. 2018, 19:08 (CEST)
Nebo třeba obcí okresu Třebíč.--frettie.net (diskuse) 17. 5. 2018, 17:49 (CEST)
@Frettie: Třeba ty mapy obcí, to je dost paráda. Tudy jistě vede cesta, jak Wikipedii dál rozvíjet. --Vlout (diskuse) 17. 5. 2018, 20:35 (CEST)
Potenciál to bezpochyby má. Na druhou stranu lze mapu vložit i na vhodné místo v článku a ne každá mapa, kterou lze vytvořit, musí být nacpána do infoboxu jako locmap.--Shlomo (diskuse) 18. 5. 2018, 09:20 (CEST)


@Frettie: Bylo by hodně užitečné, kdyby tyhle linie zvládl zobrazit infobox - stezka a další infoboxy liniových bodů zájmu (např. vodní toky). Co bychom pro to museli udělat?--Vojtěch Dostál (diskuse) 18. 5. 2018, 18:44 (CEST)
@Vojtěch Dostál: Vojto, já nevím, zkoušel jsem zobrazit přítoky řeky a nebo řeku a nepovedlo se mi to, zkoušeli jsme už na WD workshopu zobrazit Vltavu a Dunaj a nepovedlo se nám to. Nevím, jestli to je náma nebo nějakou chybou (ale kde a koho? netuším). Má to ještě nějaký mouchy. Ale třeba silnice by se už provést daly.--frettie.net (diskuse) 18. 5. 2018, 22:49 (CEST)
@Frettie, Vojtěch Dostál, Martin Urbanec: Koukal jsem teď na to, a problém je na 90 % v samotném mapframeu a způsobu, jak pracuje s OSM daty. Na rozdíl od silnic, které mají členy relace jen jednoho (nepojmenovaného) typu, řeky mají více typů členství v relaci (main_stream, side_stream a spring). To mapframe nepochopí. Proto se v mapě ukážou jen ty řeky, které mají v OSM nekompletní relaci (př. Malá Haná), nebo je odkaz na WD umístěn přímo na jednotlivých cestách z relace (př. Bílý Halštrov vs. jeho části [137], [138], [139], [140], ...). Opravu bych směřoval na Map Improvements team. --YjM | dp 19. 5. 2018, 11:06 (CEST)
Map
areál pivovaru Starobrno
Obávám se, že tak „jednoduché“ to nebude. Když jsem se pokusil zobrazit areál pivovaru Starobrno (relace složená ze dvou ploch bez určení rolí), rovněž jsem neuspěl. Naopak boundaries, které rovněž mají cesty různého typu (outer a inner) se zobrazují – viz výše uvedený příklad s Mate Jehuda.--Shlomo (diskuse) 22. 5. 2018, 09:06 (CEST)

┌──────────────────────┘

Map
Soudy v Česku

No ale třeba areál třebíčskýho špitálu je v pohodě, horší pak byla mnou nově vytvořená relace třebíčského soudu, to jsou spojený tři budovy a to teda ani omylem. Ale to není areál, ale tři jednotlivě spojený budovy.--frettie.net (diskuse) 22. 5. 2018, 11:25 (CEST)

@Frettie, Shlomo: Rozšiřuji tedy svoji domněnku o to, že Kartographer umí zpracovat jen předdefinovanou uzavřenou množinu typů relací. Multipolygon mezi nimi je, ale type=site už ne (vcelku logicky, když byl „zavržen“). Chtěl jsem to ověřit přímo v kódu, ale protože PHP rozumím jako koza petrželi, vzdal jsem to. Už jenom najít, kde jsou ty zdrojáky uložený, dalo dost zabrat... --YjM | dp 22. 5. 2018, 20:06 (CEST)
Je-li tomu skutečně tak (a mě to taky napadlo…), pak
  1. je třeba někde v dokumentaci uvést, které typy relací a za jakých případných dodatečných podmínek umí extenze zpracovávat. Bez této informace by bylo jakékoli nasazování do automatizovaných či poloautomatizovaných šablon typu infobox čirou sázkou do loterie.
  2. bych chápal nepodporování zavrženého type=site, ale nechápu, proč by neměly být podporovány řeky nadefinované v souladu s dokumentací. BTW na diskusní stránce extenze už na problém s řekou to kdosi upozornil, zatím (≈10 dní) bez odpovědi.--Shlomo (diskuse)
Díky za link. Urgováno. --YjM | dp 23. 5. 2018, 00:13 (CEST)
@Shlomo, Frettie, Martin Urbanec: A odpověď na sebe tentokrát nenechala dlouho čekat. Odtušili jsme problém víceméně správně. Wikipedie používá pro svoje mapy, včetně Kartographeru, kopii OSM databáze, která neobsahuje všechny typy relací. Více na MediaWiki diskusi. --YjM | dp 23. 5. 2018, 00:45 (CEST)
@Martin Urbanec: Taguji Martina, je zrovna na Wikimedia Hackathonu, třeba by se o tom mohl poradit s mapovým týmem nadace :-). Bylo by super, kdyby se nám tohle podařilo vyřešit a inkorporovat do infoboxů automaticky (poté co zjistíme, co tomu nyní brání). --Vojtěch Dostál (diskuse) 18. 5. 2018, 23:11 (CEST)
Zeptat se můžu, snad na to nezapomenu. Kdybych nic během zítřka nenapsal, tak se mi prosím někdo připomeňte, díky! Z Barcelony zdraví --Martin Urbanec (diskuse) 18. 5. 2018, 23:14 (CEST)
@Martin Urbanec: Připomínám…--Shlomo (diskuse) 22. 5. 2018, 09:06 (CEST)

@Matěj Suchánek: Vzhledem k obsahu diskuse bych si dovolil zopakovat žádost o implementaci do šablony {{Infobox - budova}}. Dodal bych ještě navíc, že už nyní to tak funguje v těchto šablonách: {{Infobox - muzeum}}, {{Infobox - pivovar}}, {{Infobox - letiště}}, {{Infobox - střední škola}}, {{Infobox - klášter}}, {{Infobox - hřbitov}}, {{Infobox - maják}}, {{Infobox - observatoř}}, {{Infobox - vysílač}}, {{Infobox - dalekohled}}, {{Infobox - rozhledna}}, {{Infobox - most}}, {{Infobox - stezka}}, {{Infobox - vodopád}}, {{Infobox - vodní plocha}}. Není tedy důvodu, aby podobná mapa chyběla v obecném infoboxu budova (byť. pravda chybí ještě např. u infoboxů sakrálních budov, stadionů, zoo či hotelů, a také u většiny infoboxů geografických). Ale to je otázka postupného rozvoje. --Vlout (diskuse) 17. 5. 2018, 20:35 (CEST)

HotovoHotovo Hotovo. Změna se co nevidět projeví v cca 4200 článcích. Matěj Suchánek (diskuse) 17. 5. 2018, 21:14 (CEST)
Ještě jednou děkuji, --Vlout (diskuse) 17. 5. 2018, 21:23 (CEST)
Schválně jsem aktivoval mapframe v náhodně vybraném článku Bílence (zámek). Komu, kdo nežije v okruhu 10 km nebo není znalcem venkovských zámečků, taková mapa něco na první pohled řekne? Se starou locmap čtenář alespoň tušil, že je to někde na severozápadě Čech. Nechápejte mě špatně, mě se mapframe v zásadě líbí, ale zvolené přiblížení mi ve většině případů, které jsem dosud viděl, připadalo nevhodné. A ano, mohu si přečíst, že je to v Ústeckém kraji, v okrese Chomutov, ale chybí mi ten efekt prvního pohledu. --Petr Kinšt (diskuse) 17. 5. 2018, 21:35 (CEST)
S EK: Já bych byl pro, ale současně bych apeloval na větší možnost přizpůsobení. Minimální požadavek je, aby bylo možno v infoboxu zobrazení locmapy zakázat. Další krok by mohl být buď možnost přepsat locmapu vlastním kódem, nebo vytvořit sadu (nepovinných) parametrů pro její úpravu (kromě zoom ještě přinejmenším lat, lenlon, height, width).--Shlomo (diskuse) 17. 5. 2018, 22:13 (CEST)
lat, len? Snad lat, lon, ne? --YjM | dp 18. 5. 2018, 22:32 (CEST)
Samozřejmě. Děkuji za opravu.--Shlomo (diskuse) 21. 5. 2018, 07:08 (CEST)
PS. Teď teprve (inspirován poznámkou kolegy Petra Kinšta) koukám, že zrovna v {{Infobox - budova}} to zakázání či nahrazení locmapy umožněno je. Chtělo by to podobně ošetřit i ostatní infoboxy výše vyčtené.--Shlomo (diskuse) 17. 5. 2018, 22:32 (CEST)
HotovoHotovo Hotovo. Všechny infoboxy s mapframe mají nyní parametr |loc-map. Matěj Suchánek (diskuse) 19. 5. 2018, 09:49 (CEST)
Děkuji.--Shlomo (diskuse) 22. 5. 2018, 09:06 (CEST)

U lidských sídel mi přišla původní locmap výrazně lepší. Když chci zkoumat mapu a zoomovat, tak si to stejně chci nějak otevřít ve zvláštním okně, přes celou obrazovku. V infoboxu chci ten první pohled, kde to zhruba je v rámci státu. Z mého hlediska je to u obcí výrazné zhoršení, ten malý náhled podrobné mapy je mi na nic. --Tchoř (diskuse) 18. 5. 2018, 05:05 (CEST)

Pokud vidím dobře, tak u obcí (tedy alespoň u {{Infobox - česká obec}}, {{Infobox - sídlo}}, {{Infobox - sídlo světa}}) se stále zobrazuje „původní“ locmap; u českých obcí dokonce bez možnosti potlačení nebo nahrazení jinou mapou. Jinak zobrazení zhruba v rámci státu se samozřejmě dá nastavit i u mapframes, viz výše demo locmapy českých dálnic. A souhlasím, že u českých (a zpravidla i zahraničních) obcí je takové zobrazení jako základní asi nejpraktičtější. U Obvodního soudu pro Prahu 2 už o tom tak přesvědčen nejsem.--Shlomo (diskuse) 18. 5. 2018, 08:50 (CEST)
S {{Infobox - česká obec}} je trochu problém, protože výhradně upřednostňuje souřadnice z Wikidat (z článků byly hromadně odstraněny), ale v článcích mapy zůstaly se starými souřadnicemi. Matěj Suchánek (diskuse) 19. 5. 2018, 09:49 (CEST)
@Tchoř, Shlomo:U (českých) obcí se myslím stále zobrazuje loc-map, což je asi lepší. Ale u Obvodního soudu pro Prahu 2 nic takového nevidím…? --Vlout (diskuse) 19. 5. 2018, 13:05 (CEST)
U Obvodního soudu pro Prahu 2 ne (což je v tomto případě dobře) protože {{Infobox - soud}} žádnou locmapu (starou ani novou) nepodporuje ani neumožňuje. Místo toho vkládá mapu soudního obvodu (což je případné téma k oddělené diskusi). Obrázek měl demonstrovat, jak by mohlo dopadnout zobrazování locmap, pokud by se důsledně postupovalo podle Tchořova návrhu i u budov. Vhodnější příklad z reálného prostředí Wikipedie mohl být např. Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha.--Shlomo (diskuse) 22. 5. 2018, 09:06 (CEST)

Obrysy přímořských států

Netuší prosím někdo, jak vytvářet slepé mapy přímořských států bez výsostných vod? U ČR jsme na to samozřejmě nenarazili, ale u mnohých států to naruší všeobecně známý obrys státu do té míry, že pro locmapu v infoboxu není použitelný.--Shlomo (diskuse) 27. 5. 2018, 18:41 (CEST)

Chmno, tak to asi půjde blbě. Som si teď kus tý hranice stáhnul do JOSM, a koukám, že boundary hranice nijak nerozlišuje hranici pozemní a „mořskou“. Resp. ta „pobřežní“ část v ní vůbec není uložená. Takže asi smůla. Jak tohle vyhovuje „On the ground“ pravidlu OSM netuším, jen konstatuji fakt, který jsem vysledoval. --YjM | dp 27. 5. 2018, 23:26 (CEST)
Tak administrative boundary je… administrative. Fyzický okraj není administrativní hranice, ale natural=coastline. (I když, zdá se, existuje i ne moc dobře dokumentovaná relation:land_area.) Ale jestli se nepletu, tohle prostě dohledá objekt na OSM s příslušným odkazem na Wikidata, což je v tomto případě relace pro Řecko, která holt zahrnuje celé Řecko včetně výsostných vod. Pokud chci něco jiného, musím vzít něco jiného. Třeba geoshape z d:Q41#P3896 (commons:Data:Greece.map). --Mormegil 28. 5. 2018, 17:04 (CEST)
Kombinovat data z různých zdrojů, zdá se, není úplně dobrý nápad (viz níže). nautral=coastline zde taky moc nepomůže, protože je to, vcelku logicky, linie a Kartographer její pomocí pokud vím geoshape vytvořit ani upravit neumí. Relation:land area by asi byla nejčistším řešením pokud by se ovšem používala a byla propojována s Wikidaty.--Shlomo (diskuse) 6. 6. 2018, 10:32 (CEST)
@Shlomo: Novinka podle Wikidata Weekly Summary #315: „Country geoshape data have been added to Commons and linked to the corresponding Wikidata items. These geoshapes can be used to visualise query results e.g. World map showing population of each country.“ Takže řešením (workaround) jsou soubory uložené na Commons. --YjM | dp 5. 6. 2018, 22:49 (CEST)
Map
Poloha obce Schaan (modře, data z OSM) v kontextu Lichtenštejnska (šedě, data z commons)
Je docela hloupé, že máme úžasný mapový projekt a extenzi, která nám umožňuje jeho propojení s Wikipedií, ale použitelné locmapy musíme flikovat ("workaroundovat") z alternativních zdrojů. Ale to by se snad dalo překousnout. Krom toho se mi nepodařilo je nastylovat, neumím podle nich udělat ořez a v dokumentaci jsem nic nenašel. I s tím by se snad dalo žít. Horší je, že ta inzerovaná geoshape data jsou méně precizní a s daty z openstreetmap ne zcela kompatibilní.--Shlomo (diskuse) 6. 6. 2018, 10:32 (CEST)
Fujky, to je opravdu hodně nepřesný shape. --Vojtěch Dostál (diskuse) 6. 6. 2018, 11:02 (CEST)
Njn, generalizace. Docela obtížně řešitelná "on-the-fly"... Proto ty zjednodušení. --YjM | dp 7. 6. 2018, 00:16 (CEST)
Já nevím, ale zcela konkrétně to Lichtenštejnsko nevypadá zrovna na generalizaci, ale spíš na systematickou chybu (jiná projekce?), třeba východní hranice je tak o kilometr posunutá na západ a skutečné hranice se ani v jednom bodě nedotýká. --Mormegil 7. 6. 2018, 10:36 (CEST)
@Mormegil: Jasně, transformace z jiného CRS s tím mohla klidně hnout. Ačkoliv ty data na Commons jsou původně z NaturalEarth, která poskytuje všechno ve WGS84, takže by to mělo být ok. Ale těžko říct, co s tím kdo prováděl po cestě... --YjM | dp 8. 6. 2018, 00:44 (CEST)

Testovací běh

Map

Ahoj, zkusil jsem implementovat Mikeův skript z commons. Takže jsme schopni zobrazit shapy. pokud jej chcete zkusit ve stávajících infoboxech s Šablona:LocMapMapFrame, tak stačí do volání téhle šablony přidat parametr "režim = beta". Poměrně slušně to vypadá například na Aralské jezero. Tak třeba se to pohne a něco bude. --frettie.net (diskuse) 4. 6. 2018, 10:19 (CEST)

Jen teda, má to pár nedokonalostí - nepovedlo se mi zobrazit rámeček (ač nastavení snad sedí). Ale to není na škodu - a pak budeme muset doladit šířku pro naše infoboxy. A ještě teda - na Commons jde zoomovat v mapě přímo v iboxu a to teda fakt nevím, jak je provedený, to u nás nejde. --frettie.net (diskuse) 4. 6. 2018, 10:24 (CEST)
Přidal jsem autozoom, jen stále netuším (tipuju to na starší javascriptovou knihovnu u nás), jak zobrazit přímo v IB tlačítka plus a minus a mít možnost ovládat mapu i tam. A jak nastavit 100% šířku v IB (width=100% nefunguje, rozbíjí zobrazení mapy).--frettie.net (diskuse) 4. 6. 2018, 14:42 (CEST)
Např. na Borovinský rybník to funguje pěkně a automaticky. --frettie.net (diskuse) 4. 6. 2018, 14:48 (CEST)

Podněty od laického čtenáře: zvracím

@Jowe: Ahoj, omlouvám se za možná poněkud nevhodně formulovaný, ovšem všeříkající nadpis. Všiml jsem si, že se ve velkém zavádí MapFrame, což je rozhodně ohromně skvělá věc, ale když jsem náhodně začal probíhat články (trochu toho teď lituji), v 95 % článků je to zatím naprostá zhovadilost.

Každý problém, který zde shrnu, se týká mraků článků, ovšem pro stručnost vyberu pouze jeden příklad ke každému. Zároveň se omlouvám, jestli se tu už něco z toho řeší/řešilo, diskusi jsem bohužel neměl čas sledovat, ale mám k tomu univerzální podnět na závěr. Tak hurá do toho:

  • MapFrame nezobrazuje nic (Šimpach): Ještě jsem schopen pochopit, problémy s keší mají MapFramy asi stejné jako původní obrázkové LocMapy a stejné jako cokoliv na Wikipedii
  • MapFrame nezobrazuje nic zajímavého (Benátské Alpy, Ottmuth): Taková mapa je k ničemu. Ukazuje bod mezi ulicema nebo v pustině, který nám řekne asi tolik, jako hodinky bez ručiček. Nejde to oddálit a když se rozklikne celá mapa, tak to oddálení na rozumné měřítko, abych zjistil, v jaké části Alp nebo Itálie se pohoří nachází trvá týden. S tím souvisí...
  • MapFrame nezobrazuje celý objekt (Vodní nádrž Dalešice): Viz výše, člověk prostě musí rozkliknout a oddálit. Avšak to já jako čtenář přece dělat vůbec nechci. Já chci vidět, v jaké části republiky, kraje, řeky se objekt nalézá (LocMapa 1) a případně u těch nádrží nebo krajů tedy i ten tvar (LocMapa 2), ale rozhodně vcelku! Těchto případů jsem našel haldy a zvracím z nich asi nejvíc. No souvisí s tím i...
    • Opět subjektivní jako níže "já chci". Ale jo, máš pravdu, je tam autozoom, tj. když není z čeho poznat rozměr, tak to je pak těžký.--frettie.net (diskuse) 6. 6. 2018, 19:08 (CEST)
      • Každá aplikace, která vykresluje geoprvky z databáze (ne pouhé obrázky) musí pro performance reasons mít vypočtený a zaindexovaný bounding boxy. Z těch se nechá přijatelně (nikoliv 100%) určit měřítko pro zobrazení. Je mi velmi divné, že by tohle Kartographer nedělal. --YjM | dp 7. 6. 2018, 00:06 (CEST)
  • MapFrame zobrazuje půl světa (Akita): A nebo zase naopak, stačilo by asi Japonsko, případně jen dotyčný ostrov Japonska, ale tady máme půl Asie a půl Tichého oceánu jako bonus. Nevím, jak to celé funguje, ale je potřeba to MapFramu nějak nastavit, aby v případě města zobrazil celý stát/federativní podcelek (spolkovou zemi, spojený stát, ruskou republiku), v případě řeky nebo silnice celou řeku nebo silnici a případně kousek oddálil ještě, v případě státu třeba kus kontinentu, v případě budovy město a kus jeho okolí.
  • MapFrame by měl umožnit jednu LocMapu místo dvou (Moravskoslezský kraj): Trochu chvály, přesně takhle bych si využití představoval: Jedna mapa kde se v rámci republiky kraj nachází, druhá jaký má tvar a co obsahuje za význačná města. Škoda jen trochu, že ta šedá plocha překryje trochu příliš ta města, ale přimhuřme oko. Ovšem na tomhle příkladu se ztrácí jakákoliv výhoda MapFramu proti obrázkovým mapkám. Neměl by MapFrame právě díky tomu, že jde rozkliknout, přiblížit, oddálit at. být právě náhradou za obrázkové LocMapy a místo standardních dvou mapek ukázat jednu? Třeba ten kraj, jeho tvar, na půli cesty oddálení mezi republikou a krajem samotným. Čtenář už by si přiblížil jen na tvar nebo oddálil jen na přehledovou mapku republiky, podle vlastního zájmu. Chybí mi v tom jakákoliv výhoda oproti původním LocMapám a zároveň mi trochu chybí nějaké minimalistické tlačítko zoomu v tom náhledu. Upřímně vlastně vůbec nevím, proč chceme volat mraky JavaScriptu, externích mapových podkladů na něco, co LocMapy zvládly stejně. Původní stav: dva komprimované přehledné obrázky a jeden odkaz přes souřadnice na větší interaktivní mapku. Nový stav: dvě neinteraktivní mapy načítající hromady JavaScriptu a hromady mapových podkladů zahlcující uživatele nadbytečnými informacemi o rybnících v sousedním kraji a jeden odkaz přes čtvereček v rohu na větší interaktivní mapku. V čem je ten smysl? A jsme u toho, že...
  • MapFrame poskytuje příliš mnoho informací (Dvořákova stezka, Ottmuth): Silniční síť v Německu, poloha Drážďan velkým písmem nemluvě o hromadě zcela neužitečných ulic, navíc ještě jejich názvů, budov. Opravdu je tohle všechno to, co chci vědět, když hledám info o cyklostezce někde u Kralup? V té záplavě věcí se pak úplně ztrácí i ten puntík uprostřed, i když zase oproti některým LocMapám (Pravčická brána: zelený puntík na zeleném podkladu? tmavým písmem? jako vážně?) asi ne tak moc. Šup do opačného extrému:
    • Pro tebe moc, pro jiného akorát, tohle je naprosto subjektivní reakce. Věřím, že ti, kteří navrhovali mapframe a mapy tomu dali víc času než ty.--frettie.net (diskuse) 6. 6. 2018, 19:08 (CEST)
      • To bych se tvrdit neodvážil. Wikimedia Maps tu byly dlouho před rozšířením Kartographer. V loňském roce sice získaly trochu nový facelift, ale nemám pocit, že by někdo domýšlel čitelnost v kontextu map v iboxech. Každopádně, technická lípa není místem, které by tenhle problém vyřešilo. --YjM | dp 7. 6. 2018, 00:06 (CEST)
  • MapFrame poskytuje příliš málo informací (Otmuchovské jezero): Tady se vlastně už opakuji, ale jde o to, že bych alespoň rád viděl na mapce vedle město, po kterém je rybník pojmenován, město Otmuchów. I když. Počkejte mi chvilku. Do háje:
  • Objekt je mimo MapFrame (Otmuchovské jezero): Zvracím. Nevím, v čem je zakopaný pes, ale na mapě je kousek lesa a až po rozkliknutí mapky uvidím černě vyšrafované jezero o pořádný flák níž a městečko vedle něj ještě o kus dál. Ne, ne, ne, ne, ne. Proč mě blbce napadlo se na ty geografický články dívat? Ach můj bože.
    • No jo, špatně udělaný souřadnice na Wikidatech, to je tak, když je bordel v datech, aspoň se na to přijde, tak to oprav - pro autozoom je potřeba také výměra dané plochy.--frettie.net (diskuse) 6. 6. 2018, 19:08 (CEST)
      • @Frettie: odkud se ale berou v článku správné souřadnice? Na WD jsou souřadnice chybné, to vidím, ale v článku správné (o čemž se lze přesvědčit například proklikáním se na Google mapu přes GeoHack) – přitom nejsou zadány, takže by se také měly tahat z WD. --Vachovec1 (diskuse) 6. 6. 2018, 19:48 (CEST)

Závěrem chci říct tři věci: Ke každému bodu jsem našel desítky příkladů, ale nikdo by se v tom asi nevyznal. Byla to fuška z nich vybrat jeden dva za všechny. Ale chtěl bych, aby bylo jasné, že se to rozhodně netýká jednoho nebo dvou článků. Spíš tak 95 článků ze 100. MapFrame je dobudoucna určitě super věc, vždycky jsem snil, že místo dvou tří obrázkových mapek v iboxech bude jedna interaktivní, oddálená někam doprostřed, aby si každý zazoomoval nahoru nebo dolu podle potřeby co chce zjistit. Ale vždyť tady ta mapka interaktivní není, nejde s ní zoomovat a v podstatě tak místo dvou tří obrázků načítáme dva tři mapové podklady s hromadou JavaScriptu kolem. Tohle není to, o čem já snil a rozhodně to není dobré masově nasazovat ve článcích, dokud se tak základní mouchy nevychytají. Třetí myšlenkou to uzavřu a doufám, že si ji někdo vezme k srdci: Je hezké, že si to chceme otestovat, jsem všemi desíti pro. Ale ve stovkách článků (nevím v kolika, já jich pár stovek prošel a snad ani nechci vědět, v kolika doopravdy je tahle ... ehm děsivost - krotím nutkání řvát sprostá slova Caps Lockem, jak jen to jde, važte si toho) hromadně nasazovat něco, co nefunguje a co nemáme ozkoušené? Ne, ne, ne, to snad ne! Testujte na pískovišti, házejte sem mapky do diskuse (jaktože ty zoomovací tlačítka tady jsou a v iboxech ne?), ale rozhodně prosím nemrte články. Teď nezbývá než projít článek po článku všechny, kde už MapFrame běží, a článek po článku buď spravit, anebo tam vložit/vrátit klasickou LocMapu (ještěže na to nemám čas, já bych to dělat nemohl, já bych u toho vzteky asi brečel). @Frettie: A stejně tak prosím, Prosím, pokud někde nahradíte ve článku LocMapu MapFramem, používejte tlačítko Ukázat náhled a stokrát si náhradu rozmyslete, pokud by to mělo přidat další článek do pytle těch špatných. --Dvorapa (diskuse) 6. 6. 2018, 14:00 (CEST)

