Caldo tlalpeño

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Caldo tlalpeño
Základní informace
KategoriePolévky
Místo původuMexiko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Caldo tlalpeño je typ polévky, typické jídlo mexické kuchyně. Jedná se o kuřecí vývar se zeleninou (cizrna, mrkev, zelené fazole, česnek a cibule); k dochucení se obvykle používá merlík, kmín a chipotle. Tradičně se podává s plátky avokáda a kousky sýru, limetkou a smaženými tortilla chipsy.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jedna z teorií o původu caldo tlalpeño je následující: Ve městě Ciudad de México se na počátku 20. století využívaly k dopravě hlavně tramvaje a u zastávky jménem Tlalpan se nacházely stánky, kde připravovali polévky a další jídla.[2] Jedna z prodejkyň, známá jako Doña Pachita,[3][4] do vývaru přidala chipotle, avokádo a sýr. Její varianta pokrmu se stala populární a recept se rozšířil po celém Mexiku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Caldo tlalpeño na španělské Wikipedii a Caldo tlalpeño na anglické Wikipedii.

  1. PERAFAN-SIMMONDS, MARIA STELLA. La cocina sudamericana. Madrid: Susaeta 95 s. Dostupné online. ISBN 84-305-8401-3, ISBN 978-84-305-8401-7. OCLC 38746565 
  2. Desde Tlalpan... “El Caldo Tlalpeño. www.mexican-authentic-recipes.com [online]. [cit. 2020-12-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Caldo tlalpeño. www.chilango.com [online]. [cit. 2020-12-15]. Dostupné online. 
  4. La curiosa historia del caldo tlalpeño, un manjar orgullosamente mexicano. Hoteles City Express [online]. [cit. 2020-12-15]. Dostupné online. (španělsky)