Ordinace v růžové zahradě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ordinace v růžové zahradě 2
Jiný názevOrdinace v růžové zahradě[Pozn. 1]
Žánryromantický
drama
rodinný
mýdlová opera
Formátseriál
NámětLucie Konečná a Magdaléna Turnovská
Barbara Bulvová a Jan Coufal
Lucie Paulová a Magdaléna Bittnerová
Lucie Paulová, Magdaléna Bittnerová a David Litvák
Lucie Paulová
Magdaléna Bittnerová
Magdaléna Bittnerová a Jan Gardner
Kateřina Gardner a Jan Gardner
Magdaléna Bittnerová
Zuzana Dzurindová
Magdaléna Bittnerová
DramaturgieAlbertina H. Kalinová
Zuzana Dzurindová
Braňo Holiček
David Sláma
ScénářMagdaléna Bittnerová
Lucie Konášová
Magda Wdowyczynová
Michal Jakl
Petra Ušelová
Vendula Hlásková
RežieJaroslav Fuit
Kryštof Hanzlík
Branislav Holiček
Jiří Andrle
Jan Haluza
HrajíPetr Rychlý
Michaela Badinková
Jana Paulová
Ivana Jirešová
Barbora Štěpánová
Roman Štabrňák
Martin Stránský
Radim Fiala
Jan Čenský
Martin Zounar
Zdeněk Godla
Markéta Děrgelová
Petr Štěpánek
Robert Jašków
Ivan Lupták
Dana Morávková
Zlata Adamovská
Jana Holcová
Patrik Děrgel
Pavel Řezníček
Štěpán Benoni
Ha Thanh Špetlíková
Marika Šoposká
Ladislav Ondřej
Anna Slováčková
Robert Urban
Agáta Kryštůfková
Svatopluk Schuller
Sarah Haváčová
Jiří Böhm
Rosalia Malinská
Tereza Těžká
Skladatel znělkyKamil Peteraj
Miro Žbirka
Úvodní znělka„Někdy stačí dát jen dech“
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykyčeština
slovenština
Počet řad20
Počet dílů199 + 1103 (seznam dílů)
Obvyklá délkacca 60 minut (1–16)
cca 50 minut (17+)
Produkce a štáb
Vedoucí
produkce
Markéta Borovková
Simona Matásková
Výkonný
producent
Jana Brávková
Lucia Kršáková
Zuzana Hrušková
Markéta Bruknerová
Lea Hasoňová
Radka Váchalová
ProducentŠárka Baborovská
Lenka Hornová
Lenka Hornová a Lucia Kršáková
Simona Matásková
LokacePoděbrady
Kolín
Praha
Praha-Hostivař
Praha-Vršovice
Praha-Dubeč
Beroun
Středočeský kraj
Praha-Kyje
Praha-Horní Měcholupy
KameraViktor Smutný
Martin Přeták
Hubert Hesoun
HudbaSonoton Music (2005–2010)
Tadeáš Věrčák (2011–)
Produkční
společnost
MediaPro Pictures
TV Nova, s. r. o.
Premiérové vysílání
StaniceTV Nova (2005–2021)
Voyo (od 2021)
Formát obrazu480i (SDTV)
720p (HDTV)
1080p (HDTV)
Vysíláno6. září 2005 – dosud
Posloupnost
SouvisejícíDoktoři z Počátků
Ordinace v růžové zahradě 2 na ČSFD, Kinoboxu, FDb, SZ a SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vila v Okrajní ulici (Praha-Strašnice), kulisa natáčení seriálu

Ordinace v růžové zahradě 2 (do roku 2008 Ordinace v růžové zahradě) je český televizní seriál vysílaný v letech 2005–2021 na TV Nova a od roku 2021 na službě Voyo. Spadá do žánru mýdlových oper a řadí se k takzvaně nekonečným seriálům. Zpočátku se děj soustředil na soukromou gynekologickou ordinaci ve fiktivním městě Kamenice, které se nachází mezi Hradcem a Poděbrady.[Pozn. 2] Začátkem roku 2008 získal seriál název Ordinace v růžové zahradě 2 a věnuje se celé kamenické nemocnici, zvláště však jejím oddělením chirurgie, gynekologie, pediatrie, záchranné služby, plastické chirurgie nebo i psychiatrie či interna.

Seriál byl od svého začátku do března 2020 vysílán každé úterý a čtvrtek v hlavním vysílacím čase. S obnovením vysílání na podzim 2020 došlo ke změně vysílacího schématu, kdy byl seriál nově vysílán pouze ve čtvrtek po dvou dílech a od roku 2021 již jen po jednom díle.[1] Dříve seriál pravidelně sledoval více než milion diváků, na začátku roku 2020, po změně způsobu natáčení, sledovanost klesla pod 900 tisíc.[2][3][4] Po patnácti letech vysílání Ordinace v růžové zahradě 2 oznámila TV Nova, že jarní sezóna 2021 bude poslední a konečnou řadou seriálu.[5] Před uvedením finálové epizody bylo však oznámeno, že jarní sezóna 2021 bude pro seriál finální pouze na televizních obrazovkách, od podzimu budou nové díly uváděny výhradně na videoportálu Voyo.[6]

Historie seriálu[editovat | editovat zdroj]

1.–3. řada (Ordinace v růžové zahradě)[editovat | editovat zdroj]

Ordinace se začala vysílat 6. září 2005. Na obrazovky vstupovala společně s druhým dlouhodobým seriálem TV Nova Ulice. Oba seriály se staly hned oblíbenými. Při startu se s Ordinací počítalo jen jako s jednosezónním seriálem o 34 dílech, TV Nova se však rozhodla v seriálu pro jeho velkou úspěšnost pokračovat. Zásahy TV Nova do scénářů jednotlivých dílů se ale nelíbily tehdejší hlavní scenáristce Lucii Konečné. Ta se později rozhodla produkci seriálu opustit.[7]

Seriál se dějově točil od svého začátku kolem soukromé gynekologické kliniky, ve které pracovali doktoři jako MUDr. Gita Petrová (Daniela Šinkorová), MUDr. Aleš Čížek (Ladislav Potměšil), MUDr. Čestmír Mázl (Petr Rychlý) či MUDr. Michal Šebek (Roman Zach), jejichž vedlejší prací byla i kamenická nemocnice. To samé platilo i pro pracující zdravotní sestřičky, jimiž byly Kamila Váchová (Linda Rybová), Mirka Kovaříková (Kristýna Kociánová) a Vendulka Holovská-Čížková (Veronika Jeníková). Dějem však zamíchaly postavy, které byly příbuznými či rodinnými příslušníky hlavních postav, například Pavel Vácha (David Prachař), Sylva Petrová (Veronika Arichteva), Ing. arch. Richard Petr (Aleš Procházka), Jakub Mázl (Ladislav Ondřej), Lucie Váchová-Hrušková (Ivana Jirešová) a další.