Číst to asi nebudu, tak to revertuj, ať máš radost. Tohle vždycky potěší. A doporučuju si jít zaběhat, ať se nemusíš vztekat, případně jinou aktivitu či tak něco. --frettie.net (diskuse) 6. 6. 2018, 19:08 (CEST)
Ale než si půjdu zaběhat, tak ti krátce někde zareaguju, kde třeba vím, co je špatně. Asi kurzívou. --frettie.net (diskuse) 6. 6. 2018, 19:08 (CEST)
Ve zkratce, jediná skutečná nesubjektivní chyba je ten první bod ... zbytek jsou nářky zapšklýho čtenáře.--6. 6. 2018, 19:08 (CEST)
Jen v rychlosti: žádné nářky zapšklého čtenáře, nýbrž kritické porovnání původního přístupu vůči nově (zbrkle) nasazenému. Z několik set článků s MapFrame, které jsem prošel během dne bych vybral asi tak patnáct, kde mi to přišlo jako ok a zbytek je bohužel dle mého názoru zcela hekticky a bez rozmýšlení nasazen, aniž by byla provedena jakákoliv korekce tohohle chování. Prostě pokud MapFramu dokážeme předhodit na základě třebas nadcelku (město -> kraj) modulem nějaké odpovídající měřítko, tak to můžeme cpát do stovek článků, ale pokud to nedokážeme, tak to prostě ve článcích nemá zatím co dělat. Půlka měst Španělska a Japonska trpí vadou zmíněnou u bodu Akita a já opravdu nemám náladu to masově nějak revertovat nebo opravovat (ani nevím jak především). Tohle je ale společně s kešovacími problémy (Šimpach a dalších min 100 článků) věc, co mi vadí úplně nejméně. Pokud se půlka českých měst a vodních nádrží nevejde do čtverečku MapFramu, pak to není žádný subjektivní pocit, ale zcela regulérní chyba, kterou je potřeba napravit. Krom toho, tyhle subjektivní pocity se měly (a teď budu znít jako Bazi) řešit dopředu. Mělo se říct: mrkejte komunito, tady je nová funkce, jak máme nastavit měřítko? A přišel bych já a řekl že doprostřed. A přišel by jiný wikipedista a řekl by že víc odzoomovat, vzít to víc zdálky. Pak by se dohodla konsensuální pozice, jak pro prostorové, tak pro liniové i bodové útvary. A pak už by nebyly žádné subjektivní pocity, jen konsensuální sada pravidel, které by se článek po článku nasazovaly, aby bylo jisto, že v tom nebude takový totální bordel, jako je teď.
A ještě konkrétně: nevím, jak ten MapFrame funguje. Ale pokud potřebuju nastavit měřítko a mám na Wd nějaké základní info? Co je na tom těžkého?
  • Plošné útvary: Odmocnina z plochy (ta na Wd bývá) útvaru krát třebas 7 a mám stranu MapFramu. Rámeček má 5 cm, takže hodnotu podělím pěti a mám měřítko v hodnotě 1:xyz.
  • Bodové útvary: Použiji plochu ideálního nadcelku (město -> stát, hora -> pohoří) a výpočet viz výše.
  • Liniové útvary: Chmmm, tady už to bude chtít vskutku zapojit onen orgán centrální nervové soustavy, osazený v lebeční dutině. Myslím že pro většinu by asi mohla stačit souřadnice počátku a konce, proložit je čtvercem a máme plochu pro výpočet viz výše. Ovšem zde už bych čekal výjimky (třeba když řeka teče na mapě skoro dokolečka).
K těm vývojářům MapFramu. Myslím si, že se to snažili vyladit vážně dobře, že připravili skvělý nástroj a tvrdě na něm makají, ovšem celé to stojí a padá na implementaci a v případě české Wikipedie momentálně spíš padá než stojí, bohužel. Pokud původní LocMapa uměla odstínit vše okolo ČR došeda a ČR zvýraznit světle a doprostřed ČR namalovat červený puntík, bylo to odzkoušené a lety prověřené mezi čtenáři, proč bychom to samé nemohli udělat i s MapFrame? Výše zde v diskusi je parta ukázek stejně tak na stránce rozšíření Kartographer, v podstatě tam je vše potřebné pro to udělat kolem státních hranic šedý tvar (který by odstínil všecky ty významný německý města, když koukám na mapku cyklostezky u Kralup), uvnitř hranic průhledný tvar a na místo souřadnice umístit tu červenou kaňku. Pak to bez problémů může být umístěno do tisíců článků a až následně může být diskutováno, zda není lepší to, když už máme tu možnost, odzoomovat trochu hore a bavit se, co s tím dál. Ovšem místo stovek funkčních map ve člncích teď máme stovky rozbitých. --Dvorapa (diskuse) 6. 6. 2018, 20:16 (CEST)
Možná by nezaškodilo trošku ubrat emocí a soustředit se spíš na řešení problému. Ohlasy jsou zatím spíš negativní; bohužel se zatím zdá, že nejlepší řešení je prostě vyplnit infobox postaru ručně...--Hnetubud (diskuse) 6. 6. 2018, 21:50 (CEST)
@Dvorapa: To máš tak, možná, kdybys neřval, tak to opravím, takhle se na to můžu tak akorát vykašlat. Hele, testovací běh tam byl, nikdo na to nereagoval, váš boj. Nemám čas diskutovat 400 hodin nad něčím, kde by spousta lidí měla spoustu keců. To fakt ne, tohle mě nebaví.
A ad druhý - hele, koukals na tu šablonu nebo jen kafráš z hladu? To počítání tam je, navíc defakto výrazně sloužitější, než to tady zmiňuješ - ono to využívá tu plochu, to, že ta plocha je špatně zadána, to je věc druhá. Ty seš komik ... Enjoy, revertuj, je to na tobě - rozumíš tomu líp než vščichni. Víš co je smutný? Na commons to funguje, nikdo se tolik nevzteká - ten zdroják je stejnej, zkus porovnat ty tvoje případy. Můžeš z toho vyjít a upravovat. Já se budu asi věnovat raději něčemu, co mě nenasere. A příště si jdi zaběhat. --frettie.net (diskuse) 7. 6. 2018, 00:16 (CEST)
Je to na tobě, máš to zrevertovaný, nechal jsem to jen na infobox - okres, tam to vypadá v cajku, případně to půjde snadno upravit. Rád poradím, ale za tohle mi to fakt nestojí, mohli jsme se posunout, ale ne - vrátíme se do textovýho režimu a mapu pojedeme v ASCII. --frettie.net (diskuse) 7. 6. 2018, 00:24 (CEST)
Myslíš že mě to baví nad tím diskutovat? Jenže když je rozbitá halda geografických článků a místo nápravy jsou každý den rozbíjeny další, koho by to nechalo v klidu. Psal jsem sem víckrát, že nevím jak to funguje, jen vím, že je to rozbité a kdokoliv, kdo se v tom vyzná, by to měl urychleně napravit. Tak tu přestaň brečet jak ublížený králík a přidej ruku k dílu. Pokud tam výpočet je, zjevně nefunguje, jak má. Pokud je chyba v informaci na Wikidatech, tak to buď opravím, nebo MapFrame v daném článku prozatím potlačím. Jak se dá potlačit MapFrame v iboxu? To že si v testovacím běhu nikdo nevšiml není nic neobvyklého. Kdo z nás má čas jen tak pročítat články? Já si na chvíli odskočil vyvíjet bota a kdyby Jowe neupozornil pod lípou, že je všecko rozbitý, dosud bych o ničem nevěděl. --Dvorapa (diskuse) 7. 6. 2018, 12:03 (CEST)
Jak? Přebít jej locmapou, například. Ale on funguje, jen nikdo nečekal, že bude tolik špatných dat. Možná by příště bylo lepší ironicky nekafrat a podívat se, jak to fugnuje. Jak jsem říkal, teď to je na tobě. --frettie.net (diskuse) 7. 6. 2018, 12:58 (CEST)
@Dvorapa, Frettie, Hnetubud: Osobně bych také přivítal méně balastního textu a méně emocí, nicméně ty připomínky jsou medle relevantní a neměly by být ignorovány. Většiny z toho jsem se právě obával, že nastane (že výsledek bude ve větší části článků horší, než předchozí stav). --YjM | dp 7. 6. 2018, 00:06 (CEST)
Souhlas, však už to tam není. A zřejmě nikdy nebude. :) --frettie.net (diskuse) 8. 6. 2018, 09:37 (CEST)

Myslím, že současné měřítko použité třeba ve zmíněném článku Otmuchovské jezero je akorát, čili nakonec i ten MapFrame může být užitečný. Ovšem přiznám se bez mučení, že vůči technickému pokroku na wikipedii jsem spíše skeptický, viz Wikipedie:Mytická víra v sílu webových standardů. Všechno má svůj účel. Když si budu chtít prohlížet detailní mapy, půjdu na GoogleMaps. Od encyklopedie spíš čekám, že se co nejrychleji a nejsrozumitelněji dozvím, kde to je. A pokud mě mapa pošle doprostřed oceánu nebo na roh dvou neznámých ulic, tak v tom opravdu žádný pokrok nevidím.--Hnetubud (diskuse) 8. 6. 2018, 20:44 (CEST)

Co dál?

Současný stav viz Wikipedista:Matěj Suchánek/Mapy

Že ohlasy nebudou pozitivní, jsem očekával, stejně jako to, že to tak dlouho nezůstane a že to nebude bez emocí. (Ovšem že tu někdo bude v diskusi „zvracet“, bylo nad mé očekávání.) Nicméně ta diskuse před tím byla dost plodná a ukázala všemožné možnosti nových map, o kterých jsem ani já nevěděl, a za ty dva dny se objevilo i dost zpětné vazby. Chceme to zkusit ještě jednou a jinak? Nebo jsme tímto jakýkoliv další posun s mapami v článcích zavrhli (jen posun, nové mapy už dávno v článcích jsou)? Díky za názory. Matěj Suchánek (diskuse) 7. 6. 2018, 08:19 (CEST)

Jak jsem zmínil Pod lípou, hromadné zavádění MapFramu považuji (alespoň v některých případech, viz dále) za unáhlené. Jak se ukázalo především u těch plošných objektů (jezera, horstva atd.), ne všude jsme na to připraveni (chybí potřebné "zázemí" jak zde na cs-wiki, tak na Wikidatech). Nicméně celkem dobře to fungovalo u "bodových" objektů (především budovy, například muzea či školy). Osobně bych proto neprotestoval vůči použití MapFramu právě v těchto případech. Tyto infoboxy byly upravovány jako první a změna zde nevyvolala žádné zásadní protesty – celkem logicky, protože zde to vcelku dobře fungovalo. Problémy přišly až právě u výše zmíněných plošných objektů. Čili když to shrnu, můj názor je: MapFrame ano, ale zatím pouze u "bodových" objektů. U plošných objektů MapFrame v současnosti nepoužívat, nejsme na to vybaveni a použití proto často způsobí více škod než užitku. --Vachovec1 (diskuse) 7. 6. 2018, 08:44 (CEST)
V první řadě by to chtělo zklidnit emoce. Ano, v mnohých článcích není mapa ideální, ano hromadné nasazení bylo trochu unáhlené. Jenže na druhou stranu, nasazení v deseti článcích znamená mnohem menší zpětnou vazbu. Jeden z problémů, měřítko, které požaduje každý jinak, by mohlo z větší části vyřešit, kdyby se podařilo implementovat mapy včetně zoomovacích tlačítek, jako je třeba na Commons. ( u nás je vidím pouze v náhledu stránky, což platí i o několika dalších featurách, jako třeba měřítku) . JAn (diskuse) 7. 6. 2018, 09:21 (CEST)

Map

Především celá diskuse byla, pokud vím, o mapframech v infoboxech; použití v samotných článcích, v navboxech nebo jinde se zatím nijak neřešilo, takže zůstaňme prozatím u tohoto vymezení. Diskuse byla bezpochyby plodná a myslím, že i v té její zvrácené části je řada užitečných podnětů a postřehů — jen je občas trochu nepříjemné se k nim přes ty výblitky prohrabat…
Co dál? I já mám dojem, že nasazení bylo poněkud překotné, ale že by na druhou stranu byla škoda zavírat si dveře k takovému šikovnému nástroji. Můj návrh je (vypiplat odděleně od infoboxů) šablonu (resp. šablony), která bude pomocí mapframe generovat locmapu v odpovídajícím rozměru, a tu pak testovat pro různé případy a oblasti nasazováním v kódu konkrétních článků a dolaďovat. Jakmile bude slušná šance, že šablona bude ve valné většině případů uspokojivě fungovat, lze zvážit její plošné nasazení do příslušného typu infoboxu a nadále za provozu sledovat, kde to případně ještě skřípe. Případné bugy řešit buď doladěním šablony, nebo ve vhodných případech individuálním zásahem do infoboxu konkrétního článku.
Jistě, je to hodně práce, ale výsledek by mohl stát za to. Taky proto doporučuji předem zvážit, na kterých objektech a kterých infoboxech začít pracovat a nepouštět se do všeho najednou. Ale to už je samozřejmě do jisté míry otázka stylu práce každého editora.--Shlomo (diskuse) 7. 6. 2018, 09:39 (CEST)
Jak jsem psal níže, souhlasím moc se Shlomem. parametr na to v iboxech máme, tak zatím, kde to funguje, můžeme nasazovat stylem | locmap = {{LocMapMapFrame...}} místo lokální nebo wikidatové LocMapy. A když to bude pro daný infobox dobře fungovat napříč články, šup s tím do kódu infoboxu. --Dvorapa (diskuse) 7. 6. 2018, 12:31 (CEST)
Je to zhruba tak, jak píše @JAn Dudík:. Není to ideální, bylo to unáhlené, je potřeba to vyřešit. Ale my máme do článku snad už nasazovat ideální stav, ne? Tahle snaha několika horlivců na české Wikipedii skutečně někde dělá víc škody než užitku. Na Wikipedii jsem celkem pravidelně, přesto nevím, kde se tohle nasazení řešilo. V případě masivního nasazování něčeho očekávám, že k tomu alespoň vznikne žok, ten bude nějaký ten týden běžet, navrhovatel k tomu přidá několik desítek možných příkladů ze všech možností, vychytají se nedokonalosti a pak se teprve něco nasadí. Mapy v současné době na revert.
Co se dá dělat, na Wikipedii nám pořád všichni nutí něco nového, sbalovací interwiki, cirkusácká pulzovací tlačítka, nové blokování, se kterým jsem rád, že nezablokuji sám sebe, nové RC, co se pět minut načítá, nový editor textu, co žere data, všechny údaje odněkud z Wikidat a pak si tohle všechno stejně, pokud to jde, vypnu. Bylo by ale fajn to alespoň promyslet. Dodnes si pamatuji velkohubé řeči ke statusům ohrožení: Wikidata se ukázala jako bezkonkurenčně nejaktuálnější a velmi přesná. Až po roce a půl to nějak funguje. Kdyby nám těch pár statusů, co IUCN změní, zůstalo v údržbové kategorii, práce by bylo míň. --OJJ, Diskuse 7. 6. 2018, 11:00 (CEST)
Tohle je hrozně smutná reakce ... zvláště část: "co se dá dělat, ve Wikipedii nám pořád všichni nutí něco nového", kdyby se svět neposouval, tak možná pořád lovíme mamuty do hluboých děr. A proto je tu tolik problémů s novinkama, který jinde fungují. (srovnej: commons:Category:Lessinia nebo commons:Category:Otmęt nebo commons:Category:Dalešice Reservoir nebo commons:Category:Otmuchowskie Lake) --frettie.net (diskuse) 7. 6. 2018, 13:19 (CEST)
Já bych řekl, že na Commons to nefunguje úplně stejně, jako to nefunguje zde. Až na to, že na Commons si toho každý hned nevšimne, protože člověk hledající infobox k tématu v první řadě míří na enwiki/lokální wiki. V tomto případě to tedy přesně vystihuje rčení, že na Commons to tak mají. --Dvorapa (diskuse) 7. 6. 2018, 13:26 (CEST)
Ano, mají, čekal jsem, že s tím vyrukuješ. Ale je to nutně špatně, že to jinde mají? Doufám, že už pracuješ na lepší verzi, když stávající Mikeova je k zblití.--frettie.net (diskuse) 7. 6. 2018, 14:53 (CEST)
@Frettie: Bohužel to, co se děje tady (a obecně) není nějaký užitečný pokrok dopředu, jak píšeš, ale jenom pokus o zcirkusáčtění věci, která ve finále funguje stejně. Doporučuji udělat mapky nadesetkrát rolovací, v neonových barvách a s pulzujícími tlačítky. Ne, fakt netuším, proč nestačila obyčejná, funkční, elegantní LocMap, se kterou hlavně člověk nemusí nic dělat. Rád bych si na Wiki dopřál ten luxus, že bych nemusel něco rozklikávat, ještě navíc třeba na dalších stránkách. --OJJ, Diskuse 7. 6. 2018, 13:57 (CEST) Jinak Commons mě nezajímá, odtamtud si jen beru obrázky + někdy nějaký načtu. Tam ať si dají do infoboxu na doplnění třeba ikony Sandokana, to je mi jedno (a souhlas s Dvorapou). --OJJ, Diskuse 7. 6. 2018, 14:02 (CEST)
No, tohle je dost subjektivní, nemyslíš? Je vhodné si uvědomit, že ne každý to vidí přesně stejně jako ty. A to myslím i doslova, kdysi dávno jsem dělal nějakou analýzu jednoho webu, kde jsem řešil přístupnost. zrovna klasická locmap by neprošla ani omylem. Ale to je fuk, chováš se minimálně stejně bezdiskuzně jako já - já jsem pro novinky a pro to, aby to bylo jinak, ty jsi pro to, aby to bylo ideálně v ascii. Pro další studium - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-64 - případně pak existuje někde i výklad jednotlivých pravidel.--frettie.net (diskuse) 7. 6. 2018, 14:53 (CEST)
@Frettie: Ale samozřejmě, že to je jenom můj názor. :) V ASCII bych to určitě mít nechtěl, ale alespoň to minimálně vymakat by bylo dobré, i když k "zblití" to za mě pořád není. Doposud jsem popravdě nepochopil, co to má dělat a jak to má být užitečné, třeba pro mobilní verze. Člověk si dejme tomu potřebuje něco rychle najít (a tím myslím opravdu rychle) a nemá šanci. --OJJ, Diskuse 8. 6. 2018, 16:57 (CEST)
I já jsem psal především proto, abychom to vylepšili, nikoliv to zazdili. Moc souhlasím se Shlomem, tímto způsobem bychom se měli vydat. Také se mi líbí názor OJJe hned výše --Dvorapa (diskuse) 7. 6. 2018, 11:43 (CEST)
Za sebe jenom dodám, že do slova a do písmene souhlasím s prvními třemi názory. Matěj Suchánek (diskuse) 7. 6. 2018, 14:05 (CEST)

Celou tuto akci jsem svým způsobem spustil já, ačkoli jsem chtěl takovou šikovnou mapku jen do infoboxu Budova. Protože se v těchto technických změnách nevyznám, raději se ptám: hodláte ji odstranit i odsud? To by mi u tohoto typu objektu přišlo jako chyba. Navíc shora (17. 5. 2018, 20:35) jsem uvedl příklady podobných objektů, kde byla již dávno nasazena a žádné problémy to nepřineslo. --Vlout (diskuse) 7. 6. 2018, 12:40 (CEST)

Problematické úpravy, které rozběhly novou diskusi, už byly vráceny zpět. Pro další rušení nevidím důvod. Matěj Suchánek (diskuse) 7. 6. 2018, 14:05 (CEST)
To jsem rád, děkuji. --Vlout (diskuse) 7. 6. 2018, 14:08 (CEST)
No, i to zobrazení shapů na infobox - budova je pryč. Případně to pak můžeme zkusit nějak vymyslet zpět, na mnoha budovách to vypadalo skvěle, to je pravda. Ale prvně to musíme dva tři dny čistého času diskutovat a sehnat podporu 145 % všech registrovaných na český wiki! :) --frettie.net (diskuse) 7. 6. 2018, 14:53 (CEST)
A ty shapy jsou třeba proč? To jediná věc, které nerozumím. Matěj Suchánek (diskuse) 7. 6. 2018, 14:58 (CEST)
Je to hezčí ( :) ), líp poznáš v bloku budov, která ta budova to je, když máš soubor budov, tak to je také líp vidět.--frettie.net (diskuse) 7. 6. 2018, 15:27 (CEST)
No já vidím jako problematický třeba tento článek. Čtenáři se zobrazí mapa čehosi neznámého s nějakými podivnými názvy, které ani nedokáže přečíst. Tohle nedělá Wikipedii dobrou reklamu...--Jowe (diskuse) 7. 6. 2018, 17:56 (CEST)
@jowe: Výborně, tady se adresuje další konkrétní problém. A zároveň ten největší skok kupředu, který Kartographer přináší (viz TechNews jen o kousek níže nebo přímo MediaWiki dokumentaci). Řešení? Existuje! a) sehnat 150 člověkohodin a MapFrame upravit tak, aby uměl načítat popisky do mapy z Wikidat, kde je jich vyplněno lokalizovaně nespočetně vícero; b) doplnit české názvy těch míst do OSM. Samozřejmě by se mi mnohem víc líbilo (a), naneštěstí, momentálně je jediným schůdným řešením (b). P.S. A to sis ještě nevšiml nesmyslných názvů v ČR, což je medle mnohem větší problém. Např. Mariánské Lázně se stále ještě (v některých zoomech) vykreslují jako "Marijanske Laznje", ačkoliv jsem to opravil snad 2 týdny zpět (protože db mirror...). --YjM | dp 8. 6. 2018, 00:30 (CEST)

Špatně funguje archivace diskusních stránek

...třeba tady Pod technickou lípou: podle navigačního rámečku na začátku stránky, je poslední archiv s číslem 2017-1. Ten ale končí už v září 2017 a diskuse zde na stránce pokračuje od dubna 2018. Až při prohlížení podstránek této stránky jsem schopen dohledat chybějící 2 archivy. Ještě o něco složitější je to s hlavní lípou: podle seznamu podstránek tam na archiv 2017-03 navazuje archiv 2018-03. Uměl by to nějaký archivátor dát do latě? --YjM | dp 31. 5. 2018, 19:11 (CEST)

HotovoHotovo Hotovo. --Dvorapa (diskuse) 4. 6. 2018, 23:32 (CEST)
Super skvělé, díky! --YjM | dp 5. 6. 2018, 22:46 (CEST)

4. 6. 2018, 23:54 (CEST)

Brzké vylepšení sledovaných stránek

Zdravím.

Ve zkratce: od 18. června se nové filtry pro kontrolu změn (dosud v betaverzi), poskytující sadu nových nástrojů a vylepšené rozhaní, stanou výchozím nástrojem ve sledovaných stránkách. Pokud preferujete stávající vzhled, budete si je moc vypnout. Zjistit více o nových filtrech.

Co je to zase za funkci?

Tato funkce je výchozí v posledních změnách, souvisejících změnách a v betaverzi ve sledovaných stránkách.

Tyto nástroje, založené na novém designu, dodávají těmto stránkám za účelem jednoduššího hlídání vandalismu a podpory nováčků nové funkce:

  • Filtry - filtrují poslední změny pomocí jednoduchých a výkonných kombinací filtrů, včetně filtrů podle jmenného prostoru nebo označených editací.
  • Zvýrazňování - přidává různě barevné pozadí různým změnám, které sledujete. Díky tomu lze rychle odhalit změny, které vás zajímají.
  • Záložky, dík kterým máté svá oblíbená nastavení filtrů ihned k dispozici.
  • Odhad kvality a úmyslu - tyto filtry používají predikce ORES a odhalují skutečný vandalismus nebo dobře myšlené editace, které vyžadují zásah. Nejsou dostupné na všech wiki.

Pokud se chcete o tomto projektu dozvědět více, navštivte stránku s rychlým průvodcem.

O nasazení na sledované stránky

Nové filtry, které jsou v betaverzi osm měsíců, si aktivovalo přes 70 tisíc lidí. Jsme sice přesvědčeni, že tyto funkce jsou stabilní a efektivní, nicméně pokud k nim nebo jejich nasazení máte nějaké podněty, prosíme dejte nám vědět. Zvláště nás zajímá, zda nevíte o problémech s kompatibilitou nebo jiném problému, kvůli němuž způsobují nové filtry na vaší wiki problémy. My se na problém podíváme a případně nasazení opozdíme, dokud nebude vyřešen.

K nasazení dojde v závislosti na wiki 18. nebo 25. června (seznam). Potom bude možné funkci vypnout přímo ve sledovaných stránkách a také v nastavení.

Jak se na to připravit?

Prosíme sdílejte toto oznámení!

Ať už používáte udělátka, která mění vzhled sledovaných stránek, nebo vlastní skripty či styly, buďte připraveni na to, že může být potřeba upravit jejich konfiguraci. Ačkoliv jsme se snažili pokrýt co nejvíce případů, něco se přesto pokazit může. Proto je fáze beta testování skvělou příležitostí podívat se po skriptech a udělátkách: některé z nich mohou být nahrazeny zabudovanými funkcemi z beta verze.

Prosíme, své dotazy či komentáře pokládejte na k tomu určené stránce.

Jménem týmu Collaboration, Trizek (WMF) 7. 6. 2018, 15:15 (CEST)

Původní zpráva: Speciální:Trvalý odkaz/16143061#‎Improvements coming soon on Watchlists. Přeložil Matěj Suchánek (diskuse) 7. 6. 2018, 17:10 (CEST)

Údržba na serverech Wikipedie dne 13. června 2018

UPOZORNĚNÍ: ve středu 13. června 2018 bude mezi 6:00 a 6:30 UTC (8:00 a 8:30 SELČ) probíhat údržba na serverech Wikipedie. V této době nebude možné editovat českou Wikipedii (stejně jako některé jiné projekty), stránky budou přístupné pouze pro čtení. Vizte též Tech News 2018-23 výše a phab:T195487. Děkujeme za pochopení. --Vachovec1 (diskuse) 7. 6. 2018, 08:57 (CEST)

@Vachovec1: Již je pod hlavní lípou. A ta půlhodina nás jistě zabije. :) OJJ, Diskuse 7. 6. 2018, 09:03 (CEST)
Překlad z výše odkazeného phabu: "Požádali jsme o 30 minut, ale doufáme, že to uděláme asi za 5 minut, pokud vše půjde podle plánu, přesto bychom rádi dostali více prostoru, pokud by se něco pokazilo."--Patriccck (diskuse) 10. 6. 2018, 21:22 (CEST)

Seznam všech Wikimedia projektů, které nebude možné editovat:

  • bgwiki
  • bgwiktionary
  • cswiki
  • enwikiquote
  • enwiktionary
  • eowiki
  • fiwiki
  • idwiki
  • itwiki
  • nlwiki
  • nowiki
  • plwiki
  • ptwiki
  • svwiki
  • thwiki
  • trwiki
  • zhwiki

--Patriccck (diskuse) 10. 6. 2018, 21:22 (CEST)

Urgentní skript

Všechny skripty z meta:User:OJJ/global.js mi přestaly fungovat, tedy přišel jsem o Twinkle, podbarvování RC, massrevdel a další věci, co jsem potřeboval. Můžete to nějak opravit? Očekávám, že zase soudruzi něco vyvíjeli, páč vzhled je jiný všude (zas!). OJJ, Diskuse 8. 6. 2018, 08:30 (CEST)

