Den zamyšlení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sir Robert Baden-Powell
Lady Olave Baden-Powellová

Den zamyšlení (anglicky Thinking day) (česky dřív taky Vzpomínkový den či Den sesterství) je mezinárodní svátek přátelství, který slaví skautky a skauti celého světa 22. února. Toho dne se narodili zakladatel skautingu, sir Robert Baden-Powell (22. února 1857) a jeho žena Olave Baden-Powell (22. února 1889). Proto toho dne skauti přemýšlí o sobě, vzájemně si přejí, organizují různé hry v terénu nebo se setkávají u ohňů. Některé skautské organizace tento den využívají ke sbírce peněz na nějaký charitativní účel, např. pro nemocnici či dětský domov v místě svého působiště.

Svátek má skautům připomínat, že je jich na celém světě hodně a že všichni jsou si bratry a sestrami bez ohledu na barvu kůže, národnost či věk.

V květnu 1926 na 4. mezinárodní konferenci skautek, jejímž tématem byl „Svět“, navrhla zástupkyně Francie, aby byl určen jeden den v roce, kdy na sebe budou moci všechny skautky myslet. Vybraly 22. únor, narozeniny obou skautských zakladatelů, manželů, světového náčelníka Robert Baden-Powell a jeho manželky Olave. První oslava 22. února, nazvaného Thinking Day, se v Praze konala už v roce 1927 pod názvem „Vzpomínkový den“. Později byly oslavy přejmenovány na „Den sesterství“. Dnes se užívá přesnější název, který zahrnuje i skauty mužského pohlaví: „Den zamyšlení“.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. krizovatka.skaut.cz [online]. [cit. 2013-02-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-06. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]