K soukromé gynekologické klinice se později přidala ještě soukromá pediatrická ordinace, kde se v hlavních rolích objevili např. MUDr. Běla Páleníková-Valšíková (Zlata Adamovská), MUDr. Prokop Hrubý (Ondřej Sokol), MUDr. Jaroslav Ženíšek (Zdeněk Žák) nebo Zuzana Tichá-Pantoflíčková (Veronika Gajerová) a Markéta Vorlová (Jitka Čvančarová). Ke konci roku 2007 se dostávala do čela děje více kamenická nemocnice, hlavně tedy gynekologie, ale později i pediatrie a chirurgie, kde zazářily postavy jako MUDr. Marek Kroupa (David Suchařípa), MUDr. Adam Suk (Josef Pejchal), MUDr. Martina Hermanová (Anna Polívková), MUDr. Tomáš Hruška (Jiří Langmajer), Bobina Tomanová (Miriam Kantorková), Gábina Šímová (Sandra Nováková) a další.

3.–5. řada[editovat | editovat zdroj]

Od ledna roku 2008 se tvůrci rozhodli seriál přejmenovat a k jeho názvu přidali číslo dvě — Ordinace v růžové zahradě 2. V seriálu se změnilo rozložení děje. Gynekologie se přesunula do pozadí. Do popředí se dostala pediatrie a oddělení chirurgie a plastické chirurgie v kamenické nemocnici. Startem tzv. „dvojky“ odešly některé postavy a tedy i jejich herci, nahrazeny však byly zcela novými postavami. Staré postavy se např. do „dvojky“ nedostaly kvůli jejich úmrtí v „jedničce,“ například MUDr. Gita Petrová (Daniela Šinkorová). MUDr. Aleš Čížek (Ladislav Potměšil) seriál opustil krátce po startu jeho pokračování.

Mezi novými postavami byli: MUDr. Dalibor Frynta (Jan Šťastný), MUDr. Pavla Barnová (Barbora Munzarová), MUDr. Zdena Tichá-Suchá (Dana Morávková), MUDr. Lukáš Beneš (Pavel Batěk), MUDr. Vladimír Pusenský (Milan Bahúl), MUDr. Magda Tárová později Mázlová (Markéta Plánková), MUDr. Tereza Benešová (Monika Zoubková), MUDr. Monika Mandlová (Tereza Kostková) MUDr. Oskar Všetečka (Martin Písařík), MUDr. Ota Kovář (Martin Stránský), doc. MUDr. Eduard Valšík (Petr Štěpánek), MUDr. Petr Hanák (Radim Fiala), MUDr. Šimon Žáček (Saša Rašilov), MUDr. Radim Novák (Petr Vágner) a mnoho dalších.

Do děje mimo doktorů vstoupily i jiné postavy, Filip Vajner (Filip Tomsa), Kateřina Vránová (Jana Stryková), Marek Barna (Martin Holec), Marta Tichá (Vlasta Žehrová), Věra Barnová (Jitka Smutná), Jindřich Valšík (Vlastimil Zavřel) nebo Ing. Jan Haken (Martin Trnavský) a další.

6.–7. řada[editovat | editovat zdroj]

Na podzim 2010 vstoupily do seriálu další nové postavy, jako např. nový primář chirurgie MUDr. David Suchý (Jan Čenský), nový ředitel Ing. Viktor Hofman (Jan Kanyza), MUDr. Ota Kovář (Martin Stránský) a nová vrchní sestra Babeta Trefná (Bára Štěpánová). V druhé části sezóny se přidali MUDr. Darek Vágner (Michal Novotný) a jeho sestra MUDr. Lea Vágnerová (Michaela Kuklová). Doplnila je poté nová zdravotní sestra Kateřina Vránová (Jana Stryková) a nový lékař MUDr. Bohdan Švarc (Martin Zounar).

8.–9. řada[editovat | editovat zdroj]

Na podzim 2012 zasáhla děj seriálu smrt jedné z hlavních postav doktora Dalibora Frynty, který podlehl rakovině. Jako náhrada za Fryntu nastoupil do seriálu MUDr. Jáchym Kalina (Lukáš Hejlík). Smrt Frynty nebyla jediná ztráta, v druhé polovině sezóny odešel ze seriálu také MUDr. Ota Kovář, jenž opustil Ordinaci kvůli těžkým životním situacím. Rozhodl se pokračovat jako obvodní lékař v Počátkách, na jehož základě vznikl spin-off Ordinace Doktoři z Počátků.

Příchodem deváté řady se připojil k obsazení MUDr. Richard Varga (Maroš Kramár). Ordinace v další řadě ovšem znovu zaznamenala ztrátu dlouholeté postavy MUDr. Magdy Mázlové, která podlehla zástavě srdce. V druhé polovině deváté řady se do děje seriálu přidalo oddělení záchranné služby a nastoupily nové postavy, mezi nimiž byla nová doktorka MUDr. Andrea Blechová (Klára Cibulková), MUDr. Tomáš Zajíc (Braňo Holiček) a jeho kamarád Jirka Linhart (Adam Kraus).

10.–11. řada[editovat | editovat zdroj]

Začátkem jubilejní desáté řady se mezi postavy připojili: nová pediatrička MUDr. Marie Pokorná (Dana Batulková), její syn MUDr. Radek Pokorný (Karel Heřmánek ml.), nový záchranářský dispečer Pavel Strnad (Filip Čáp), biologický otec Toníka, adoptovaného syna Davida a Zdeny Suchých, a nová sekretářka, sestřenice Babety Helga Otradovská (Martina Randová).[8] V druhé polovině jubilejní řady převzal nemocnici nový ředitel MUDr. Štěpán Hejduk (Pavel Kikinčuk), který si do Ordinace přivedl také svoji dceru Stelu Seifertovou (Kamila Kikinčuková). Ani desátá řada se neobešla bez ztráty něterých postav, a to Pavla Strnada a doktorky Marie Pokorné. Poté do děje vstoupil Cyril Koliha (Pavel Soukup) a dva noví doktoři MUDr. Bára Nývltová (Barbora Jánová) a MUDr. René Seifert (Daniel Bambas).