Ke své hrůze zjišťuji, že nefungují ani udělátka generovaná Wikipedií. Hromadná patrola, Cat-a-lot, HotCat, to všechno je pryč. OJJ, Diskuse 8. 6. 2018, 08:34 (CEST)
První problém: v m:User:OJJ/beta.js je špatně:
mw.loader.load("//meta.wikimedia.org/w/index.php?title=User:OJJ/morebits-beta.css&action=raw&ctype=text/css");mw.loader.load( '//meta.wikimedia.org/w/index.php?title=User:OJJ/morebits-beta.css&action=raw&ctype=text/css', 'text/css' );.
Matěj Suchánek (diskuse) 8. 6. 2018, 08:43 (CEST)
@Matěj Suchánek: Hm, ale ono fakt nefunguje nic z udělátek. Vůbec nic, nikde. OJJ, Diskuse 8. 6. 2018, 08:46 (CEST)
Pak potřebuji znát OS, prohlížeč a jeho rozšíření, výpis JS konzole, zapnutá udělátka a nastavení vzhledu. Tohle tu mělo být ideálně už při hlášení problému. Matěj Suchánek (diskuse) 8. 6. 2018, 08:49 (CEST)
@Matěj Suchánek, Martin Urbanec, Dvorapa: Přihlásil jsem se přes Lumii650, čili Windows 10 a odpovídající IE. Teď jsem se dostal k NB, to mám pořád stejné, Dell, W10, IE10 nebo Firefox a tam to funguje. Očekával jsem to za chybu nějakého nastavení serverů a raději rychle napsal, později bych doplnil. Včera vše fungovalo. --OJJ, Diskuse 8. 6. 2018, 08:57 (CEST)
Takže je teda vše v pořádku? Nebo mám stále pátrat. Doporučuji ten global.js rozdělit do samostatných skriptů, a co jde, načítat odsud, ať do toho mohu třeba zasahovat. Matěj Suchánek (diskuse) 8. 6. 2018, 09:07 (CEST)
@Matěj Suchánek: Na NBčku jo, na mobilu ne. Ale tam právě nefungují všechny skripty včetně těch v uživatelském nastavení. --OJJ, Diskuse 8. 6. 2018, 09:09 (CEST)
Nedošlo k nějakýmu update toho prohlížeče? Zkusil bych to vypnout a zapnout a promáznout cache. Pak uvidíme. A jak píše Matěj, rozsekej to do menšího, ať to jde lépe prozkoumat. --frettie.net (diskuse) 8. 6. 2018, 11:18 (CEST)
@Frettie: Nefungují žádná udělátka, ani definovaná csw (hotcat, catalot...). Netýká se to jen Global.js. Tam jsem to ale zkoumal první, protože mi upravuje většinu vzhledu. Za mě s tím určitě někdo něco dělal, protože se zase na druhou stranu zpřehlednila tlačítka např. pro mazání. OJJ, Diskuse 8. 6. 2018, 12:19 (CEST)
To, co mám, už nikdo nepodporuje. :-D
No to jo, jinde to funguje, tak právě je potřeba zjistit, jakou máš konkrétní verzi prohlížeče a pak to můžeme zkusit vymyslet. To, jak popisuješ, že nefunguje nic, je divný. Fungují ti ty udělátka na jiný než cs wiki? funguej ti javascript jinde?--frettie.net (diskuse) 8. 6. 2018, 14:29 (CEST)
@Frettie: Ani jinde mi udělátka nefungují. Ještě včera jo.OJJ, Diskuse 8. 6. 2018, 14:59 (CEST)
Tak to se můžeme odpíchnout, teď ještě přesnou verzi prohlížeče - a zda to je edge nebo ie (IE údajně na Win 10 a Lumii je dobře schovanej, tj. používáš IE nebo Edge a jakou přesně verzi)? --frettie.net (diskuse) 8. 6. 2018, 16:40 (CEST)
@Frettie: Tam desítky ne, Windows 8 s IE 11. Díky. --OJJ, Diskuse 8. 6. 2018, 16:53 (CEST)
Tak to mění situaci, o kousek výš je: "Přihlásil jsem se přes Lumii650, čili Windows 10 a odpovídající IE." Nicméně, možná jsem našel příčinu a teda je to prasárna veliká, je tam část skriptu s funkcí "showmypatrol", ta očekává data, který načteš pomocí ajaxu (už to musí neuvěřitelně zpomalovat každej reload stránky) a dostali jsme se do stádia, že to očekává výsledek "users" a ten nedostaneš, neboť v tom linku zadáváš tím rozbalením až příliš vysoký počet userů (50 +). Možná by tedy mohlo stačit to omezit na max 50 uživatelů. První pomoc bude dole pod odkazem, odsekne to jen prvních 50 prvků pole, tj. uživatelů - stačí nahradit funkci "gomypatrol" tím, co tam najdeš (stačí přidat za toArray() "splice(0,50)".--frettie.net (diskuse) 9. 6. 2018, 00:18 (CEST)
Ale tím se ztratí ten zbytek nad 50... Matěj Suchánek (diskuse) 9. 6. 2018, 09:37 (CEST)
A ještě když to doplním a naznačím, za to soudruzi nemohli, maximálně ten, kdo napsal to gomypatrol. :) --frettie.net (diskuse) 9. 6. 2018, 00:19 (CEST)
Tenhle skript je vůbec problematický. A mimochodem, mít ho v global.js je blbost, když to funguje jenom u nás (srov. var url = 'https://cs.wikipedia.org') Matěj Suchánek (diskuse) 9. 6. 2018, 09:37 (CEST)
ten link: https://cs.wikipedia.org/w/api.php?action=query&list=users&ususers=89.24.51.18%7CRiha%7CMrGreg%7CMartin wolf|B.mertlik|VitVit|Mr.inkognito123|37.188.232.255|178.255.168.158|Sladovnik|Tomas62|VojZem|Jan Hejkrlík|Vannss|TheLocal69|Sir5h1nj1|Scartovacka2|Scartovacka1|Pavmig|Lukasbalog66|Kambekcomeba|Gold.michelle|Andulkka|1963Marek|ŠJů|TJ Ryba|MacApps|Svenkaj|Hnidopichwiki|-jkb-|Zbrnajsem|Hnetubud|Borzywoy|Josef.Bištiak|Pavel Fric|Pimlico27|OISV|Pelát|Maoman|Chun-mee|Marek Koudelka|Dellegoud|37.221.242.250|Kuba Turek|Kojot979|86.49.11.7|37.48.33.86|Issus|Mykhal|92.240.185.247|185.73.100.101|2602:30A:C043:79A0:D098:7BAB:F0C0:87C0|Otta2018|Utar|Jan Spousta|Dominikosaurus|Badyv64|Vianney nove|217.11.240.89|M97uzivatel|Sabio|Chalupa|62.24.87.183|MykhalBot|RSfan111|85.76.163.132|Svajcr|194.228.13.97|Michal Lenc|Perid|37.188.186.114|176.114.240.37|MediaWiki message delivery|Динамо-фан|Domino237|Ludwig V. von Ballonburg und Mohenzollern|Radek Linner|UrbanecmBot|90.178.155.55|Hadonos|Bazi|Vlkos1681|ListeriaBot|Palickap|91.131
function gomypatrol() {
var url = 'https://cs.wikipedia.org/w/api.php?action=query&list=users&ususers=' + $('.mw-userlink').map(function(i,v) {return $(this).text();}).toArray().slice(0,50).filter(function(v,i,s){ return s.indexOf(v)===i}).join('|') + '&usprop=groups&format=json';
  console.log(url);
  $.getJSON(url, function(data) { showmypatrol(data); });
  }

┌───────────────────────────┘@Frettie, Matěj Suchánek: Je mi líto, nenašli. :/ Celý skript pryč, nefunguje nic. A to ani udělátka, co nemají s RC nic společného.OJJ, Diskuse 9. 6. 2018, 10:26 (CEST)

A je blbost, že když něco funguje jeden den po bezproblémové funkci a druhý den ne, je chyba skriptu. Je to chyba některého nastavení, za mě renastaven server a tohle nereaguje. OJJ, Diskuse 9. 6. 2018, 10:28 (CEST)
Ale ne, to není chyba skriptu, ten skript funguje na 99 % stejně, jen prostě má omezení, kterýho jsi dosáhl. Pokud můžeš žádat 50 uživatelů a žádáš jich 51, tak to prostě nejde. To není chyba mediawiki. A co znamená "celý skript pryč"?--frettie.net (diskuse) 9. 6. 2018, 10:43 (CEST)
  1. Ujistit se, že jsem nevypnul JavaScript (že je zapnutý). Dá se ověřit třeba na jiném webu.
    Jak se zjistí? OJJ, Diskuse 10. 6. 2018, 19:31 (CEST)
    Může to být volba v nastavení prohlížeče. Matěj Suchánek (diskuse) 10. 6. 2018, 20:53 (CEST)
  2. Vyčistit cache a cookies.
    Provedeno, nic. OJJ, Diskuse 10. 6. 2018, 19:31 (CEST)
  3. Zkusit jiný vzhled.
    Nepomohlo. OJJ, Diskuse 10. 6. 2018, 19:31 (CEST)
    Mimochodem, dosud tu nepadlo (a opravdu mě nebaví doptávat), který používáš. Třeba v MonoBooku teď došlo ke změnám, viz #Tech News: 2018-23. Matěj Suchánek (diskuse) 10. 6. 2018, 20:53 (CEST)
    @Matěj Suchánek: Původní předdefinovaný Wiki, nic jsem neměnil. OJJ, Diskuse 11. 6. 2018, 10:42 (CEST)
  4. Porovnat se ?safemode=1 (nenačte žádné skripty, styly ani udělátka).
    Liší se. Grafika se zobrazuje, ale skripty a udělátka ne. OJJ, Diskuse 10. 6. 2018, 19:31 (CEST)
    Ano, to je správně. Já myslel porovnat, co všechno oproti safemode funguje navíc. Matěj Suchánek (diskuse) 10. 6. 2018, 20:53 (CEST)
Matěj Suchánek (diskuse) 9. 6. 2018, 11:00 (CEST)
@Frettie: Smazal ho. Celý odstranil. Problém dále přetrvával. Zvláštní, že na novější Lumii to fungovalo. OJJ, Diskuse 10. 6. 2018, 19:31 (CEST)
@Matěj Suchánek: Nic. OJJ, Diskuse 10. 6. 2018, 19:31 (CEST)
To mě mrzí, ale bohužel už s tím víc neudělám. Pokud bys našel konkrétní skript/udělátko, které nefunguje, nebo aspoň odhalil, za jakých podmínek alespoň něco funguje, hodně by to pomohlo. Matěj Suchánek (diskuse) 10. 6. 2018, 20:53 (CEST)
Matěji, podle mě to je to, co jsem zmiňoval - zkoušel jsem to v simulátoru konkrétního IE (browserstack) a tam jeho úprava pomohla, jinak padal skript.--frettie.net (diskuse) 11. 6. 2018, 10:37 (CEST)
@Matěj Suchánek: Komplet vše nefunguje. :-) Každý skript, co si vložím na podstránky a každé udělátko, co si zapnu v nastavení je nefunkční. A znovu pro @Frettie:, ten Tvůj skript jsem celý vypnul a problém nadále přetrvával. OJJ, Diskuse 11. 6. 2018, 10:42 (CEST)
No, https://meta.wikimedia.org/wiki/User:OJJ/global.js tady ho stále vidím. --frettie.net (diskuse) 11. 6. 2018, 12:18 (CEST)
@Frettie, Matěj Suchánek: Samozřejmě, protože po zjištění, že to stojí za starou bačkoru dál, jsem si ho vrátil zpět. A znovu: všechno fungovalo, fungovalo to iks měsíců a fungovalo to bez chyb. Pak přestaly fungovat skripty i udělátka a my se tady pořád bavíme o jednom skriptu či co. S tím to nemá nic společného. Buď je to chyba na Wiki nebo na telefonu (novější Lumia již umí). Otázka je, jestli se tady nějaké pomoci dočkám. Dobře to nadhodil Matěj výše, ale nevím, kdy nastavení javaskriptů najít. Nastavení prohlížeče je dost primitivní (čuflt na vypnutí/zapnutí internetu, odstranění historie společně s cookies, to vše v jednom, takže ne, že by si člověk mohl vybrat, šetření dat). OJJ, Diskuse 12. 6. 2018, 13:56 (CEST)
jsem si ho vrátil zpět – to sice není správná cesta, ale chápu, že ten nástroj potřebuješ.
jestli se tady nějaké pomoci dočkám – bohužel se obávám, že už nemám to nabídnout. Včera jsem se snažil (pravda, na počítači) nějak nasimulovat tvoje rozhraní, co to šlo, ale bez úspěchu.
Nastavení prohlížeče je dost primitivní – myslel jsem si to, u těchhle prohlížečů to tak bývá, ale za pokus to stálo.
Matěj Suchánek (diskuse) 12. 6. 2018, 17:19 (CEST)

Zobrazení šablon na mobilním tel.

Na mobilním webu a mobilní aplikaci (WP Beta) se nezobrazují některé šablony, např. {{Navbox}} a v aplikaci se nezobrazují ani kategorie. Mám OS Android Nougat. Šlo by to zprovoznit? --Náramek007 (diskuse) dne 10. 6. 2018, 15:46 (CEST)

Ano, o tom se ví a podle slov vývojářů nadace Wikimedia je to (v případě navboxů) záměr. Každopádně třeba u těch kategorií to asi bude chyba a pokud ano, nahlašte ji prosím na Phabricatoru. --Dvorapa (diskuse) 10. 6. 2018, 15:52 (CEST)
Tam se musí psát anglicky? Anglicky moc neumím. @Dvorapa: nenapsal bys to prosím ty? Přes Gpřekladač je v textu obvykle několik chyb :-(. --Náramek007 (diskuse) 10. 6. 2018, 16:12 (CEST)
Nejsem úplně zdatný v aj, ale zase jsem zdatný v hlášení chyb tam, tak to můžeme dát nějak dohromady. Napiš prosím, o jaké šablony a části stránky se jedná, já z toho vyberu ty, které nejsou záměrně a nahlásím je tam. --Dvorapa (diskuse) 10. 6. 2018, 16:16 (CEST)
1. Jak už jsem uvedl, tak se v mobilní app WP Beta nezobrazují kategorie.
2. Úvodní šablony, jako např. Různé vyznamy nebo Možná hledáte se zobrazují až po úvodním textu, před iboxem, ikdyž by měly být hned na začátku
Pokud nějaké další najdu, tak je zde připíšu. Ještě dotaz z kama víš, že ty navboxy jsou záměrně nezobrazovány a proč? Podle mě jsou navboxy užitečné. --Náramek007 (diskuse) 10. 6. 2018, 16:41 (CEST)
V podstatě jde o zatím nevyřešené záležitosti. Přidal jsem odkazy na odpovídající hlášení. Matěj Suchánek (diskuse) 10. 6. 2018, 17:41 (CEST)

11. 6. 2018, 23:55 (CEST)

Chybný odkaz

Co je špatně na dalším odkazu na neexistující článek? Odkaz byl uveden na Hlavní straně v sekci aktuality.

https://cs.wikipedia.org/w/index.php%3Ftitle%3DSingapurský_summit%26action%3Dedit%26redlink%3D1?title=Singapurský_summit&action=edit&redlink=1 Patriccck (diskuse) 12. 6. 2018, 19:26 (CEST)

Ten odkaz tam je v pořádku: https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Singapursk%C3%BD_summit&action=edit&redlink=1
Nevím, jak se ti podařilo získat tenhle. Matěj Suchánek (diskuse) 12. 6. 2018, 19:50 (CEST)

Update on page issues on mobile web

CKoerner (WMF) (talk) 12. 6. 2018, 22:58 (CEST)

Šablona TfD

Ahoj, zdá se mi, že je nějaký problém se šablonou {{TfD}} v případě, že název šablony obsahuje lomítko, viz {{Soupiska HC Oceláři Třinec 2016/2017}}. Mrkněte na to někdo, prosím. --Jowe (diskuse) 13. 6. 2018, 21:15 (CEST)

Nevím proč se osekávaly „podstránky“. Zrušil jsem. --Dvorapa (diskuse) 13. 6. 2018, 22:41 (CEST)

Rozhozená LocMap

Ahoj, ve článcích Puerto de Santiago a Las Palmas de Gran Canaria je nějaká rozhozená LocMapa a místo, aby se bod zobrazil na okraji mapy se šipečkou, že je bohužel za hranicí mapy, tak se bod zobrazí uprostřed textu daleko od mapy. Mohl by se na to prosím někdo podívat? --Dvorapa (diskuse) 15. 6. 2018, 14:29 (CEST)

Automatická locmapa tam selhává, protože místa jsou sice ve Španělsku, ale na Kanárských ostrovech, je potřeba asi použít ručně vkládanou šablonu LocMap Kanárské ostrovy (mezitím jsem vložil prázdný parametr) --Vojtěch Dostál (diskuse) 15. 6. 2018, 14:45 (CEST)

Pomoc s přebraným iBoxem

Pokusil jsem se přebrat infobox encyklika z en.wiki, ale nevím čím nahradit "autolink" a "#invoke:InfoboxImage", které při vložení do článku dělají neplechu. Díky za pomoc. --Wesalius d|p 18. 6. 2018, 21:48 (CEST)

"autolinku" bych se úplně zbavil nebo použil [[{{{parametr}}}]] a místo InfoboxImage bych zkopíroval zápis vkládání obrázku z nějakého našeho jiného infoboxu. Přispěvatelé enwiki mají asi ve zvyku vkládat údaje do infoboxů v libovolném formátu, tak tam používají funkce, které výstup sjednotí. Matěj Suchánek (diskuse) 19. 6. 2018, 09:07 (CEST)
Děkuji za pomoc. --Wesalius d|p 21. 6. 2018, 09:51 (CEST)

18. 6. 2018, 23:47 (CEST)

Revert z nového mobilu

Zdravím, pořídil jsem si nový mobil a nejde mi revertovat příspěvky. Systém mi hlásí, že se operace nezdařila. Zkoušel jsem i rv sám sebe na svém pískovišti. Nepoužívám to často, ale... Nemusí se nové zařízení (IMEI) někam zaregistrovat? B.mertlik (diskuse) 20. 6. 2018, 22:32 (CEST)

@B.mertlik:Zdravím, registrace zařízení určitě není nutná. Pomohla by kompletní kopie chybové hlášky či screenshot. Jen "operace se nezdařila"? Nebo i nějaký důvod? S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 20. 6. 2018, 22:58 (CEST)
Přesná (červená) hláška: Omlouváme se, ale váš požadavek se nepodařilo zpracovat. Zkuste to prosím znovu. Pokud se tento problém bude opakovat, zkuste se odhlásit a znovu přihlásit. B.mertlik (diskuse) 20. 6. 2018, 23:04 (CEST)
Zkuste se...odhlásit a znovu přihlásit, pokud nepomůže, smažte cache a cookies (Chrome, Firefox). --Martin Urbanec (diskuse) 20. 6. 2018, 23:20 (CEST)
Ta cache nebo cookies pomohly. Díky. B.mertlik (diskuse) 21. 6. 2018, 12:21 (CEST)

The <poem> tag to be known as <lines>

Ahoj vespolek, tady: https://lists.wikimedia.org/pipermail/wikitech-l/2014-February/074337.html jsem se dočetl, že je plánem změnit formát <poem> na <lines>. Pokud jsem to ale zkusil nahradit, tak to nefungovalo. Tuší někdo z vás milí kolegové, jak tento zámět z roku 2014 dopadl?

K tomu druhý typologický dotaz. Je možno použít tento formát (<poem>) tak, aby se text zobrazoval symetricky (zarovnat na střed) a ne zarovnán na levou zarážku (zarovnat vlevo)?.

Předem děkuji za jakoukoliv odpověď. --Gampe (diskuse) 23. 6. 2018, 22:20 (CEST)

K druhému („typologickému“) dotazu:
<poem lang="de" style="text-align:center">
Zwei Trichter wandeln durch die Nacht.
Durch ihres Rumpfs verengten Schacht
fließt weißes Mondlicht
still und heiter
auf ihren
Waldweg
u. s.
w.
</poem>
''Autor: [[Christian Morgenstern]]''

Zwei Trichter wandeln durch die Nacht.
Durch ihres Rumpfs verengten Schacht
fließt weißes Mondlicht
still und heiter
auf ihren
Waldweg
u. s.
w.

Autor: Christian Morgenstern

--Shlomo (diskuse) 23. 6. 2018, 23:00 (CEST)

Údržba versus Monitoring

Zdravím.

Je tu na WP například kategorie:Údržba:Imdb odpovídá Wikidatům, která by však podle svého účelu neměla být označená jako "Údržba", nýbrž jako "Monitoring". S tím souvisí i změna šablony, kterou se tato kategorie automaticky plné. Jenže: jde o šablony pro Imdb, které vnitřně používají Modul:ExtId. A v nich někde je schovaný název této kategorie, který bych právě rád změnil. Jenže tyto názvy jsem právě že v kódu modulů nikde nenašel. Co je v tom za zákeřnost? V Javě se vyznám, ale v tomhle ne. Jak se těch názvů mám dobrat? ...nějaká obecně platná rada, přístup?

Rozumějte mi dobře: Teď mi ani tak nejde o tu opravu, jako spíše abych se něco naučil. Zatím mi funkce těch dvou šablon, toho jednoho modulu, přijdou dost mystické. :-/ Prosím, zasvěťte mě někdo. Díky. (alespoň nasměrovat, prosím - kopnout už se umím sám) --Franta Oashi (diskuse) 15. 6. 2018, 06:43 (CEST)
Stačí hledat klíčové slovo require: Modul:ExtIdModul:WikidataModul:Wikidata/compareModul:Wikidata/i18n. -- Matěj Suchánek (diskuse) 15. 6. 2018, 11:15 (CEST)
Než začnete něco měnit, dovolím si upozornit, že některá srovnávání se stále provádějí na úrovni šablon, ve wikitextu. Ať v tom potom není nepořádek. Matěj Suchánek (diskuse) 15. 6. 2018, 11:15 (CEST)
Matěj Suchánek: OK, skutečně jsem to zdrojové místo našel, podle vaší navigace. Díky. Jenže: To mi teď jen stačilo reaktivně, podle vašich drobečků, dojít na konec a přesvědčit se, že tam skutečně je to, co hledám. Jenže: Bez téhle vaší navigace, jak to mám udělat příště, kduž zas nějaký jiný modul opět nebudu znát? Jak pak mám proaktivně pomoci sám sobě, tedy bez ptaní se ostatních? Jde jen o metodu zkusmou, přes jednotlivé importy používaných knohoven? Jiný způsob mne stále nenapadá. :-/ Tedy jaké si mám odnést ponaučení pro příště? Díky. --Franta Oashi (diskuse) 17. 6. 2018, 20:58 (CEST)
PS: Hledal jsem tu minule název kategorií, prošel jsem namátkou několik required modulů, ale nenašel. Hledat v internacionalizačním mne nenapadlo. Takže příště zas prohledávat úplně všechny required, až do poslední, že v té to bude? To je ale demotivující brute-force. :-/ --Franta Oashi (diskuse) 17. 6. 2018, 20:58 (CEST)
(Zapomněl jsem zmínit i funkci mw.loadData s podobným účelem.) Pokud porozumíte jazyku Lua, můžete třeba zkusit ten modul číst volání za voláním a postupně ho prohledávat do hloubky. Nebo na konkrétní útržky textu (v šablonách, modulech i jinde) se docela hodí funkce vyhledávače insource:. Na druhou stranu, není právě lepší, že se změna nejdříve nadhodí, aby další měli možnost se k ní vyjádřit (cf. security through obscurity)? Matěj Suchánek (diskuse) 17. 6. 2018, 21:16 (CEST)
Mno, Lue právě že ani moc nerozumím. Zato z Javy jsem zvyklý, že mi Idea nabonzuje kde co. Jenže takto v browseru v jediné wiki-text-arei něco programovat, a hlavně natož debugovat... Jeětě tak šablony, ale objektově a pokrýt runtime? To mi přijde šílené! ..Jaké že tu na to jsou good-practices?? A i proto se do Luy vůbec nehrnu, ačkoli o ní vím roky, že tu na WP je. Vlastně jsem se jí dosud vyhýbal. :-/ ..a to s obskuritou jsem nepochopil, ani s insourcem. --Franta Oashi (diskuse) 17. 6. 2018, 21:28 (CEST)
Co se týče insource, viz Nápověda:Hledání#Znám_jiný_údaj_o_článku nebo anglicky mw:Help:CirrusSearch. --Dvorapa (diskuse) 17. 6. 2018, 21:32 (CEST)
Ber, nebo nech být.
ad obskurita (lidsky blbuvzdornost): To, co vás odradilo něco v modulech měnit, byla jednoduše jejich složitost. Nebylo zapotřebí žádného editačního filtru nebo speciálního oprávnění. Je vidět, že tento princip je evidentně stále užitečný. Matěj Suchánek (diskuse) 17. 6. 2018, 22:07 (CEST)
Tak s moduly žádná obscurita není, zato monitorovací kategorie, jak jsou snad i zakládány poloautomaticky a navíc všechny na jedné hromadě, TO je tedy obskurnost. :-/ Ano, TO odrazuje. --Franta Oashi (diskuse) 24. 6. 2018, 17:18 (CEST)
Monitorovací kategorie slouží k dočasnému monitoringu nějakého jevu, má předponu Monitoring:, taková kategorie by vůbec neměla vzniknout (což např. Silesianus považuje za nevhodné a monitorovací kategorie hromadně zakládá). Pokud chceme monitorovat dlouhodobě, použijeme spíše předponu Wikipedie: (i když jsem zaznamenal i předponu Monitoring: a pro specifické případy lze použít i předponu Údržba:). Roboticky se žádné monitorovací kategorie (doufám) nezakládají, k čemu také. --Dvorapa (diskuse) 24. 6. 2018, 17:35 (CEST)

Šablony Test a Testy

Zdravím.

Vedle šablony {{Test}} jsem založil také šablonu {{Testy}}. Ty sice obě mají rozdílné účely, nová na {Testy} však koliduje / doplňuje se s již nějak existující filosofií testovacích podstránek /test, že tu teď máme dvojí kategorizaci těchno testovacích podstránek: původní kategorie:Šablony:Testující (plněná jen ručně) teď myslím zůstane jen pro /pískoviště a tedy pro první přístup k testů, tedy k osobnímu zkoušení.

No a po novu jsem zavedl/rozlišil druhý typ testů, tedy podrobné pokrytí testovacích případů šablon a jejich aktuálních výsledků, to pro podporu dokumentací. Nově tedy máme {Testy} a ta plní dvě nové: kategorie:Wikipedie:Testy šablon a kategorie:Wikipedie:Testy modulů. Už při jejich vytvoření do nich pár šablon rovnou zapadlo (díky Bazi), protože takové /test podstránky již existovaly dříve. A tedy je nyní lze používat systematičtěji.

Naopak jsem tyto již existující /test podstránky ze současné kategorie:Šablony:Testující vysloveně odebral. Pak se tedy nabízí: Přejmenujeme ji třeba na kategorie:Šablony:na pískovišti? To aby se ty kategorie nepletly. --Franta Oashi (diskuse) 24. 6. 2018, 13:49 (CEST)

Proti rozdělení kategorie Šablony:Testující, podstránky šablon /test a /pískoviště by měly být pohromadě v jedné kategorii. --Dvorapa (diskuse) 24. 6. 2018, 14:08 (CEST)
Ad "by měly být pohromadě" - no a můžete to nějak rozvést? Obzvlášt z pohledu dvou účelů - že si uživatel něco zkouší, pro sebe (takže pískoviště), versus testovací případy a jejich výsledky, takže pro dokumentaci všem. --Franta Oashi (diskuse) 24. 6. 2018, 14:21 (CEST)
Vlastní pokusy se dělají na podstránkách /pískoviště, tedy /test bych čekal, že je něco jiného. Já ho tu nabízím. Anebo tyto dva významy nějak vysvětlete po svém, ale hlavně je tam zdokumentujete: že asi blízké, byť ne úplně totožné? Já bych pak tyto nové konstrukce přenesl/přejmenoval paříklad k pojmu /testcases. Ačkoli - to bych pak zasahoval i do stránek, přesouval je, které tomu mému chápání přesně odpovídaly ještě přede mnou. ..To ale zas popírá váš přístup, že /pískoviště a /test je víceméně to samé. Takže tu máme solidní rozpor. Pozvete sem prosím i další kolegy, kteří se zajímají o šablony? Rád si přečtu i další názory. Bazi? --Franta Oashi (diskuse) 24. 6. 2018, 14:32 (CEST)
Podstránky /pískoviště a /test slouží k připravení a otestování nové verze šablony, která jakmile bude hotová, nahradí původní šablonu. Fungují spolu jako dvojice, nelze mít /test bez /pískoviště nebo naopak, slouží totožnému účelu, viz Nápověda:Pískoviště. Proto jsem před měsícem založil jednu společnou kategorii, která by měla být zachována v její původní podobě. --Dvorapa (diskuse) 24. 6. 2018, 14:45 (CEST)
Asi tak. Na pískovišti se upravuje zkušební šablona, na podstránce test jsou testovací vzory, do nichž se změny v upravované šabloně promítají. Je to dvojice vzájemně funkčně svázaných podstránek. Dovedu si představit, že bude každé ve vlastní podkategorii, ale dává to smysl i pohromadě. --Bazi (diskuse) 24. 6. 2018, 17:54 (CEST)
Já bych je nedělil, právě proto, že tvoří onu dvojici. Ovšem líbí se mi název kategorií vytvořených Oashim a také se mi líbí, že vytvořil i podobnou kategorii pro moduly, proto jsem kategorie sloučil do té jeho. Ještě koketuji s myšlenkou přesunout kategorie na vhodnější předponu Šablony:. --Dvorapa (diskuse) 24. 6. 2018, 17:58 (CEST)
No, ony ale šablonami jsou jenom ty pískovištní podstránky, zatímco testovací podstránky jsou spíš jakoby zkušebními „články“, takže je sporné dávat to všechno pod předponu Šablony. --Bazi (diskuse) 24. 6. 2018, 18:04 (CEST)
Máte pravdu, takto to tedy necháme. --Dvorapa (diskuse) 24. 6. 2018, 18:08 (CEST)
Tak teď jsem vás asi nepochopil. Jestli jsou ty dvě podstránky jako pár, a jejich účel má být "změna" - Jak to potom má v praxi fungovat se "stabilní dokumentační sadou kompletních testů", jak jsem si je představoval v šabloně {{Test}}? ..konkrétně jsem pro ty "stabilní testovací-případy" už použil podstránku /test.. Tak co teď s tím? To bude nějaká další podstránka /doctests, kam ty již existující stabilní testy přijdou přesunout? Jsem zmaten. Popište prosím ten proces, postup, či jak toto všechno má wikipedista použít, když chce šablony změnit? Díky. --Franta Oashi (diskuse) 24. 6. 2018, 23:54 (CEST)
Ten princip je převzatý z enWiki. U šablony, která má tyto dvě podstránky, se nám v dokumentaci zobrazuje navíc i hláška s odkazy na ně. Např. Šablona:Dts: „S touto šablonou lze experimentovat na připraveném pískovišti a testovacích případech.“ Obdobně i na enWiki na využití těchto podstránek (u nich nazvaných „sandbox“ a „testcases“) upozorňuje šablona s dokumentací: en:Template:Documentation#Automatic functions, využívá k tomu speciální šablonu en:Template:Template sandbox notice, která odkazuje na stránku s nápovědou: en:Wikipedia:Template sandbox and test cases. --Bazi (diskuse) 25. 6. 2018, 00:39 (CEST)

Kam se poděl syntaxhighlighter?

