Gosudar-imperátor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
G3robot (diskuse | příspěvky)
m substituce šablony vjazyce2
+ šablona
Řádek 31: Řádek 31:
* [[Samoděržaví]]
* [[Samoděržaví]]


{{Symboly monarchie}}
[[Kategorie: Tituly]]
[[Kategorie: Tituly]]
[[Kategorie:Šlechtické tituly]]
[[Kategorie:Šlechtické tituly]]

Verze z 6. 10. 2013, 22:20

Gosudar-imperátor (rusky государь император) je oficiální pojmenování nebo oslovení ruského cara používané mezi léty 17211917. Tento titul je také někdy uváděn jako car gosudar. A méně oficiálně, ale v mnoha případech se u tohoto titulu vypouští slovo gosudar.

Slovo vzniklo spojením staršího ruského titulu pro panovníka gosudar (rusky государь) a západního (původně římského) panovnického titulu imperátora (rusky император, překládáno též jako císař) v době Petra I. Velikého. Slovo gosudar mělo původně význam pána, ve smyslu majitele všeho živého a neživého, a pravděpodobně ve středověku (ve 14. století) bylo přeneseno na pojmenování ruských vladařů. Titul imperátora začali ruští carové postupně užívat po vyhlášení Ruska říší v roce 1721.

Oficiální krátké oslovení či označení ruského cara bylo v 18. a 19. století vždy následující: „Jeho Imperátorské Veličenstvo gosudar imperátor N. N.“ (rusky Его императорское Величенство Государь Император N. N.). Oslovení car se v běžné praxi nepoužívalo, ale bylo součástí titulu ruského panovníka.

Literatura

Související články