Od ledna 2016 se do Ordinace po dvou a půl letech vrátil MUDr. Ota Kovář, jenž se rozhodl vrátit z Počátků. Zároveň nastoupila nová ambiciózní doktorka MUDr. Marika Lukáčová (Andrea Kerestešová), právnička JUDr. Naďa Růžičková (Lucie Zedníčková) a zdravotní sestřička v Růžovce Aloisie Kolomazníková (Jana Boušková). Odešli ale manželé Suší. Zdena Suchá (Dana Morávková) se po provalené nevěře odstěhovala na Slovensko a David Suchý (Jan Čenský) odjel na půl roku na stáž do africké Ugandy.

Na jaře 2016 seriál opustila postava Stely Seifertové (Kamila Kikinčuková), která se pohádala se svým manželem Tomášem Zajícem a zemřela na následky těžké autonehody. Po její smrti se celá její rodina odstěhovala z Kamenice Tomáš s malým narozeným synem Martínkem i s rodiči zesnulé Stely se přestěhovali jinam a stejně tak i René, který se odstěhoval do Prahy za svojí přítelkyní Bárou Nývltovou. Zároveň seriál opustil doktor Jáchym Kalina (Lukáš Hejlík).

12. řada[editovat | editovat zdroj]

Do seriálu se v září 2016 vrátili manželé Zdena a David Suší, společně s nimi přibyla i nová postava, slovenský hokejista Andrej Martynčák (Ján Jackuliak), nový přítel Zdeny. Zároveň se objevilo několik nových postav, například nová doktorka Alena Rytířová (Michaela Badinková), do které se zamiloval Čestmír Mázl. Zároveň nastoupila Alenina matka Jarmila (Jana Paulová) a dcera Ema (Simona Lewandovská), do které se zamiloval Jakub, dále potom nový zdravotní bratr Vilém Brouček (Roman Štabrňák), který se skamarádil s Darkem a Lucií, nový mladý doktor Adam (Libor Stach) a drogově závislý doktor Leoš Mára (Robert Jašków), který byl nějaký čas primářem. Později se předávkoval kokainem a byl odvezen do protidrogové léčebny.

V lednu 2017 se (po 6 letech) vrátil bývalý manžel Běly Valšíkové doc. MUDr. Eduard Valšík (Petr Štěpánek). Dále přišla nová dětská doktorka a zároveň Valšíkova nová přítelkyně a budoucí žena MUDr. Brigita „Bibi“ Mrázková (Marika Šoposká). Pak do děje vstoupila psychicky labilní Šárka Šedivá (Štěpánka Fingerhutová), které zemřel otec. Doktor Hanák ho nestihl zachránit z hořícího auta, v důsledku čehož se Šárka na něj začala nezdravě upínat. Nastoupila do nemocnice jako nová sestra, aby mu byla nablízku a mohla intrikami zničit jeho šťastné manželství a osobní život. Další novou postavou od ledna 2017 byl MUDr. Karel Rytíř (Miroslav Etzler), bývalý manžel Aleny Rytířové.

13. řada[editovat | editovat zdroj]

Ke konci léta 2017 do děje vstoupily další nové postavy. Nový záchranář Marek Doležal (Štěpán Benoni), který začal pracovat na záchranné službě v Kamenici s Brigitou Mrázkovou, nová zdravotní sestra Květa Hrzánová (Klára Oltová), do které se zamiloval Vilém Brouček. Květa přijela do Kamenice i se svými dětmi, medikem Jonášem (Milan Peroutka) a dcerou Františkou (Viktorie Rybová). Do děje vstoupil nalezený syn Bohdana Švarce Hugo (Matyáš Svoboda). Seriál opustili Marika Lukáčová, která odjela na stáž do Plzně, a Adam Svoboda, který skončil ve vazbě. Kromě nových postav se do seriálu vrátila z Ameriky Zdena Suchá s Martynčákem a dětmi Toníkem a Haničkou. Martynčák byl však později zatčen za domácí násilí.

V lednu 2018 se do děje vrátily staré i vstoupily nové postavy. Z Francie se ze stáže vrátila MUDr. Andrea Hanáková (Klára Cibulková) a z protidrogové léčebny se vrátil doc. MUDr. Leoš Mára (Robert Jašków), který nastoupil zpátky do Nemocnice Kamenice na chirurgii. Nastoupil i nový doktor Vojtěch Kratochvíl (Ivan Lupták). Před prázdninovou pauzou nastalo několik zlomů v životě záchranáře a chirurga Petra Hanáka (Radim Fiala), jemuž zemřela manželka Andrea Hanáková (Klára Cibulková). Byla smrtelně nemocná, zabil ji však Pavel Prchal, který střílel na svou manželku, ale Andrea skočila před ni a obětovala svůj život. Bývalý primář chirurgie MUDr. Ota Kovář (Martin Stránský) odešel z Nemocnice Kamenice a vzal nabídku od MUDr. Běly Valšíkové (Zlata Adamovská) pracovat jako pediatr v Růžovce a doc. MUDr. Leoš Mára (Robert Jašków) se stal dočasným primářem chirurgie.

14. řada[editovat | editovat zdroj]

Na podzim 2018 přišel nový primář chirurgie MUDr. Jan Sekora (Jan Hájek), MUDr. Marika Lukáčová (Andrea Kerestešová) se vrátila ze stáže v Plzni. V lednu 2019 se vrátil z vězení bývalý hokejista a expřítel Zdeny Suché Andrej Martynčák (Ján Jackuliak), který pomohl Suchým v hledání ztracené Haničky. Po 10 letech se z USA vrátila dcera primáře gynekologie Mázla Naďa Mázlová (Petra Bučková), exmodelka, která se zamilovala do Karla Rytíře a na konci sezony spolu odjeli do Paříže. Do nemocnice na urgentní příjem přivezli vážně zraněného bohatého pacienta Radovana Jošta (Roman Luknár), který zůstal po autonehodě na vozíku. Lékařskou pomoc mu měsíce poté poskytovala vrchní sestra Květa Hrzánové, do které se zamiloval. Na konci sezony zaplatil jí a Vilíkovi svatbu. V Kamenici se po dlouhé době objevil i MUDr. Tomáš Zajíc (Braňo Holiček) se svým synem. Také se do Kamenice vrátil a do špitálu zpátky nastoupil MUDr. Adam Svoboda (Libor Stach), který ale na konci sezony z nešťastné lásky k Marice spáchal sebevraždu. Na boxu v Kamenici se Marek seznámil s mladou boxerkou Erikou (Marta Dancingerová), se kterou podvedl Bibi, což vyústilo v její odjezd z Kamenice a rozchod s Markem. V červnu 2019 se konala svatba Viléma Broučka (Roman Štabrňák) a Květy Hrzánové (Klára Oltová).

