Mokré

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Verze k tisku již není podporovaná a může obsahovat chyby s vykreslováním. Aktualizujte si prosím záložky ve svém prohlížeči a použijte prosím zabudovanou funkci prohlížeče pro tisknutí.
Tento článek je o obci na Dobrušsku. O části obce Litvínovice pojednává článek Mokré (Litvínovice).
Mokré
Náves
Náves
Znak obce MokréVlajka obce Mokré
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecOpočno
Obec s rozšířenou působnostíDobruška
(správní obvod)
OkresRychnov nad Kněžnou
KrajKrálovéhradecký
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel179 (2023)[1]
Rozloha5,89 km²[2]
Katastrální územíMokré
Nadmořská výška262 m n. m.
PSČ517 71
Počet domů78 (2021)[3]
Počet částí obce1
Počet k. ú.1
Počet ZSJ2
Kontakt
Adresa obecního úřaduMokré 12
517 71 České Meziříčí
posta@obecmokre.cz
StarostkaDagmar Honsnejmanová
Oficiální web: www.obecmokre.cz
Mokré
Mokré
Další údaje
Kód obce576522
Kód části obce98213
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mokré (německy Mokrey) je obec v okrese Rychnov nad KněžnouKrálovéhradeckém kraji. Nachází se na úpatí Orlických hor, 4 km od města Opočno a 2 km od Českého Meziříčí. Katastr obce patří do II. ochranného vodního pásma. Žije zde 179[1]  obyvatel.

Charakteristika obce

Obec se svým katastrálním územím zaujímá rozlohu 589 ha, z toho 479 ha je zemědělské půdy, 61 ha lesní půdy, 11 ha vodní plochy, 9 ha tvoří zastavěná plocha a 29 ha je zařazeno do ostatních ploch. Místní klima je zde po většinu roku mírné a rostou zde rostliny charakteristické pro mírné pásmo. Na polích se pěstuje především kukuřice, obilí, brambory, řepka olejka a také koření. Kdysi se tu pěstovalo mokerské zelí, které patřilo k nejkvalitnějším. Na katastru obce se nacházejí i lokality s chráněnými rostlinami.

V obci je postaveno 81 domů, z toho asi 60 trvale obydlených, zbytek je využíván k rekreaci chalupáři. Žije zde okolo 160 obyvatel, převládá starší generace. Občanů důchodového a vyššího věku je více než polovina. Zastoupeny jsou všechny skupiny vzdělanosti, od dělníků až po vysokoškolsky vzdělané osoby. Někteří z nich se po roce 1989 pustili do soukromého podnikání a tak je zde zastoupen například truhlář, malíř-natěrač, autodoprava, soukromý zemědělec, obchodníci apod.

Obec je spojena s okolními městy a vesnicemi autobusovou dopravou, které však ubývá a obyvatelé stále více musí používat k přepravě svých osobních aut. Vesnici dominuje zrekonstruovaná budova obecního úřadu. V obci je na vysoké úrovni komunikace pomocí bezdrátového internetu, který funguje od roku 2005. Za praktickým i dětským lékařem musí obyvatelé dojíždět do blízkého Opočna. Základní školu navštěvují děti již od první třídy v Opočně. I ty nejmenší musí rodiče vozit většinou do mateřských škol v nejbližším okolí. V obci je vodovod, kanalizace, čistička odpadních vod a plynovod. V rámci protipovodňových opatření je zrekonstruován Podlažický potok, který protéká obcí. Pošta se nachází v blízkém Českém Meziříčí.

Společnost

Webové stránky obce získaly již řadu ocenění v soutěži Zlatý erb, webové stránky knihovny se umístily na předních místech v soutěži hlasování veřejnosti Biblioweb. Knihovna obce Mokré v roce 2009 získala v soutěži Vesnice roku 2009 Královéhradeckého kraje cenu hejtmana kraje za podíl na společenském životě v obci a knihovnice Dagmar Honsnejmanová se stala Knihovnicí roku 2009 Královéhradeckého kraje. Knihovna se několikrát zúčastnila soutěže Knihovna roku a obdržela za svoji činnost Čestná uznání. Obec Mokré v roce 2011 získala v soutěži Vesnice roku 2011 Královéhradeckého kraje Modrou stuhu za společenský život v obci.

Kulturu v obci zajišťuje Knihovna U Mokřinky, která byla založena 15. 7. 1889 zdejším řídícím učitelem a správcem školy Emilem Musilem-Daňkovským (Čtenářsko-hospodářská beseda). Emil Musil je významnou osobností obce, je patronem knihovny a Čestným občanem obce Mokré in memoriam. Knihovna má družbu s první českou knihovnou na území Chorvatska, s knihovnou Franty Buriana v Daruvaru.

