Atalští Turkmeni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Atalští Turkmeni
Atalyň Türkmenleri - Аталың Түркменлери
Туркмены Атала - Turkmeny Atala
Populace
celkově 33,053
Rusko Astrachaňská oblast520[1]
Jazyk(y)
velkoigdirská turkmenština, truhménská turkmenština,
ruština
Náboženství
sunnitský islám
Příbuzné národy
Turkmeni, Truhméni

Atalští Turkmeni (vlastním jazykem Atalyň Türkmenleri, İgdir millet, doslova Igdirský lid; turecky Atal Türkmenleri; rusky Туркмены Атала → Turkmeny Atala, Бейк-Туркмены → Bejk-Turkmeny), jsou Turkický národ, který tvoří hlavní část obyvatelstva obce Atal v Astrachaňské oblasti Ruské federace. Etymologicky jsou odkazováni k potomkům středověkých Oguzů a tvoří etnografickou skupinu Turkmenů. Podle sčítání lidu z roku 2002 byl jejich celkový počet včetně Kavkazských Turkmenů (Truhméni) [Туркмены (трухмены, тюрк с языком туркменским → Turek s jazykem Turkmenů)], Atalských Turkmenů a Turkmenů žijících v Ruské federaci 33 053[1]. Jejich mateřské nářečí spadá pod turkmenský jazyk, který patří do skupiny západoturkických jazyků, podskupiny „Šahz“, také nazývaných „Turkic-i Kadim“, Oghuzské větvě makrojazyků - východní Torkama-ani jazyky. Atalští Turkmeni jsou muslimové, vyznávající sunnitskou větev islámu.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Atalští Turkmeni pocházejí z Turkmenských (Oguzové) kmenů Igdirů, Čavdurů a Sojunadžhiů, jež na konci 17. století a počátku 18. století společně migrovali přes poloostrov Mangyšlak k povodí dolního Itilu. Dělí se na pět rodů (Mamıt, Gökler, Tever, Goldaglı, Jahšıhodža). Navíc jsou mezi nimi příslušníci rodů a klanů, kteří nemají žádný vztah k Turkmenům-Igdirům. Malá část Atalských Turkmenů se považuje za potomky Pečeněhů, pocházejících ze zbytků Chazarského kaganátu. Patří sem rody Ellindel, An-Vollar, Arindan, Irrahir, Intedaal. Tyto rody tvoří většinu obyvatel obce.

Jazyk[editovat | editovat zdroj]

Atalští Turkmeni mluví dvěma dialekty jazyka Turkmenů - dialektem Truhménů a velkoigdirskou turkmenštinou (rusky великоигдырский диалект → velikoigdyrskij dialekt).

Truhménsky dialekt Atalských Turkmenů je podobný dialektu Kavkazských Turkmenů (Truhméni), čili truhménskému jazyku. Rozdíly vznikají pouze ve fonetické struktuře slov a ve slovní zásobě, nejsou ale nijak významné.

Velkoigdirský dialekt je tvořen kombinací turkmenského jazyka Igdirů a národů, které žili v Atalu před příchodem Mangyšlakských Turkmenů. Dialekt se výrazně odklání od standardního jazyka, a to zejména z fonetického hlediska. Je u něj také jasně patrný vliv jazyka Nogajů, zejména v truhménském dialektu. V tomto ohledu si Velkoigdirské nářečí zachovalo čistotu, protože bylo použito pro psaní a komunikaci v šlechtických kruzích.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Atal Türkmenleri na turecké Wikipedii a Туркмены Атала na ruské Wikipedii.

  1. a b Том 4 — Национальный состав и владение языками, гражданство. браузере Таблица „Национальный состав населения“. [s.l.]: [s.n.] Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-01-09. (rusky)  Archivováno 9. 1. 2020 na Wayback Machine.

Související články[editovat | editovat zdroj]