Můžete mě někdo nasměrovat, kam se v Nastavení poděl syntaxhighlighter (CodeMirror)? V Betě už to není a jinde to nemůžu najít. Vím, že se to mělo teď někdy přesouvat z Bety do "ostrého" režimu, ale kam to dali? Měl jsem to teď nějaký čas deaktivováno, protože mi to kolidovalo s Panelem referencí, ale teď bych to potřeboval (alespoň dočasně) zaktivovat kvůli zkoumání kódu v šabloně. --Vachovec1 (diskuse) 24. 6. 2018, 20:32 (CEST)

Měl by být v nástrojích editačního pole. Matěj Suchánek (diskuse) 24. 6. 2018, 20:44 (CEST)
Aha, ta "tužka" na liště nad editačním polem. Hledat tam mě nenapadlo. Díky za tip! --Vachovec1 (diskuse) 24. 6. 2018, 21:32 (CEST)

26. 6. 2018, 01:10 (CEST)

Přihlašovací chyba

Zdravím, dnes odpoledne když jsem se chtěl přihlásit, tak nad přihlašovacím formulářem vyskočilo okýnku. Psalo se tam:

"Provedli jste příliš mnoho pokusů o přihlášení. Než to zkusíte znovu, musíte počkat na vypršení lhůty 5 minut."

Počítač byl až do pokusu o přihlášení vypnutý. Mám Windows 7 Home Premium, zařízení product key refaktorizován Martinem Urbancem.--Patriccck (diskuse) 27. 6. 2018, 17:56 (CEST)

Prověřené editace

Proč se rollback musí prověřovat ručně? Viz např. (rozdíl | historie) . . m! Čon Džong-kuk‎; 13:57 . . (+89)‎ . . ‎OJJ (diskuse | příspěvky | zablokovat)‎ (Editace uživatele 90.180.46.231 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je OJJ) (Značky: rychlý revert, vrácení zpět) [rychlý revert] [Označit jako prověřené] Chyba nastavení? --OJJ, Diskuse 30. 6. 2018, 13:58 (CEST)

Protože někdo udělal chybu. Ví se o tom a řeší se to. --Martin Urbanec (diskuse) 30. 6. 2018, 14:11 (CEST)
@Martin Urbanec: V pořádku. Tak tedy nebudu na počítače rollbacky odžlucovat a raději se věnovat podstatnějším věcem. Pak dej vědět, --OJJ, Diskuse 30. 6. 2018, 14:27 (CEST)
Rollbacky odžlucuje automaticky Wikipedista:UrbanecmBot co dvě minuty, takže není třeba je odžlucovat ručně. --Martin Urbanec (diskuse) 30. 6. 2018, 14:28 (CEST)

Nefungují klávesové zkratky

Od doby, kdy byla změněna vizuální podoba editačního okna mi nefungují klávesové zkratky (závorky, odrážky). Dá se to opravit nebo se vrátit k předchozí podobě okna jiným nastavením? Děkuji.--NoJin (diskuse) 1. 7. 2018, 17:59 (CEST)

Jaké klávesové zkratky máte konkrétně na mysli? --Martin Urbanec (diskuse) 1. 7. 2018, 18:49 (CEST)

ˑ Nefunguje skoro nic (toto byl Shift a dvakrát dvojtečka), toto P Alt a zalomené závorky B, N, W ̪ ˈ |, toto P Alt a hranaté závorky - dvakrát F, G ʽʼ. Toto je hvězdička - P Alt a pomlčka ̈ Díky za případnou radu co s tím (ve Wordu vše funguje normálně, není to nastavením klávesnice).--NoJin (diskuse) 2. 7. 2018, 14:08 (CEST)

Není to Wikipedie:Pod lípou (technika)/Archiv 2015-1#Nefunguje psaní některých znaků? Jinak bylo by fajn specifikovat i tu změnu podoby, to může být třeba Wikipedie:Potřebuji pomoc/Archiv17#Jak se z toho leze. Matěj Suchánek (diskuse) 2. 7. 2018, 14:58 (CEST)

Nenalézám nic podobného tomu, co je zmíněno v prvním odkazu. Zkontroloval jsem nastavení editoru (na Editovat zdroj) i možnosti Nastavení ale nic se nezměnilo, nefungují některé příkazy kombinující Shift a Alt Gr s klávesami. Všechny změny v poslední době, počínaje Prohlížečem médií ve WC a novou podobou editační lišty (zároveň s výše uvedeným problémem) byly jen k horšímu.--NoJin (diskuse) 2. 7. 2018, 16:20 (CEST)

Tohle musí být první popsaný odkaz. Jste si jist, že máte vypnuté nástroje pro vstup? Vlevo v sidebaru v části Jazyky je ozubené kolečko, tam klikněte, zvolte vstup a vypněte nástroje pro vstup, jsou-li zapnuty. --Martin Urbanec (diskuse) 2. 7. 2018, 16:36 (CEST)
|{{}}]][[*** Díky.--NoJin (diskuse) 2. 7. 2018, 23:30 (CEST)

3. 7. 2018, 02:46 (CEST)

Náhled

Náhled článku Socha Svobody neukazuje první obrázek (samotnou sochu) ale až další (jak ji stavěli). Asi chyba šablony. Dokázal by to prosím někdo opravit? Děkuji,--Ioannes Pragensis (diskuse) 4. 7. 2018, 14:42 (CEST)

U mě, windows 8.1; Opera, vypadá náhled stejně jako článek, takže bych to viděl spíš na chybu prohlížeče. --Hugo (diskuse) 4. 7. 2018, 14:48 (CEST)
U mě je taky vše v pořádku. Jinak u takových hlášení je vhodné uvést prohlížeč, operační systém nebo úplně nejlépe uvést odpověď serveru na požadavek odpovídající načtení obrázku. Matěj Suchánek (diskuse) 4. 7. 2018, 15:05 (CEST)

Vlajka a název

Zdravím. Nějak nekorektně se nyní zobrazuje šablona {{Vlajka a název}}, když je zadán Protektorát Čechy a Morava. Zjistil jsem to před dotaz IP adresy v článku Miroslav Bartošek, kde to jde samozřejmě řešit přebíráním i jen Wikidat, ale týká se to vícera článků (např. Jiří Brabec), takže radši upozorňuji i zde. --Vlout (diskuse) 5. 7. 2018, 16:07 (CEST)

Nějaká chyba cache, stačí vyprázdnit cache a je to. Vyřešil jsem. --Dvorapa (diskuse) 5. 7. 2018, 16:28 (CEST)
Díky, --Vlout (diskuse) 5. 7. 2018, 16:30 (CEST)

Odkazy

Ve zdrojovém kódu všechny odkazy zmodraly a nedají se upravovat. Právě jsem strávil nesmírně příjmenou a zábavnou hodinu pokusem opravit jeden vnitřní odkaz - samozřejmě neúspěšným. Je to nějaká porucha nebo jenom vývojáři přišli na nový způsob, jak editorům otrávit život?--Hnetubud (diskuse) 7. 7. 2018, 12:48 (CEST)

Vizuální editor někdy vkládá tag <nowiki> ([164], ale třeba i zde [165]). Proč to dělá, netuším. --Vlout (diskuse) 7. 7. 2018, 12:56 (CEST)
No já bych to nejraději editoval ve zdrojáku, jak jsem zvyklý a jak mi to ještě včera šlo. Jestli se tahle vymoženost dá vypnout, tak mi prosím někdo poraďte jak.--Hnetubud (diskuse) 7. 7. 2018, 13:03 (CEST)
Zdrojový kód by měl jít přes záložku „Editovat zdroj“. Záložka „Editovat“ je jen pro Vizuální editor, příp. se to dá v průběhu přepnout. --Vlout (diskuse) 7. 7. 2018, 13:08 (CEST)
Mně editace zdrojového kódu funguje bez problémů. Jak se to chová vám? Jak editor vypadá? Co dělá nyní jinak? --Dvorapa (diskuse) 7. 7. 2018, 13:11 (CEST)
Všechny odkazy (interní, externí, dokonce i podpisy uživatelů) se mi ve zdroji zobrazují jako modré a podtržené. Když na ně kliknu, tak to odskočí na začátek stránky. Když chci nějaký odkaz copypastovat, vůbec neexistuje nabídka „vložit“. Používám Internet Explorer (nesmějte se prosím, ale zapomněl jsem heslo a tak se v jiném prohlížeči nemůžu přihlásit).--Hnetubud (diskuse) 7. 7. 2018, 13:28 (CEST)
Tak to mi přijde pouze jako zapnutý zvýrazňovač wikitextu, který se vypne takovou tou modrou ikonkou tužky nad editorem. --Dvorapa (diskuse) 7. 7. 2018, 13:33 (CEST)

Sláva, funguje to! Děkuji moc za radu! (Asi jsem na to včera nějakým omylem kliknul a aktivoval to - už jsem se lekl, že jde o nějaké povinné vylepšení).--Hnetubud (diskuse) 7. 7. 2018, 13:46 (CEST)

@Hnetubud: Pokud jste ztratil přístupové údaje přihlášený, doporučuji okamžitě nastavit mail a požádat o reset hesla. OJJ, Diskuse 8. 7. 2018, 20:57 (CEST)
Děkuji, není potřeba, už jsem ten papírek s heslem našel.--Hnetubud (diskuse) 9. 7. 2018, 22:02 (CEST)

Consultation on the creation of a separate user group for editing sitewide CSS/JS

10. 7. 2018, 01:10 (CEST)

16. 7. 2018, 18:01 (CEST)

Media uploaded from placeholders on Czech Wikipedia

@Vojtěch Dostál: Občas se v Commons objevují obrázky, které jsou zařazeny do kategorie Media uploaded from placeholders on Czech Wikipedia. Tento způsob používají spíš začátečníci, kteří příliš nemají představu, že existuje nějaký projekt Commons a jak to tam funguje, a mají celkem logickou (avšak bohužel zatím lichou) představu, že pokud fotku nahrají přes ten placeholder, tak že se nějak "sama" přiřadí k tématu příslušného článku, přes který to nahrávali. Proto také často odfláknou popis fotky. Jenže chyba lávky - když se taková fotka objeví v Commons, bývá takřka detektivní práce zjistit, odkud se tam vzala a co na ní vlastně je. Nešlo by placeholder nějak upravit, aby UploadWizardu předával jako parametr název článku (odkaz na článek) a případně též odkaz na položku Wikidat? Třeba aspoň formou předvyplněného textu do popisu souboru, jako to funguje při nahrávání přes seznamy památek? --ŠJů (diskuse) 17. 7. 2018, 22:07 (CEST)

UploadWizardu lze předávat akorát toto: c:Commons:Upload Wizard/Fields prefilling. Matěj Suchánek (diskuse) 18. 7. 2018, 09:58 (CEST)
Kam se vkládá to "id"? Šlo by parametr zneužít k vkládání ID Wikidata položky? Asi bychom si na to museli vytvořit kampaň, že. --Vojtěch Dostál (diskuse) 18. 7. 2018, 11:01 (CEST)
Stálo by to za prozkoumání. Stačilo by položku Wikidat někam uložit, s tím by si pak poradil třeba robot. Matěj Suchánek (diskuse) 18. 7. 2018, 11:34 (CEST)
Pokud lze předávat "description", tak by mělo být možné předat v rámci této položky název článku formátovaný jako odkaz - přesně tak, jako to už léta funguje u těch památek (bohužel, uploadeři se pak většinou bojí do toho zasahovat a připsat k tomu přesnější popis, co je na fotce, takže všude zůstává jen ten automaticky generovaný popis). Teoreticky by bylo možné z Wikidat přidat i souřadnice, pokud je ovšem UpoadWizard umí prezentovat jako "object location" a nevydává to za souřadnice fotografa/foťáku, ovšem v případě větších objektů (vesnic, měst) jsou tyto generické souřadnice definičního bodu celého objektu u jednotlivých fotek spíš na škodu a matoucí. Pokud položka Wikidat je propojena s nějakou kategorií Commons (P373 nebo meziprojektový odkaz), neměl by snad být velký problém, aby byl nový obrázek prostřednictvím předvyplnění do této kategorie rovnou vložen (ovšem články s placeholderem asi většinou kategorii Commons ještě mít nebudou). ID Wikidata položky k tomu vlastně ani nepotřebujeme, pokud si z té položky potřebné údaje vytáhneme rovnou při generování odkazu. O dost složitější by bylo trefovat nadřazené kategorie tématu, pokud téma svoji vlastní kategorii ještě nemá – to už by asi byla práce pro nějakého sofistikovanějšího bota a tomu by se to ID Wikidata položky mohlo hodit. Pokud by ovšem upravení Upload Wizardu do použitelnější podoby nebylo jednodušší než vymýšlet kvůli pár stům českých obrázků toho bota. --ŠJů (diskuse) 18. 7. 2018, 18:54 (CEST)
"Description" předáváme Upload Wizardu už nyní, dává se tam název článku. Bohužel někteří uploadeři ho přepíší tak, že není použitelný :-) - a pak nastávají ty detektivní situace. --Vojtěch Dostál (diskuse) 19. 7. 2018, 09:37 (CEST)

Odkaz na Kurzy

Ahoj, v záhlaví stránky se mi začal objevovat odkaz na Kurzy, i přestože v nastavení mám zaškrnuto, že ho tam mít nechci. Nevíte někdo co s tím? --Dvorapa (diskuse) 8. 7. 2018, 18:56 (CEST)

Martin ho napevno přidal do Common.js místo toho původního, které souviselo s vypnutým kurzovým rozhraním. --Michal Bělka (diskuse) 8. 7. 2018, 19:26 (CEST)
Aha, díky. Takže tam ten odkaz vidí i anonymové? To je poněkud zvláštní. Přesto bych si ho u sebe rád nějak vypnul. --Dvorapa (diskuse) 8. 7. 2018, 19:33 (CEST)
Stačí CSS: #pt-courses { display: none; }. Že ho vidí i anonymové, jsem opravil (moje chyba). Matěj Suchánek (diskuse) 8. 7. 2018, 19:45 (CEST)
Díky :). Ideální to asi bude ještě překlopit do udělátka, jak je navrženo v komentářích. Pak by to mělo jít i snadněji vypnout. --Martin Urbanec (diskuse) 8. 7. 2018, 20:19 (CEST)
A kde se o kurzech dozvím něco poté, co je to zase pryč? --Zbrnajsem (diskuse) 8. 7. 2018, 20:47 (CEST)
Po čem? Běžící kurzy jsou na Nástěnce. Stávající kurzové rozhraní má závažné bezpečnostní nedostatky, proto je vypínáno. --Martin Urbanec (diskuse) 8. 7. 2018, 22:02 (CEST)
Jak to vypadá? --Dvorapa (diskuse) 24. 7. 2018, 04:59 (CEST)
Jsem jediný, kdo s tím bojuje? Vždycky chci kliknout na Pískoviště, ale otevře se Nastacení, protože kvůli těm kurzům celé menu v průbehu mého kliknutí poskočí doleva. --Dvorapa (diskuse) 27. 7. 2018, 22:48 (CEST)
Tak jsi mě přesvědčil, přesunuto do defaultně zapnutého udělátka, mělo by to jít vypnout. --Martin Urbanec (diskuse) 27. 7. 2018, 22:57 (CEST)
Moc děkuju, aspoň tak. Kdyby to tak neposkakovalo, asi bych si zvykl, jenže to je bohužel se všemi JS rozšířeními wiki stejné, všechny v prvních milisekundách poskakují po stránce jako divé. --Dvorapa (diskuse) 27. 7. 2018, 23:01 (CEST)

Modul Wikidata vypadá porouchaně

Ahoj, hodně článků obsahuje v infoboxu chybu modulu Wikidata, např. McDonald's. Věděl by někdo, co s tím je? --Dvorapa (diskuse) 23. 7. 2018, 21:03 (CEST)

Ups, opraveno. Dík. Matěj Suchánek (diskuse) 23. 7. 2018, 21:25 (CEST)

24. 7. 2018, 11:44 (CEST)

Infobox - silnice

Hezký večer, připravil jsem novější verzi šablony {{infobox - silnice}}, ale její dokončení se ukázalo nad moje síly. Je to v historii stránky zde, ale má to zakomentovanou poslední část, která zobrazuje průběh trasy pomocí šablony {{Průběh dálnice}}. Všechno jsem nyní vrátil do původního stavu, ale je to připravené k nasazení. Uměl by prosím někdo tuto druhou zmíněnou šablonu upravit tak, aby byla kompatibilní s novou verzí infoboxu? Děkuji moc. --Vojtěch Dostál (diskuse) 26. 7. 2018, 20:07 (CEST)

To půjde dost obtížně, protože šablona {{Průběh dálnice}} pracuje se čtyřmi sloupci, kdežto kostra pro standardní infobox, tedy šablona {{Infobox}}, respektive podšablona {{Infobox/řádek}} vyžaduje standardně sloupce dva. V nejlepším případě z toho vyleze nějaký bazmeg jako u šablony {{Infobox - fotbalista}}. Dokud nebudeme mít podporu pro vícesloupcový infobox (po vzoru en:Template:Infobox3cols), bude v takovýchto případech lepší nechat kód infoboxu na bazálnější úrovni, která sice není "standardizovaná" po vzoru běžných infoboxů, ale lze v ní dělat věci, které standardní šablona {{Infobox}} neumí, jako právě zpracovávat více sloupců. --Vachovec1 (diskuse) 26. 7. 2018, 20:52 (CEST)
@Vachovec1: Ona uvnitř "Data11" nemůže být pomocí šablon {{Průběh dálnice}} vytvářena vnořená tabulka o 4 sloupcích? --Vojtěch Dostál (diskuse) 26. 7. 2018, 21:04 (CEST)
Problém je v kolizi HTML prvků mezi {{Infobox/řádek}} a onou tabulkou. Pokud nezávisíte na {{Infobox/řádek}}, můžete si HTML prvky nadefinovat podle potřeby, kolize Vám nehrozí. Ovšem předdefinovaná šablona {{Infobox/řádek}} Vás zásadně omezuje. Šlo by s tím pravděpodobně něco udělat, kdyby šablona {{Infobox}} umožňovala řádkové styly. Místo toho se ale počítá pouze s řádkovými třídami (kvůli možnosti použít třídu plainlist, nevím jestli se v reálu používá ještě něco jiného). --Vachovec1 (diskuse) 26. 7. 2018, 22:07 (CEST)
A co takhle do toho parametru tu tabulku napevno vnořit? Matěj Suchánek (diskuse) 27. 7. 2018, 09:13 (CEST)
Taky jsem to sem chtěl napsat, mimochodem další varianta je infobox poskládat ze šablon skládaného infoboxu, kde je i čtyřsloupec. --Dvorapa (diskuse) 27. 7. 2018, 14:32 (CEST)
A nepomohlo by nasypat to do samostatné tabulky pod infoboxem, jako jsou třeba medaile u sportovců? Podobně jako v případě průběhu železničních tratí si myslím, že by to vůbec nemuselo být ke škodě, délka takových iboxů je někdy nepřiměřeně velká, takže by to IMHO klidně uneslo rozdělení do dvou samostatných rámečků. --Bazi (diskuse) 26. 7. 2018, 22:30 (CEST)
Jedině tak. Je to sice dost ošklivý hack, ale měl by fungovat i tady. U těch medailí jde v podstatě o tentýž problém (akorát jsou tam tři sloupce místo čtyř). Btw. železniční tratě mají infobox (včetně průběhu tratě) zatím pořád jednolitý a nepřevedený na {{Infobox}}. Od současné verze šablony {{Infobox - silnice}} se to příliš neliší. --Vachovec1 (diskuse) 26. 7. 2018, 23:02 (CEST)

30. 7. 2018, 16:05 (CEST)

Správci rozhraní

Pro případ, že některý z techniků nesleduje hlavní lípu, upozorňuji na Wikipedie:Pod_lípou#New_user_group_for_editing_sitewide_CSS/JS. --Martin Urbanec (diskuse) 31. 7. 2018, 05:38 (CEST)

Nahrazování anglických citačních šablon za české

Ahoj všem, napsal jsem robota, který umí nahrazovat anglické (v praxi jakékoliv jiné) citační šablony za české. Je pouze třeba robota naučit, jakou citační šablonu má nahrazovat a jak má provést nahrazení parametrů. Pokud nějaký parametr ve slovníku není nalezen, je přeskočen a ponechán v původní formě. Pokud je vhodné nahradit dva a více anglických parametrů za české, je třeba nastavit, v jakém pořadí je bot má slučovat a jaký znak (či více znaků) má použít jako oddělovač (z title=a|work=b se poté stane titul=a; b, tedy při současném nastavení robota). Jakmile bude nastavení kompletní, bota spustím na pravidelný běh. --Martin Urbanec (diskuse) 31. 7. 2018, 12:59 (CEST)

To je paráda, Martine. To je fakt skvělý letní dárek české Wikipedii :-) --Vojtěch Dostál (diskuse) 31. 7. 2018, 13:40 (CEST)
Tuším, že hlavní komplikace byla v tom, že na co enWiki používá jednu šablonu, my máme třeba dvě (cite web vs. citace elektronické monografie a citace elektronického periodika), takže vlastně nevím, jestli to jde řešit jenom na úrovni parametrů, nebo by se muselo rozlišovat i podle vyplněných hodnot... Nebo se tohle už nějak vyřešilo? --Bazi (diskuse) 31. 7. 2018, 13:59 (CEST)
Nevyřešilo, tohle bot nemá šanci nijak poznat. Jestli se shodneme, že takového bota nechceme, budiž, ale i podle mě to za to stojí. Ve výsledku to nic nezmění, protože samotné cite web se při vložení přemapuje na citace elektronické monografie (ostatně proto jsem tak nastavil bota). --Martin Urbanec (diskuse) 31. 7. 2018, 14:13 (CEST)
A nedalo by se podle obsahu nějak poznat, zda se jedná o monografii nebo o periodikum? Nebo třeba využít nějakou veřejně dostupnou API k takové detekci? --Dvorapa (diskuse) 31. 7. 2018, 14:28 (CEST)
Protože třebas články na idnesu, novinkách atd. jsou přeci jenom periodika, nikoliv monografie, a asi bych to nezaměňoval, pokud máme šablony nastaveny tímto způsobem. --Dvorapa (diskuse) 31. 7. 2018, 14:30 (CEST)
Nejde o to, že by se nechtělo překládat anglické šablony do českých, právě naopak. Jde o to, jestli to bot dokáže pro všechny nebo většinu případů správně, anebo jestli bude potřeba to pak po něm procházet a ručně opravovat šablony nebo tak něco. Proto jsem se ptal na možnost, jestli bot dokáže pracovat i s hodnotami parametrů. Protože pokud by bot dokázal nahlédnout třeba do url, vyčíst z ní hlavní doménu a rozpoznat podle nějakého souboru hodnot, že jde (typicky) třeba o zpravodajský server, pak by se podle toho mohl řídit.
Ostatně protože ten automatický nástroj pro vyplňování citačních šablon rozpoznává monografie od periodik dost špatně, máme i s jeho "pomocí" zaplevelenou Wikipedii velkým množstvím chybného použití monografické a periodické citační šablony. Tak by to možná stálo za samostatného bota, který by to dokázal vyhledávat a opravovat i v českých šablonách. --Bazi (diskuse) 31. 7. 2018, 15:21 (CEST)

Pokud by to rozeznat nešlo (cite web má tak obecné parametry, že bude opravdu těžké rozeznat, co je citace elektronické monografie a co periodika), navrhuji přetvořit na citaci elektronické monografie, ale vložit nějakou poznámku nebo monitorovací skrytý parametr, že je nutná další (asi manuální) kontrola. Citace elektronické monografie je furt pokrok oproti Cite web (český citační standard místo anglického, žádná informace oproti původní anglické šabloně nezmizí). --Vojtěch Dostál (diskuse) 31. 7. 2018, 16:10 (CEST)

Přesně, že by to sypal do nějaké kategorie, kde by se to manuálně procházelo a říkalo, co je monografie a co periodikum (něco – iDNES.cz, Novinky.cz či Aktuálně.cz – by mohl rozpoznat sám). A co se bude dít, až to ručně projdeme a řekneme, která citace je monografie a která periodikum? Nějak to do té šablony vepsáním dalšího nějakého parametru zadáme a robot si to pak sám upraví)? --Jan Polák (diskuse) 31. 7. 2018, 18:11 (CEST)
Spíš bych čekal, že to rovnou budeme muset opravit na tu správnou šablonu. Pokud mezi monografií a periodikem bude rozdíl jenom v tom, že místo parametru vydavatel bude nutné vyplnit parametr periodikum, ale ostatní budou zůstávat beze změn, mohlo by to být skoro stejně jednoduché jako něco vyznačovat do šablony, aby to pak opravoval robot. Ale nevím, je to jenom hypotéza. --Bazi (diskuse) 31. 7. 2018, 18:20 (CEST)

Nešlo by to dělat poloautomaticky? Robot nabídne jím odhadnutou možnost a uživatel to ověří a potvrdí akci. --Palu (diskuse) 31. 7. 2018, 18:15 (CEST)

Tohle je špatný směr. Problémem není, že existuje (a používá se) citační šablona, která se jmenuje anglicky. Problémem je, že ta citační šablona produkuje chybný (anglický) výstup. Správným řešením je vytvořit českou verzi Cite web (jaktože je {{citace webu}} přesměrování na citace elektronické monografie? o čem se tedy diskutuje?), která bude produkovat správný český citační formát, aniž bychom se museli dohadovat, jestli je lepší označovat iDNES za elektronickou monografii, nebo cojávím Wikiskripta za elektronické periodikum. Pak se dá přemapovávat cite web na citace webu, ale ještě lepším řešením než botem, který to bude překládat, by bylo implementovat tu přechodovou anglickou šablonu jen jako obal na citace webu, takže by pro překlad nebyl potřeba bot, ale prosté subst:. --Mormegil 31. 7. 2018, 18:28 (CEST)

Asi není takový problém, aby se anglická citační šablona formátovala "počesku", ale znovu narazíme na to, že je potřeba rozlišit monografii od periodika. Když to zjednoduším na nejobvykleji vyplněné parametry, tak u monografie je titul jakožto název knihy kurzívou, zatímco u periodika je titul jen jakožto název článku v časopise a kurzívou má být název časopisu. Proto, pokud chceme přizpůsobovat anglickou šablonu českým normám, bez toho rozlišení se asi neobejdeme. --Bazi (diskuse) 31. 7. 2018, 18:38 (CEST)
Ehm, šablona cite web generuje český výstup. --Martin Urbanec (diskuse) 31. 7. 2018, 19:33 (CEST)

Dobře, podle toho, co jsme se tu zatím dozvěděli: Víme, že Cite web může být jak periodikum, tak monografie. Víme, že Citoid ne vždy vhodně rozpozná, co je monografie a co periodikum. Líbí se mi koncept přechodové šablony (abychom nemuseli spoléhat pouze na robota), ale i nápad na pravidelné robotické procházení (abychom z toho brzy nezcvokli). Navrhuji tedy následující: (Martine?)