Od roku 2012 v knihovně funguje seniorský klub Čajovna u bludičky. V knihovně byla založena MiniGalerie "Na síti", kde jsou pravidelně vystavovány různé fotografické výstavy místních i přespolních fotografů, výtvarné práce dětí a rodičů. Čtenářům a účastníkům akcí je k dispozici Společenský klub (přestavěný z bývalého obchodu se smíšeným zbožím). Knihovna má družbu s první českou knihovnou na území Chorvatska, s knihovnou Franty Buriana v Daruvaru.

Historický vývoj

V nejstarší zmínce o obci Mokré je uvedeno, že Čánka s Mokrou v roce 1390 patřila královské kapitule pražské, která ji získala od Jana Čánky z Čánky, ale již v roce 1420 přešla do držení šlechty. Když Mikoláš mladší Trčka z Lípy roku 1495 koupil panství opočenské od Jana z Janovic, začal skupovat větší i menší okolní statky. Položil tak základ k rozsáhlému zboží opočenskému. V roce 1496 koupil poplužní dvůr v Lázích o velikosti 3 lánů a 9 prutů podél údolí, nazývaného Vlčí. Dvůr později vyhořel a jeho zbytky jsou patrny na Andrýsově louce v Podlažicích.

V roce 1514 potvrdil král Vladislav Jagellonský dědičné vlastnictví panství, které do té doby držel Mikoláš jen jako zápisné. V té době také potvrdil koupi vesnice Mokré, Čánku, Černilov a Jasennou. Od tohoto data sdílela obec Mokré osudy panství opočenského až do roku 1848. První sčítání obyvatelstva v roce 1869 uvádí celkem 374 trvale bydlících obyvatel.

Od roku 1849 až do roku 1980 byla samostatnou obcí, v letech 1981–1990 opět částí Opočna a od 25. listopadu 1990 oddělením od Opočna je opět samostatnou obcí. Od roku 1850 byla postupně částí okresů Nové Město nad Metují, Dobruška, Opočno, Hradec Králové, Nové Město nad Metují, Dobruška. Od roku 1960 je částí okresu Rychnov nad Kněžnou.

Znak a vlajka obce

Zastupitelstvo obce Mokré na začátku roku 2010 schválilo zhotovení znaku a vlajky a dne 6. 12. 2010 převzala starostka obce z rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové Dekret o udělení znaku a vlajky obce Mokré.

Slovní popis znaku

  • Stříbrno – modře kosmo dělený štít. V horním poli přirozená vykořeněná lípa se zelenými listy a vlevo rozevlátou korunou. V dolní polovině uprostřed, vedle sebe položená stříbrná radlice hrotem vzhůru a stříbrné krojidlo hrotem dolů. V horním a dolním rohu pole jsou umístěny dvě zlaté hvězdy.

Slovní popis vlajky

  • Bílo – modře kosmo dělený list. V horním poli přirozená vykořeněná lípa se zelenými listy a k vlající straně s rozevlátou korunou. V dolním modrém poli dva bílé kosmé pruhy. Poměr stran je 2 : 3.

Odůvodnění figur použitých v návrhu

  • Vyobrazení lípy připomíná známé místní lipové aleje, zdobící dnešní malebnou vesničku. Zemědělské nářadí, radlice a krojidlo, dokládají zemědělský charakter obce a také to, že se většina místních obyvatel živila prací na polích. Modrá barva připomíná místní mokřiny a vodní toky, které obklopují celou ves. Zlaté hvězdy dokládají, že se obec skládá ze dvou částí. To připomínají i dva pruhy na vlajce obce.

Osobnosti

Čestní občané obce

  • Ing. Petr Ondráček, CSc., námořní kapitán
  • Václav Valeš, příslušník RAF
  • Stanislav Baše, kronikář, zakladatel obrazové kroniky obce Mokré
  • Ladislav Falta, střelecký olympionik, mistr světa a mistr Evropy, přezdívaný "Král českých rychlopalníků"
  • Emil Musil-Daňkovský, řídící učitel, spisovatel, redaktor, překladatel

Reference

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]
  4. Emil Musil Daňkovský

Literatura

  • Dagmar Honsnejmanová - Josef Ptáček Obec Mokré v dějinách i současnosti 1390–2010, Expedice F. L. Věka, soukromé vydavatelství Dobruška 2010
  • Dagmar Honsnejmanová - Zajímavá data obce Mokré v dějinách současnosti 1390 – 2016 a půl - volné pokračování knihy Obec Mokré v dějinách i současnosti 1390 – 2010

Externí odkazy