Jílovka (přírodní rezervace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Jílovka
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Rybník Jílovka
Rybník Jílovka
Základní informace
Vyhlášení7. leden 2011
VyhlásilKrajský úřad Libereckého kraje
Nadm. výška260 m n. m.
Rozloha8,31 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresČeská Lípa
UmístěníZahrádky (okres Česká Lípa), Holany
Souřadnice
Jílovka
Jílovka
Další informace
Kód5637
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Přírodní rezervace Jílovka je přírodní rezervací vyhlášenou s účinností od ledna 2011 Krajským úřadem Libereckého kraje v jižní části okresu Česká Lípa, v oblasti Holanských rybníků. Chráněna je fauna a flora u dvou z rybníků, Jílovky a Kravského.

Popis lokality[editovat | editovat zdroj]

Celá rybniční soustava v jižní části Českolipska zahrnovala původně 23 rybníků, založených kvůli chovu ryb. Poblíž silnice spojující obec Zahrádky a městys Holany jsou dva z nich, větší Jílovka a menší Kravský. Oba jsou rybolovné a průtočné, napájené hlavně Bobřím potokem a systémem vzájemných kanálů, v nadmořské výšce 260 m. Rezervace zahrnuje celý Kravský rybník, jižní břeh rybníka Jílovka a louky a mokřady mezi nimi. Z jihovýchodní strany chráněné území končí u silnice. Rozloha rezervace je 8,31 ha. Část je na katastru Zahrádek, část na katastru Holan.

Kravský rybník

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Za chráněné jsou považovány zdejší louky, mokřady, smíšený listnatý les a nižší porosty s výskytem cenné mykoflóry, u Kravského rybníka je také ceněna makrofytní vegetace a rozmanitá zoocenóza. Vyhlášení rezervace předcházely podrobné průzkumy území v letech 2008 a 2009.

Mykologická lokalita[editovat | editovat zdroj]

Lesní porosty jsou tvořeny střemchovou jaseninou, mokřadní olšinou a vlhkou doubravou. Na toto prostředí jsou vázány některé vzácné druhy hub, jako je například mecháček síťnatý, který byl již považován na území ČR za vyhynulý, nebo hřib rubínový.[3]

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Kravský rybník jako jeden z mála v Holanské rybniční soustavě není využíván pro intenzivní chov ryb. To zde vytváří podmínky pro rozvoj populace obojživelníků, jako je například rosnička zelená, skokan štíhlý nebo skokan skřehotavý. V pobřežních rákosinách hnízdí vodní ptactvo, mezi jehož představitele zde patří rákosník velký, chřástal vodní a moták pochop.[3]

Vypuštěný rybník Jílovka v dubnu roku 2011

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Kolem rybníků vede silnice z Holan do Zahrádek. Není zda žádná cyklotrasa, ani turisticky značená cesta pro pěší turisty. Nejbližší železniční zastávka Zahrádky je zhruba 3 km na sever, jedná se o Trať 087 z Lovosic do České Lípy. [4] Do obcí Zahrádky i Holany zajíždí pravidelná autobusová doprava z České Lípy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. a b SÝKOROVÁ, Jarmila, et al. Maloplošná chráněná území Libereckého kraje. 3. vyd. Liberec: Liberecký kraj, 2015. 144 s. S. 103. 
  4. Mapa KČT 15, Máchův kraj. 4. vyd. Praha: Trasa, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]