Swamp

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z NPP Swamp)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní památka
Swamp
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Swamp s vrchy Šroubený a Borný
Swamp s vrchy ŠroubenýBorný
Základní informace
Vyhlášení20. březen 1973
VyhlásilMinisterstvo kultury ČSR
Nadm. výška265–268 m n. m.
Rozloha75,47 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresČeská Lípa
UmístěníDoksy, Máchovo jezero
Souřadnice
Swamp
Swamp
Další informace
Kód556
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Národní přírodní památky v Česku

Swamp (česky bažina) je národní přírodní památka na březích dvou zátok Máchova jezera ve správním území města Doksy v okrese Česká Lípa. Vyhlášena byla k ochraně slatinného a přechodového rašeliniště s četnými vodními plochami a populacemi vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů, ke kterým patří hrotnosemenatka hnědá nebo leknín bělostný.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Porosty rašeliníku a rosnatek

Vědecký výzkum na zejména unikátních řasách je zde prováděn od počátku 20. století.[4] Dne 29. prosince 1972 byla malá část dnešního Swampu při pravém břehu vtokové jihovýchodní části jezera (tzv. Břehyňské zátoky) s rozlohou 1,45 hektaru vyhlášena Ministerstvem kultury jako chráněná studijní plocha. Chráněné území bylo definováno jako „zaplavovaná slatina s významnými druhy řasové flóry“.[5] Ochranné pásmo bylo o rozloze 12 ha.

Dne 1. února 2009 byla mnohem větší část rašelinišť vyhlášena jako národní přírodní památka. Ochrana byla rozšířena téměř na celou Břehyňskou zátoku a navíc i na druhou část, severozápadní zátoku poblíž vrchu Šroubený.[6] Celá zbývající plocha jezera byla vyhlášena ochranným pásmem. Orgánem státní ochrany přírody pro toto chráněné území je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR – RP SCHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

Národní přírodní památka se nachází na území chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj a překrývá se s evropsky významnou lokalitou Jestřebsko – Dokesko a ptačí oblastí Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Rosnatka okrouhlolistá

Chráněné území s rozlohou 75,47 hektaru se nachází v Ralská pahorkatině v nadmořské výšce 265–268 metrů.[3] Předmětem ochrany jsou pozůstatky rašeliniště, které kdysi pokrývalo celé území dnešního Máchova jezera a kde se uchovala jedinečná flora i fauna, zejména pak krasivky, rozsivky, sinice a 170 druhů různých řas. Mnohé z nich jsou jedinečné, např. v roce 1972 byl zde popsán nový druh obrněnky Dicranochaete bohemica. Na území národní přírodní památky byly pozorovány ohrožené druhy ptáků, např. bukač velký, moták pochop, bekasina otavní, ledňáček říční, ojediněle i jiné druhy.[4]

Jezírka Swampu jsou oddělená od Máchova jezera úzkou přírodní hrázkou, jenž musela být technicky zpevněna a prodloužena, protože přírodními vlivy docházelo k jejímu narušování a tím k naplavování nežádoucích eutrofních vod z jezera do rašeliniště.[7]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Okrajovými partiemi severní části chráněného území vede modře značená turistická trasa ze Starých Splavů do Hradčan. U Kempu Borný začíná žlutě značená trasa k Břehyni.[8] V roce 2010 byla kolem Máchova jezera vybudována Naučná stezka Swamp.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. a b Swamp [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2021-05-03]. Dostupné online. 
  4. a b Autorský kolektiv. Chráněná území ČR. Svazek III. Liberecko. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2002. ISBN 80-86064-43-3. Kapitola Okres Česká Lípa, s. 97. 
  5. Autorský kolektiv. Chráněná území v České republice. Praha: Informatorium, 1991. ISBN 80-85368-13-7. Kapitola okres Česká Lípa, s. 152, 257. 
  6. Maloplošná území, s. 28.
  7. Jestřebsko - Dokesko [online]. Nature.cz – evropsky významné lokality [cit. 2013-04-27]. Dostupné online. 
  8. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2021-05-03]. Dostupné online. 
  9. POLÁK, Michael. Doksy chtějí více cest v unikátních bažinách. Českolipský deník [online]. 2014-07-30 [cit. 2014-07-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]