  1. Vytvořit přechodovou šablonu, která bude podle domény v adrese url určovat, zda se jedná o monografii nebo o periodikum:
    • může být na názvu Citace webu a nahradit současnou Cite web
    • bude fungovat jak pro Cite web, tak pro Citace el. periodika i Citace el. monografie
    • bude se vkládat substitucí a substituovat příslušnou šablonu dle obsahu
    • bude obsahovat seznam známých domén el. periodik, kterými se bude řídit
  2. Nastartovat robota, který bude:
    • pravidelně procházet články editované uživateli v nedávné době
    • substovat danou šablonu, pokud detekuje:
      • Cite web
      • Citace el. monografie s url obsahující doménu, která je podle šablony periodikem
    • zapisovat, pokud objeví ve více článcích stejnou doménu, ale jinou url (podezření na nové zatím šabloně neznámé periodikum)
    • ponechá původní šablonu, pokud si není 100% jistý

--Dvorapa (diskuse) 31. 7. 2018, 21:11 (CEST)

To, že doména má mnoho adres bych nepovažoval za znak periodika. Wikipedie má také mnoho odkazů, přesto není periodikum. Totéž platí o mnoha dalších doménách. Já bych měl jiný, možná trochu troufalejší návrh, sloučit periodikum a monografii (elektronickou). Rozdíl je tak malý, že to možná považuji za lepší. --Martin Urbanec (diskuse) 31. 7. 2018, 22:46 (CEST)
Nebylo by lepší ty české šablony prostě sloučit? Pokud se nepletu tak by mohla jediná šablona vyplivnout buď monografii nebo článek v pediodiku podle toho jaký parametr bude vyplněn. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 31. 7. 2018, 22:48 (CEST)
Sloučení by samozřejmě bylo ideální. Ale není náhodou citační standard pro periodika a monografie natolik odlišný, že to prostě sloučit nejde? Věděl by Bazi? --Vojtěch Dostál (diskuse) 1. 8. 2018, 10:29 (CEST)
Dvě poznámky:
  • substování nemusí správně fungovat, pokud je šablona vložena jako reference (phab:T4700).
  • Ve velké části případů bude anglická citační šablona citovat cizojazyčná periodika místo českých.
JAn (diskuse) 1. 8. 2018, 09:07 (CEST)

Osobně bych mechanické přebírání referencí z cizojazyčných wikipedií raději nepodporoval. Je to vlastně podvod: místo aby editor poctivě provedl vlastní rešerši dostupných zdrojů, tak to sakumprdum okopíruje, aniž by logicky tušil, co ty odkazované publikace ve skutečnosti obsahují. Kvůli této pohodlnosti se pak snadno šíří nesmysly z jedné jazykové verze na druhou. A ztrácí se ten skutečný důvod, proč se vlastně reference na wikipedii vyžadují, totiž ověřitelnost: odkaz na publikaci, která není pro českého čtenáře dostupná, nemá žádnou informační hodnotu (až budu mít cestu do Londýna, musím se poohlédnout po knihkupectvích?)--Hnetubud (diskuse) 1. 8. 2018, 16:36 (CEST)

@Hnetubud: V ideálním světě by jistě měla každá reference projít kontrolou. Stejně tak, když někdo podá návrh na dobrý článek, měli by si všichni recenzenti opatřit příslušnou literaturu pro kontrolu.
V reálném světě to je o něco horší, ale tipoval bych, že se mnohem snáze sežene přes knihovnu anglická kniha třeba o lékařství než knížečka o místním kostele od bývalého řídícího z Horní Dolní, která je snad k dispozici pouze v tamní místní knihovně. JAn (diskuse) 2. 8. 2018, 10:54 (CEST)

Díky Martine, to svědící místo bylo potřeba poškrábat již dlouhá léta. Co problém monografie vs. periodikum vyřešit tak, že bychom růčně plnily nějakou stránku zde na wiki doménami, které jsou jedním nebo druhým (jednodušší je podle mě periodikum). Řekl bych, že se ty periodika dosti opakují, takže ty co by neprošly filtrem by převedl na citace monografie a zároveň by označil (skrytě zakategorizoval) k manuální kontrole. Myslím, že takovýhle uživatelský input má/měl pastoribot k narovnávání. --Wesalius d|p 2. 8. 2018, 07:34 (CEST)

6. 8. 2018, 21:39 (CEST)

Enabling a helpful feature for Template editors

CKoerner (WMF) (talk) 6. 8. 2018, 23:28 (CEST)

@CKoerner (WMF):From my side, thank you for getting this enabled globally! --Martin Urbanec (diskuse) 6. 8. 2018, 23:38 (CEST)
Finally, thanks! Matěj Suchánek (diskuse) 8. 8. 2018, 16:37 (CEST)

Zobrazení souřadnic z Wikidat

Narazil jsem na případ, že jeden z kolegů doplnil souřadnice k jistému tématu do Wikidat, ovšem protože článek na Wikipedii nemá infobox, souřadnice se v něm nijak nezobrazily. Bylo by vhodné, aby stránka na Wikipedii automaticky zobrazovala souřadnice z přiřazené položky Wikidat (podobně jako bez volání šablonou automaticky zobrazuje interwiki). Pokud to nedokážeme zařídit, tak by bylo vhodné alespoň upravit šablonu {{Souřadnice}} tak, aby fungovala i bez parametrů a v takovém případě aby se pokoušela právě zobrazit souřadnice z Wikidat, jsou-li přiřazeny. --ŠJů (diskuse) 7. 8. 2018, 06:23 (CEST)

Varianta fungující i bez parametrů se jmenuje {{Souřadnice z WD}}, je možné ji vkládat do článků bez infoboxu a souřadnic, pokud mají souřadnice na WD. --Vojtěch Dostál (diskuse) 7. 8. 2018, 08:13 (CEST)
Tak to je dobře, že taková šablona existuje. Informace o šabloně {{Souřadnice z WD}} a jejím využití by bylo dobré napsat na stránku o šabloně {{Souřadnice}}. Doplnit i informaci v odstavci Související šablony. Když už něco existuje tak ať se o tom dozví i ostatní. --Podroužek (diskuse) 7. 8. 2018, 08:48 (CEST)
A nedají se ty dvě šablony sloučit? Tak jako nám funguje {{Commonscat}}? A nedá se nastavit nějak defaultně, jako by na každé stránce tyto dvě šablony byly, i když je tam nikdo nevloží? --ŠJů (diskuse) 8. 8. 2018, 02:05 (CEST)
Také mě to teď napadlo, že by se mohly sloučit. Defaultně asi ne, jak stroj pozná, do kterého článku patří a do kterého ne? --Dvorapa (diskuse) 8. 8. 2018, 07:27 (CEST)
No přece úplně stejně, jako stroj pozná, jestli k článku patří položka Wikidat, interwiki a meziprojektové odkazy. Prostě pokud přes Wikidata jsou souřadnice přířazeny, tak se zobrazí, a pokud přiřazeny nejsou, tak se nezobrazí. Je v tom nějaký problém? --ŠJů (diskuse) 10. 8. 2018, 02:07 (CEST)
Pozor, {{Souřadnice z WD}} není určená k přímému vkládání do článků. Matěj Suchánek (diskuse) 8. 8. 2018, 13:19 (CEST)
Ale zatím tak, pokud vím, funguje, a používá se. :-) --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 8. 2018, 13:56 (CEST)
Bohužel, některé věci jsem si zapomněl pojistit... Tahle šablona má pouze zjednodušovat zpracování vstupů v infoboxech.
Nicméně přání přebírat chybějící souřadnice přímo šablonou {{Souřadnice}} rád vyhovím (zatím bez validace, neboť jsou běžná užití šablony uvnitř článků ukazující na jiná související místa). Matěj Suchánek (diskuse) 8. 8. 2018, 15:23 (CEST)

Vadné fotografie

V Commons se v posledních měsících nápadně zvýšil počet nově nahraných fotografií, které jsou nekompletní (vadné). Některé z nich lze nalézt v kategorii incomplete digital photographs. Z dosavadních poznatků se zdá, že

  • z fotoaparátu byly fotky ještě bezvadné, ale k vadě dochází někde po cestě při nahrávání přes internet do projektu Commons
  • jde o fotky mnoha různých přispěvatelů (většinou jde o začátečníky, a vlivem této zkušenosti většinou i jednorázové přispěvatele, kteří se na to pak vykašlou) z různých typů fotoaparátů a většinou závada postihne celou sadu fotografií, kterou se sem pokusili nahrát
  • závada postihuje fotografie větší než 5 MB a spočívá v tom, že se nahrávání přeruší při dosažení 5 MB.
  • vadné fotografie, které jsem našel, mají společné, že všechny byly nahrány přes českou Wikipedii ("Cross-wiki upload from cs.wikipedia.org") - to ovšem může být dáno i tím, že jsem na všechny narazil při třídění nekategorizovaných fotek s českými popisy.

Netušíte někdo, kde tuto závadu hledat? Může být někde tady v MediaWiki v nevhodném nastavení nějakého parametru? Nebo to může být spíš internetovým připojením těch přispěvatelů, či někde ještě jinde? --ŠJů (diskuse) 7. 8. 2018, 04:58 (CEST)

@ŠJů: Také jsem tuto chybu nalezl u souboru Presbytář Vimperk.jpg, vznik úplně obdobný. Fotku dělal kolega naštěstí na můj foťák, a tak jsem byl schopen fotku znovu načíst. — Draceane diskusepříspěvky 15. 8. 2018, 22:17 (CEST)

13. 8. 2018, 19:53 (CEST)

šablona Wikicitáty

Ahoj, mám zcela laický dotaz k šabloně Wikicitáty. Je úmyslná syntaxe: {{Wikicitáty|dílo=Dílo:Carmen}}? Není tam ten patrametr "dílo" zdvojený? Díky předem za odpověď. --Gampe (diskuse) 15. 8. 2018, 19:20 (CEST)

Diskuse k šabloně:Wikicitáty#Dílo. Matěj Suchánek (diskuse) 17. 8. 2018, 10:52 (CEST)

HotCat

Problém stále trvá – mohl by prosím někdo zkušenější někde nahlásit, případně opravit, chybu, která přetrvává v HotCatu? Původní diskuse z května odumřela a wikieditor stále při vícenásobné úpravě kategorií vyžaduje vyplnit shrnutí editace. Je to krajně otravné, uživatel má tendenci změny kategorií ukládat navíckrát a plevelit tak historii. — Draceane diskusepříspěvky 16. 8. 2018, 18:36 (CEST)

Jak přesně dosáhnu toho hlášení, jaký je postup? Když přidám pomocí HotCat dvě kategorie naráz, otevře se editor, kliknu na uložit a uloží se to, viz: pokus. --Dvorapa (diskuse) 16. 8. 2018, 19:19 (CEST)
@Dvorapa: OK, je to současně s nastavením „Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace“. — Draceane diskusepříspěvky 16. 8. 2018, 19:46 (CEST)

Wikipedie offline

Mám prastarý notebook s Windows XP. Protože je stále funkční, chtěl jsem si ho nechat na chalupě, kde není dostupný internet. Napadlo mě, že by bylo zajímavé si do něj pořídit off-line verzi české Wikipedie, ale z návodu na stažení nejsem moc moudrý. Databázi mohu stáhnout ve formátu *.xml, ale nemůžu se dopátrat, v čem si ji prohlídnout. Je na to třeba speciální prohlížeč či software? Nešlo by to otevřít ve Firefoxu? Používáte někdo Wikipedii bez internetu? Zajímalo by mě, kolik takových lidí je a v jakých případech se jim off-line verze hodí. Děkuji. --Radek Linner (diskuse) 18. 8. 2018, 20:37 (CEST)

Ani jsem netušil, že tu takovou stránku máme, ale na Wikipedie:Stáhnutí databáze je i seznam softwaru, který umí Wikipedii offline. Většina z nich umí vybrat a automaticky stáhnout libovolnou Wikipedii, jsou často multiplatformní, počítejte jen s tím, že Wikipedie bude mít několik gigabajtů. Třeba Kiwix je dokonce z větší části přeložen do češtiny (a do jeho překladu se můžete i zapojit), XOWA zase nabízí editaci článků offline (nevím, jak to funguje, nezkoušel jsem zatím), ale pravděpodobně ve vašem případě Win XP budete muset projít seznam celý a vyzkoušet, který z těch všech rozchodíte na starším počítači. --Dvorapa (diskuse) 18. 8. 2018, 21:06 (CEST)
Mimochodem asi mnoho z těch programů umí Wikipedii stáhnout samo, čili se s nějakým XML nemusíte zaobírat. --Dvorapa (diskuse) 18. 8. 2018, 21:14 (CEST)
Některé odkazy jsou tam již neplatné, případně nikam nemíří. Nabízí tam vytištění článků z Wikipedie, hardwarovou čtečku, která dávno není v prodeji. Je tam odkaz na hodně staré soubory jakéhosi Okawixu bez manuálu. Kiwix nabízí ke stažení jen anglickou Wiki. Myslím, že ta stránka poněkud zastarala. Nechci všechno testovat. Chtěl jsem se zeptat někoho, kdo to už v reálu používá. --Radek Linner (diskuse) 18. 8. 2018, 21:19 (CEST)
Kiwix umí i českou wiki, viz zde čeština (6,2G mimochodem).--Jklamo (diskuse) 18. 8. 2018, 22:00 (CEST)
Na Win XP už reálně nikdo moc asi nic nedělá, kór prohlížení Wikipedie offline. Což jak jsem řekl před chvílí znamená, že to stejně budete muset jedno po druhém vyzkoušet, dokud se nepovede něco rozběhnout. Co se týče onoho článku, ten vůbec není zastaralý, pouze byl velmi nepořádně přeložen, čili odkazy vedoucí na anglické Wikipedii někam na české jaksi nefungují, zkuste variantu stránky na anglické wiki. Většina těch nástrojů však stále existuje a je dále vyvíjena, stačí trochu googlit. --Dvorapa (diskuse) 18. 8. 2018, 22:39 (CEST)

Kiwix jsem na chalupě bez internetového připojení určitý čas používal, rovněž na starším počítači, ovšem s Debianem. Prohlížení jednotlivých stránek i jejich propojení odkazy fungovalo dobře, zato prohledávání celé Wikipedie vždy zahlásilo chybu. Byl jsem s tím spokojen, jen čas od času jsem narazil na článek, kde mi opravdu vadilo, že ta offline verze celé Wikipedie neobsahuje obrázky.

Měl jsem ale kromě české Wikipedie stažené i něco jako „10 tisíc nejdůležitějších stránek anglické Wikipedie pro Kiwix i s náhledy obrázků“, tak na to jsem občas pak kvůli obrázku přepnul.--Tchoř (diskuse) 19. 8. 2018, 08:04 (CEST)

Děkuji za rady. 6,2 GB dat není problém. Předpokládám, že je to již po dekomprimaci. Komprimovaná data ve formátu *.xml mají mít 725 MB, což by na stahování bylo lepší. S absencí obrázků počítám. Jen mě překvapuje, že používání off-line verze je tak vzácné. Kdysi jsem chtěl dodat staré počítače na Podkarpatsko nebo Čechům v rumunském Banátu. Už jsem tam dlouho nebyl a nevím, zda je tam již internet dostupnější. Počítače tam mohly sloužit alespoň jako čtečky Wikipedie. Slyšel jsem i o českých komunitách v jižní Africe či Argentině, kde to s internetem také není nijak slavné. Srozumitelný návod pro technické lamy na pár kliknutí tu ale nemáme. --Radek Linner (diskuse) 19. 8. 2018, 13:46 (CEST)

Teď koukám na tu odkazovanou stránku Kiwixu a mají tam dvě verze české Wikipedie: nopic 1,7 GB a novid 6,2 GB. Takže možná ta varianta 6,2 GB je s obrázky. Jsem teď zrovna na slabé lince, tak to zkoušet nebudu, ale Kiwix býval na ovládání dosti blbuvzdorný, tak to klidně vyzkoušejte. Stáhnout a nainstalovat Kiwix a přímo v něm je nějaké menu, které nabídce, jaký Wikiprojekt si má do sebe stáhnout, na to je opravdu potřeba jen dost silná linka. --Tchoř (diskuse) 19. 8. 2018, 14:17 (CEST)
Už to testuji, zatím jen na Windows 10. Nicméně na stránkách Kiwixu píší: "...works on low power or old computers. It also runs on a wide range of operating systems...". Snad to bude i pro Win XP. První dojmy: Text je jedna dlouhá nudle uprostřed monitoru, nefungují kategorie, některé navigační šablony a odkazuje se na portály, které nejsou staženy. Je to horší komfort, ale obsah je alespoň nějak dostupný a to včetně náhledů obrázků při velikosti databáze 6,6 GB. Stáhl jsem i Wikislovník (109 MB) a Wikizdroje (311 MB). Člověk nemá zcela pod kontrolou, kam se co instaluje. V Program Files jsem nic nenašel, databáze se ukládají na špatně dohledatelné místo a zbytková data po instalaci zabírají 898 MB. Když už člověk databáze najde, dají se nakopírovat kamkoliv jinam a přetáhnout do PC bez internetu. Další věci už se mi zkoušet nechtějí, ale pokud mi sdělíte nějaké zásadně jiné zkušenosti a funkce, budu o tom uvažovat. A ta zkrácená verze anglické Wiki je "45.000 best articles with thumbnails" (3,74 GB). --Radek Linner (diskuse) 19. 8. 2018, 16:56 (CEST)

20. 8. 2018, 18:46 (CEST)

Externí odkazy na tematické kategorie Wikizdrojů

Upozorňuji, že na Wikizdrojích dochází k rozsáhlému rušení tematických kategorií. Momentálně je ve zdejších článcích několik desítek odkazů na kategorie Wikizdrojů, bylo by dobré je překontrolovat, případně nahradit odkazy na jednotlivá vhodná díla.--Shlomo (diskuse) 26. 8. 2018, 07:57 (CEST)

Chybová hláška Š:Cite news

Šablona {{Cite news}} dává chybovou hlášku "Šablona:Citation error" s viditelnou URL (výskyty). V diskusi padl návrh řešení. --Kacir 27. 8. 2018, 17:45 (CEST)

27. 8. 2018, 18:16 (CEST)

Nefunguje nahrávání fotek k památkám?

Ahoj vespolek! Včera jsem se tady pokoušel nahrát nějaké nové fotky k památkám, a zjistil jsem, že UploadWizard pro WLM nejede - obrázek se nahraje na server, udělení licence proběhne OK, ale sekce "popis" už nenajede a celý wizard přestane odpovídat. Zkoušel jsem to i dnes, zkoušel jsem různé prohlížeče (Vivaldi 1.15, Opera 12.18), výsledek stejný. Napadá někoho něco? --GeXeS (diskuse) 28. 8. 2018, 21:31 (CEST)

Je to hlášeno - nahrávání skrze kampaně nefunguje, na nápravě se pracuje. Viz např. phab:T202760 --Vojtěch Dostál (diskuse) 28. 8. 2018, 21:43 (CEST)
Hlásí, že už je opraveno. Testoval jsem a zdá se to být OK. --GeXeS (diskuse) 31. 8. 2018, 07:50 (CEST)

IABot vs. Pywikibot

IABot přidává do šablon ve článcích mezery, které Pywikibot zase odebírá (příklad přidaných mezer IABotem, které Pywikibot zase smaže). Bylo by dobré jednomu z nich domluvit. :) --Dvorapa (diskuse) 1. 9. 2018, 14:03 (CEST)

Krom toho by asi bylo dobré domluvit IABotovi, aby nemazal mezeru za svislítkem, tu přidává sám Panel referencí nebo Citoid. --Dvorapa (diskuse) 1. 9. 2018, 14:09 (CEST)
Tracked. --Martin Urbanec (diskuse) 2. 9. 2018, 12:57 (CEST)

@Martin Urbanec: Kdo řídí IABota na cs.wiki? Jsem pro jeho dočasné zastavené, než se opraví připomínky na Diskuse s wikipedistou:InternetArchiveBot. Při botově aktivitě je to množství nově (zbytečně a špatně) odsazených šablon neúnosné (nehledě na další nedostatky). To už je na novýho robota, kterej jenom pojede za IABotem a bute to opravovat... Války robotů jsou realitou :-O --YjM | dp 7. 9. 2018, 00:59 (CEST)

Minimálně každý správce IABota může vypnout (pokud ví jak, samozřejmě :)) => dočasně vypnut a informováni vývojáři IABota. --Martin Urbanec (diskuse) 7. 9. 2018, 10:51 (CEST)

IABot opravuje mrtvý odkaz mrtvým odkazem

Ahoj, kromě chybky ve formátování výše by bylo též dobré domluvit IABotovi, aby nefunkční odkazy nenahrazoval jinými nefunkčními odkazy, viz https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Periodick%C3%A1_tabulka&curid=68&diff=16399545&oldid=15957197&diffmode=source. --Dvorapa (diskuse) 2. 9. 2018, 12:31 (CEST)

Ahoj, nevím jak tobě, ale mě nový odkaz funguje, viz [204]. --Martin Urbanec (diskuse) 2. 9. 2018, 12:59 (CEST)
Mně vůbec, píše to: „Bad Request: Error parsing headers: 'limit request headers fields size'“. Divné. --Dvorapa (diskuse) 2. 9. 2018, 13:01 (CEST)
Možná zkus jiný prohlížeč? --Martin Urbanec (diskuse) 2. 9. 2018, 13:05 (CEST)
(po EK) Zvláštní, mně odkaz také funguje. Právě jsem to kontroloval. --Jan KovářBK (diskuse) 2. 9. 2018, 13:06 (CEST)
No zřejmě je chyba jen v mém přijímači, možná i jenom v cache prohlížeče (kterou se mi nyní nechce mazat), tak to asi nechme plavat. --Dvorapa (diskuse) 2. 9. 2018, 13:29 (CEST)

3. 9. 2018, 18:47 (CEST)

Navigační šablony bez navboxu

Ahoj, v nedávné době jsem pracoval na převedení navigačních šablon na šablonu Navbox (mysleli jste, že je to samozřejmé? ani omylem!). Zbylo mi pár posledních, se kterými si nevím moc rady. Ve článcích jsou tyto rádoby navboxy od ostatních navboxů odsazeny velkou mezerou, nefunguje skrytí, celkově vzhled s navboxy neladí.

Některé možná navboxy vůbec nejsou a jsou špatně kategorizovány do kategorie navboxů. Jiné zas obsahují strukturu, kterou se mi na Navbox převést prostě nepodařilo. Tak jsem se rozhodl seznam zbylých navigačních šablon bez navboxu sdílet sem, třeba někdo něco z toho vyřeší:

Rozšířený obsah
  1. Šablona:Vývoj Československa
  2. Šablona:Vývoj Evropské unie
  3. Šablona:Tři pilíře EU
  4. Šablona:HlavičkaObecNav
  5. Šablona:ObecNav
  6. Šablona:Quendi
  7. Šablona:Panovníci Francie
  8. Šablona:Kenozoikum
  9. Šablona:Králové království Španělska
  10. Šablona:Správní členění Anglie
  11. Šablona:Podnebí
  12. Šablona:Letadlové lodě japonského císařského námořnictva
  13. Šablona:Počítačová klávesnice
  14. Šablona:Sportovní portály
  15. Šablona:Pohyb kontinentů
  16. Šablona:Obvody Prahy
  17. Šablona:Automobilová šablona
  18. Šablona:Nefiho prvenství
  19. Šablona:Mosiášovo prvenství
  20. Šablona:Největší Wikipedie

--Dvorapa (diskuse) 9. 9. 2018, 01:41 (CEST)

{{Podnebí}}, {{Nefiho prvenství}} a {{Mosiášovo prvenství}} dle mě vůbec navigační šablony nejsou a viděl bych to spíš na špatnou kategorizaci. U těch zbylých to bude složitější... --YjM | dp 11. 9. 2018, 00:40 (CEST)
Je to možné, překategorizujte, pokud míníte, že tomu tak je. Mně přišlo u všech zmíněných, že se používají v zápatí u navboxů a že se snaží jako navbox trochu i vypadat, proto jsem je hned nepřesouval do jiné kategorie. --Dvorapa (diskuse) 11. 9. 2018, 07:10 (CEST)
Ty dvě evidentně chybné jsem z kat. vyhodil, {{Podnebí}} se sice dává na konec článku, ale k navigaci po Wikipedii moc neslouží. Vyhodím také. --YjM | dp 13. 9. 2018, 00:48 (CEST)
{{ObecNav}} je modernizovanou podobou {{HlavičkaObecNav}}. Ty byly nahrazeny ve většině článků za {{Části české obce}}, takže jejich modernizace nemá smysl, časem budou i tyto nějakým způsobem nahrazeny. JAn (diskuse) 11. 9. 2018, 06:43 (CEST)
Doporučuji je označit třeba za zastaralé. ObecNav a šablony na ní postavené nejsou zas tak důležité, mají svůj specifický styl podobný posloupnostem a ladí spíše s nimi. Navíc ty stovky šablon na ní postavené lze upravit jen změnou té jedné, tak jako u Automobilové šablony, která tím, že není postavená na Navboxu, trpí asi nejvíc (mezera mezi ní a navboxy je obří a přitom na první pohled vypadá jako zcela obyčejný navbox, člověk v první moment nechápe, proč nelepí k ostatním navboxům). --Dvorapa (diskuse) 11. 9. 2018, 07:10 (CEST)

11. 9. 2018, 00:35 (CEST)

sledované stránky | chyba | neoznamuje e-mailem po "malé editaci"

Testem se mi potvrdilo podezření, které vyslovil Jirka_Dl, že mám-li v nastavení sledování odfiltrovány malé editace, nejsou rozesílána upozornění na běžné editace po provedení malé, dokud není stránka navštívena. Testovací scénář:

  • v nastavení sledování dát mezi "Aktivní filtry" též "Nemalé editace"
  • nastavit sledování stránky
  • provést editaci testovacím účtem
    • upozornění přijde, stránku je třeba navštívit pod běžným účtem
  • provést "malou editaci" testovacím účtem
    • upozornění nepřijde, ale to je v pořádku. Stránku nenavštěvujte, nebyl pro to dán impulz
  • provést editaci testovacím účtem
    • upozornění NEPŘIJDE a to už je chyba, neboť nešlo o malou editaci
    • stránku pod běžným účtem navštivte - "resetují" se návštěvy
  • provést editaci testovacím účtem
    • upozornění přijde

--Laďa Nešněra (diskuse) 16. 9. 2018, 12:07 (CEST)

Pravděpodobně jde o phab:T29884. Dovolím si poznamenat, že nastavení filtrů sledovaných stránek nemá vliv na nastavení upozornění emailem. Matěj Suchánek (diskuse) 18. 9. 2018, 09:47 (CEST)
Podle popisu to je ono, mám k tomu dvě ale:
  • nastavení "Posílat e-maily i při malých editacích stránek a souborů" neřeší problém, kdy uživatel chce být upozorňován pouze na "velké editace" tj. brání se zahlcení malými a nakonec se nedoví ani o velkých. Jak dál?
  • díky za navedení, kde se nastavuje upozorňování. Mám za hodně nešťastné, když chování e-mailů se nastavuje na dvou místech. tj. výše zmíněném a na kartě Upozornění. Dokonce jsem se po něm poohlížel, asi matná vzpomínka na zahlédnuté, a procházel jsem karty Editace, Poslední změny a Sledované stránky, ale Údaje o uživateli mě fakt nenapadly :D (Chápu, proč se to ocitlo na poslední kartě, ale když už, tak bych na první kartě nechal pouze vyplnění e-mailu a konfiguraci chování rozhodil mezi "Sledované stránky" a "Upozornění") a doplnil křížově odkazy. --Laďa Nešněra (diskuse) 18. 9. 2018, 11:58 (CEST)
    1) Dál už moc není. Než se někomu problém vyřešit, což může trvat hodně dlouho, mohl by třeba někdo vytvořit alternativní službu, která by emaily posílala správně.
    2) Nemám co dodat, nastavení by si určitě reorganizaci zasloužila (phab:T65577, phab:T68965...). Matěj Suchánek (diskuse) 18. 9. 2018, 12:21 (CEST)
    Na wikisrazu jsem dostal ještě jeden drobný tip - nastavit si odběr (Subscribe v pravém sloupci nahoře) příslušného tiketu (viz. výše šedé tlačítko vpravo s "Task T29884"), případně ještě přidat nějaký "Token". Obojí vyžaduje registraci ve Phabricatoru. Mělo by to lehce zvednout prioritu řešení. --Laďa Nešněra (diskuse) 22. 9. 2018, 22:33 (CEST)

17. 9. 2018, 23:58 (CEST)

InternetArchiveBot

Dobrý večer, dá se nějak nastavit aby mi nechodily emaily od InternetArchiveBota? B.mertlik (diskuse) 30. 8. 2018, 21:07 (CEST)

Dobrý den, zkuste Nastavení, karta Sledované stránky a „Na seznamu sledovaných stránek skrýt editace botů“. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 2. 9. 2018, 12:58 (CEST)
Na sledovaných stránkách mám boty vyplé, jde mi o ty emaily. B.mertlik (diskuse) 2. 9. 2018, 13:12 (CEST)
Jelikož dle informací InternetArchiveBota samotného jste jeho rozhraní pro správu nepoužil, neměl by Vám přímo InternetArchiveBot zasílat žádné e-maily. Myslel jsem tedy, že Vám jde o e-maily informující o změně stránky provedené InternetArchiveBotem. Proto jsem Vám navrhl zkusit toto, s doměním, že by MediaWiki mohla přestat informovat o změnách provedené roboty. Jelikož tomu tak zjevně není, tak bohužel netuším... --Martin Urbanec (diskuse) 2. 9. 2018, 13:15 (CEST)
Chodí jich bohužel dost. No, co se dá dělat, jak dlouho to ještě poběží? B.mertlik (diskuse) 2. 9. 2018, 13:23 (CEST)
Bohužel prakticky pořád dokola, jelikož odkazy umírají pořád a je to podobně neměnný problém, jako třeba vandalismus :(. Pokusím se něco najít, aby maily zasílány nebyly. --Martin Urbanec (diskuse) 2. 9. 2018, 13:32 (CEST)
Také si myslím, že bude chyba v nastavení, pokud nic nezabere, zkusil bych obnovit nastavení do výchozích hodnot (tlačítko úplně dole), to by mohlo pomoci. --Dvorapa (diskuse) 2. 9. 2018, 13:35 (CEST)
Jak teda takový email od InternetArchiveBota vlastně vypadá? Matěj Suchánek (diskuse) 3. 9. 2018, 14:02 (CEST)
Doufám, že tu nedošlo k nepochopení. Je to klasická změna stránky:
InternetArchiveBot změnil stránku Robert Cornelius na Wikipedii

Vážený uživateli B.mertlik, 

Dne 03.09.2018 upravil InternetArchiveBot stránku Robert Cornelius, 
vizte aktuální verzi na https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Cornelius 

Tuto změnu si můžete prohlédnout na 
https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Robert_Cornelius&diff=next&oldid=15777732 

Pro všechny změny od vaší minulé návštěvy vizte 
https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Robert_Cornelius&diff=0&oldid=15777732 

Shrnutí editace: Robot: Opravuji 1 zdrojů and označuji 0 zdrojů jako 
nefunkční #IABot (v2.0beta9) 

Uživatele, který změnu provedl, můžete kontaktovat: 
e-mailem: 
https://cs.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1ln%C3%AD:E-mail/InternetArchiveBot 
na wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:InternetArchiveBot 

Dokud stránku nenavštívíte, nebudou Vám zasílána další 
oznámení o změnách této stránky, případně si můžete vynulovat 
příznaky ve svém seznamu sledovaných stránek. 