15. řada[editovat | editovat zdroj]

Na podzim 2019 se v Kamenici objevil nevlastní bratr Bohdana Švarce Ludva (Zdeněk Godla). Na gynekologii nastoupil nový lékař Martin Brabec (Pavel Řezníček. Na oddělení chirurgie nastoupila mladá lékařka, snacha docenta Máry, Táňa Márová (Markéta Děrgelová). Později s ní nastoupil také její manžel, syn doc. Máry, Patrik Mára (Patrik Děrgel). V září 2019 na záchranku nastoupila nová šéfka Zita Drábová (Jana Holcová), jež nečekaně vplula do života doktoru Hanákovi (Radim Fiala) a stala se jeho součástí. Také Ota Kovář (Martin Stránský) posílil posádku záchranářů. Jako další se v seriálu objevily Daniela Stárková (Simona Krainová) a její seriálová dcera Josefína Stárková (Kateřina Marie Fialová). Josefína obvinila Martina Brabce (Pavel Řezníček) ze znásilnění, což se později prokázalo jako falešné obvinění. Bobo se usmířil s Ludvou i s matkou (Lenka Termerová). Později se Ludva k rodině Švarců přistěhoval a díky sázce s hejtmanem – Bobovým bratrem – získali nárok na jeden milion korun za to, že vydrželi jeden rok ve společné domácnosti.

Od prvního dílu roku 2020 má pořad modernější a akčnější obraz. Do seriálu se vrátila Dora (Dorka) Poláková (Lucie Černíková). Vzhledem k pandemii covidu-19 v Česku bylo 17. března 2020 dočasně přerušeno natáčení a vysílání seriálu.[9]

16. řada[editovat | editovat zdroj]

Koncem října 2020 nastoupila na chirurgii zdravotní sestra Rozália Silvánová, která se vydávala za svou zemřelou sestru, doktorku Beátu Tóthovou (Katarína Šafaříková). Spolu s ní do děje zasáhla dcera Beáty Júlie a její otec Štefan Tóth (Jan Bidlas), který v nemocnici začal pracovat jako sanitář. Poté, co zahynul při autonehodě, obě z nemocnice uprchly, jelikož pravda vyšla najevo a Rozálii hrozilo vězení. Na konci roku 2020 se do seriálu vrátila doktorka Brigita (Bibi) Mrázková (Marika Šoposká). Poté, co se manžel Lucie Vágnerové dozvěděl o jejím románku s doktorem Martinem Brabcem, ho surově napadl, následkem čehož skončil Brabec v umělém spánku. Jelikož měl jako následek částečnou amnézii, označil jako viníka Čestmíra Mázla, který ho v osudný den rovněž navštívil a následně mu zavolal záchranku. Později si však Brabec vzpomněl, že ho nenapadl Čestmír Mázl, ale Darek Vágner, výpověď ale nezměnil, jelikož mezitím ukradl Mázlův projekt. Mázl byl odsouzen na 3 roky do vězení, mezitím ale Dora Poláková začala Vágnera vydírat, jelikož mu na den napadení poskytla alibi. Vágner ji poté shodil z mostu a ona nepřežila, následkem čehož se Brabec rozhodl přiznat skutečný sled událostí. Ve čtvrtek 10. prosince 2020 byl odvysílán tisící díl seriálu.

Na jaře 2021 se objevily nové postavy, například slavný fotbalista Rostislav Král (Václav Jílek), který se zamiluje do sestřičky Radky Loudové (Anna Slováčková), a jeho fotbalový manažer Mirek Štvrťák (Petr Čtvrtníček). Na dětský urgent nastoupil lékař a nejlepší kamarád Patrika Máry (Patrik Děrgel) ze studií medicíny Daniel Zach (Robert Urban), který se zamiluje do Bibi Mrázkové. Bohdan Švarc se ze záchranky vrátil zpět na chirurgii.

17. řada[editovat | editovat zdroj]

Podzimní sezóna roku 2021 se odehrává rok po sezóně předchozí. Z mostu v Praze byl shozen lékař Robert Hanzl (Daniel Tůma), který byl pod jménem Robert Nový převezen do Kamenické nemocnice. Zde se zotavuje pod dozorem doktorky a policistky Sandry Hájkové (Sarah Haváčová) a policisty Libora (Martin Kraus). Do baru U Čerta zavítala koketní servírka Monika (Pavla Dostálová), které padl do oka gynekolog Brabec.

Táňa se rozešla s primářem Márou, což vyústilo v jeho problémy s alkoholem. Pediatr Dan spřádá další plány pro získání Bibi, která se na konci minulé sezóny provdala za Patrika Máru. Zatímco se barmanka Lucie snaží ze všech sil uživit rodinu, z vězení ji otravuje její manžel Darek.

V druhé polovině podzimní části do Kamenické nemocnice znovu nastoupí Táňa s jejím novým přítelem Michalem (Juraj Bača). Z Karibiku se vrací také Mázlovi, kteří pokládají doktora Brabce za zrádce a podvodníka.

17. řada vyvrcholí 27. 1. 2022, kdy Čestmír Mázl údajně zahyne při střelbě v Mexiku.

18. řada[editovat | editovat zdroj]

Děj jarní sezóny roku 2022 začíná 3 měsíce po událostech minulé série. Do Kamenice se po šesti letech vrací Jáchym Kalina (Lukáš Hejlík) a s ním i jeho manželka Eva (Patricie Pagáčová) coby nová vrchní sestra chirurgie. Do fakultního programu, který Jáchym vede, byli přijati 3 medici: Bianka Kaštánková (Rosálie Malinská), Dominika Vaňková (Tereza Těžká) a Ondřej Berkovec (Jiří Böhm). Poslední zmíněný se zamiluje do Aleny Mázlové, které nedávno zemřel manžel.

Bobovi se hroutí svět, jelikož ho opustila jeho manželka Heluš. Společnou řeč najde se zdravotním bratrem Vilíkem, který dopadl úplně stejně. Radka s Vojtou se po svatbě zúčastnili večírku, na kterém byla Radka znásilněna. Nikdo jí ale vzhledem k její vztahové minulosti nevěří. Do celé situace se vloží i Hanákovi, když zjistí, že údajný predátor je jejich soused Michal, který také pracuje v kamenické nemocnici.

