Gazpacho

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gazpacho
Základní informace
Místo původuŠpanělsko
Složení
rajče, olivový olej, ocet, citronová šťáva, sůl, led, chléb, rajče jedlé, paprika setá a okurka setá
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Talíř s polévkou Gazpacho

Gazpacho [gaθ'patʃo] je španělský tekutý salát z čerstvé zeleniny původem z Andalusie. Podává se vychlazené, a to buďto jako studená polévka, nebo jako hustý nápoj v širokých sklenících. Pochází z období krátce po objevení Ameriky v roce 1492, kdy se základní suroviny, rajčata a papriky, dostaly do Evropy.

Gazpacho je pro svou osvěžující chuť populární zejména v teplých oblastech a během léta.

Složení a příprava[editovat | editovat zdroj]

Suroviny

Existuje pouze jeden správný, originální způsob přípravy gazpacha; mnoho lidí však připravuje pozměněné modifikace, které nicméně při přísném posouzení nelze považovat za pravé gazpacho. Níže je k dispozici původní receptura.

K přípravě je zapotřebí těchto surovin:

Do mixéru vložíme 20 cherry rajčátek, 5 cm oloupané salátové okurky, 1/2 lusku papriky, kousíček cibule, 1 až 2 oloupané stroužky česneku, špetku pepře a soli, půl lžičky cukru, lžičku citronové šťávy, lžíci olivového oleje a lžíci černého octa typu balsamico. Pečlivě rozmixujeme do dokonalé jemnosti (mixování ve výkonném kuchyňském mixéru trvá obvykle kolem sedmi až deseti minut), vychladíme v lednici a podáváme ozdobené několika kostičkami okurky.

Někdy se můžeme setkat s podáváním salátu gazpacho s ledem; to je však zásadní chyba, která je v kvalitních restauracích a hotelech nepřijatelná, neboť led zeslabuje a kazí výslednou chuť této speciality.

Gazpacho v kultuře[editovat | editovat zdroj]

V epizodě britského seriálu Červený trpaslík Já na druhou byla polévka gazpacho (respektive fakt, že se podává studená) příčinou společenského znemožnění jedné z postav – Arnolda Rimmera. V seriálu se tato příhoda stala 25. listopadu, tento den však není mezinárodním dnem polévky Gazpacho. Ve španělsky mluvících zemích je dnem polévky Gazpacho 21. června (v anglicky mluvících zemích se někdy mylně uvádí 6. prosince).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]