	S pozdravem Váš zasílač hlášení Wikipedie 

---- 
Pro změnu nastavení navštivte 
https://cs.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1ln%C3%AD:Watchlist/edit 

Rady a kontakt: 
https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1pov%C4%9Bda:Obsah
-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel B.mertlik (diskusepříspěvky) 3. 9. 2018, 14:26‎ (CEST) (CE(S)T)
Rozumím. Podobná žádost byla kdysi zamítnuta, jako řešení se nabízí vypnout „Posílat e-maily i při malých editacích stránek a souborů“. Matěj Suchánek (diskuse) 3. 9. 2018, 14:50 (CEST)
Technická, IABot generuje velké editace. Nebo ne? --Martin Urbanec (diskuse) 3. 9. 2018, 15:05 (CEST)
Nějak jsem předpokládal, že u botů jsou malé editace téměř pravidlo... ale ne, IABot skutečně provadí nemalé editace. Matěj Suchánek (diskuse) 3. 9. 2018, 15:09 (CEST)

Já jsem si také již vypnul posílání emailu, množství emailu bylo již nesnesitelné. Stejně na wiki chodím každý den několikrát. --Podroužek (diskuse) 3. 9. 2018, 15:14 (CEST)

Osobně mám toto na české Wikipedii vypnuté dlouho a prostřednictvím Speciální:GlobalPreferences zapnuté všude jinde, jelikož ostatní wiki tak často nenavštěvuji. --Martin Urbanec (diskuse) 3. 9. 2018, 17:06 (CEST)

Inak ešte, odhliadnuc od minor/bot edit príznakov – je skutočne nevyhnutné prevádzkovať IABot v tomto „hyper-ukecanom“ režime, kde navyše k samotnej úprave článku (ktorej sa dá kedykoľvek jedným klikom pozrieť diff) a výpovednénu zhrnutiu, prispieva tým dlhým štandardným traktátom aj na diskusnú stránku k upravenému článku? Všetkým, čo majú dotknuté stránky na watchlistoch tak zaberá každý jeho zásah dve položky v zozname sledovaných. Informácia, ktorou tie DS obohacuje, je pritom redundantná k tomu diffu a zhrnutiu (akurát teda je inak naformátovaná a URL sú „naservírované“ na kliknutie). Veľkú časť tých DS navyše pri tej príležitosti zakladá, takže to potom pri článku láka klikať na diskusnú záložku v naivnom očakávaní, že tam bude nejaká zmysluplná diskusia k heslu, len aby čitateľ zistil, že je tam na niekoľkých kB preberaná náhrada zopár URL archívnymi. --Teslaton (diskuse) 3. 9. 2018, 17:00 (CEST)

Osobně jsem pro vypnutí příspěvků na diskusní stránce, kdo to kontrolovat chce, stačí mu příspěvky do sledovaných stránek. --Martin Urbanec (diskuse) 3. 9. 2018, 17:06 (CEST)
Offtopic, ale také pro vypnutí zápisu do diskusních stránek. --Dvorapa (diskuse) 3. 9. 2018, 18:35 (CEST)
Neměla by to být nějaká údržbová kategorie? B.mertlik (diskuse) 4. 9. 2018, 15:14 (CEST)

(OT) Jsem také pro vypnutí diskusních stránek a zvážení smazání již založených příspěvků. Informační přínos je zanedbatelný, vznikají akorát tuny balastu na diskusních stránkách, na které, narozdíl od enwiki nejsme zvyklí. Osobně považuji „modrou“ diskusi za takovou, která vyžaduje určitou pozornost. — Draceane diskusepříspěvky 4. 9. 2018, 15:31 (CEST)

K prosbě o zrušení záznamu na diskusní stránku se připojuji. --Jan Polák (diskuse) 4. 9. 2018, 15:38 (CEST)
Prý vypnuto VyřešenoVyřešeno. --Dvorapa (diskuse) 7. 9. 2018, 16:21 (CEST)

@Martin Urbanec, Dvorapa: Dojde ke zpětnému smazání příspěvků na diskusních stránkách? — Draceane diskusepříspěvky 22. 9. 2018, 18:07 (CEST)

Já jsem pro, ale nechtěl jsem to provést na vlastní triko, protože to může být kontroverzní. Počkal bych třeba 14 dní a pokud do té doby nebude nikdo proti, tak bych to mohl provést. --Dvorapa (diskuse) 22. 9. 2018, 19:14 (CEST)

Založil jsem stránku Wikipedie:Internetový archivační bot, kde by bylo dobré popsat funkcionalitu robota a případně shrnout výsledky ze souvisejících diskusí. — Draceane diskusepříspěvky 22. 9. 2018, 18:35 (CEST)

Pravděpodobně postačí funkcionalitu popsat na Wikipedista:InternetArchiveBot a Wikipedie:Nefunkční externí odkazy, další stránku na totožné téma nepotřebujeme. --Dvorapa (diskuse) 22. 9. 2018, 19:17 (CEST)
Já si myslím že stránku Wikipedie:Internetový archivační bot je dobře že Draceane založil. Může se tam popsat jak postupovat při kontrole a opravě editací bota. Je vůbec nutné kontrolovat bota při opravě nedostupných zdrojů? Když napíše že je nedostupný , tak chápu že je potřeba to dohledat, ale když napíše že jen našel zdroj v archivu a dopsal to do té reference máme to kontrolovat nebo nemáme to kontrolovat? Děkuji za odpovědi. --Podroužek (diskuse) 23. 9. 2018, 18:15 (CEST)


Vyřešení upozornění od InternetArchiveBota

Chtěl bych se v těchto souvislostech zeptat, jak postupovat, pokud vyřeším upozornění od InternetArchiveBota? Příklad: InternetArchiveBot upozorní na neexistenci stránky. Ta se ve skutečnosti na odkazovaném webu jen přejmenovala (přesunula na jinou adresu). Já to nové umístění dohledám a na Wikipedii opravím. A co pak dál? Smazat InternetArchiveBotovo upozornění, ať nemate další čtenáře? --Jan Polák (diskuse) 4. 9. 2018, 15:38 (CEST)

Ahoj, InternetArchiveBot pouze informuje, co udělal. Není třeba na tu zprávu odpovídat. Stačí upravit referenci samotnou a smazat šablonu {{nedostupný zdroj}}. To dle mě stačí. – Tento příspěvek přidal(a) Martin Urbanec, 4. 9. 2018, 15:56 (CEST) (UTC)
Tak jsem nepochopil zda je potřeba toho bota zkontrolovat? Co se má dělat, když označí nedostupný zdroj šablonou, přímo v seznamu referencí. To jsem pochopil. Co ale dělat když nemohu najít tu webovou stránku na jiném místě a ani v archivu, mám ji smazat, nebo doplnit šablonu nedostupný zdroj do textu k číslu reference? Když bot jen oznámí že nedostupný zdroj našel v archivu a opravil referenci, má se to zkontrolovat? Děkuji za informace. --Podroužek (diskuse) 23. 9. 2018, 18:08 (CEST)

24. 9. 2018, 17:23 (CEST)

Šablona Odpověď/Re

Narazil jsem na pár nejasností, tak se zeptám:

  • je nějaká možnost poslat Re (či obdobný způsob kontaktování) uživateli, který není registrován v daném projektu? (Týká se to spíš sesterských projektů, neboť málokdo nebude mít účet na W, ale i tady by se mohlo občas hodit.)
    • formálně bych očekával něco na způsob meziprojektových odkazů, leč možnost explicitně adresovat projekt jsem nenašel
    • ale dost možná chování "Re" a celý mechanizmus globálních účtů špatně chápu, tak raději konkrétně. Zde příspěvek Frettieho, ale kliknu-li na jeho "podpis", uživatelská stránka neexistuje. Nicméně dle tohoto vyhledávání účet na Wikiverzitě má. Zpráva o použití "Re" mu tedy dojde, byť nemá uživatelskou stránku, nebo ne?@Frettie:
  • co je míněno "Novější alternativou je zmínka.."?

--Laďa Nešněra (diskuse) 29. 9. 2018, 15:20 (CEST)

Ahoj, ad 1) možné to, pokud vím, není - v takovém případě je třeba zkontrolovat CentralAuth, podívat se, kde je dotyčný/á aktivní a upozornit tam. Vhodným místem také může být Meta Wiki – pokud už se něco tak dotyčného týká, že je ho třeba na projektu, který ani nenavštívil (i navštívení vytvoří lokální účet), pravděpodobně bude dost globálně aktivní na to, aby na Meta Wiki účet měl.
ad 1.2) (Ne)existence uživatelské stránky nijak funkčnost notifikací neovlivňuje, rozhodující je (ne)existence uživatelského účtu. Ten Frettie na Wikiverzitě má. Kdyby neměl, na místě, kde může být uživ. stránka by se zobrazilo „Uživatelský účet „Neexistující uživatel“ není zaregistrován.“, viz příklad.
ad 3) Doporučuji citovat celé, „Novější alternativou je zmínka (prostým odkazem, ne šablonou) ze shrnutí editace“. Pokud ve shrnutí odkážu na něčí uživatelskou stránku (lhostejno, zda uživ. stránka sama existuje, opět je rozhodující existence účtu, jemuž by uživ. stránka „patřila“), tj. napíšu tam třeba [[User:Nesnera]], taktéž to vygeneruje upozornění. Viz tato editace. --Martin Urbanec (diskuse) 29. 9. 2018, 15:36 (CEST)
Pokud uživatel na daném projektu provedl alespoň jednu editaci, pak je zaručeno, že mu přijde upozornění, když byl na daném projektu zmíněn šablonou {{Odpověď|Někdo}} nebo klasicky odkazem [[User:Někdo]]. Pokud tam neprovedl ani jednu editaci, pak spíš žádné upozornění nedostane (jsou výjimky, ale nespoléhal bych na ně). Ona novější alternativa je, že upozornění přijde i po vložení odkazu na daného uživatele do shrnutí editace. --Dvorapa (diskuse) 29. 9. 2018, 15:40 (CEST)
Díky, pochopeno. Tedy doufám :D --Laďa Nešněra (diskuse) 30. 9. 2018, 00:36 (CEST)

1. 10. 2018, 19:35 (CEST)

Orientace v NS MediaWiki

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaká navigace ve jmenném prostoru MediaWiki. Když potřebuji vyhledat nějaké definice, které ale nevím, jak se jmenují, nic jako kategorie mne nenasměruje. — Draceane diskusepříspěvky 7. 10. 2018, 19:32 (CEST)

Co to znamená definice? Texty rozhraní jde najít buď hledáním na translatewiki.net, nebo pomocí uselang=qqx. Udělátka jsou na Speciální:Gadgets. Atd. --Mormegil 7. 10. 2018, 22:12 (CEST)
Kolega slovem definice myslí asi slovo hlášení. --Dvorapa (diskuse) 7. 10. 2018, 22:54 (CEST)
Většina našich stránek v prostoru MediaWiki je také na translatewiki.net a tam nějaké kategorie jsou. Sice ne ve stylu, na který jsme zvyklí tady na Wikipedii, ale nějakou základní strukturu to tam má. Docela je to škoda, že to není lépe roztříděno, pomalu těch hlášení začíná být moc a začíná to být trochu nepřehledné, nesrovnané. O ničem jiném nevím, hlášení hledám jen pomocí vyhledávače na translatewiki. --Dvorapa (diskuse) 7. 10. 2018, 22:54 (CEST)
+Speciální:Všechna hlášení. Matěj Suchánek (diskuse) 8. 10. 2018, 08:34 (CEST)

Děkuji všem za nápovědu, moc se v terminologii neorientuji, ale stránka Všechna hlášení snad splní moje očekávání. — Draceane diskusepříspěvky 9. 10. 2018, 16:24 (CEST)

Odkaz Nápověda vpravo nahoře

U kategorií se v poslední době objevil vpravo nahoře odkaz na nápovědu. Dá se to nějak vypnout? Pokud ne přimlouval bych se aby to v nastaveních šlo. Až skoro neuvěřitelně mi to vadí. Když totiž vezmu do clipboardu název kategorie zprav doleva, což používám při vytváření odkazů na wikidatech tak se mi tam vždy připlete i slovíčko z této nápovědy (Nápověda, Help, Aid ....). Pokud s tím někdo umí pomocí prosím o radu nebo pomoc. Mircea (diskuse) 8. 10. 2018, 10:13 (CEST)

Všechny takové odkazy na nápovědu (myšleno nejen ty v kategoriích) lze skrýt přidáním
#mw-indicator-mw-helplink {
  display: none;
}
do uživatelského stylu. --Mormegil 8. 10. 2018, 11:09 (CEST)
Díky, teď jsem navíc přišel na to, že problém je jen v Chromu, IE ten problém nemá. Mircea (diskuse) 8. 10. 2018, 12:08 (CEST)

9. 10. 2018, 01:38 (CEST)

Problémy s přihlášením

Poslední dobou jsem měl opakovaně (cca 5–10×) problémy s přihlášením. Pokud jsem se přihlašoval, ze stránek, které nebyly ve standardních jmenných prostorech (speciální stránky, historie, článek otevřený ve WE2010 jako anonym a následné kliknutí na přihlášení), tak se výsledek přihlašovací stránky nenačetl. Pokud jsem otevřel Wiki v jiné kartě, byl jsem normálně přihlášen. Dalším aspektem tohoto problému je, že se přihlásím pouze na cswiki, na commons či wikidata se musím přihlásit znovu. Je tento problém znám? Podaří se to někomu jinému reprodukovat? Stejný případ se mi stal na několika různých počítačích. — Draceane diskusepříspěvky 26. 9. 2018, 20:23 (CEST)

Ahoj, v tvé zprávě vidím dva problémy. První z nich spočívá v tom, že po kliknutí na odkaz přihlásit se z nějaké „nestandardní“ stránky se nedonačetlo přihlášení, ale provedlo se. To se mi reprodukovat nepodařilo (v anonymním okně jsem si otevřel [232], klikl na přihlásit se a přihlásil se jako Martin Urbanec (test)) ani jsem o něm neslyšel. Druhý problém je, že automatické přihlášení se na jiné projekty funguje tak napůl. Je známé, že funguje na projektech „ze stejné rodiny“ - pokud se přihlásíš jen na cswiki, měl bys být přihlášen na enwiki, dewiki, skwiki, ale už ne na cswiktionary, enwiktionary nebo dewiktionary. Problém zdá se spočívá v tom, že cookie určující serveru, že tě má automaticky přihlásit, je platná pro „*.wikipedia.org“, do čehož se „commons.wikimedia.org“ nevleze :). --Martin Urbanec (diskuse) 29. 9. 2018, 15:41 (CEST)
@Martin Urbanec: Ahoj: Ad 1 – zkus prosím ještě se stránkou Speciální:Příspěvky, tam mi to nefunguje prakticky nikdy. Ad 2 – úplně nerozumím – normálně mě to přihlásí automaticky všude, ne? — Draceane diskusepříspěvky 30. 9. 2018, 20:25 (CEST)
@Martin Urbanec: Myslel jsem, že problémy odezněly, ale teď to samé, tentokrát přihlášení ze stránky v NS Wikipedista. — Draceane diskusepříspěvky 20. 10. 2018, 20:43 (CEST)
Zkusil jsem, není problém. Nemůžeš mít pomalé internetové připojení? --Martin Urbanec (diskuse) 20. 10. 2018, 21:03 (CEST)
Je pravda, že mi WiFi občas zlobí, tak možná bude problém tam. Ale je zvláštní to nestandardní vyhodnocení situace, kdy jsem přihlášen ne globálně, ale jen částečně... — Draceane diskusepříspěvky 20. 10. 2018, 21:06 (CEST)
Nicméně se mi to stávalo i na jiném PC na jiném místě. — Draceane diskusepříspěvky 20. 10. 2018, 21:27 (CEST)
Doma jsem přihlášen trvale, ale poslední dobou mívám dost podobný problém, když se přihlašuji odjinud. Přihlášení občas není globální a občas blbne i přímo lokální přihlášení, že to vypadá, jako kdybych se nepřihlásil. --Dvorapa (diskuse) 20. 10. 2018, 21:58 (CEST)

Prosba na ty, kdo umí znaky a erby

Znak

Ahoj, dokázal by prosím někdo zpracovat znak města Stari Grad, který je na chorvatské wiki ve formátu gif zde tak, aby byl použitelný pro Commons a do více než 30 dalších projektů na wiki? Předem děkuji! --Gampe (diskuse) 14. 10. 2018, 22:08 (CEST)

Ahoj, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_Stari_Grad.svg - co takhle? :)--frettie.net (diskuse) 15. 10. 2018, 12:49 (CEST)
ale potřebuju od tebe pomoct s licencí, vůbec nevím, co tam mám dát. :)--frettie.net (diskuse) 15. 10. 2018, 13:36 (CEST)
Odpověď viz mail. --Gampe (diskuse) 15. 10. 2018, 22:08 (CEST)

16. 10. 2018, 00:40 (CEST)

23. 10. 2018, 01:11 (CEST)

Infobox - státní znak

Zdravím, mohl by někdo upravit {{Infobox - státní znak}} tak, aby zobrazovala mezititulek Varianty (např. Státní znak České republiky) nejenom když je vyplněna položka malý, ale i když je vyplněna až položka obrázek2 (např. Státní znak Papuy-Nové Guiney)? Děkuji. B.mertlik (diskuse) 24. 10. 2018, 16:42 (CEST)

HotovoHotovo Hotovo.. Když to někdo zkušenější zkontroluje, budu rád.[237] --YjM | dp 24. 10. 2018, 18:46 (CEST)
Díky. B.mertlik (diskuse) 24. 10. 2018, 19:03 (CEST)

Wikipedie:Diskuse o smazání

Pracuje se na technických úpravách stránky Wikipedie:Diskuse o smazání (viz Diskuse k Wikipedii:Diskuse o smazání#Návrh na rozdělení stránky. Proto dočasně nemusí vše fungovat na 100 %. Prosím o trpělivost. --Jvs 27. 10. 2018, 11:47 (CEST)

Otázka k projektu

Kde se dá realizovat nějaký projekt, nápad, koho se zeptat? s kým konzultovat?

Dobrý den, zkuste to třeba tady - bez znalosti toho, čeho se projekt má týkat vám nemůžeme dostatečně poradit či vás nasměřovat.--frettie.net (diskuse) 29. 10. 2018, 09:14 (CET)

29. 10. 2018, 21:09 (CET)

Editing News #2—2018

2. 11. 2018, 15:17 (CET)

Podepisování ve visualeditoru

Když ve visual editoru edituji diskuzi a chci na závěr přidat podpis, tak v tuto chvíli musím přes "Vložit" -> "Více" -> "Váš podpis". Je možné, že ten krok "Více" tam je jen kvůli mému rozlišení, nicméně tříkrokový proces k pouhému podpisu, který při editaci kódu je hned nahoře v toolbaru a stojí mě pouze jeden klik je podle mě dost nešťastný. Předtím, než kontaktuji VE tým, tak bych se rád zeptal, jestli podepisování ve VE přijde zbytečně pracné i ostatním či jestli to nejde nějak zkráceně a já to zatím nevím. Díky --Wesalius d|p 4. 11. 2018, 08:52 (CET)

Je to zbytečně pracné, souhlasím. Vývojářům už se to na Phabu hlásilo a bylo zamítnuto. Prý si nemůžeme dovolit další tlačítko v už tak přecpané nástrojové liště: T153255. Namísto toho byla navržena klávesová zkratka, všechny dobré zkratky jsou ale už obsazené, tak diskuse zamrzla: T166494. --Dvorapa (diskuse) 4. 11. 2018, 09:03 (CET)
Vývojáři VE asi nikdy nediskutovali pod lípou za pomocí VE... nebo nevím jak si jinak vysvětlit to zamítnutí. Díky za odkazy. --Wesalius d|p 4. 11. 2018, 10:03 (CET)
Oni ani nechtějí, abychom diskutovali ve VE, oni by nejradši, kdybychom všichni diskutovali ve Flow (resp. Structured Discussions). --Dvorapa (diskuse) 4. 11. 2018, 10:31 (CET)

odkaz na Wikizdroje - Ottův slovník naučný

Ahoj, v článku Chudobín u Dalečína nefunguje odkaz na Ottův slovník naučný, nevím, jak funguje ta šablona. Díky.--Ben Skála (diskuse) 5. 11. 2018, 08:33 (CET)

Ahoj, špatný formát, dle dokumentace šablona nezná parametr název stránky, ale heslo. Opraveno, ale nevím, zda to takhle má vypadat. --Martin Urbanec (diskuse) 5. 11. 2018, 09:18 (CET)

5. 11. 2018, 18:29 (CET)

Panel nástrojů

Dobrý den, potřeboval bych poradit. V režimu Editovat zdroj se mi přestal zobrazovat panel nástrojů nahoře nad editačním polem (ten, kterým se dá třeba vyznačit tučné písmo atd.). Když si v nastavení zapnu vylepšený panel nástrojů, tak se mi ukáže ten vylepšený, ale raději bych editoval se starým panelem, na který jsem zvyklý. Dá se to nějak zařídit?--Ioannes Pragensis (diskuse) 7. 11. 2018, 08:34 (CET)

Je možné že jste používal ten úplně nejstarší wikieditor? Výše se píše "The 2006 wikitext editor is no longer supported" a je tam myslím odkaz na doporučená řešení. --Vojtěch Dostál (diskuse) 7. 11. 2018, 09:38 (CET)
Přesně jak píše Vojta, panel, na který jste byl zvyklý, byl již zrušen. Nyní už si můžete vybrat jen mezi vylepšeným, anebo žádným. Případně v beta funkcích je ještě k otestování nový, podobný VisualEditoru (avšak mohou se na něm stále ještě projevovat různé chyby). --Dvorapa (diskuse) 7. 11. 2018, 09:43 (CET)
Na mw:Contributors/Projects/Removal of the 2006 wikitext editor#Alternatives je uvedeno: With minor adaptations, the toolbar can be imported locally as a gadget on any wiki. s návodem. Šlo by to přidat i k nám? --Harold (diskuse) 7. 11. 2018, 09:57 (CET)
Jistěže je to možné, taky jsem u něj zůstával a rád bych zůstal. --Jann (diskuse) 7. 11. 2018, 19:50 (CET)
Děkuji, nedá se nic dělat. Kdyby někdo přišel na to, jak ho vrátit, tak bych byl rád, jinak budu muset editovat tím, co je k dispozici. Ale připadá mi jako špatná myšlenka jen tak lidem vzít nějaký nástroj, na který jsou zvyklí, a neříct jim k tomu nic - já normálně ty technické zprávy nečtu a bez Vás bych ani nepřišel na to, co se stalo.--Ioannes Pragensis (diskuse) 7. 11. 2018, 22:46 (CET)
Já je taky nečtu, taky jsem netušil, co se děje, pokládal jsem to za nějakou dočasnou chybu javascriptu nebo něčeho takového. Po těch několika dnech jsem se už taky chtěl ptát... Pokud to chápu dobře, dělat se s tím něco dá poměrně jednoduše, jen by musel nějaký znalý správce tu lištu k nám importovat jako volitelné udělátko. Na fr: to tak mají... Taky bych byl moc vděčný. @Martin Urbanec, Matěj Suchánek: --Harold (diskuse) 8. 11. 2018, 07:49 (CET)

HotovoHotovo Hotovo. @Harold: Nově by to musel být správce rozhraní. --Martin Urbanec (diskuse) 8. 11. 2018, 09:57 (CET)