19. řada[editovat | editovat zdroj]

Bobo Švarc se po konci 18. sezóny, kdy vznikl vztah mezi Vilíkem a Evou, nehodlá od této dvojice vzdálit. Proto mu musí najít přítelkyni a s pomocí Jáchyma Kaliny ho zasvětí do tajů seznamování prostřednictvím mobilních aplikací. Biance Kaštánkové se líbí známý influencer Sam Trojan (Petr Havránek). Když ho po úrazu přivezou do nemocnice v Kamenici, o Biance se omylem začne psát jako o jeho přítelkyni. Ona nechce uvádět věci na pravou míru, ale naopak z toho vytěžit vše, co se dá. Táňa a Leoš se znovu snaží o dítě. Táňa se i citově fixovala na novorozence Budulínka, jehož otec je po smrti a matka v ohrožení života. Poklidný život zasnoubeného páru Aleny a Ondry naruší Čestmír, který byl po útoku drogového kartelu v Mexiku konečně prohlášen za mrtvého. Čestmír se Aleně zjevuje ve snech a vede s ní diskuze o jeho smrti a pohřbu.

V díle 1080 se vrací Čestmír Mázl (Petr Rychlý) z Mexika po traumatických událostech.

20. řada[editovat | editovat zdroj]

Kamenická nemocnice bude mít nového primáře. Tím se po intrice finanční ředitelky Dariny stane Bohdan Švarc. Primariát nechvalně proslulého lékaře pochopitelně vzbudí povyk a nesouhlas. Čestmír Mázl se touží vrátit k běžnému životu, ale jeho žena Alena utíká zpět do náruče milence, medika Ondry. Čestmír následně potká Ivetu (Kateřina Brožová), která do jeho uzdravování i života výrazně zasáhne.

Patrikovi se stýská po manželce Bibi, která se za ním vzhledem k pracovním povinnostem v zahraničí pořád nemůže vrátit. Do kamenické nemocnice nastoupí nová zdravotní sestra, zábavná a svéhlavá Johana (Sabina Rojková), která zamíchá kartami a brzy bude všem jasné, že si s Patrikem nebudou uplně lhostejní. A Bibi bude muset jednat.

Těžší chvíle čekají Hanákovy a Kratochvílovy. Do jejich života zasáhne matka mrtvého násilníka Michala Rennera Lívia (Zdena Studénková). S ní do Kamenice přijíždí syn Braňo (Vladislav Plevčík), aby zesnulého syna a bratra pomstili.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam postav seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Legenda

Aktivní působení v řadě
Postava v řadě nehrála
Postava v této řadě zemřela

Lékaři a záchranáři[editovat | editovat zdroj]

Postava Obsazení Řady Poznámky Příčina smrti
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
MUDr. Čestmír Mázl Petr Rychlý hlavní Does not appear hlavní Falešná smrt v díle 1045, návrat v díle 1080.
MUDr. Jakub Mázl Ladislav Ondřej hlavní Does not appear hlavní
MUDr. Běla Páleníková-Valšíková Zlata Adamovská Does not appear hlavní
MUDr. Petr Hanák Radim Fiala Does not appear hlavní
MUDr. Bohdan Švarc Martin Zounar Does not appear hlavní
MUDr. Darek Vágner Michal Novotný Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. David Suchý Jan Čenský Does not appear hlavní
Doc. MUDr. Leoš Mára Robert Jašków Does not appear hlavní
MUDr. Ota Kovář Martin Stránský Does not appear hlavní Does not appear hlavní
MUDr. Alena Mázlová Michaela Badinková Does not appear hlavní
Prof. doc. MUDr. Eduard Valšík Petr Štěpánek Does not appear hlavní
MUDr. Daniel Zach Robert Urban Does not appear hlavní
MUDr. Michal Renner Juraj Bača Does not appear hlavní Does not appear † – 1068. díl pád ze střechy
MUDr. Jáchym Kalina Lukáš Hejlík Does not appear hlavní Does not appear hlavní
MUDr. Ondřej Berkovec Jiří Böhm Does not appear hlavní
MUDr. Bianka (Bohunka) Kaštánková Rosalie Malinská Does not appear hlavní
MUDr. Dominika Vaňková Tereza Těžká Does not appear hlavní
MUDr. Marek Doležal † Štěpán Benoni Does not appear hlavní Does not appear hlavní † - 1138. díl náraz do hlavy na staveništi
MUDr. Vojtěch Kratochvíl Ivan Lupták Does not appear hlavní
MUDr. Táňa Márová Markéta Děrgelová Does not appear hlavní
MUDr. Patrik Mára Patrik Děrgel Does not appear hlavní
MUDr. Martin Brabec Pavel Řezníček Does not appear hlavní
MUDr. Zita Hanáková Jana Holcová Does not appear hlavní
MUDr. Zdena Suchá Dana Morávková Does not appear hlavní
Beáta Tóthová/Rozálie Silvánová Katarína Šafaříková Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Marika Lukáčová Andrea Kerestešová Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Jan Sekora Jan Hájek Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Adam Svoboda † Libor Stach Does not appear hlavní hlavní Does not appear † – 905. díl,* – vrátil se ve vzpomínkách sebevražda
MUDr. Karel Rytíř Miroslav Etzler Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Andrea Hanáková † Klára Cibulková Does not appear hlavní Does not appear † – 820. díl následky postřelení
MUDr. Jaroslav Ženíšek Zdeněk Žák Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Karel Seifert Jan Kačer Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Štěpán Hejduk Pavel Kikinčuk Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. René Seifert Daniel Bambas Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Richard Varga Maroš Kramár Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Jan Pantoflíček Ota Jirák Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Radek Pokorný Karel Heřmánek, ml. Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Tomáš Zajíc Braňo Holiček Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Barbora Nývltová Barbora Jánová Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Aisha Nakabugo Kingi Eliška Boušková Does not appear hlavní Does not appear
Ing. Viktor Hofman † Jan Kanyza Does not appear hlavní Does not appear Does not appear † - díl 1001 - Švýcarsko Alzheimerova nemoc
Zdeněk Zeman Ondřej Kavan Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Dalibor Frynta † Jan Šťastný Does not appear hlavní Does not appear hlavní* Does not appear † – 361. díl; * – vrátil se ve vzpomínkách rakovina plic
MUDr. Marie Pokorná † Dana Batulková Does not appear Does not appear † – 546. díl žloutenka
Mgr. Roman Kříž Tomáš Krejčíř hlavní Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
Pavel Strnad † Filip Čáp Does not appear Does not appear † – 566. díl autonehoda
MUDr. Magda Mázlová † Markéta Plánková Does not appear hlavní Does not appear † – 456. díl zástava srdce
MUDr. Vojtěch Kaňka Michal Holán Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Šimon Žáček Saša Rašilov Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Marek Kroupa David Suchařípa hlavní Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Vladimír Pusenský Milan Bahúl Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Lea Vágnerová † Michaela Kuklová Does not appear hlavní Does not appear Does not appear † – 512. díl sebevražda
MUDr. Pavla Pusenská Barbora Munzarová Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Lukáš Beneš Pavel Batěk Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Radim Novák Petr Vágner Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Adam Suk Josef Pejchal hlavní Does not appear
MUDr. Monika Mandlová Tereza Kostková Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Tereza Benešová Monika Zoubková Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Robert Šambera † Petr Konáš Does not appear Does not appear † – 194. díl (Ordinace v růžové zahradě 2) autonehoda
MUDr. Oskar Všetečka Martin Písařík Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Aleš Čížek † Ladislav Potměšil hlavní Does not appear † – 64. díl (Ordinace v růžové zahradě 2) infarkt
MUDr. Tomáš Hruška Jiří Langmajer hlavní Does not appear
MUDr. Karel Bílý Igor Chmela hlavní Does not appear
MUDr. Gita Petrová † Daniela Šinkorová hlavní Does not appear † – 195. díl (Ordinace v růžové zahradě) těžký úraz hlavy
MUDr. Prokop Hrubý Ondřej Sokol Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Martina Hermanová Anna Polívková Does not appear hlavní Does not appear
MUDr. Michal Šebek Roman Zach hlavní Does not appear
Postava Obsazení 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Poznámky
Řady

