Mikulášský víkend

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mikulášský víkend (někdy zkráceně také MiQuik) je akce, kterou od roku 1992 pořádá Junák – český skaut pro členy starších 15 let. Akce se pravidelně koná na první víkend v prosinci.[1][2][3][4][5]

Program akce[editovat | editovat zdroj]

Akce se koná vždy počátkem prosince (zhruba v období kolem Mikuláše), skládá ze několika hlavních částí.

Polibek múzy[editovat | editovat zdroj]

Polibek Múzy je titulován jako kulturně-umělecká iniciativa a soutěž. Skládá se totiž ze dvou základních částí: umělecké Soutěže a kulturního Festivalu. Soutěž Polibku Múzy je soutěž skautů a skautek od 14 do 26 let. Koná se od roku 2009.[6]

Mikulášský seminář[editovat | editovat zdroj]

Jedná se blok tematických přednášek se zajímavými lidmi. Hosty byly v minulosti např. prezident českého Centra mezinárodního PEN klubu Jiří Stránský, astrofyzik Jiří Grygar, ředitel Člověka v Tísni Šimon Pánek, poslanec Jan Farský, Petr Piťha, novinář Jindřich Šídlo další. Seminář se koná v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Taneční večer[editovat | editovat zdroj]

Taneční večer je večer plný skvělé zábavy, překvapivých setkání a hlavně tance. Je možné si oprášit vzpomínky na kroky z tanečních, nebo se dokonce nějaký ten taneček naučit. Ti, kteří neholdují klasickému tanci, mohou využít diskotéky.

Filmová sobota[editovat | editovat zdroj]

Filmová sobota je tu pro všechny, kteří chtějí po sobotním semináři oddychnout ve společnosti dobrých filmů. Návštěvníky čekají vždy dvě filmová představení, které jsou zpestřeny společnou diskuzí, doprovodnými aktivitami a i malým občerstvením.

Nedělní snídaně[editovat | editovat zdroj]

Po nabitém víkendu je třeba se trochu zastavit a společně posnídat. Jedná se snídaně s příběhem. Pokládá se základní otázka: „Kde se bere to, co snídáme?“. Při snídani je možné se zamyslet nad původem našich potravin a celým uplynulým Mikulášským víkendem. V letech minulých následovala po snídani společná procházka po Praze.[7]

Nedělní hra[editovat | editovat zdroj]

Nedělní hra je blok, který byl přidán poprvé v roce 2023 a nahradil blok Filmová sobota. Každý účastník tak mohl stihnout všechny bloky a nemusel se tak rozhodovat, jestli půjde na Filmovou sobotu nebo taneční večer. Nedělní hra probíhala po centru Prahy v 3–5členných skupinkách a cílem bylo posbírat co nejvíce dárečků, které účastníci mohli získávat řešením rébusů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŽIVĚ: Mikulášský víkend, tedy MIQUIK « superadmin « Lidé na Teepkovi « Skaut Chat « Teepek. www.starej.teepek.cz [online]. [cit. 2017-08-04]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. MiQuik - skautský Mikulášský seminář. www.skaut.cz [online]. [cit. 2017-08-04]. Dostupné online. 
  3. Stovky skautů a skautek se o víkendu sjedou do Prahy diskutovat nejen o umění. www.adam.cz [online]. [cit. 2017-08-04]. Dostupné online. 
  4. Praho, připrav se, tradiční Mikulášský seminář klepe na dveře!. www.skaut.cz [online]. [cit. 2017-08-04]. Dostupné online. 
  5. Stovky skautů a skautek se o víkendu sjedou do Prahy diskutovat nejen o umění s odborníky a umělci. Naše Praha. 2014-12-04. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-03.  Archivováno 3. 8. 2016 na Wayback Machine.
  6. Polibek Múzy / Komponovaný večer. Mikulášský víkend 2016 [online]. [cit. 2017-08-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-03-13. 
  7. Nedělní snídaně. Mikulášský víkend 2016 [online]. [cit. 2017-08-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-11-06. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]