Ještě asi prosím doplň popisky udělátek, zobrazuje to divné čtverečky. BTW proč jsou ta udělátka dvě? --Dvorapa (diskuse) 8. 11. 2018, 10:21 (CET)
První (mediawiki.toolbar) je drobně upraveným kódem z core MW, druhé doplňuje jen tlačítka. Šlo by to asi dát do sebe (když mrkneš do historie, i jsem to zkoušel), ale nepodařilo se mi to rozjet. Nechat si dependence ověřit ResourceLoaderem je pro mě jednodušší a přehlednější. Popisky jsem tam nedal záměrně, zapomněl jsem na "hidden" :). --Martin Urbanec (diskuse) 8. 11. 2018, 21:03 (CET)
Díky moc! Šlo by zprovoznit i uživatelská tlačítka? -- Harold (diskuse) 8. 11. 2018, 11:37 (CET) (btw, jak teď koukám, podpisové tlačítko vkládá -- ~~~~, zatímco standardně vždy vkládalo --~~~~)
@Dvorapa: Dvě se mi nezobrazovala, nemáš to někde lokálně?
@Harold: Protože je v MediaWiki:Gadget-LegacyToolbar2006.js o mezeru navíc. Zase nevýhoda správců rozhraní, mezeru bych uměl opravit taky. -- OJJ, Diskuse 8. 11. 2018, 11:53 (CET)
To mi došlo, že to bude mezerou navíc. :-) Jinak v Speciální:Nastavení#mw-prefsection-gadgets se mi zobrazují dvě udělátka "⧼gadget-mediawiki.toolbar⧽" (vypnuté) a "⧼gadget-LegacyToolbar2006⧽" (zapnuté). -- Harold (diskuse) 8. 11. 2018, 12:02 (CET)
Fixed. Ve skutečnosti by se tam nemělo zobrazovat ani jedno, skryl jsem ho. První z nich je jen kód samotného frameworku, není důvod ho explicitně spouštět, ale druhé udělátko ho používá jako závislost (a využívá jeho funkce). --Martin Urbanec (diskuse) 8. 11. 2018, 21:03 (CET)
@Martin Urbanec: A dají se teda zprovoznit i uživatelská tlačítka? --Harold (diskuse) 9. 11. 2018, 07:56 (CET)
Pardon, přehlédl jsem. Změnil jsem ti onen uživ. skript, funguje ti to teď? --Martin Urbanec (diskuse) 9. 11. 2018, 10:43 (CET)
Jé, po těch několika beztlačítkových dnech mi připadají pěkná. :-) Díky moc. --Harold (diskuse) 9. 11. 2018, 11:57 (CET)

Děkuji všem za vyřešení!--Ioannes Pragensis (diskuse) 8. 11. 2018, 20:07 (CET)

Též děkuji. -- Jann (diskuse) 8. 11. 2018, 20:25 (CET)
Že se mi automaticky ⧼gadget-LegacyToolbar2006⧽ objevilo jako zapnuté, není úplně šťastné. (Pak se nedivím, že se to zobrazuje nesprávně.) — Draceane diskusepříspěvky 8. 11. 2018, 20:30 (CET)
Ono je to záměr, v kódu udělátka je podmínka "mw.user.options.get( 'usebetatoolbar' ) == false", což by mělo být splněno jen pro ty, kteří mají vypnutý vylepšený panel. --Martin Urbanec (diskuse) 8. 11. 2018, 21:03 (CET)

Border obrázků v mobilní verzi

Zdravím, v mobilní verzi se nezobrazuje border, i když je parametrem vynucený. Např. Polská vlajka. Tam neznalý nepozná, jak ta vlajka vypadá. B.mertlik (diskuse) 24. 10. 2018, 21:04 (CEST)

Také se mi to děje, nahlásil jsem. --Dvorapa (diskuse) 10. 11. 2018, 10:31 (CET)

Logo Commons

Když kliknu na logo Commons, tak mě klasicky přivede na stránku „Hlavní stránka“. Tato stránka se však jeví prázdná. (Jakýkoliv purge nepomáhá.) Pokud jsem odhlášený, vede mě to na „Main Page“, která se zobrazuje normálně. Zaznamenal ještě někdo podobný problém? (Píšu sem, protože Commons nemůžu kvůli jinému problému (phab:T208840, [245]) editovat.) — Draceane diskusepříspěvky 7. 11. 2018, 23:10 (CET)

Ahoj, před pár dny kolega Patriccck na translatewiki.net změnil text z Hlavní strany na Hlavní stránku a tak to rozbil. Revertoval jsem, mělo by to nyní fungovat správně. --Dvorapa (diskuse) 8. 11. 2018, 08:48 (CET)
Jj, díky za info. Stejně jsem ale zvědavý, kdy vyřeší ten problém s dvousloupcovým editačním konfliktem. Zatím udělátko stopli. — Draceane diskusepříspěvky 8. 11. 2018, 14:27 (CET)
Omlouvám se, nevěděl jsem, co to způsobí. Než se překlady aktualizují, tak jsem Hlavní stránku založil. --Patriccck 8. 11. 2018, 18:01 (CET)

HotovoHotovo Hotovo., překlady aktualizovány --Patriccck 16. 11. 2018, 15:21 (CET)

Udělátko přestalo fungovat

Někdy v posledních pár dnech přestalo fungovat udělátko „Po načtení hlavní stránky přesunout kurzor do vyhledávacího políčka“. Byl by někdo schopný to opravit? --Dvorapa (diskuse) 9. 11. 2018, 19:50 (CET)

Kašli na udělátka, nauč se používat klávesový zkratky, na jabku je to control + option + f, na windows by to mohlo byt ctrl + alt + f.--frettie.net (diskuse) 10. 11. 2018, 10:01 (CET)
Asi alt shift f. Ono stačí i jen jednou nebo dvakrát zmáčknout tab, ale byl jsem zvyklý nemačkat nic a rovnou psát dotaz a rád bych to tak měl i nadále. --Dvorapa (diskuse) 10. 11. 2018, 10:14 (CET)
Zrovna v tomhle případě nechápu, proč je to řešený jako udělátko, a není to funkcionalita by default. Jinými slovy, proč by jako někdo chtěl tohle nemít? --YjM | dp 10. 11. 2018, 23:47 (CET)
@Dvorapa: Nefunguje to proto, že naše Hlavní strana dle MediaWiki není hlavní strana. Když najedeš myší na logo a podíváš se na kterou URL to vede, zjistíš, že cílovou stránkou je Hlavní stránka, nikoliv Hlavní strana. Spravil jsi to tedy koukám sám, je třeba jen počkat, než se to celé vypropaguje do Wikipedie. --Martin Urbanec (diskuse) 11. 11. 2018, 01:24 (CET)
Aha, zpátky tedy k Patriccckově editaci, která rozbila udělátko a několik hlavních stran napříč projekty. Chudák Patrik za to ale nemůže, to se mohlo stát každému. Nicméně se nyní snažím vývojáře překecat, aby tu stránku buď zamknuli, anebo přenesli do MessagesCs.php/LocalSettings.php. --Dvorapa (diskuse) 11. 11. 2018, 01:29 (CET)
Jak to tak vypadá, tak jsem na první pohled malou editací změnil i vzhled Hlavní strany na mobilní verzi. Nyní se zobrazuje na mobilu počítačová verze Hlavní strany. V mobilní aplikace Wikipedie pro Android je nyní Doporučený článek Nápověda: Úvod a v kartě Populární je na 1. místě Hlavní strana. Btw. na klasické mobilní Hlavní straně je obsahu poměrně málo. Ještě jednou se velmi omlouvám. --Patriccck 11. 11. 2018, 13:45 (CET)
Nápověda:Úvod je doporučná v aplikaci kvůli textu na začátku hlavní strany: Vítejte ve Wikipedii. --Patriccck 11. 11. 2018, 13:48 (CET)

HotovoHotovo Hotovo., překlady aktualizovány --Patriccck 16. 11. 2018, 15:21 (CET)

Šablona:Online Kramerius

Ahoj technici, bylo by prosím možné vytvořit na české Wikipedii ekvivalent wikizdrojové Šablony:Online Kramerius? Předem moc děkuji! --Gampe (diskuse) 10. 11. 2018, 12:31 (CET)

Stačil by ekvivalent šablony Kramerius? --Dvorapa (diskuse) 10. 11. 2018, 12:44 (CET)
Nebo k čemu by měla ona chtěná šablona zde na Wikipedii sloužit? --Dvorapa (diskuse) 10. 11. 2018, 12:45 (CET)
Děkuji! Jen formální připomínka: pokud tuto šablonu použiji, objeví se u příslušné položky odkaz "Národní knihovna". Nebylo by lepší, kdyby tam stálo něco ve smyslu: "digitalizované dílo dostupné online – Národní knihovna České republiky" či něco podobného v tom smyslu? --Gampe (diskuse) 11. 11. 2018, 17:03 (CET)
Asi by se to dalo upravit přímo v šabloně, záleží kde všude a jak je to využito, nicméně šablona má i třetí parametr, kde se popisek dá specifikovat. --Dvorapa (diskuse) 11. 11. 2018, 17:25 (CET)

Citace monografie

Zdravím. U šablony {{Citace monografie}} se nezobrazuje mezera před svazky, je-li zadán jejich počet (např. zde). Nešlo by to opravit? --Vlout (diskuse) 12. 11. 2018, 12:55 (CET)

Ping @Jvs:. --Dvorapa (diskuse) 12. 11. 2018, 14:57 (CET)
Do konce týdne se na to podívám. --Jvs 12. 11. 2018, 15:42 (CET)
Opravil jsem. --Jvs 17. 11. 2018, 08:51 (CET)

Automatické vytvoření citace ve WYSIWYG editoru

Ahoj technici, momentálně edituji trochu víc ve WYSIWYG editoru a moc se mi líbí automatické vytvoření citační šablony na základě ISBN. Program ale zjevně tahá data z nějaké cizí databáze, protože v českých názvech a ostatních datech bývá spousta chyb a překlepů, které je třeba dodatečně editovat. Zcela laicky se tedy ptám, zda by u českých titulů nebylo možné brát data z NK ČR nebo jiné domácí databáze. --Gampe (diskuse) 7. 11. 2018, 20:55 (CET)

Myslíte VisualEditor? Myslím, že by se s tím dalo něco dělat. --Dvorapa (diskuse) 7. 11. 2018, 20:59 (CET)
Já nevím, jak se to správně jmenuje, je to ten editor, který se objeví, pokud kliknete na "editovat" a nikoliv "editovat zdroj".--Gampe (diskuse) 7. 11. 2018, 21:53 (CET)
Jojojo, to je on. Zkusil jsem se zeptat vývojářů, tak uvidíme. --Dvorapa (diskuse) 7. 11. 2018, 22:10 (CET)
Dostal jsem dotaz, kde se dá najít NK ČR API? --Dvorapa (diskuse) 8. 11. 2018, 12:53 (CET)
Obecně podporuji a přimlouvám se taky. --Bazi (diskuse) 7. 11. 2018, 23:06 (CET)


A protože se jedná o téma automatických citací, přidávám k tomu náměty, které už možná zazněly někdy dřív, ale stále nejsou vyřešené. Jde mi o online zdroje načítané z URL, kdy editor jednak nerozpoznává správně potřebnou šablonu (vytrvale zaměňuje periodika s monografiemi, jakož i elektronické s neelektronickými - např. Deník.cz obvykle řadí mezi „tištěná“ periodika, spoustu jiných statických webů zas určuje jako elektronické periodikum). Jedním, náročnějším úkolem by bylo správně přiřadit alespoň ty nejčastěji používané weby, jako jsou např. hlavní zpravodajské servery apod. A dalším úkolem, alespoň částečně zlepšujícím stávající situaci, by bylo sjednocení parametrů „datum“ (používá ho Citace periodika) a „datum vydání“ (používá ho Citace elektronického periodika i Citace elektronické monografie) - při dodatečném opravování nesprávné šablony na správnou mi toto připadá jako poměrně zbytný úkon navíc, který by se dal vyřešit už na straně šablon a editoru. --Bazi (diskuse) 7. 11. 2018, 23:06 (CET)

Souhlasím s obojím, prosím kohokoliv, kdo má na to chuť, aby se toho chopil a parametry datum/datum vydání sjednotil. Já bych to udělal moc rád, ale momentálně jsem týden strávil překopáváním zastaralých infoboxů a mám vnitřků šablon a sjednocováni už po krk. Kdyžtak mi pak dejte jenom vědět, abych po tom sjednocení upravil i Panel referencí v klasickém editoru. Co se týče záměny šablon, zkusím i k tomu vytvořit hlášení vývojářům. --Dvorapa (diskuse) 7. 11. 2018, 23:34 (CET)
Jenom k tomu nahlášení problému musím podotknout, že jiné jazykové verze rozlišují citační šablony jinak než my, takže co my potřebujeme rozlišit do různých šablon, se jinde možná rozlišovat vůbec nemusí a stačí šablona jediná, nebo se to rozlišuje podle jiných kritérií do jinak vymezených šablon. To by mohla být trochu komplikace. --Bazi (diskuse) 7. 11. 2018, 23:50 (CET)
Trochu jsem to tušil, přidal jsem do hlášení značku, že je to čistě požadavek ze strany české Wikipedie (což ale také znamená, že tomu vývojáři budou věnovat méně pozornosti, ale tak tomu prostě je. Nejsme žádná velká Wikipedie a bohužel v tomto případě nepoužíváme rozšířený systém web/book/journal). --Dvorapa (diskuse) 7. 11. 2018, 23:55 (CET)
@Bazi: Dostal jsem odpověď, že nejprve máme zkontrolovat a aktualizovat toto spojení typů citací dle Zotera na naše citační šablony (přijde mi, že to není úplně vhodně rozděleno). Další krok pak je zkontrolovat a aktualizovat TemplateData u daných šablon dle tohohle návodu. Následně je dobré projít a zkontrolovat také tento manuál (přijde mi, že minimálně MediaWiki:Visualeditor-cite-tool-definition.json je nějaké poloprázdné). Více viz odpovědi na Phabricatoru. Bohužel nemám čas se tím více zabývat, snad pomůže náš správce rozhraní. --Dvorapa (diskuse) 8. 11. 2018, 13:39 (CET)
No, ono do Zotera můžeme natlačit i vlastní zdroje - já před pár lety vytvářel napojení do Deník.cz - dá se to. Obdobně by se dalo napojit se od NK ČR. Ale klasivké API tam asi není. --frettie.net (diskuse) 9. 11. 2018, 00:17 (CET)

Sjednocení parametrů „datum“ a „datum vydání“

Ad sjednocení parametrů „datum“ (používá ho Citace periodika) a „datum vydání“ (používá ho Citace elektronického periodika i Citace elektronické monografie)

Úprava je poměrně snadná, už teď lze používat obě varianty jako synonyma, jen to není důsledně zapsáno v dokumentaci a v TemplateData. Kterým směrem by se ale mělo sjednocovat? --Jvs 17. 11. 2018, 17:01 (CET)

Přikláněl bych se k datu vydání, přeci jen se tam objevuje i datum přístupu nebo datum archivace, čistě datum tedy může být v některých případech matoucí. --Dvorapa (diskuse) 17. 11. 2018, 19:06 (CET)
Možná že to už není aktuální stav (a zpětně se mi to nechce prověřovat), ale kdysi jsem právě narazil na případ, kdy jsem nechal ve VE (polo)automaticky vytvořit referenci, editor „zvolil“ Citaci periodika a vyplnil parametr datum, ale když jsem pak přepsal název šablony na Citaci elektronického periodika, ten parametr datum tam nefungoval, musel jsem to měnit na datum vydání, aby se to datum zobrazilo. Nebo to možná bylo mezi periodikem a monografií, už si to s určitostí nevybavuju. Proto od té doby vždycky raději ručně pojmenování parametru přepisuju.
Jinak ohledně řešení: určitě by mohly a měly fungovat synonymně datum i datum vydání (kvůli kompatibilitě), ale bylo by vhodné, aby tyto nástroje k (polo)automatickému vytváření citací jednotně upřednostňovaly jednu variantu, ať to ani pro uživatele není zbytečně matoucí při ručním vyplňování. A datum vydání mi zní přijatelně. (A jen připomínám, že kromě těch základních citačních šablon se to možná může týkat i dalších, jako jsou sborníky, kvalifikační práce apod.) --Bazi (diskuse) 17. 11. 2018, 19:27 (CET)
Opravil jsem to v šabloně "Citace periodika" vč. sekce TemplateData, ale změna se zatím ve VE neprojevila. Počkám 24 hodin a zkontroluji znovu. --Jvs 18. 11. 2018, 11:01 (CET)
Díval jsem se na to a zobrazuje se to již správně. Děkuji za úpravu. Pomůže to hlavně nováčkům. Pokusil jsem se v šabloně {{Citace monografie}} doplnil text pro Vizuální editor: Použijte pro tištěnou knihu. Na základě výše napsané informace od Baziho. Já sám jsem kdysi taky nevěděl co je to monografie a kam co správně zařadit. Snad to pomůže nováčkům. Poprosím někoho zkušeného ať se na to podívá, zda jsem to udělal dobře. Kdyby to šlo napsat tučným písmem tak by to bylo ještě lepší. Když s tím budete souhlasit, může se takový popis dát do všech citačních šablon pro VE. --Podroužek (diskuse) 19. 11. 2018, 09:12 (CET)
Opravil jsem to také v šabloně "Citace monografie" vč. sekce TemplateData. --Jvs 24. 11. 2018, 19:18 (CET)
Opravil jsem to teď také v šabloně "Citace kvalifikační práce" vč. sekce TemplateData. --Jvs 24. 11. 2018, 20:07 (CET)

12. 11. 2018, 20:22 (CET)

Překlad

Který skvělý člověk nám to vždycky překládal Tech News a co se s ním stalo? Onemocněl? Wikiumřel? Wikiztratil motivaci? (chybí mi to, nezvládám tu pokročilou angličtinu) --Dvorapa (diskuse) 12. 11. 2018, 21:49 (CET)
Nedělal to Matěj? (Editační odmlka poslední 2 týdny by tomu nasvědčovala.) — Draceane diskusepříspěvky 13. 11. 2018, 14:23 (CET)
Není těžké zjistit, že . Bohužel se musím věnovat spoustu jiným záležitostem, takže se k wiki (a překládání) nedostanu. Těch překladů už stejně bylo tolik, že by to měla zvládnout umělá inteligence (via Wikikonference 2017).
Že jde o pokročilou angličtinu, bych se hádal. Ve skutečnosti je dost směšně ohnutá. Matěj Suchánek (diskuse) 15. 11. 2018, 15:47 (CET)
Na strojové překlady bych příliš nespoléhal - po zkušenostech s tím, že dokonce ani tvůrci Google Translatoru za 11 let jeho existence ještě ani nestačili zaregistrovat, že neanglické jazyky taky mají nějakou gramatiku, a překlad nesmyslně hádají jako žák propadlík. --ŠJů (diskuse) 17. 11. 2018, 23:19 (CET)
Kde zmiňuji strojový překlad? Ale to je vlastně jedno. Hlavně si postěžovat... Matěj Suchánek (diskuse) 23. 11. 2018, 20:28 (CET)

Rozbité články se šablonami

Tak nevím, v čem se kdo vrtal, ale spadlo nám zase z ničeho nic 32 článků do kategorie Kategorie:Údržba:Stránky překračující povolenou velikost vložených šablon a přitom přestaly fungovat. V těch článcích v poslední době nikdo nic zásadního neměnil. Dalo by se to řešit tak jako dosud, že budeme ty články rozdělovat na stále kratší a kratší, ale mnohem lepší by bylo, kdyby byl někde přenastaven ten parametr, který neustále tuhle chybu způsobuje a brání řádnému zobrazování delších nebo složitějších stránek se šablonami. --ŠJů (diskuse) 17. 11. 2018, 22:58 (CET)

@Reaperman, JAn Dudík, Matěj Suchánek, Horst, Mormegil: @Oashi, Tchoř, Dvorapa, Vojtěch Dostál, Blahma: Nevíte něco o tom, že by někdo v posledních dnech něco dělal s nějakou šablonou nebo modulem, které by to mohly způsobit? --ŠJů (diskuse) 17. 11. 2018, 23:05 (CET) A ještě ping @Harold:. --ŠJů (diskuse) 17. 11. 2018, 23:09 (CET)

Myslím, že to bude mít něco společného se změnou šablony Datum. Ta dosud házela chybu na nejrůznější české formáty dat, tak jsem se v ní trochu porýpal, ovšem použil jsem v ní další šablony. Opravdu bych se přikláněl k nějakému zvýšení limitu, už tak tam vkládáme začátek tabulky jako <table> jak blbci pomocí Ctrl+C, Ctrl+V z dokumentace místo abychom na to měli šablonu. Každopádně náprava, aby se zase zobrazovaly stránky celé a ne jen půlka je jednoduchá, provedu. --Dvorapa (diskuse) 17. 11. 2018, 23:19 (CET)
Proboha nedělejte takovéhle šablony ve wiki kódu, na podobné věci je Lua. (Modul pro práci s řetězci by se měl zakázat, vede k takovým šíleným nápadům.) --Mormegil 17. 11. 2018, 23:26 (CET)
Tady taky hraje roli, kolik procent wikipedistů zvládá něco napsat ve wikikódu, a kolik procent umí něco obdobného naprogramovat v Lua. Fakticky to převedení do Lua může znamenat, že většina kolegů tam nebude schopná opravit drobné chyby nebo provádět drobná zdokonalení, a těch pár elitních zasvěcenců bude mít zrovna dost jiných věcí na práci. --ŠJů (diskuse) 17. 11. 2018, 23:36 (CET)
Napravil jsem to tím, že jsem vytvořil podšablonu Památkám a do té vložil starý kód (sice funkční jen napůl, ale pro účely památek to asi stačí a nemá žádné podšablony, které by překračovaly ten pitomý limit). --Dvorapa (diskuse) 17. 11. 2018, 23:41 (CET)
Lua zatím není můj šálek kafe, sestrojil jsem nějaké drobné pokusy, které kupodivu fungují, ale nic většího s tím nedokážu a ani modulární Infobox - osoba 3 asi nikdy nebude, byť jsem pro něj vytvořil prázdný modul a chystal se na to někdy vrhnout. --Dvorapa (diskuse) 17. 11. 2018, 23:41 (CET)
Je to lepší, nebo se ještě nějaké články neobjevují celé? --Dvorapa (diskuse) 20. 11. 2018, 08:40 (CET)

@Dvorapa: Nějak se nám rozpadlo zobrazování dat v článku Seznam kostelů a kaplí v litoměřické diecézi, podíváš se na to? --ŠJů (diskuse) 18. 11. 2018, 00:00 (CET)

Vím o tom, robot na tom pracuje. Týká se to asi 2600 článků. --Dvorapa (diskuse) 18. 11. 2018, 00:02 (CET)

Infoboxy ignorují qualifiers

@Vojtěch Dostál: Už poněkolikáté jsem narazil na to, že infoboxy přebírající hodnoty z Wikidat úplně ignorují qualifiers uvedené u příslušných hodnot. V některých případech automaticky berou první hodnotu bez ohledu na to, že je ve Wikidatech řádně vyznačena jako aktuálně neplatná (například československá státní příslušnost s datem ukončení, ačkoliv ve Wikidatech je hned za ní je uvedena platná česká) a ignorují, pokud je hodnota nějakým parametrem omezena či relativizována (například "circa" u data narození či úmrtí). Navrhuji, aby nedocházelo k automatickému přebírání údaje v případě, že má údaj jakýkoliv qualifier, který naše šablona neumí interpretovat, nebo pokud má vlastnost uvedených více hodnot a naše šablona neumí vyhodnotit jejich vzájemný vztah a prioritu. --ŠJů (diskuse) 17. 11. 2018, 23:15 (CET)

Neplatnost se neurčuje vymezením, ale označením tvrzení za zavržené, případně označením jiného tvrzení za preferované (což je třeba případ toho pozdějšího občanství). Ale nevím, jestli šablony to už (všechny) správně používají (před nějakou dobou jsem upozorňoval, že se na to někde nebral ohled). --Mormegil 17. 11. 2018, 23:23 (CET)
Preferované může být pro každou šablonu něco jiného. V některém infoboxu může být občanství v době narození, v jiném v době úmrtí nebo v době zobrazení stránky… každopádně pokud je hodnota označená jako platná do 31. 12. 1992, tak by průměrně inteligentní šablona měla poznat, že aktuálně není platná. --ŠJů (diskuse) 17. 11. 2018, 23:32 (CET)
Nemyslím si, že preference se nějak liší podle infoboxů - v drtivé většině případů budeme chtít, aby se infoboxy pro daný parametr chovaly všechny stejně. U občanství bychom asi potřebovali, aby se uvedlo nejprve občanství, které není časově omezeno, nebo trvalo až do smrti, a pak až další občanství omezená vymezeními od/do. Obvykle se to ovšem řeší tím, že boti udělují těm "nejdůležitějším" hodnotám preferovaný rank a poznají to např. právě dle přítomnosti vymezení od/do. Pokud někde tato preferovanost není označena, nejlepší je to řešit konkrétně. O kterých článcích se tu bavíme, ŠJů, a jak častý je to problém? Já si ho ještě nevšiml a to s infoboxy pracuji poměrně hodně.--Vojtěch Dostál (diskuse) 18. 11. 2018, 09:08 (CET)
@Vojtěch Dostál: Měl jsem na mysli, že preferenci nemá smysl zadávat přímo ve Wikidatech, protože údaje z Wikidat mohou být využívány pro mnoho různých účelů, ne jen pro jeden. Na to Československo jsem v jakémsi biografickém článku narazil: dotyčný měl ve Wikidatech uvedena dvě občanství (resp. země) za sebou bez qualifieru, ovšem infobox z nich přebíral jen jedno (to už je první bug). Druhý bug je, že ve Wikidatech není tak úplně jednoduché pořadí hodnot prohodit. A když jsem do Wikidat doplnil qualifiery (časové omezení od - do), tak to naše infoboxy úplně ignorovaly a stejně přebíraly jen tu první hodnotu. Asi nemá smysl hledat, který článek to byl - předpokládám, že se Wikidata a infoboxy chovají aspoň natolik konzistentně, že se takhle budou chovat pokaždé, ať je to ve kterémkoliv článku. (Co se týče mého názoru, považuji za nepraktické už to, že pokud někdo celý život žil v Čechách či na Moravě, aby se mu ve Wikidatech vyjmenovávaly všechny státní útvary, pod které Čechy či Morava během jeho života patřily).
Druhý případ byl lékař Petr Halata, o kterém se nikde nepodařilo dohledat datum ani rok narození, ale pouze údaj, že 6. listopadu 2018 zemřel ve věku 66 let. Je-li alespoň tento údaj pravdivý, pak se musel narodit někdy od 7. listopadu 1951 do 6. listopadu 1952. Kdosi ovšem do Wikidat natvrdo vyplnil rok narození 1952. Protože jsem nepřišel na to, jak ve Wikidatech zadat jako datum narození rozmezí dat, přidal jsem k údaji povolený qualifier "circa", a zároveň přidal jako druhou hodnotu i rok 1951 se stejným qualifierem. Náš infobox to ovšem zcela ignoruje.
Nemá ale smysl tady řešit dva konkrétní případy. Je třeba řešit systémově, aby infoboxy přebíraly data korektně a úplně, a pokud to nedokážou, aby raději nepřebíraly nic. --ŠJů (diskuse) 18. 11. 2018, 10:54 (CET)
Ad občanství: Tady se k otázce zohledňování kvalifikátorů (což pokud vím obslužné moduly umí, ale je potřeba to v kódech příslušných infoboxů správně nastavit) přidává i obecný problém vysoké míry nespolehlivosti wikidatových údajů o státním občanství, které bylo (a obávám se, že v menší, leč stále ještě nezanedbatelné míře dosud je) masově roboticky přidáváno na základě odhadů typu: "[Kategorizován jako německý spisovatel] ⊃ státní občanství Německa", popř. "[Narozen ve Lvově] ∧ [Lvov je město na Ukrajině] ⊃ státní občanství Ukrajiny" apod. Takže speciálně u občanství bych se přimlouval za přebírání pouze údajů doložených řádnou referencí, nebo nepřebírat vůbec (prakticky to vyjde asi téměř nastejno…)--Shlomo (diskuse) 18. 11. 2018, 14:28 (CET)
Občanství nyní přebírá pouze {{Infobox - automobilový závodník}}. Matěj Suchánek (diskuse) 23. 11. 2018, 21:35 (CET)
@Mormegil: Časové vymezení a rank jsou zcela odlišné věci. Doba nabytí a pozbytí občanství by se měla rozpoznávat pouze podle kvalifikátorů od/do (které by v ideálním případě měly být uvedeny u každého tvrzení). Stejně tak by podle kvalifikátorů měla šablona či modul být schopna určovat pořadí či rozpoznávat poslední či poslední známé občanství, je-li to pro z nějakého důvodu relevantní. Zavržený rank nemá označovat hodnoty, které přestaly být aktuální, nýbrž hodnoty, které se dodatečně ukázaly jako chybné, nepřesné či překonané. Upřednostňovaný rank má označovat hodnotu, která "nejlépe vystihuje konsensus" - což u občanství zdaleka ne vždy musí být hodnota poslední. Nápověda Wikidat uvádí krom toho ještě kriterium nejaktuálnější (most current), což v souvislosti s občanstvím dává jakýsi smysl u žijících osob; u zesnulých jsou již všechny údaje neaktuální a není důvod se upínat na poslední. V případě jako Eugen Suchoň je IMHO naprosto v pořádku označit jako preferované občanství československé, které užíval prakticky po celý život, přesto že v době narození ani v době úmrtí jím nedisponoval.--Shlomo (diskuse) 18. 11. 2018, 14:28 (CET)
Asi jsem to napsal příliš jednoduše/stručně/obecně (z mobilu se mi nechtělo moc se rozepisovat), ale připadá mi, že nejsme ve sporu. Pokud se budeme bavit o nějaké složitější logice, rozhodně je potřeba se dívat na nějaká konkrétní vymezení (a u některých, jako jsou třeba ty nejasné informace zmíněné ŠJůem to dává smysl víceméně plošně), to je ale věc k diskusi u každé konkrétní položky každého konkrétního infoboxu, ne něco, co lze říct „opravte to“ globálně pod lípou. U konkrétního ŠJůem zmíněného případu „berou první hodnotu bez ohledu na to, že je ve Wikidatech řádně vyznačena jako aktuálně neplatná (například československá státní příslušnost s datem ukončení, ačkoliv ve Wikidatech je hned za ní je uvedena platná česká)“ opakuji, že toto se označuje preferovaným postavením. --Mormegil 19. 11. 2018, 10:30 (CET)
Jsem pro změnu výchozího chování modulu pracovat přednostně s preferovanými údaji, pokud není uvedeno jinak. Ale to nejde provést ze dne na den. Bylo by fajn se porozhlédnout po šablonách, zda někde není lepší zobrazit všechny platné údaje, ne jen ty preferované (občas jsou lidé zmatení, proč se jim v dotazech nezobrazují všechny hodnoty, když jsou některé z nich preferované a jiné ne, mnohdy je to však způsobeno nepochopením funkce ranku a jeho nevhodným použitím).
Také souhlasím s tím, že výběr té „první“ hodnoty („pořadí údajů“ na Wikidatech neexistuje) není vhodný, ale bohužel se např. tam, kde je prostě možné použít jen jeden údaj, nelze vyhnout. Právě od toho jsou tu ranky/postavení (které doopravdy správně určuje jen málokdo). Matěj Suchánek (diskuse) 23. 11. 2018, 21:35 (CET)