Zdravotní sestry[editovat | editovat zdroj]

Postava Obsazení Řady Poznámky Příčina smrti
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Babeta Hessová Barbora Štěpánová Does not appear hlavní
Tien Nguyen Ha Thanh Špetlíková Does not appear hlavní
Lada Hrůzová Hana Kusnjerová Does not appear hlavní
Klára Stejskalová-Zachová Agáta Kryštůfková Does not appear hlavní
Vilík Brouček Roman Štabrňák Does not appear hlavní Does not appear hlavní
Radka Loudová-Kratochvílová Anna Slováčková Does not appear hlavní
Eva Kalinová Patricie Pagáčová Does not appear hlavní
Květa Hrzánová Klára Oltová Does not appear hlavní Does not appear
Kateřina Vránová Jana Stryková Does not appear hlavní Does not appear
Stela Seifertová † Kamila Kikinčuková Does not appear hlavní Does not appear † – 655. díl autonehoda
Monika Moravcová Zuzana Velichová Does not appear hlavní Does not appear
Aloisie Kolomazníková Jana Boušková Does not appear hlavní Does not appear
Vendulka Čížková Veronika Jeníková hlavní Does not appear
Zuzana Tichá Veronika Gajerová Does not appear hlavní Does not appear
Gabriela Šímová Sandra Nováková Does not appear hlavní Does not appear
Markéta Hrubá Jitka Čvančarová hlavní Does not appear
Kamila Váchová Linda Rybová hlavní Does not appear
Alena Veverková Lenka Zahradnická Does not appear hlavní Does not appear
Eliška Slavíková Miluše Bittnerová Does not appear hlavní Does not appear
Barbora Barešová Nikol Kouklová Does not appear hlavní Does not appear
Martina Všetečková Kristýna Nováková Does not appear hlavní Does not appear
Helena Hradecká Andrea Černá Does not appear hlavní Does not appear
Postava Obsazení 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Poznámky
Řady

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Postava Obsazení Řady Poznámky Příčina smrti
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Lucie Vágnerová Ivana Jirešová hlavní
Darina Márová Mahulena Bočanová Does not appear hlavní
Ing. Jindřich Valšík Vlastimil Zavřel Does not appear hlavní Does not appear
Ludvík Hečko Zdeněk Godla Does not appear hlavní Does not appear hlavní
kpt. Mgr. Sandra Hájková Sarah Haváčová Does not appear hlavní
Helga Švarcová Martina Randová Does not appear hlavní Does not appear
Libuše Hečková Lenka Termerová Does not appear hlavní Does not appear
JUDr. Naďa Růžičková Lucie Zedníčková Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
kpt. Bc. Josef Rada Svatopluk Schuller Does not appear hlavní Does not appear hlavní
kpt. Bc. Petr Janák Vojtěch Efler Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
por. Mgr Soňa Šachlová Veronika Bellová Does not appear hlavní Does not appear
doc. MUDr. Martin Karabec Daniel Šváb Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
Dorka Poláková † Lucie Černíková hlavní Does not appear Does not appear † - 1012. díl shozena z mostu
Vašek Pokorný Daniel Rchichev Does not appear hlavní Does not appear
Eliška Pokorná Karina Rchichev Does not appear hlavní Does not appear
Robert Hanzl Daniel Tůma Does not appear hlavní Does not appear
Tibor Foldýn † Pavel Kříž Does not appear hlavní Does not appear † - 1025. díl zabit v sebeobraně
Anna Seifertová Petra Špindlerová Does not appear hlavní Does not appear
Jiří Linhart Adam Kraus Does not appear hlavní Does not appear
Jolana Lepařová Iva Hüttnerová Does not appear hlavní Does not appear
Simona Šímová Pavla Drtinová Does not appear hlavní Does not appear
Luboš Kosmata Alexej Pyško Does not appear hlavní Does not appear
Barbora Sojková Marie Štěchová Does not appear hlavní Does not appear
Filip Vajner Filip Tomsa Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
Leona Hrubá Alena Procházková Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
Jakub Konrád Ondřej Rychlý Does not appear hlavní Does not appear
Max Suchý Ben Cristovao Does not appear hlavní Does not appear
Ing. Jan Haken † Martin Trnavský Does not appear Does not appear † – 86. díl (Ordinace v růžové zahradě 2) prasklá aorta
Anna Fryntová Anna Stropnická Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
Lenka Váchová Barbora Petrová hlavní Does not appear hlavní Does not appear
Sylva Petrová Veronika Arichteva hlavní Does not appear
Brigita Volná Veronika Petrová Does not appear hlavní Does not appear
Cecílie Valšíková † Zdena Herfortová Does not appear hlavní Does not appear † – 98. díl (Ordinace v růžové zahradě 2) stenóza krkavice
Ivan Rudovský Miroslav Dvořák Does not appear hlavní Does not appear hlavní Does not appear
Jasmína Hanáková † Natálie Topinková Does not appear hlavní Does not appear
Radek Kárský Pavel Kolban Does not appear hlavní Does not appear
Kateřina Slavíková Michaela Doubravová Does not appear hlavní Does not appear
Kristýna Hanáková Kristýna Janáčková Does not appear hlavní Does not appear
Leopold Řeháček Jan Vlasák Does not appear hlavní Does not appear
Marek Barna Martin Holec Does not appear hlavní Does not appear
Pavel Vácha David Prachař hlavní Does not appear
Marta Tichá Vlasta Žehrová Does not appear hlavní Does not appear
Matěj Povýšil Jan Cina Does not appear hlavní Does not appear
Martin Jánský Vladimír Kratina Does not appear hlavní Does not appear
Cyril Koliha Pavel Soukup Does not appear hlavní Does not appear
Postava Obsazení 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Poznámky
Řady

