Skautské odborky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Skautské odborky (odborné zkoušky pro vlčata, světlušky, žabičky, skautky, skauty, rovery a rangers) je sada specializovaných úkolů, podporujících skauty v excelenci ve specializovaných dovednostech dle vlastního výběru. Smyslem odborek je podporovat hlubší zájem skautů i o své ostatní koníčky a zájmy. Každá odborka sestává ze souboru povinných a volitelných podmínek, po jejichž splnění je skautovi odborka udělena, a smí si na rukáv kroje přišít nášivku dané odborky.

Vlčci a světýlka[editovat | editovat zdroj]

Vlčci a světýlka jsou odborky určené pro věkovou kategorii vlčat a světlušek (+ žabiček). Nášivka má podobu trojúhelníku se symbolem odborky. V roce 2018 začala revize dosud používaných vlčků a světýlek z roku 2002. V současnosti je používáno 56 těchto odborek + speciální odborky modrý šíp, 3 kapky rosy a 3 bílé tesáky[1].

Odborky skautek, skautů a vyšších věkových kategorií[editovat | editovat zdroj]

Pro skauty od 10 let jsou určeny skautské odborky. V roce 2016 se začaly používat nové odborky, které nahradily předchozí verzi z roku 1998. Na rozdíl od předchozí verze není plnění odborek limitováno věkem, pro rovery, rangers a dospělé je určen 3. stupeň s nejnáročnějšími podmínkami. Pro lepší orientaci jsou odborky řazeny do 10 tematických oblastí[2]. Za splnění odborky náleží skautovi kulatá nášivka.

Zvláštní odborky[editovat | editovat zdroj]

Nejznámější ze skautských odborek jsou Tři orlí pera.

nášivka Tří orlích per

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vlčci a světýlka. casopisy.skaut.cz [online]. [cit. 2018-02-04]. Dostupné online. 
  2. Seznam odborek | Odborky. odborky.skaut.cz [online]. [cit. 2018-02-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Webové stránky nových odborek Junáka