20. 11. 2018, 00:28 (CET)

Nerozpoznaný interpunkční znak

Zdravím. Proč se po této editaci v infoboxu začalo zobrazovat červené hlášení „Chyba ve výrazu: Nerozpoznaný interpunkční znak“? --Vlout (diskuse) 26. 11. 2018, 16:57 (CET)

Po nahlédnutí do kódu infoboxu {{Infobox - česká obec}} je vidět, že hodnota "počet částí" je jedním z operandů porovnání:

| data22 = {{#if: {{{počet částí|}}}| {{{počet částí}}}{{#ifexpr: {{#invoke:Wikidata|getCount|property=P150}}+1 = {{{počet částí|0}}}||{{Kategorie|Monitoring:Obec/různý počet částí}}}}}}

Zdá se, že autoři šablony nepředpokládali, že by v této položce mohlo být něco jiného než číslo. --Jvs 26. 11. 2018, 19:27 (CET)

Kdyžtak lze ve výpočtu v kódu šablony použít šablonu Číslo zleva, která pro výpočet odstřihne vloženou referenci. --Dvorapa (diskuse) 26. 11. 2018, 21:11 (CET)
Je lepší nevkládat reference přímo do infoboxů, zvláště u údajů, které jsou z nějaké centrální databáze. Třeba u obyvatel je na to zvláštní parametr. Šablona předpokládá číslo, vkládejme tedy číslo. JAn (diskuse) 26. 11. 2018, 21:30 (CET)
Dobře. Kolega Jan Polák už to tak stejně udělal. --Vlout (diskuse) 26. 11. 2018, 22:28 (CET)

26. 11. 2018, 23:22 (CET)

Převzaté citační šablony

Ahoj, máme tu cca 60 citačních šablon, které sem byly přetaženy z jiných encyklopedií a často nedodržují český citační formát. V diskusi u jedné z nich padlo, že by bylo nejjednodušší napasovat jejich parametry (i jejich alternativní názvy) na české citační šablony. Takto se mi podařilo udělat tři, strávil jsem tím ale celý den: [258], [259], [260]. Tak bych chtěl komunitu poprosit o pomoc s těmi ostatními. Jedná se o šablony v kategoriích Šablony:Zdroje, Šablony:Citační převzaté z anglickojazyčné Wikipedie a Šablony:Citační převzaté z polskojazyčné Wikipedie. --Dvorapa (diskuse) 21. 11. 2018, 16:35 (CET)

Díky za to. Já doufám, že se to jednou propojí skrze Wikidata, tak jak bylo již navrhováno. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 23. 11. 2018, 22:48 (CET)

Otázkou je, zda by se to při takovém počtu šablon a vzhledem k tomu, že hodně parametrů je podobných, nedalo vyřešit specializovaným překladovým modulem v Lue. V dohledné době na něco podobného ale nebudu mít čas. --Jvs 24. 11. 2018, 18:46 (CET)

enwiki má docela obsáhlý modul pro citace, nešel by převzít a lokalizovat? JAn (diskuse) 3. 12. 2018, 11:58 (CET)
My máme taky vlastní obsáhlý modul pro citace, jde jen o konverzi anglických šablon na české (někde úplná jako u Scientific American Frontiers, někde jen napasování parametrů jako u Cite news). --Dvorapa (diskuse) 3. 12. 2018, 12:23 (CET)

Šablona Citation error‏‎

V řadě článků se poslední dobou vyskytuje neexistující {{Citation error}} (Speciální:Co odkazuje na/Šablona:Citation error), dle Speciální:Chybějící šablony se nyní jedná o 2618 stránek. Jde o případy zkopírovaných citačních šablon z en:, navíc se tam někdy zobrazuje nějaký parametr "1=", viz třeba Geocaching#cite note-31. Dokáže to někdo opravit? --Harold (diskuse) 3. 12. 2018, 10:26 (CET)

Ptal jsem se na to samé o tři vlákna výše: #Převzaté citační šablony. --Dvorapa (diskuse) 3. 12. 2018, 11:19 (CET)

3. 12. 2018, 17:12 (CET)

Generování citací z ISBN

Jak VisualEditor generuje citace z ISBN? Do jaké databáze se dívá? Proč někdy nejde citace vygenerovat?--Juandev (diskuse) 4. 12. 2018, 12:36 (CET)

Dívá se do databází WorldCat. Teoreticky by české zdroje šly hledat třeba v NK ČR, ale já bohužel nevím, kde najít jejich API. Více viz T208991 --Dvorapa (diskuse) 4. 12. 2018, 12:44 (CET)

To snad by mohl vědět @Mormegil. Případně bych jim tam zavolal a otravoval je tak dlouho, než sdělí, jestli to mají a jestli to vydají. No a proč ta ISBN nemít na Wikidatech a netahat to z Wikidat. Vem si, že mi tu jak roboti furt dokolečka (někdy i ke stejným knihám) vyplňujeme citační šablonu. Takhle by se to jednou vyplnilo na data a basta fidly. Respetive asi několik lidí by to několikrát upravilo, protože je to poměrně často editovaná věc.Juandev (diskuse) 4. 12. 2018, 12:56 (CET)

Vedení ulice

Máme nějaký nástroj pro zobrazení průběhu ulice na mapě?--Juandev (diskuse) 4. 12. 2018, 12:50 (CET)

Vím o dvou možnostech:
  • šablona Mapa souřadnic umí zpracovat šablony souřadnic ve článku nebo nahraný soubor KML a následně ukáže tři odkazy na tři mapové portály se zvýrazněnou trasou (např. viz článek Vltava)
  • šablona LocMapMapFrame to nějak umí přímo ve článku, ovšem při nasazení plošně v infoboxech to dělalo chyby. Frettie by měl vědět, jak to funguje a jak to zprovoznit pro ulici. --Dvorapa (diskuse) 4. 12. 2018, 12:57 (CET)
Map
Poloha ulice Na příkopě v rámci Prahy
Lze to přes Mapframe, ale a) není to triviální zápis, b) chybí data (propojení mezi WD a OSM). --YjM | dp 5. 12. 2018, 14:36 (CET)
Propojení pro WD a OSM v případě ulic je velký problém, možná, až budou pospojovaný úseky do relací na OSM. Ale s OSM kamarádíme a chystáme velký věci, ale to zřejmě sleduješ na mailing listu. Tak tohle taky můžeme nadnést. --frettie.net (diskuse) 5. 12. 2018, 18:40 (CET)

XSS chyba v nástroji

@Matěj Suchánek, Martin Urbanec: Ahoj, kolega Kolossos potřebuje pomoci s opravou nástroje wp-world, který využívá naše šablona Mapa souřadnic ve cca 2 600 článcích. Jedná se o bezpečnostní chybu (XSS). Kód uveřejnil zde a doufá v pomoc kohokoliv zkušeného v PHP nebo JS. Více viz ve veřejném T199652 a neveřejném T182341. --Dvorapa (diskuse) 4. 12. 2018, 13:29 (CET)

Máme tu nástroj s XSS a místo jeho potlačení se o bezpečnostní chybě má dozvědět celý svět? Matěj Suchánek (diskuse) 9. 12. 2018, 11:51 (CET)
Tak nástroj je odstaven a čeká se až někdo pomůže kolegovi s opravou nástroje, aby XSS neumožňoval. Takže ano, čím více lidí se o tom dozví, tím je větší šance, že kolegovi někdo pomůže. --Dvorapa (diskuse) 9. 12. 2018, 12:27 (CET)
A proto se ptám i zde, protože v těch cca 2 600 článcích teď nefunguje ta šablona. --Dvorapa (diskuse) 9. 12. 2018, 12:29 (CET)
Uf, to jsem rád, že jsem to jenom špatně pochopil. Bohužel asi málokdo tady dostane přístup k neveřejnému hlášení, pokud by obsahovalo nějaké tajné logy... Matěj Suchánek (diskuse) 9. 12. 2018, 13:12 (CET)

Cross-wiki notifications

Když mám zaškrtlé Upozornění napříč projekty, ukážou se mi i nová oznámení z jiných jazyků a sesterských projektů. Potom co si je ale v onom cizím projektu přečtu, dá se k nim někudy proklikat z cswiki přímo, aniž bych navštěvoval onen druhý projekt? Čekal bych, že tady budu mít vícero položek než jen Česká Wikipedie v levém panelu Nedávná aktivita na stránce Všechna upozornění. Je to bug, feature nebo feature request? --7. 12. 2018, 10:06 (CET), Utar (diskuse)

Řekl bych feature request. Matěj Suchánek (diskuse) 9. 12. 2018, 11:58 (CET)

Vyhledávání bez výzvy k založení článku

Zaznamenal jsem novou podobu (výsledků) vyhledávání, kde však chybí úvodní hláška o tom, že pokud hledaný výraz jako samostatný článek neexistuje, může jej wikipedista založit. Právě ten červený odkaz k založení článku chybí, v kurzech i různých návodech odkazujeme wikipedisty na tento způsob zakládání chybějících článků. Co myslíte, mělo by tam tohle být a šlo by to tam přidat? --Bazi (diskuse) 8. 12. 2018, 14:46 (CET)

Já tam červený odkaz stále mám? I jako anonym ho tam vidím. --Dvorapa (diskuse) 8. 12. 2018, 14:56 (CET)
Já to mám pořád stejně, taky tam mám ten červený odkaz. --Podroužek (diskuse) 8. 12. 2018, 15:00 (CET)
@Dvorapa, Podroužek: Aha, ono šlo asi o to, že jsem vyhledával výraz, který (v té době) neměl existující článek, ale zároveň byl i zamknutý - viz případ na NS. Protože byla odebrána možnost založit ten článek, ani ve výsledcích vyhledávání se ta možnost nenabídla. Čili planý poplach. --Bazi (diskuse) 9. 12. 2018, 12:49 (CET)

┌──────────┘ Nebylo by pak lepší mít při vyhledávání zamčených stránek něco jako se zobrazí přímo na nich? Stránka s názvem XXX dosud neexistuje a nemáte oprávnění ji založit. [nový odstavec] Stránka byla pravděpodobně zamčena kvůli opakovanému vkládání nepatřičného obsahu. Pokud ji chcete založit, tentokrát s vhodným obsahem, napište na nástěnku správců, ti mohou stránku odemknout. Můžete si také prohlédnout příslušné protokolovací záznamy. --9. 12. 2018, 15:09 (CET), Utar (diskuse)

Dobrý nápad, podporuji. --Podroužek (diskuse) 9. 12. 2018, 15:16 (CET)
Ano, to zní rozumně. Jsem pro. --Bazi (diskuse) 9. 12. 2018, 15:32 (CET)
Myslím, že se jedná o následující stránku: MediaWiki:Searchmenu-new-nocreate. Parametr $1 je zadané jméno stránky. --Dvorapa (diskuse) 9. 12. 2018, 18:42 (CET)
Inspirovat se samozřejmě můžete u klasického MediaWiki:Searchmenu-new. --Dvorapa (diskuse) 9. 12. 2018, 20:01 (CET)

Sledované stránky - skrýt roboty

Ahoj technici, velice bych ocenil, pokud je to možné, aby se na stránku Sledované stránky vrátila volba "skrýt roboty", která tam kdysi bývala. Předem děkuji. --Gampe (diskuse) 9. 12. 2018, 16:50 (CET)

Ta možnost tam pořád je, jenom je složitější ji z mnoha dalších nabídek vybrat. Ale protože je tohle asi poměrně nejčastější požadavek, možná by prospělo, kdyby se nějak víc zdostupnila. --Bazi (diskuse) 9. 12. 2018, 16:56 (CET)
Případně je možné vypnout si nové rozhraní sledovaných stránek (v nastavení Sledované stránky a Používat rozhraní bez JavaScriptu).--Jklamo (diskuse) 9. 12. 2018, 17:20 (CET)
Tamtéž je mimochodem také „Na seznamu sledovaných stránek skrýt editace botů“. Matěj Suchánek (diskuse) 9. 12. 2018, 17:31 (CET)

Úprava stylu šablony mandátu

Přesunuto na diskusi šablony.@Dvorapa:--Kacir 10. 12. 2018, 19:11 (CET)

10. 12. 2018, 18:33 (CET)

Moc šablon v článku Obecná teorie relativity

@Dvorapa:Zdravím, po boji jsem velmi rozšířil článek Obecná teorie relativity, překlad angl. nejlepšího článku. Už při náhledu to křičelo a teď také: jsou tam nepřevedené šablony, jelikož jsem překročil zjevně nějaký technický limit. Co s tím? (Článek/návod en:Wikipedia:Template limits - jak navýšit limit - nechápu.) Dík --Pavouk (diskuse) 15. 12. 2018, 01:29 (CET)

V první řadě by mohlo pomoci převést anglické citační šablony na standardní české. Ty různé anglické používají hromady různých podšablon, zatímco ty české jeden modul. Otázkou je, do jaké míry to pomůže. Jako teď jsem se na ten limit (s prominutím) nasral i já, v tom článku na první pohled (narozdíl od seznamů památek, které jsou celé seskládány z šablon) nic přehnaného nevidím. Jestli české citační šablony nezaberou, promluvím si s vývojáři. Něco málo by mohl doporučit možná i ŠJů, který s tím bojoval u seznamů památek? --Dvorapa (diskuse) 15. 12. 2018, 06:08 (CET)
PS: další článek, který by bylo vhodné vyřešit, je Rodokmeny biblických postav. --Dvorapa (diskuse) 15. 12. 2018, 06:11 (CET)
Další možností je článek rozdělit do více menších, jenže to jde zase proti snaze ze článku udělat případný DČ nebo NČ i zde. --Dvorapa (diskuse) 15. 12. 2018, 06:14 (CET)
Obecně vzato, "snaha udělat ze článku DČ nebo NČ" většině článků zatím spíš ublížila než pomohla. Jak zaprasením zdrojového kódu všelijakými těmi tvrdými mezerami a needitovatelnými a nepraktickými citačními šablonami, tak snahami o "vlastnění článků", kdy si pseudorecenzenti hrají na jakési oponenty, namísto aby sami přiložili ruku ke spolupráci, tak právě snahami nacpat nějaké široké téma do jednoho článku namísto přirozeného rozdělení do článků o jednotlivých pojmech či jevech, přičemž se skutečnou kvalitou většinou ta značka a ty recenze nemají nic společného, mnohdy spíš naopak.
Proti překračování toho limitu v případě památek zatím pomáhalo v podstatě jen rozdělování seznamů na menší, což bylo přijatelné do úrovně základních sídelních jednotek, ale jakmile i ty musely být děleny, pak už takové dělení ztrácí na objektivitě a předvídatelnosti. Jinou variantou "řešení" pak někdy bývá snižování funkčnosti článku, tedy odebírání některých funkcí či údajů. Některé problémy snad prý jde řešit tím, že se některé funkce šablon nahradí moduly programovanými v Lua, což má zejména ten negativní efekt, že se tím zpravidla výrazně sníží množství lidí, kteří jsou pak schopni s nimi dále pracovat a případně je zdokonalovat, tedy de fakto se tím jejich vývoj většinou zmrazí a zablokuje. --ŠJů (diskuse) 15. 12. 2018, 10:04 (CET)
V anglické verzi článek funguje bez omezení, když si v českém článku dáte tlačítko "editovat", tak je také vidět článek celý, se všemi šablonami až do konce. Na převod šablon jsem použil [269], ale ještě zůstává šablona "Citation", kterou nástroj nepřevádí -oslovím autora - nechce se mi to převádět celé ručně. Obecně, jak je vidět, článek je v originální verzi úvod do úvodu a vlastně každá kapitola je maximálně zhutněná a zkrácená a vede na samostatný článek, tedy prostor na krácení moc nevidím. Netušíte, zda mají na to vliv i množství interních odkazů v textu? Dalo by se je mírně ponížit. (Pozn: jestli máte, kolego ŠJů, nějaký konkrétní postřeh, jak jsem článku ublížil (verze před mým zásahem těsně před stým výročí obecné teorie relativity je zde Speciální:Trvalý odkaz/12410798) a kterými nepraktickými šablonami prasím kód, tak dejte vědět, zkusím se zamyslet. Za sebe mi přijde kvalitní citační aparát důležitý a článku neškodící.) --Pavouk (diskuse) 15. 12. 2018, 10:45 (CET)
Jednou z částí problému je až příliš komplexní šablona {{Cizojazyčná verze šablony}}. Vkládá mnoho kódu. Pokud ji zkušebně vynuluji, článek "OTR" se do limitů vleze. Rychlé řešení v tuto chvíli nemám. Konverze šablony "Citation" není triviální, protože na české wiki nemá ekvivalent. --Jvs 15. 12. 2018, 11:54 (CET)
@Pavouk: Prozatím doufám vyřešeno. Nástroj Wire jsem rozšířil, šablona "Citation" se nyní překládá na "Cit" (název "Citace" byl již obsazen). Další úpravy jsem provedl v modulu Citace. --Jvs 15. 12. 2018, 17:33 (CET)
Děkuji, vypadá to, že to funguje. I díky moc za převod té šablony citation. (Snad se dlouho nebudu věnovat tak dlouhým textům, aby přetekl počet šablon.)--Pavouk (diskuse) 16. 12. 2018, 00:30 (CET)

Nevíte někdo, jak udělat, aby šablona "Harvnb", když se klikne v referencích na vygenerovaný řádek ve stylu "Novák, 1995", tak aby se přesunula na ten řádek. Resp. Harvn je stejně jen dočasná šablona, která do zdrojáků stránky dává skryté varování (nadbytečný text). Spíše mě zajímá jak upravit/rozšířit českou šablonu "Sfn", aby šla dávat ve stylu

<ref>Něco{{Sfn|Novák|1995}}</ref>

? Teď jde vložit jen do textu přímo, bez verze rozšířených referencí. Naopak ta "Sfn" se umí zase krásně posouvat, když se klikne na onen odkaz "Novák, 1995". Jde mi stále o článek o té relativity, ale i nějaké další. Ďíky. --Pavouk (diskuse) 16. 12. 2018, 02:06 (CET)

Nejsem si jistý, co přesně chceš, ale koukni na Ťia-ťing nebo Povstání v Ning-sia jak v nich je použitá šablona Sfn a jak a jakými parametry je řešený první-plný ref. --Jann (diskuse) 16. 12. 2018, 12:36 (CET)
To právě není, co potřebuji. V Ťia-ťing je sice šablona Sfn a funguje jak má, ale je vždy jen jako jednotlivý odkaz. Nejde ji použít uprostřed "poznámky" neboli uvnitř značky ref. Potřebuji jako je to v angl. článku en:General_relativity, kde jsou dole jednotlivé "notes" a tam klikací odkazy na publikace (první toho typu je tam "Pais 1982"), což tě přehodí dolů na seznam literatury. --Pavouk (diskuse) 16. 12. 2018, 18:20 (CET)
Ale vždyť v Ťia-ťingovi jsou poznámky, které splňují tvůj požadavek. Např. poznámka č.4 Už první mingský císař... má na konci referenci[19] na kterou když klikneš tak přeskočíš na referenci číslo 19 s textem Goodrich, s. 320 a když klikneš na jméno autora (Goodrich) tak skočíš na plnou referenci o kousek výše. Akorát ty chceš skákat ne na plnou referenci nahoru ale dolů do seznamu literatury, což je imo neodůvoděně nestandardní.
V Poznámkách (tj. uvnitř tagu ref) se normálně používají reference, viz Nápověda:Poznámky. Kouzlo je v konstrukci pomocí {{#tag:ref}},případně {{Refn}}. --Jann (diskuse) 16. 12. 2018, 22:10 (CET)
Chtěl jsem to udělat nějak jednoduše, aby se nemuselo "všechno" přepisovat. Na angl. Wiki je to zjevně standard (reference a následně literatura a odkazování přes Harvardské citace), v příkladech šablony Harvnb i v české Šablona:Sfn je to přesně tak, jak chci já (a nechceš ty): po kliknutí v Referencích na "Smith 2005" tě odkaz hodí dolů do Literatury, kde jsou na jednom místě (hlavní) použité zdroje. --Pavouk (diskuse) 16. 12. 2018, 22:45 (CET)
No tak si skákej dolů jako na enwiki, šablona Sfn je na to stavěná (skákání nahoru je tam doplněné na mou žádost :-) V každém případě, šablonu Sfn dělal @Jvs:, tak nejpíš on by ti ji mohl upravit. Jinak budeš muset pro poznámky použít zmíněné konstrukce jak jsou u Ťia-ťinga.
Jinak si zachovávám přesvědčení, že „harvardské citace“ jsou když máme zkrácené citace umístěné přímo v textu formou blabla(Jméno, rok, strana) a plné citace v seznamu literatury na konci dokumentu.- první způsob Ale my na wikipedii (i na enwiki) používáme jedině a pouze citace pomocí „průběžných poznámek“ (v odkazovaném webu jako třetí způsob), kdy je v textu pouze číslo citace v hranaté závorce. Nechápu proč chtějí někteří kolegové tento způsob - průběžné poznámky - křížit s harvardskými citacemi tím že plné citace zapisují ne tak jak norma chce u průběžných poznámek, ale tak jak norma chce u harvardských citací.
Imo je skákání dolů nešikovné v tom, že roky tu říkáme a vysvětlujeme, že sekce Literatura je určena pro texty doporučené pro získání dalších informací o tématu článku a nepatří tam Dílčí zdroje, kterými se dokládají (referují) jednotlivá tvrzení v článku a které se tématem článku nezabývají v dostatečné šíři či jinak nevyhovují jako doporučená literatura o tématu (viz Nápověda:Literatura) a takovýhle způsob odkazování vede autory k zařazování do sekce právě těch dílčích zdrojů. Na enwiki to řeší tak, že kromě našich Referencí (po jejich Notes) a Literatury a Externích odkazů (po jejich Further reading a External links) mají i čtvrtou sekci References (po našem nejspíš "Použitá literatura, Použité zdroje") do které skáčou z Notes. --Jann (diskuse) 17. 12. 2018, 15:21 (CET)

17. 12. 2018, 21:35 (CET)

Mapa pro objekty na jiných tělesech

Šlo by nějak u objektů, které se nenacházejí na Zemi (např. Herschel (kráter na Marsu)), zajistit, aby i mapa v horním pravém rohu článku používala správné podkladové mapy? Odkaz vedle mapy, jenž vede na Geohack, to má už pořešené. --23. 12. 2018, 15:32 (CET), Utar (diskuse)

Dřív tam byla mapa při zapnutí udělátka WikiMiniAtlas, teď je tam (nějaká) mapa a zapnutí/vypnutí WikiMiniAtlasu v nastavení nemá vliv (aspoň u mě). --Matěj Orlický (diskuse) 23. 12. 2018, 15:49 (CET)

Mobilní verze

@Martin Urbanec, Matěj Suchánek: Díval jsem se, že mobilní verze Wikipedie vlastně nepodporuje editaci celého článku. Máme tady kolegy, kterým vyhovuje mobilní verze Wiki ([275]), ale přes patnáct revizí je na pár banálních úprav až dost, to snad uznáte. Za párminutový notifikační blok jsem dostal od zdejších obhajců spravedlnosti kdysi vyčiněno a vlastně pak sám uznal, že to editovat nejde :-). Jak lze případně psát tak, aby se článek uložil najednou? Příp. napsat vývojářům? --OJJ, Diskuse 30. 12. 2018, 13:46 (CET)

Ahoj, mobilní verze zdá se toto skutečně neumí - teď tedy nijak (pokud nepočítáme možnost přepnout se na klasické zobrazení). Vsadil bych se, že na tohle už vývojáři někde nějaký task mají... --Martin Urbanec (diskuse) 30. 12. 2018, 14:20 (CET)
Tak spíš to jde, ale není na to odkaz. Existuje stránka cs.m.wikipedia.org/wiki/Slav%C3%ADk_modr%C3%A1%C4%8Dek#/editor/all, stačí buď v editační stránce klasické verze přihodit na začátek m, nebo z mobilní verze editační stránky sekce přepsat na konci číslo sekce na all. Pokud by ti to v mobilu po takovéto úpravě chtělo daný výraz hledat místo přistoupení na onu stránku (Chrome), ulož si mobilní verzi té editační stránky sekce jako záložku a v úpravu adresy proveď v seznamu záložek. S pozdravem --30. 12. 2018, 16:28 (CET), Utar (diskuse)
P.S.: all bylo uhodnuto.
@Utar: Na to už jsem takto nějak taky přišel, furt jsem myslel, že je tam nějaké tlačítko. Ale to to mám nováčkovi takto vysvětlovat: prostě máš to ukládat tímhle stylem naráz, ne napatnáctkrát, i když to nejde, a to je naše chyba???? To je postavený na hlavu. --OJJ, Diskuse 30. 12. 2018, 16:40 (CET)
Po e. k.: Záleží, co znamená mobilní verze. Mobilní webová verze umí editovat celou stránku, ale pouze pomocí VisualEditoru. Pro wikitext je tu task T203151. Co se týče mobilní aplikace, pro tu je tu task T103622. --Dvorapa (diskuse) 30. 12. 2018, 16:50 (CET)
Na hlavu postavený je předělávat celý článek na mobilu. To si radši sednu k počítači. Matěj Suchánek (diskuse) 30. 12. 2018, 16:58 (CET)
Patnáct revizí najednou to nebylo. Část byla v září, část teď. Matěj Suchánek (diskuse) 30. 12. 2018, 16:58 (CET)