Seznam řad[editovat | editovat zdroj]

Řada Díly Premiéra
První díl Poslední díl
Ordinace v růžové zahradě
1 866. září 200529. června 2006
2 7224. srpna 200627. června 2007
3 3728. srpna 200710. ledna 2008
Ordinace v růžové zahradě 2
3 4415. ledna 200812. června 2008
4 792. září 200825. června 2009
5 8125. srpna 200924. června 2010
6 7224. srpna 201016. června 2011
7 7430. srpna 201121. června 2012
8 7628. srpna 201220. června 2013
9 8027. srpna 201319. června 2014
10 8026. srpna 201418. června 2015
11 8025. srpna 201516. června 2016
12 8030. srpna 201615. června 2017
13 8022. srpna 201714. června 2018
14 8028. srpna 201813. června 2019
15 6227. srpna 20199. dubna 2020
16 5727. srpna 202010. června 2021
Ordinace v růžové zahradě 2 (pouze na VOYO)
17 202. září 202127. ledna 2022
18 263. února 202228. července 2022
19 164. srpna 202217. listopadu 2022
20 2219. ledna 202320. června 2023
21 2426. června 20234. prosince 2023
22 2415. ledna 202424. června 2024

Spin-off[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Doktoři z Počátků.

V dubnu 2013 se poprvé začalo mluvit o novém seriálu Doktoři z Počátků, který je současně i spin-off seriálu Ordinace v růžové zahradě. Seriály mezi sebou spojuje postava MUDr. Oty Kováře (Martin Stránský), který si přijel do Počátek udělat atestaci, poté, co jeho dcera byla součástí dopravní nehody, po které zůstala na invalidním vozíku. Kovář v Počátcích však zůstává i nadále.[10] TV Nova nasadila seriál poprvé 25. června 2013 a vysílala ho po celé léto 2013 místo Ordinace, tedy v úterý a ve čtvrtek od 20:20 hodin.[11] První díl seriálu sledovalo 2,276 milionů diváků.[12] Po velkém úspěchu se televize rozhodla vrátit seriál i na podzim a věnovala mu nedělní prime time. Od podzimu 2014 se seriál vysílal dvakrát týdně v pondělí a ve středu.[13] Na jaře 2015 se seriál opět vysílal jednou týdně v pondělí. Na podzim 2015 se seriál vysílal ve středu ve 21:30, hned po kulinářské show MasterChef. Poslední 4 díly se odvysílaly na jaře 2016, a to 2 díly za sebou v pondělí 4. ledna a zbylé 2 díly 11. ledna. V posledním díle Ota opustil Počátky, protože jeho přítelkyně Lída ztratila paměť a vrátila se k bývalému manželovi. Ota se pak vrátil do kamenické nemocnice.

Přesun na placenou platformu[editovat | editovat zdroj]

V listopadu 2020 bylo rozhodnuto, že natáčení seriálu bude po 15 letech ukončeno. 16. řada měla být tou poslední, přičemž finále seriálu bylo naplánováno na červen 2021. Tím měl být ukončen děj všech postav a celého seriálu.[5][14] V následujících měsících se ale objevovaly náznaky, že by seriál v pozměněné podobě měl pokračovat i na podzim roku 2021. Tehdy se objevila informace, že by nově mohl být k dispozici primárně na videoportálu Voyo.[15]

Televize Nova 8. června 2021 potvrdila, že bude v natáčení seriálu pokračovat. Nové epizody však již nebudou vysílány v TV, ale budou dostupné pouze pro předplatitele služby Voyo.[6] Ve čtvrtek 13. ledna 2022 byl však na televizní obrazovce (v hlavním vysílacím čase na programu Nova Gold) uveden první z nových dílů Sůl do starých ran, který měl v září 2021 premiéru na webovém portálu Voyo.

Šéfautoři seriálu[editovat | editovat zdroj]

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Rok Ocenění Kategorie Nominace Výsledek Ref.
2005 TýTý Herečka Daniela Šinkorová vítězství [16]
Herec Roman Zach vítězství
Ladislav Potměšil nominace
Seriál roku Ordinace v růžové zahradě nominace
Objev roku Ivana Jirešová vítězství
ANNO Pořad roku Ordinace v růžové zahradě vítězství [17]
2006 Ceny Elsa Pořad Ordinace v růžové zahradě nominace [18][19]
Scénář Lucie Konečná a další nominace
TýTý Herečka Daniela Šinkorová vítězství [20]
Herec Ladislav Potměšil nominace
Petr Rychlý nominace
Seriál roku Ordinace v růžové zahradě vítězství
ANNO Žena roku Daniela Šinkorová vítězství [21]
Muž roku Petr Rychlý nominace
Pořad roku Ordinace v růžové zahradě vítězství
2007 TýTý Herečka Zlata Adamovská nominace [22]
Herec Ladislav Potměšil nominace
Petr Rychlý nominace
Seriál roku Ordinace v růžové zahradě nominace
ANNO Žena roku Zlata Adamovská nominace [23]
Pořad roku Ordinace v růžové zahradě vítězství
2008 TýTý Herečka Zlata Adamovská nominace [24]
Seriál roku Ordinace v růžové zahradě 2 vítězství
ANNO Žena roku Zlata Adamovská vítězství [25]
Pořad roku Ordinace v růžové zahradě vítězství
2009 TýTý Herečka Zlata Adamovská nominace [26]
Dana Morávková nominace
Herec Jan Šťastný nominace
Seriál roku Ordinace v růžové zahradě 2 nominace
2010 TýTý Herec Petr Rychlý nominace [27]
Herečka Zlata Adamovská nominace
Seriál roku Ordinace v růžové zahradě 2 nominace
2011 TýTý Herečka Zlata Adamovská nominace [28]
Dana Morávková nominace
Herec Petr Rychlý nominace
Seriál roku Ordinace v růžové zahradě 2 nominace
2012 TýTý Herečka Zlata Adamovská nominace [29][30]
Dana Morávková nominace
Seriál roku Ordinace v růžové zahradě 2 nominace
2013 TýTý Herečka Zlata Adamovská nominace [31][32]
Seriál roku Ordinace v růžové zahradě 2 nominace
2014 TýTý Herečka Zlata Adamovská nominace

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Do roku 2008 se seriál jmenoval Ordinace v růžové zahradě. Od roku 2008 se seriál jmenuje Ordinace v růžové zahradě 2.
  2. Ve 41. minutě 1045. dílu zazní hlášení kamenického nádražního rozhlasu: Osobní vlak č. 4618 ze směru Hradec hlavní nádraží, který dále pokračuje do stanic Poděbrady, Nymburk, Lysá nad Labem, koncová stanice Praha Masarykovo nádraží, bude mít zpoždění asi deset minut. Od 10. sezony Ordinace v růžové zahradě 2 byla používaná hudba od Tadeáše Verčáka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VOJTĚCHOVSKÁ, Martina. Nova na podzim: Ordinace ve čtvrtek, MasterChef proti Slunečné. MediaGuru [online]. PHD, 2020-08-06 [cit. 2020-09-27]. Dostupné online. 
  2. SPÁČILOVÁ, Mirka. Vypukla televizní revoluce. Nejen seriál Slunečná poráží Ordinaci. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2020-01-28 [cit. 2020-02-16]. Dostupné online. 
  3. VOJTĚCHOVSKÁ, Martina. Slunečná nadále úterní jedničkou s 1,26 mil. diváků. MediaGuru [online]. PHD, 2020-02-12 [cit. 2020-02-16]. Dostupné online. 
  4. ŠUSTR, Ladislav. Nova ztrácí dominanci. Ve sledovanosti ji začíná drtit Prima. Echo24 [online]. 2020-02-03 [cit. 2020-02-16]. Dostupné online. 
  5. a b VOJTĚCHOVSKÁ, Martina. Ordinace v růžové zahradě uvede své poslední díly v roce 2021. MediaGuru [online]. PHD, 2020-11-23 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  6. a b Ordinace v růžové zahradě nekončí, pokračuje na Voyo. MediaGuru.cz [online]. [cit. 2021-06-08]. Dostupné online. 
  7. EISENHAMMER, Milan. Scenáristka Ordinace seriál opustí, Mázla umřít nenechá. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2007-10-05 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  8. Nové postavy v Ordinaci: Do Kamenice míří Batulková i Heřmánek ml.! [online]. TV Nova, 2014-07-30. Dostupné online. [nenalezeno v uvedeném zdroji]
  9. Natáčení Ordinace a Ulice bylo přerušeno. O oblíbené seriály ale nepřijdete [online]. 2020-03-17 [cit. 2020-04-02]. Dostupné online. 
  10. VOJTĚCHOVSKÁ, Martina. Nova přes léto nasadí nový seriál Doktoři z Počátků. MediaGuru [online]. PHD, 2013-05-28 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  11. VOJTĚCHOVSKÁ, Martina. Seriál Doktoři z Počátků nahradí přes léto Ordinaci. MediaGuru [online]. PHD, 2013-06-06 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  12. VOJTĚCHOVSKÁ, Martina. Doktoři z Počátků překonali i Ordinaci, získali nad 2 mil.. MediaGuru [online]. PHD, 2013-06-23 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  13. VOJTĚCHOVSKÁ, Martina. Nova dá novou Kriminálku Anděl, Počátky dvakrát týdně. MediaGuru [online]. PHD, 2014-07-28 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  14. SPÁČILOVÁ, Mirka. Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2020-11-23 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  15. AUST, Ondřej. Ordinace „neumírá“, Nova naznačuje pokračování. Médiář [online]. News Media, 2021-04-20 [cit. 2021-05-02]. Dostupné online. 
  16. Výsledky TýTý 2005 - Večer návratů [online]. Televize.cz, 2005. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-03. 
  17. If. Nova ocenila Borhyovou, Zunu a Ordinaci [online]. MAFRA, 2006-01-14 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  18. NOMINACE 2006 [online]. Elsa, 2006 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-12-15. 
  19. VÍTĚZOVÉ 2006 [online]. Elsa, 2006 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-01-21. 
  20. Výsledky TýTý 2006 - Finále bez vítězů [online]. Televize.cz, 2006 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-19. 
  21. If. Nova ocenila Šinkorovou, Mareše a Ordinaci. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2007-02-04 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  22. TýTý 2007 [online]. Televize.cz, 2007 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. 
  23. DVOŘÁČEK, Marek. Diváci Novy ocenili Mareše, Borhyovou i Ordinaci. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2008-02-23 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  24. Výsledky TýTý 2008 [online]. Televize.cz, 2008 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. 
  25. Janinka. Výsledky divácké ankety ANNO 2008 [online]. People.cz, 2009-02-07 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  26. TýTý 2009 [online]. Česká televize, 2010 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  27. Výsledky 20. ročníku ankety TýTý 2010 [online]. Televize.cz, 2010-04-03 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 
  28. Výsledky 21. ročníku ankety TýTý 2011 [online]. Televize.cz, 2011 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. 
  29. Výsledky 22. ročníku ankety TýTý 2012! [online]. Televize.cz, 2012 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. 
  30. TýTý 2012 [online]. Česká televize, 2012 [cit. 2020-11-23]. Dostupné online. 
  31. Výsledky 23. ročníku ankety TýTý 2013 [online]. Televize.cz, 2013 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-04-20. 
  32. Finálové hlasování TýTý 2013 začalo! [online]. Televize.cz, 2013 [cit. 2020-11-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

TýTý v kategorii seriál roku
Předchůdce:
Četnické humoresky
Ordinace v růžové zahradě
2006
Nástupce:
Ulice
Ulice 2008 Vyprávěj